Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5-те най-ефективни упражнения за здрави стави

Тези упражнения ще подобрят гъвкавостта и подвижността на всички стави в тялото ви, ще възвърнат стройната ви осанка и ще повлияят положително на душевното ви равновесие.

здрави стави
Упражнения за здрави стави

Упражнение 1

За лактите

В изправен стоеж повдигнете ръцете на нивото на раменете и ги сгънете в лактите пред гърдите си. Дланите свийте в юмрук, без да стискате, след което отпуснете ръцете до лактите свободно надолу. После ги върнете с въртеливо движение отпред и разтворете ръцете встрани, като остават на нивото на раменете и със стиснати юмруци.

Следващата стъпка е да вдигнете ръцете до лактите, като предмишницата образува прав ъгъл с предлакътника. Опишете 10 кръга напред, после 10 кръга назад с предлакътниците (движението е в ставите на лакътя), като внимавате раменете да останат неподвижни – нито ги повдигате, нито ги отпускате.

Упражнение 2

За раменете

Прави, със свободно пуснати ръце покрай тялото и леко свити юмруци, придвижете раменете си напред, сякаш искате да ги приближите едно към друго – трябва да почувствате напрежение в раменните мускули.

После отпуснете мускулите и отново приближете раменете към гърдите. Повторете 10 пъти.

Съберете лопатките на гърба си максимално бързо, после отпуснете. Изпълнете 10 пъти. Върнете се в изходно положение и сега отпуснете раменете колкото е възможно по-ниско – все едно ги приближавате към пода, като редувате усещането за напрежение с отпускането на мускулите.

Следващата стъпка е да повдигнете раменете максимално близо до ушите. Направете го 10 пъти. Накрая завъртете раменете в кръг, колкото може по-пълен, по 5 пъти напред и назад.

Упражнение 3

За китките и пръстите

В изправен стоеж отдалечете леко ръцете от тялото, дланите са с опънати пръсти. Завъртете китките напред-назад в кръг няколко пъти. После си представете, че пръстите ви са накрайници на отвертки, които пъхате в нареза на винта и ги въртите, за да го завинтите.

Изпълнете движението няколко пъти. После „затегнете“ още малко и отпуснете. Повторете 8-10 пъти. Последната стъпка е обратна – сега „развинтете“ въображаемия винт няколко пъти.

Упражнение 4

За колената

Застанете до стена, облегнете се с лявата ръка на нея. Повдигнете десния крак и го свийте в коляното – бедрото трябва да е успоредно на пода. Сложете дясната си ръка върху бедрото и не му позволявайте да се движи.

Завъртете долната част на крака от коляното в посока на часовниковата стрелка 10 пъти и обратно – още 10 пъти. Обърнете се, облегнете се с дясната ръка на стената и изпълнете упражнението с левия крак.

Упражнение 5

За тазобедрените стави

Застанете прави. Повдигнете левия крак със свито коляно, докато бедрото застане хоризонтално на пода. Завъртете бедрото вляво до отказ. Направете 10 пружиниращи движения с крака, след това върнете бедрото отпред.

Усложнете упражнението, като го повдигате максимално високо, завъртате най-встрани и изпълнявате 10 кръгови движения от коляното.

Източници:за жената,журнал,youtube,pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *