ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Дончев: Физиологичните неразположения може да са свързани с депресия

Депресия – същност. Причини за появата на депресия – емоционални причини, икономически, времето, физиологични причини. Проблеми, които отключват депресия – липсата на любов, липсата на цел в живота и невъзможност човек да бъде себе си. Симптоми като сърцебиене, повишаване на кръвното, изпотяване често пъти не са свързани само с физиологични проблеми, а с депресия. Най-тежките форми на депресия довеждат до самоубийства. Специалисти, които лекуват депресия – психолог и психиатър. Провеждане на консултации и психотерапия.

В предаването „Пулс“ гостува доц. Тони Дончев – психиатър във ВМА.  Доц. Дончев обяснява, че стане ли дума за депресия – това  е една комплексна болест, разглеждана от клинична гледна точка.

 депресия
Доц. Дончев дава съвети за депресията

Много и различни причини могат да доведат до появата й. Част от тези фактори са житейски, социални и икономически. В много от случаите отключването на депресия се дължи на чувството за принадлежност, любовта и нуждата да има човек цел, нуждата да се борим за нещо, да търсим смисъл от своето съществуване. Понеже човекът е социално същество, той има нужда от своите цели.

Доц. Дончев разказва, че има хора, които изпадат в тежко, направо бедстващо положение. Но те не се предават и не изпадат в депресия, защото имат цел. И тази цел ги държи ентусиазирани. И обратното – има хора с висок стандарт на живот, с любящо семейство и възможности за много неща, но въпреки това изпадат в нея, понеже са изгубили целта си.

Целта, любовта и възможността да бъдеш себе си са онези стълбове на живота, които ни крепят и не ни позволяват да изпадаме в депресии. Хората изпадат в депресии, когато са принудени да загърбят собствените си нужди и амбиции в името на нещо друго.

Времето – студеното и мрачно време, дъждовете през есента също оказват негативно влияние върху хората. Но това е депресивно настроение, което е  краткотрайно и в момента, в който слънцето се покаже, настроението на човек се оправя. Специално за България времето не може да доведе до дълбока депресия, както това се случва с населението на скандинавските страни.

Физиологични причини за появата й – генетична обремененост, физиологични и соматични заболявания. Тази депресивна симптоматика е биологично обусловена и се лекува по друг начин, разказва доц. Дончев.

Симптоми за появата й:

Много често хората получават физически неразположения – сърцебиене, вдигат кръвно, започват да се потят. Тогава търсят спешен кабинет, а не си дават сметка, че може би се касае за емоционални проблеми, които прерастват в депресия. В момента, в който тези пациенти осъзнаят, че трябва да потърсят психиатър, тяхното излизане от депресията ще се случи бързо.

Все още много българи не правят разлика между психиатър и психолог, казва доц. Дончев. Психолозите помагат на хората да разрешат своите сложни житейски ситуации. Психолозите не изписват лекарства.

Една депресия може да бъде излекувана в рамките на 6 до 9 месеца, но не винаги това се случва. Но и този цитиран период може да  бъде кошмарен за хората, които се намират в него. Става дума както за изпадналия в депресия, така също и за околните.  В такива случаи ефективна може да бъде психотерапията.

Лечението при психиатър, както и консултациите с психолог отнемат време. Една депресия не може да покаже, че е овладяна след първата или след втората среща със специалиста, за разлика от други медицински специалности, при които приемът на лекарства дава подобрение и след първия преглед.

Тя довежда и до самоубийства. В скандинавските страни самоубийствата са предимно през зимата, докато при нас статистиката сочи, че техният ръст е през лятото.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *