Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С пчелния прашец контролирате теглото, подсилвате имунитета си и удължавате живота си!

В статията ще намерите много подробна информация за пчелния прашец. От какво се състои. Как помага. Как и при какви обстоятелства да го използваме. Хранителни добавки с пчелен прашец. Съвети и предупреждения.

Пчелния прашец и пчелните продукти

Още ранните египтяни и древните китайци го употребяват като подмладяващо лекарство. Наричали са го по най-различни начини — от „извор на младостта“ до „амброзия на боговете“. Гръцкият лекар Хипократ, наричан „баща на модерната медицина“, го използвал като лечебно средство още преди 2500 години. Той е богат на витамини, особено на такива от група В, съдържа и малки количества минерали, микроелементи, аминокиселини и ензими.

Прашецът се състои от 55% въглехидрати, 35% протеини, 3% минерали и витамини, 2% мастни киселини и 5% други вещества. Той съдържа малки количества от множество вещества, считани за антиоксиданти, в това число бета-каротин, витамини С и Е, ликопен, селен и флавоноиди.

Книгите за пчелния прашец предлагат най-различна информация относно неговите хранителни и лечебни свойства. Той подсилва имунната система, контролира теглото, облекчава алергичните симптоми, увеличава силата, подобрява половите функции, подсилва жизнеността и издръжливостта, забавя процеса на стареене и удължава живота.

Състав на пчелния прашец

Химичният и биологичен състав на прашеца е много богат на:

а) белтъчни вещества (22 – 40 %) и всички най-важни аминокиселини;

б) захари под формата на нектар, въглехидрати (30 – 60 %);

в) витамини – изключително богати и В комплекс, витамини С, А, Д, Р;

г) ферменти и антибиотични вещества, които пречат за развитието на вродени бактерии в червата;

д) минерални вещества изключително важни за човешкия организъм;

е) биологично активни вещества, които имат хормоноподобно действие.

Трябва обаче да се има предвид, че биологичната ценност на прашеца зависи от това от кои растения или билки се събира.

Пчелният прашец е отдавна познат на народната медицина, защото той повишава обмяната на веществата; в комбинация с мед и восък (восъчни пити) действа стимулиращо върху организма. Използва се при стомашно-чревни заболявания (запек и хронични диарии), при нарушена обмяна на веществата, анемия,чернодробни и сърдечносъдови заболявания, подагра, диабет и др. Редица автори съобщават за успешното му прилагане при кожни заболявания, в козметиката.

Пчелният прашец подсилва имунната система посредством свойствата си на антиоксидант. Антиоксидантите се използват, за да разрушават свободните радикали в тялото. Свободните радикали представляват съпътстващи продукти на кислорода, които могат да увредят клетките и са свързани с много дегенеративни заболявания, особено такива, свързани със стареенето. Свързват се още и със самия процес на стареене. Антиоксидантите могат да спрат по-нататъшното увреждане и дори да неутрализират в известна степен вече настъпилото окисляване на клетките. Поддръжниците му твърдят, че пчелният прашец помага на организма да противодейства на ефектите от радиацията и токсините от околната среда, които отслабват имунната система.

В интернет публикация на Американското дружество по апитерапия от януари 2000 г., Стив Шектър, лекар-натуропат, твърди, че пчелният прашец е полезен за намаляване на ефектите от лечението с облъчване на жени, страдащи от рак. Група от 25 жени, подложени на лечение за рак на матката, приемат по 20 г (около 2 чаени лъжички) пчелен прашец по три пъти на ден. Жените съобщават за повишаване на апетита и усещане за по-добро общо разположение, както и не толкова силно гадене, свързано с лъчевата терапия. Нивата им на серумния протеин се увеличават, подобрение е отбелязано и в броя на червените и белите кръвни клетки.

Макар че прашецът често причинява или изостря алергии и сенна хрема, от друга страна, той може да помогне за намаляване на симптомите при тези състояния. Препоръчва се специфичната терапия с пчелен прашец да започне преди сезона на алергиите, като може да са необходими няколко седмици, преди пчелният прашец да започне да действа. Според статия, публикувана във февруарския брой на Better Nutrition от 1998 г., алерголог от Оклахома успешно е използвал пчелен прашец за лечението на повече от 22 000 пациенти с алергии. Въпреки това при хора, алергични към пчелната отрова, прашецът може да предизвика тежки (анафилактични) реакции.

Атлетите често използват пчелния прашец за повишаване на силата, издръжливостта, енергията и бързината си. Твърди се, че той помага за по-бързото възстановяване на мускулите от физически натоварвания и за повишаване на психическата издръжливост. „Пчелният прашец се използва от всички олимпийски състезатели в света“ – твърди Джеймс Хигинс, касиер на Американското дружество по апитерапия, в интервю, публикувано в августовското издание на Better Nutrition от 1999 г. „Той им дава повече енергия и помага за по-доброто им представяне в състезанията, като на следващия ден не се чувстват толкова изтощени.“

Пчелния прашец като хранителна добавка

Хранителни добавки с пчелен прашец и пчелни продукти

Абсорбирането на пчелния прашец в кръвта отнема около два часа. Той може да се намери в аптеките под формата на желатинови капсули, таблетки и гранули. Капсулите и таблетките най-често съдържат между 500 и 1000 мг пчелен прашец. Гранулите се продават на грамове. Препоръчваните дози за превантивни цели като начало са от една осма до една четвърт чаена лъжичка гранули веднъж дневно, като количеството постепенно се увеличава в продължение на един месец, докато достигне от една до две чаени лъжички между един и три пъти дневно. При краткотрайна терапевтична употреба се започва с 3/8 до 3/4 чаена лъжичка, като се увеличава до три или шест чаени лъжички от един до три пъти дневно. Препоръчваната превантивна доза при капсулите е две капсули по 450-580 мг от три до четири пъти дневно и три пъти по-голяма доза за терапевтични цели.

Пчелният прашец се предлага и под формата на течност, крем, дражета и тинктура, най-вече за употреба при кожни проблеми, възпаления, травми и натъртвания. Прашецът не трябва да се загрява, тъй като ще изгуби своята ефикасност.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки, произведени от реномирани фирми. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ плюс 10 флакона код 30275

СЪСТАВ – Пчелен мед 8,9 г; пчелно млечице 750 мг; витамин В5 6 мг; витамин В6 1,4 мг.

АПИХЕРБА Q10

СЪСТАВ – Екстракти от ехинацея, кръвен здравец, прополис, пчелен мед, пчелен прашец, пектин, коензим Q10. ПРЕПОРЪЧВА СЕ ПРИ – Вирусни инфекции и простудни заболявания, за засилване на съпротивителните сили. Укрепване на имунната система.

АПИХЕРБА КРЪВЕН ЗДРАВЕЦ + КОПРИВА

СЪСТАВ – Корени от кръвен здравец (Geranium Sanguineum), коприва (Urtica dioica), пчелен прашец, пчелен мед, ябълков пектин.

ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ Royal Jelly За издръжливост!

Във всяка желатинова капсула се съдържа: Лиофилизирано маточно пчелно млечице – 120мг (еквивалентно на 350мг необработено пчелно млечице).

АПИХЕРБА МАЩЕРКА при простуда и възпалителни процеси

Умело комбинираните мащерка и пчелен мед правят продукта идеален за подсилване на имунната система и лечение на възпалени дихателни пътища.

АПИХЕРБА ПРОПОЛИС +ЖЕНШЕН

СЪСТАВ – Етанолов екстракт от Прополис(Propolis), корени от Жен-шен (Panax Gingseng) в билков пчелен мед.

ВИТАМИН С плюс ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

Във всяка таблетка се съдържа витамин С (Ascorbic Acid) и пчелно млечице (Royal Jelly). Помощни вещества:пшенично нишесте, инулин (фибри), вивапур, аерозил, талк, магнезиев стеарат.

ВИТАМИНИ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, код: 30469

Помощно средство, което стимулира организма при срив на имунната система, вирусни и простудни заболявания, физическа и психическа преумора, смущения в климактериума, заболявания на стомашно-чревния тракт.

ГИНКО БИЛОБА + ЖЕН ШЕН АПИХЕРБА за здрава памет!

СЪСТАВ – Eтанолов екстракт от женшен (корени) (Panax Ginseng), гинко (листа) (Gingko Biloba), пчелен прашец, ябълков пектин в билков пчелен мед.

КОТЕШКИ НОКЪТ АПИХЕРБА 100 мл

СЪСТАВ – Етанолов екстракт от кора на котешки нокът (Uncaria Tomentosa) в билков пчелен мед.

Проверете дали нямате алергия от пчелния прашец!

Противопоказания

Хората, алергични към пчелни ужилвания и продукти, не трябва да използват пчелен прашец, тъй като той може да предизвика тежка алергична реакция и дори смърт. Ако човек не е сигурен дали е алергичен към пчелния прашец, той трябва първо да опита само с няколко гранули, за да установи дали това ще предизвика реакция, или да си направи тест за алергия. Онези, които използват пчелен прашец за облекчаване на сенна хрема, трябва непременно да използват местен пчелен прашец, за да постигнат най-добри резултати.

Има ли странични ефекти

В много малко случаи се стига до леки странични ефекти, като раздразване на стомашно-чревния тракт и диария, свързани с поглъщането на пчелен прашец.

Не са известни отрицателни взаимодействия на пчелния прашец с други лекарства, витамини или хранителни добавки.

Събиране на прашеца от хората и съхранението му

Събирането е по време на масовия цъфтеж. То става със специални прашецоуловители.

За да се запазят по-дълго време лечебните качества на прашеца, той трябва да се смеси с мед. Тогава и лечебното му действие е още по-ефикасно.

Основни термини, използвани в статията

Антиоксидант – вещество, което противодейства на свободните кислородни радикали, увреждащи тъканите на тялото.

Флавоноиди – група от около 5000 вещества, повечето извличани от храната, които имат силни свойства на антиоксиданти.

Свободни кислородни радикали – наричани още свободни радикали, те са съпътстващи продукти на кислорода, които причиняват окислителни увреждания на клетките в тялото.

Тичинка – мъжкият оплождащ орган на цъфтящите цветя, който образува прашец.

Източници: pchelandiya.net; receptymeda.ru; priroda-znaet.ru; webmd.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *