ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Айлин Шеф: 90% от хората са страдали някога от акне, като 2 са основните групи причинители

Акне – същност. Възрастови групи пациенти, засегнати от акне – както младите, така също и възрастните. Причини за появата на акне – ендогенни и екзогенни. Ендогенни причини – вътрешни фактори като наследствена предопределеност, действие на хормоните, стрес. Екзогенни причини – външни причини, вследствие на прием на някои видове лекарства като кортикостероиди и при лечение на рак. Акне като имитиращо заболяване – появата на розацея, на фоликулит, могат да бъдат сбъркани с акне. Задължителна консултация с дерматолог – самолечението може да доведе до сериозни увреждания на кожата.

В поредицата „Пулс“ – Здравни предавания на Канал 3, водещата Гергана Добрева покани дерматоложката от ВМА д-р Айлин Шеф, която коментира за един от най-честите проблеми на кожата, а именно –  акне.

акне
Гергана Добрева

За много хора проблемът акне е банален, но от медицинска гледна точка той е доста сложен, коментира д-р Шеф, затова в никакъв случай не трябва да се подценява.

При 90% от хората – и жените, и мъжете, в определен етап от своя живот са имали гнойни пъпки, затова акнето се превръща в социално значимо заболяване. Много са причините, които могат да доведат до акне. Те условно могат да бъдат разделени на 2 групи – ендогенни – от вътрешни фактори и екзогенни – от външни фактори.

При ендогенните фактори на първо място важна роля играе генетичната предразположеност. От нашите родители онаследяваме вида на кожата, броя на мастните жлези. Медицински е доказано, че ако единият от родителите е страдал в своята младост от акне, то вероятността децата му да се разболеят е много по-висока.

акне
Д-р Айлин Шеф съветва при акне винаги да се търси консултация с дерматолог

На второ място са хормоните – по време на пубертета започва отделяне на андрогени и на тестостерон. Тези хормони засилват секрецията на мастните жлези. Трета причина е стресът, който причинява стрес индуцираното акне. Високите нива на кортизол и на адреналин са причина за появата на акне.

През последните години се наблюдава тенденция, че при възрастните жени се появява акне, които са на възраст над 30 и 35 години. Дерматолозите изпращат жените на гинеколог, за да се направи изследване нивото на хормоните. Често се налага прием на хормони, за да бъде подобрен хормоналният баланс. Днес хормоните са прецизно дозирани. Те не причиняват странични ефекти като окосмяване или напълняване.

При момчетата акнето протича много по-тежко, отколкото при момичетата, поради високо ниво на тестостерон. Освен по лицето, акне се появява по гърдите и по гърба. Лечението при момчетата е трудно, защото те не обичат да се мажат с кремове и лосиони. В такива случаи акне може да се лекува с антибиотици и с други лекарства, ако болестта е в тежки състояния.

Приемът на някои видове лекарства също предизвикват образуване на акне. Д-р Шеф винаги пита своите пациенти по време на преглед какви лекарства вземат. Например прием на лекарства от групата на кортикостероидите силно обострят едно акне. Младежите, които ходят на фитнес и приемат хранителни добавки също са изложени на риск от появата на акне. Наред с протеина, за да има по-силен ефект върху тялото, производителите слагат забранени вещества от групата на кортизола. За да се излекува появилото се акне при тези мъже, те просто трябва да спрат приема на хранителните добавки.

акне
Д-р Айлин Шеф и Гергана Добрева в студиото на „Пулс“

Възрастни пациенти, които се лекуват от рак, приемат различни медикаменти. Те също предизвикват акне. В този случай се използват различни локални средства, за да може кожата да бъде подобрена. Приемът на тези медикаменти не може да бъде спрян, защото те са жизнено важни за тях.

Акнето може да бъде имитиращо заболяване на други кожни болести. При жени над 25-годишна възраст розацеята може да бъде сбъркана с акне. При розацея също се появяват гнойни пъпки, но за разлика от акнето няма отворени и затворени комедони.

Фоликулит също може да бъде сбъркан с акне. Това е възпаление на космено-мастния фоликул, при което възпаление се появяват гнойни пъпчици.

Д-р Шеф съветва хората да се консултират с дерматолог винаги, когато се появят изменения и пъпки по кожата. Ако една жена с розацея не отиде на лекар и сметне, че има акне, тя отива в аптеката и си купува кремове против акне, след като ги използва, тя ще влоши положението си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *