ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полезно: Ако ви мъчи силна кашлица, прочетете тази статия!

Гърдите ви сякаш се раздират отвътре, стомашните мускули започват да ви болят от пристъпите на силна кашлица. Ето какво да предприемете, за да я облекчите, наред с предписанията от лекаря.

1. Първите признаци за бронхит са дразнене в гърлото, сякаш е поръсено с прах и пясък, и суха кашлица, която след няколко дни става дълбока, влажна и с отделяне на непрозрачен зеленикав секрет.

Всички тези неразположения са съпроводени със затруднено дишане, хрипове, леко повишена температура – до 37,2 градуса.

силна кашлица
Ако ви мъчи силна кашлица, тази статия е за вас

2. Самолечението при бронхит е опасно. Причините за развитието на болестта са много и доста разнообразни, затова не бива всеки път да се доверявате на някаква „вълшебна“ таблетка против простуда, която ви е помогнала миналия път, когато сте се разкашляли.

Главните „провокатори“ за появата на бронхит са вируси (при 80% от случаите), бактериални инфекции, алергии и терапията при тях е различна.

3. При бактериалните инфекции помагат антибиотиците, при вирусните няма полза от тях. Лекарят ще установи дали бронхитът ви е причинен от бактерии или вируси и съответно ще прецени какви медикаменти да ви предпише. Антибиотичното лечение при бактериален бронхит трябва да бъде изпълнено точно и докрай, за да се постигне пълно излекуване.

4. Сухата кашлица се повлиява добре от сиропи и хапчета против кашлица, приемани за 2-3 дни. При влажна кашлица се препоръчват отхранващи медикаменти, които ще облекчат отделянето на секрета.

Съчетанието на двата вида медикаменти – за суха и за влажна кашлица, е абсолютно противопоказно, защото може да доведе до запушване на бронхите. При суха кашлица е добре да включите Шуслерови соли №3 и №8 по 5 таблетки на ден от всяка поне 15-20 дни. А за чистенето на секретите ще ви помогнат соли №4, №6 и №8.

Ако са гнойни, се прилага и сол №12. Добре е да се разтварят в топла вода за по-бързо действие при острите симптоми и неразположения.

5. Ако страдате от бронхит по няколко пъти в годината, значи състоянието ви е станало хронично. Сред хроничните болести на дихателната система са емфизем, бронхиална астма и астматичен бронхит, които се нуждаят от специализирана терапия и лекарски контрол.

6. Инхалациите облекчават дишането при бронхит. Смесете по 1 супена лъжица цвят от лайка, салвия (градински чай) и мащерка. Залейте билковата смес с кипяща вода, похлупете съда и оставете да се запари.

Може да добавите няколко капки масло от мента или евкалипт. Правете си инхалация с тази настойка на всеки два часа.

7. Пийте много течности. Дори леко повишената температура, каквато е при бронхита, може да доведе до обезводняване на организма. Много подходящи са алкалните минерални води, които подпомагат разтварянето и по-лесното отделяне на гъстия секрет и предотвратяват запушването на бронхите.

8. Леката, но калорична храна е необходима за борбата на организма с болестта. Подходящото меню е с ястия от нетлъсто пилешко месо, зеленчукови супи, омлети, пълнозърнести каши. По-добре е да се откажете от мазните, пържени и пушени храни, защото дразнят стомаха и слизестата лигавица.

Пресните плодове и зеленчуци са полезни, но не прекалявайте с цитрусите. Те са много богати на витамин С, което е плюс, но високата им киселинност дразни гърлото.

Отлично антитоксично действие имат ябълките и горските плодове. Основното правило е да хапвате често, по малко и храната да не е прекалено гореща и пикантна.

9. Свежите сокове от плодове и зеленчуци са благотворни. Морковеният фреш успокоява дори силната кашлица. Добавете към него топла вода в съотношение 1:1 и няколко чаени лъжички мед. Пийте по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден преди ядене.

Източници:за жената,журнал,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *