ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Шофирате дълго, мъчат ви хемороиди и болки в гърба? Ето какво ще ви помогне!

Ако работата ви е свързана с дълго шофиране, обърнете внимание как точно седите на седалката в колата.

Ако се е появила болка в гърба ви, има вероятност от развитие на остеохондроза. При постоянни болки е добре да се обърнете към ортопед или невропатолог. Лечението се определя според точната причина за болката.

болки в гърба
Оплаквате ли се от болки в гърба?

Остеохондрозата е заболяване, свързано с нарушения в ставния хрущял и увреждане на междупрешленните дискове. Причина са най-вече неправилната поза, недостатъчното раздвижване на тялото и наднорменото тегло. Затова гръбнакът изисква „разтоварване“.

– По време на път. Ако пътуването до крайната точка отнема няколко часа, на всеки 2 часа трябва да излизате от колата ида правите профилактични упражнения – например да се протягате, да се навеждате, да изпъвате гърба назад, ако можете, да легнете за малко, да свиете коленете и да повдигате така краката към тялото.

Може да се разходите малко край автомобила си.

– При болки в гръбнака е много подходящ пилатесът. Благодарение на него може да се подобри стойката ви, да укрепне мускулатурата на корема и гърба. Идеален вид спорт за гръбначния стълб е плуването. През лятото се опитайте да сменяте автомобила с велосипед – поне понякога.

И още „шофьорски“ диагнози

Всичко прекомерно може да се отрази неприятно на здравето ни. Оказва се, че сред основните проблеми, с които може да се сблъскаме заради заседаването при често и продължително шофиране, са хемороидите, затлъстяването, проблемите със сърцето.

– Хемороиди. Това заболяване се проявява със силни болки в областта на малкия таз. За възникването на хемороиди, освен заседаването, допринасят и наднорменото тегло, постоянният запек, пристрастеността към някои видове продукти (пикантни, солени, алкохол). За профилактика на хемороидите е нужно да ходите повече пеша, да се занимавате с някакъв спорт, да следите за правилното си хранене и лична хигиена.

– Наднормено тегло. То наистина може да провокира проблем с хемороидите, а също и варикозно разширение на вените на долните крайници, затова е важно да следите теглото си. Процесите, които се извършват в нашия организъм, са циклични и взаимнозависими.

Слабоподвижната работа води до повишаване на теглото, а то – до целулит и хемороиди. Така всяко наше решение какъв начин на живот да водим, определя как ще ни отвърне нашият организъм.

– Проблеми със сърцето. Наднорменото тегло е допълнително натоварване и за вашето сърце. А и колкото и опит да имате зад волана, не сте застраховани срещу стресови ситуации. Зачестяването на стресовите ситуации при често шофиране води до ръст на сърдечносъдовите заболявания. При стрес се повишава кръвното налягане, а ако това състояние се повтаря често, налягането не успява да се нормализира и остава високо дълго време. Ако стресът е отминал, но кръвното не се връща в норма, може да се говори за хипертония.

Анализирайте тези състояния и следете здравето си. Но не правете изводи сами, а се консултирайте, защото например симптомите на хипертонична болест (главоболие, виене на свят, потене, понижено внимание, влошаване на паметта, раздразнителност) трудно могат да се разграничат от признаците на силна преумора.

Каква е правилната поза при шофиране?

За да може напрежението върху междупрешленните дискове да се разпределя равномерно, е добре да седите изправени на шофьорското място (гръбнакът трябва да се опира плътно в облегалката на седалката). Не отдалечавайте седалката много от педалите, регулирайте добре облегалката за главата и, ако е необходимо, сложете допълнителна ортопедична възглавничка на кръста.

Упражнения

Много е важно да се укрепват мускулите на гърба, за да има стабилна опора за гръбначния стълб. Ето няколко простички упражнения, които ще ви помогнат да подсилите мускулите на гърба, но е важно да ги изпълнявате редовно.

1. Изходното положение е „на четири крака“. Редувайте извиване на гърба като арка, като накланяте главата към гърдите, и обратна извивка на кръста, като вдигате главата нагоре. Повторете 8-10 пъти.

2. Легнете по гръб, повдигнете единия крак към гърдите, като го сгънете в коляното. Задръжте в тази поза 30 секунди и отново заемете изходно положение. Повторете и с другия крак. И така – 8-10 пъти.

3. Легнете по корем, изпънете ръцете до тялото. Отделете горната част на тялото от пода, като извиете в кръста. Задръжте около 30 секунди, и отново върнете в изходно положение. Повторете 8-10 пъти.

4. Застанете на колене и седнете върху краката си. Отпуснете тялото върху коленете и протегнете ръцете напред, като се стараете да докоснете с чело пода. Отпуснете гръбнака и останете така 4-5 минути.

5. Седнете на пода и протегнете краката напред. Накланяйте се с изпънати ръце, колкото можете пo-далече, за да достигнете по възможност пръстите на краката. Останете в това положение около 30 секунди.

Повторете 8-10 пъти.

Като свършите с упражненията, седнете на края на стола, наведете се и се подпрете на краката си, отпуснете раменете и мускулите на гърба, като провесите ръцете си и ги подпрете на пода. Направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания.

Запомнете: трябва да правите тези упражнения редовно и плавно. И никога не ги правете, ако това води до силни болки.

Източници:Здрaвeн жуpнал,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *