Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Хаджилазов: Има разлика между периода на климактериум при мъжете и при жените

Климактериум при мъжа и при жената – същност. Менопауза – начало на климактериума при жените на възраст 50 – 51-годишна възраст. Ранна менопауза – около 40-годишна възраст – застоял начин на живот, стрес, растителната храна, третирана с нитрати и с други препарати за защита; животинска храна, добита от животни, които са приемали различни хормони. Признаци за появата на менопауза – появата на топли вълни, промяна в емоциите и настроението, промяна в състоянието на кожата. Вътрешни промени – състояние и мускулатура на влагалището; цикълът на жената става по-нередовен. Андропауза – менопаузата при мъжете (липсата на тестостерон). Полова дисфункция, натрупване на мастна тъкан и наддаване на тегло, промяна в настроението и изпадане в депресия.

В здравното предаване „Пулс“, по Канал 3, водещата Гергана Добрева покани д-р Красимир Хаджилазов – ендокринолог, за да коментира какво представлява периодът на климактериум при мъжете и при жените.

 менопауза
Гергана Добрева

Има разлика между периода на климактериум при мъжете и при жените, обяснява д-р Хаджилазов. При жената този период започва с менопауза. За менопауза се говори, когато цикълът на жената не се появи в продължение на 12 месеца. При по-кратки периоди става дума за други проблеми.

Менопаузата не възниква от раз, а с течение на времето. Настъпват основно 2 вида промени – яйчниците спират да произвеждат женските полови хормони. Тези хормони не позволяват да се отделят яйцеклетки, годни за оплождане.

За нормален период на настъпване на менопаузата се приемат 50 или 51 години. Има жени, които влизат в менопауза на възраст около 40 години. Това е ранна менопауза. Прави впечатление, че през последните години жените навлизат в менопауза все по-рано. Причините са свързани със стреса и с начина на живот. При стрес се отделя хормонът кортизон, който влияе върху останалите жлези с вътрешна секреция.

Друг фактор е храната. През последните години консумираме храна, която е била третирана с нитрати и други средства за защита; животните се третират с различни хормони, за да наддават бързо на тегло.

 менопауза
Д-р Хаджилазов за менопаузата

Изследвания за установяване дали една жена е навлязла в период на менопауза или не е – хормонални изследвания, които включват 4 хормона. Разходите за тези изследвания се поемат от Здравната каса.

Признаци, че една жена навлиза в менопауза. На първо място е появата на топлите вълни. Топлите вълни отнемат от няколко секунди до около 3 минути. Започва затопляне от главата и слиза надолу по бузите, ушите, шията и гръдния кош. Могат да обхванат и цялото тяло. Може да се наблюдава само изпотяване без зачервяване и горещина. На второ място е рязката промяна в настроението. Някои от жените стават раздразнителни и се палят от дребни неща, на които по-рано въобще не са обръщали внимание. Друга част от жените изпадат в депресия и летаргия. Рядко, но има жени, които изпадат и в истерични периоди.  Промени в кожата – тя става по-суха, по бледа, по нея се появяват петна.

Вътрешните промени са свързани със състоянието и с мускулатурата на влагалището, влажността, липсата на желание за секс или жената не изпитва удоволствие по време на него. При други жени промените във влагалището им носи много по-голямо удоволствие за разлика от младините им.  Друг признак е цикълът – той става все по-нередовен и по-краткотраен.

Андропауза – менопаузата при мъжете. Тя се появява, когато половата система на мъжа престава да произвежда тестостерон. Следва намалена или изгубена сексуална функция.  Това започва да се случва след 40-тата година в съвременния живот, а по принцип би трябвало да бъде поне след 50-тата година.

Мъжете започват да наддават на килограми като натрупват мастна тъкан в различни части на тялото, най-често в областта на корема. И при мъжете, както и при жените, е възможно да се намали плътността на костите.

Както при повечето жени, така и при мъжете, появата на андропауза довежда до много емоционални смущения, защото мъжете не се чувстват мъже, когато не са полово активни.   Мъжете стават раздразнителни, дори агресивни и депресирани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *