ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стомашните проблеми изчезват с тези златни съвети

Подуване, диария, констипация… бъдете сигурни – съвсем не сте единствените с тези проблеми. Разберете какво „подсказват“ неприятните симптоми и как е добре да ги третирате.

стомашните проблеми
Как да се справим лесно със стомашните проблеми?

– Проблем: спазми, подуване, крайности в изхождането

Вероятна причина – синдром на раздразненото черво.

– Как дa си помогнете: ментовото масло може да облекчи симптомите. Тъй като те често са провокирани от стреса, следващата стъпка е да релаксирате. Ако сте под силно напрежение, поемете дълбоко и бавно въздух за 3 секунди, след това рязко го издишайте – за 1 секунда. Повтаряйте, докато се почувствате по-спокойни.

Консултирайте се с лекар за медикаментозно облекчаване на симптомите. Установено е, че 75% от хората със синдром на раздразненото черво развиват и депресия, а 50% имат повишена тревожност. Терапия с психолог също може да е от полза, за да се намалят стресът и безпокойството.

– Проблем: подуване

Възможна е хранителна нетолерантност.

– Как да си помогнете: намалете консумацията на газообразуващи храни като боб, лук, броколи, зеле, кълнове и карфиол.

Дъвчете добре всяка хапка, като се стараете да не поемате много въздух с храната си. Лененото семе е ефикасно срещу подуване: добавяйте 1 с. л. от него в зърнената си закуска.

Записвайте си 14 дни какво ядете, за да откриете кои храни не ви влияят добре. Най-честите заподозрени са пшеницата, глутена и млечните продукти. Но не се ограничавайте от цяла група храни, без да се посъветвате със специалист, защото това може да доведе до липса на жизненоважни за организма елементи.

– Проблем: изгаряща коремна болка, пълзяща по гърба към врата
Най-вероятно е язва.

– Как да си помогнете: веднага направете консултация с лекар! Все пак, добре е да знаете, че сиренето, прясното и киселото мляко неутрализират стомашните киселини. Намалете чая и кафето, които увеличават произвежданите от стомаха киселини. Лечението варира според причината за възникване на язвата: дали е инфекция, или заради употребата на лекарства като аспирин, ибупрофен и др.

– Проблем: силна болка вдясно над корема

Може да имате камъни в жлъчката.

– Как да си помогнете: избягвайте мазни храни.

Болкоуспокояващите могат да помогнат, докато отшумят симптомите. Около 10% от хората имат жлъчни камъни, като често те не предизвикват проблем. Болезнените усещания се появяват обикновено, когато при преместването си жлъчен камък запуши някой от жлъчните пътища.

В някои от по-сериозните случаи се налага оперативно лечение. Превенцията на образуването на жлъчни камъни е диета с ниско съдържание на холестерол, много ядки и богати на фибри храни.

– Проблем: констипация

„Мързеливата“ отделителна система я причинява.

– Как да си помогнете: раздвижете се и храносмилателната ви система ще ви последва. Бързо ходене, каране на колело или плуване – полезно е всичко, което покачва пулса ви. Практикувайте поне 5 пъти седмично по 30 мин. И никога не потискайте позивите за ходене до тоалетна, това по-късно може да резултира в запек.

Пийте повече вода – червата се нуждаят от около литър всеки ден. Овесени ядки, ечемик, ръж, плодове и зеленчуци са храните, които ще са ви от полза. Ако проблемът продължава, консултирайте се с лекар.

– Проблем: диария със загуба на тегло и умора

Вероятно е хронично чревно възпаление.

– Как да си помогнете: пийте много вода, за да възстановите загубата на течности. Избягвайте кофеиновите и спиртни напитки, които влошават диарията, както и газираните, защото са газообразуващи. Яжте често и по малко, за да не се образуват много стомашни киселини. Болестта на Крон и улцерозният колит са двете болести, които най-често водят до хронични чревни инфекции. Ако неразположенията продължават повече от 3-4 дни, консултацията с лекар е належаща.

– Проблем: стомашни киселини

За неразположението обикновено е виновно наличието на рефлукс.

– Как да си помогнете: хапвайте банани, те осигуряват чудесна защита срещу стомашните киселини. Или дъвчете дъвка – така ще произведете повече слюнка, с която да ги неутрализирате. Добре е да спите с глава, поставена по-високо, а не на една линия със стомаха.

Не си лягайте веднага след ядене, нужно е да има поне половин час между вечерята и съня. Ако сте с излишни килограми, свалете ги, защото те са допълнително напрежение върху стомашната клапа. И ако пушите, имайте предвид, че никотинът отслабва мускулите, които контролират клапата. При твърде чести и сериозни стомашни киселини непременно се консултирайте с лекар.

източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *