ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РУПАФИН / RUPAFIN

Съдържа рупатадин, прежелатинизирано царевично нишесте, микрокристална целулоза, червен железен оксид, жълт железен оксид, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат

Предназначение

рупафинТаблетките РУПАФИН облекчават кожни и дихателни алергични реакции. Препоръчват се при обриви, уртикарии, сърбеж и зачервяване, локални отоци, както и при алергична хрема, сърбеж в носа и очите, мъчително кихане.

Как се приема

Антихистаминовите таблетки РУПАФИН от 10 мг се препоръчват при терапии на възрастни и подрастващи над 12 години. Приемът им следва да бъде препоръчан – като дозировка и продължителност – от лекар. Стандартната дневна доза е една таблетка от 10 мг, която се приема с вода независимо от храненията. Ако редовният прием бъде пропуснат, лекарството трябва да се вземе при първа възможност. Не бива да се удвоява дозата като компенсация от пропуснат прием.

При неволно предозиране е необходима лекарска консултация.

Медикаментът РУПАФИН се предлага и под формата на сироп за деца на 2 до 11 години. Дозирането се съобразява с килограмите, както следва: при деца от 10 до 25 кг – 2.5 мл веднъж дневно, над 25 кг – 5 мл дневно.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти от РУПАФИН са слабост и замайване, постоянна умора, сънливост, пресъхване на устата. В по-редки случаи медикаментът може да причини гадене и повръщане, храносмилателни проблеми, болки в корема, запек или диария, болки в мускулите и ставите, сухота и възпаление на гърлото, кашлица, възпаление на носната лигавица, температура и отпадналост, жажда, увеличен апетит и напълняване, отклонения в чернодробните функции. Тези ефекти могат и да не се проявят или да се прояви само един от тях. Ако той е с нарастваща интензивност, приемът на таблетките се прекратява и се търси консултация с лекар.

Не са изключени и по-тежки смущаващи симптоми като сърцебиене, ускрен пулс, тежък обрив с отоци на лицето и пр. В такива случаи се търси медицински специалист по спешност.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РУПАФИН не се прилага при алергия към някоя от съставките на медикамента.

Не се препоръчва при чернодробни и бъбречни заболявания в напреднал стадий, при състояния на недостатъчност.

Да не се прилага при деца под двегодишна възраст.

Рискови групи пациенти, при които е необходима индивидуална преценка за възможни опасности, са бременни и кърмачки, хора в напреднала възраст, с непоносимост към захари.

Медикаментът не бива да се приема едновременно с плод или сок от грейпфрут; цитрусът увеличава нивото на медикамента в тялото на пациента.

Взаимодействие с други медикаменти

Комбинациите, при които съвместният прием може да промени ефектите от вземаните лекарства, са РУПАФИН с кетоконазол, лекарства при депресия, статини, еритромицин. Лекуващият трябва да е информиран от пациента за всички лекарства, които е приемал или следва да продължи да взема по време на лечението си с РУПАФИН.

_________

Усреднена цена в аптеките – 14.50 лв за опаковка от 30 таблетки по 10 мг, или 12 лв за 120 мл детски сироп

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *