Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетолози: Това е една от най-здравословните диети в Европа, резултатите са гарантирани

Швеция, Норвегия, Финландия – начинът на хранене в тези студени страни конкурира успешно популярната средиземноморска диета и все повече се налага в Европа. Кое е ценното в скандинавската кухня?

Риба – ПОЛЕЗНА ЗА СТАВИТЕ

Рибата е основен източник на протеини и на омега 3. Редовната консумация се отразява благоприятно при възпалителни процеси в ставите. Съществуват безброй здравословни рецепти за приготвяне на риба – на пара, задушена във фолио или направо сурова. 100-150 г са достатъчни за една хубава порция. Купувайте рибата прясна или маринована вместо пушена, за да ограничите консумацията на сол, и не добавяйте мазнина, когато я приготвяте.

диети
Рибата е основен източник на протеини и на омега 3

Избирайте малки по размер риби, защото в тях съдържанието на замърсители от околната среда е по-ниско. Добре е риба да има 2-3 пъти в седмичното меню.

Пълнозърнести храни – ПРЕДПАЗВАТ СЪРЦЕТО

Пълнозърнестите овес, ръж и пшеница са богати на фибри и минерали. Те помагат на храносмилането, ограничават риска от диабет и намаляват нивото на лошия холестерол, което има благоприятен ефект върху сърцето. Високото им съдържание на витамини от група В ги прави подходяща храна срещу зимни депресии.

Освен това пълнозърнестите храни засищат добре и ни спестяват безразборното похапване през деня.
За закуска са подходящи пълнозърнестите мюсли или 2 филийки пълнозърнест хляб. От пълнозърнесто брашно можем да приготвим палачинки, сладкиши или баници.

Дивечово месо – ПОДСИЛВА МУСКУЛИТЕ

В северна Европа еленовото месо замества говеждото. Консумира се въобще много повече дивеч, отколкото в другите европейски страни. Това месо не е толкова мазно, а доставя същото количество протеини, които поддържат мускулната маса без риск от повишен холестерол.

Вкусът на дивеча е по-силен, но в същото време по-фин. Месото се приготвя обикновено със сос, на фурна или на тиган. Средната порция е от 100-120 г.

Винаги се информирайте за произхода на дивечовото месо, за да избегнете санитарните рискове.

Картофи и моркови – БОГАТИ НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Картофите, богати на минерали и растителни протеини, са основна храна в северна Европа. Морковите пък с техния каротин допринасят за по-добър тен въпреки недостига на слънчева светлина. Други кореноплодни зеленчуци като ряпата и цвеклото също са неизменни елементи в северното меню – те имат атиоксидантно действие и са богати на фибри. Освен това са евтини.

Приготвят се на пара или във фурната, поотделно или в комбинации помежду си, с рапично олио, което доставя омега 3 и 6, или пък със зехтин.

Картофите не са много диетични – 100 г доставят 90 калории. Редувайте ги с други, по-ниско калорични зеленчуци.

Морски дарове – ИЗГАРЯТ МАЗНИНИТЕ

Те са бедни на калории и унищожават мазнините благодарение на високото си съдържание на йод. Морските дарове са по-малко замърсени от рибите, особено ако произхождат от Северно море.

Най-добре ще се възползвате от полезните им качества, ако ги консумирате сурови с малко лимонов сок, но това не е по вкуса на всеки. Скаридите са чудесни, приготвени на тиган.

Подобно на яйцата, морските дарове са богати на холестерол – не яжте главите на скаридите, където количеството му е най-голямо.

Зеле – ПОДДЪРЖА КОСТНАТА ПЛЪТНОСТ

Всички видове зеле са богати на витамини А, В и С, на калций и магнезий. Редовната им консумация предпазва от някои видове рак (на белите дробове, яйчниците и бъбреците) благодарение на съдържащия се в тях витамин К.

Това ценно вещество помага също за фиксирането на калция в костите и така подсилва плътността им особено в периода на менопаузата. Освен това витамин К стимулира производството на мелатонин, с което осигурява добър сън. Редувайте различни видове зеле. Червеното е най-богато на витамин С, а зеленото съдържа най-много витамин К, който обаче не се препоръчва на хора, които приемат антикоагуланти.

Дребни горски плодове – ЗА ТОНУС

Касис, боровинки, шипка и всички други дребни червени или виолетови плодове са безценен източник на витамин С, полифеноли и оксиданти. Те предпазват здравето на очите, кожата и сърдечносъдовата система.

През зимата могат да се намерят замразени и да се консумират в плодови кисели млека и десерти.

Редувайте ги, за да се възползвате от полезните свойства на всеки вид.

източници:здрaвен жуpнaл,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *