Начало / Болести и лечение / Болести на половата система / Как да се предпазим от полово предавани болести?

Как да се предпазим от полово предавани болести?

За да разберете как да се предпазите от полово предавани болести прочетете интервюто с д-р Росица Денчева – венеролог.

Интервю с д-р Росица Денчева

Lekuva.net разговаря с д-р Росица Денчева – един от най-опитните венеролози в България, за полово предаваните болести.

Темата често е описвана като „табу“, тъй като обикновено е неудобна за коментиране и говорене. Има хора, които изпитват срам дори от посещението при специалист, когато са налице симптоми на венерологично заболяване. д-р Денчева от Дерматологична клиника София отговаря на едни от най-често срещаните въпроси относно полово предваните болести, изяснява симптомите и лечението и дава отговор на най-задавания въпрос- Как да се предпазим?

  • Доктор Денчева, бихте ли ни дала повече информация за полово предаваните болести, какво трябва да знаем за тях, можем ли да ги обобщим?

-Най-общо можем да кажем, че това са група от бактериални, вирусни или паразитни заболявания, които се предават в резултат на сексуалните контакти между хората. Контактите могат да бъдат от всякакво естество – класическите генитално-генитални контакти, генитално анални и орални.  Често  срещано е схващането, че оралните контакти са относително безопасни, но това не е така, тъй като лигавиците са достатъчно пропускливи и съответно податливи при инвазия на различни видове микроорганизми.

  • Кои са най-често срещаните болести, предавани по полов път?

– Най-често в последните години наблюдаваме вирусни полово-предавани инфекции, за разлика от високата честота на бактериални болести през предходни десетилетия. В  тази група влизат инфекциите с човешки папиломен вирус, както и  гениталния херпес. По-рядко наблюдаваме различни други видове брадавици като заразни молуски. Към групата на сексуално-трансмисивните вирусни заболявания спадат и ХИВ-инфекцията, хепатит В и С.

  • Да поговорим повече за човешки папиломен вирус – какво представлява, какви са симптомите и лечението?

-Вниманието върху човешки папиломен вирус се наложи през последните десетилетия във  връзка с установяването на риска по отношение развитието на  рак на маточната шийка при жените. Познати са над 100 различни типа на вируса, от които между 15-20 са наречени високорискови именно заради повишения шанс за развитие на рак при носителството им.

Човешкият папиломен вирус е лесно-преносим при сексуални контакти и това обяснява неговото широко разпространение сред хората. Често инфекцията протича безсимптомно.

Заразяването с човешки папиломен вирус става при полов контакт, както вече споменах, може да се предаде чрез орален, вагинален или анален секс. Възможно е и предаване на инфекцията от майката на плода по време на акта на раждане.

Когато говорим за венерологични заболявания, свързани с носителство на човешки папиломен вирус, обикновено имаме предвид външните генитални брадавици. Те са най-често предизвикваните от ЧПВ образувания, заедно с някои кафеникави петна или малко по-плътни образувания около гениталната и анални зони.

Когато вируса навлезе навътре в гениталната област -към входа на  влагалището при жената и в уретралния канал при мъжете, самите брадавички стават по-големи и имат вид подобен на цветно зеле (карфиол).

  • Споменахте и херпеса, какво трябва да знаем за него?

Всички знаем какво представлява херпеса върху устните или други части от лицето. Когато е с генитална локализация той се нарича генитален херпес. Това е скупчване на малки мехурчета върху видимо зачервена кожа, разположени около гениталната или седалищната зона.

Симптомите при него са парене, дискомфорт и нерядко болка които могат да ограничат възможността за нормално уриниране. Характерно за херпеса е възможността след кратък период на активност да се самоограничи и временно да изчезне.. Неприятното при гениталния херпес е че при заразяване, въпреки лечението, той никога не напуска тялото и прави периодични пристъпи – така наречените рецидиви. Те се появяват, когато имунната система на човек е отслабена. При всеки спад на имунитета е възможно човек да направи нов пристъп.

Важното е човек да знае, че по време не тези така наречени пристъпи, той е заразен и може да пренесе болестта на друг човек.

  • Да обърнем внимание и на бактериалните заболявания, какво е характерно за тях?

-Обикновено в този термин обединяваме няколко бактериални инфекции. Дълги години венерологията беше ориентирана предимно към изучаването на заболявания като сифилис, гонорея и други.

За щастие все по-рядко в последните години наблюдаваме тези заболявания, но е важно човек да знае какви биха могли да бъдат промените  при тях и ако забележи такива, да потърси специалист.

Иска ми се да обърна повече внимание на сифилис, тъй като това е най-познатото венерологично заболяване. Характерно е с това, че показва изключително разнообразие и може да бъде объркано с почти всяка. Колкото до начините на заразяване – сифилисът се предава чрез сексуален контакт. Характерно за сифилиса е, че е контактна инфекция, тоест може да се пренесе от целувка или друг директен контакт между кожните повърхности на двама души

Сифилисът протича в няколко фази

След заразяването има един период без никакви симптоми, който обичайно продължава 10-30 дни. Впоследствие се появява раничка, която може да стане голяма като размер до 5-10см. Успоредно с нея се увеличават и най-близко разположените лимфни възли. Рядко от разранената кожа се отделя белезникав секрет. Характерно за раничката при сифилиса е склонността й да се възстановява, дори когато е оставена без лечение и липсата на болезненост.

Обикновено след този период, ако не се приложи лечение, раничката заздравява,  всичко отшумява и човек решава, че здравословното му състояние се е възстановило. През това време наблюдаваме едно затишие на заболяването, в което обаче сифилисът има скрита активност в тялото.

Следва втори период, който може да настъпи месец или дори години след първичния стадий на сифилис. Той се характеризира с множество петна или обриви по кожата и  видимите лигавици. Възможно е обривите да са по цялото тяло и да настъпи разреждане на косата. Този стадий също преминава без лечение и може да продължи години. Ако заболяването не бъде диагностицирано навреме и не бъде приложено правилно лечение, болестта навлиза в третия си стадий. През него е възможно увреждането на различни вътрешни органи – сърцето, черния дроб, мозъчните обвивки и др. Обичайно усложненията при настъпване на тази фаза са чести и увреждащи здравето като цяло.

Сифилисът се диагностицира с кръвен тест и е желателно, когато човек има необезопасени сексуални контакти да прави такива тестове, за да е сигурен, че няма инфектиране. За щастие сифилисът е лечимо заболяване. Необходимо е да се подбере подходящ антибиотик, който гарантира пълното му излекуване.

  • Важна ли е моногамията ако искаме да сме здрави?

-Ако човек иска да е здрав и да не се зарази от болест, предавана по полов път, моногамията е от основно значение. Хубаво е преди да влезем в една връзка и да доверим здравето на партньора си, да сме направили изследвания за носителство на инфекции, останали от предишен партньор. Ако докажем съществуването на такава след завършване на интимна връзка, тя трябва да бъде лекувана. В интимните контакти е особено важно да имаме отговорност към себе си и към партньорите си, преди да влезем в необезопасен сексуален контакт.

  • Как да се предпазим?

-Най-лесното и достъпно средство за намаляване на честотата на заразяване, е използването на презерватив, разбира се. Той предпазва в голям процент от бактериалните полово предавани заболявания. Ако трябва еднозначно да отговоря как да се предпазим от полово предавани заболявания – трябва да използваме презерватив и да ограничим броя на сексуалните си партньори.

 

Оценете статията
Оценка 5 от 8 гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

loading...

Избрано за теб


Един коментар

  1. Д-р Денчева е стахотен специалист, излекува ме от псориазис преди години и съм й благодарна.

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*