ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За здравето на панкреаса трябва да консумирате тези храни

Хората най-често мислят за здравето на своите сърцето, белите дробове и бъбреците, но малцина обръщат внимание на панкреаса. За да се насладите на цялостното добро здраве на тялото си не забравяйте този изключително важен орган.

Основните функции на панкреаса са – производството на инсулин, което контролира нивата на кръвната захар и разграждането на мазнините и протеините.

Здравият панкреас помага на тялото ви ефикасно да приема и разгражда хранителните вещества. Този орган произвежда и много важни хормони като полипептиди, соматостатин и глюкагон.

Неправилното функциониране на панкреаса води до диабет, панкреатит и дори рак на панкреаса.

Не са ясни точните причини за неправилното функциониране на този жизненоважен орган, но са известни някои храни, които ще предпазят и излекуват панкреаса. Разберете кои са те!

  1. Чесън

Чесънът съдържа съединение, наречено алицин, което има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Той също действа като превенция на рак на панкреаса.

Чесънът съдържа и други полезни хранителни вещества – сяра, аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен, които имат положителен ефект върху панкреасните тъкани. Тази ароматна храна помага за предотвратяване на развитието на диабет. Той има противо-захарни и липидо-понижаващи свойства. Това помага да се намали количеството на захар в кръвта и стимулира панкреаса да произвежда достатъчно инсулин.

Проучване от 2013 година, публикувано в медицинското издание “Диабет, метаболитен синдром и затлъстяване”, констатира, че консумацията на капсули с чесън на гладно балансира нивата на кръвната захар. За да се възползвате от полезните свойства на чесъна, яжте по две или три сурови скилидки ежедневно на празен стомах. Ако се притеснявате от миризмата, можете да го приемате на капсули.

  1. Кисело мляко

Киселото мляко с живи пробиотични култури е друга храна, която задължително трябва  да е част от менюто ви. Пробиотиците подпомагат развитието на добрите бактерии в червата, което е важно за правилното функциониране на храносмилателната система. Това от своя страна поддържа здравето панкреаса.

Проучване от 2014 година, публикувано в BMC Medicine, сочи, че приемът на кисело мляко намалява риска от развитието на диабет тип 2.

Националният институт за рак в САЩ препоръчва яденето на три порции нискомаслено или обезмаслено кисело мляко дневно. Това ще поддържа здравето на панкреаса и храносмилателната система, както и ще намали риска от развитието на рак.

  1. Спанак

Спанакът е отличен източник на желязо и витамин B, двете хранителни вещества, от които панкреаса се нуждае, за да функционира правилно. Когато тялото ви получава тези вещества в достатъчни количества, се намалява риска от възпаление на органа.

В действителност, спанакът съдържа мощен агент в борбата с рака – MGDG, който може да забави растежа на раковите клетки в панкреаса. Растението намалява високите нива на глюкоза, нормализира липидния баланс и ви държи сити за дълго.

Яжте спанак ежедневно. Включвайте го в различни салати, сокове, смутита и супи.

  1. Куркума

Куркумата е популярна подправка, която ще ви помогне да поддържате здравето на панкреаса. Тя предотвратява много видове рак, включително рак на панкреаса. Съединението куркумин е изключително ефективно за цялостното здраве. Смята се, че той може да е бъде използван като алтернатива на химиотерапията.

Подправката е мощно противовъзпалително средство, което защитава панкреаса от възпаления. Освен това, контролира кръвната захар и предотвратява развитието на диабет.

  • Добавете 1 чаена лъжичка куркума към една чаша мляко и го пийте веднъж дневно. Ако желаете да приемате и куркума под формата на хранителна добавка.
  1. Боровинки

Всички видове плодове са добри за поддържане здравето на панкреаса, но боровинките са задължителни впанкреаса диетата ви. Те са богати на антиоксиданти, които защитават от оксидативен стрес и неутрализират свободните радикали. Тези дребни  плодове могат да намалят риска от развитието на рак на панкреаса. Боровинките контролират нивата на кръвната захар, намаляват риска от развитието на диабет и стимулират самоунищожаването на раковите клетки в белите дробове, панкреаса и гърдите.  За да запазите здравето на панкреаса си, включете пресните боровинки в диетата си.

  1. Броколи

Броколи съдържа високи нива на серни съединения, които помагат за детоксикация на тялото. Това от своя страна намалява риска от развитието на различни типове рак, сред които и този на панкреаса. Високото съдържание на апигенин поддържа тъканите на панкреаса здрави, предотвратява диабет и неговите усложнения.

Броколите намаляват серумния холестерол и оксидативния стрес – фактори, които оказват силно влияние върху здравето на органа.

За да се възползвате от жизненоважните хранителни вещества на броколите, ги яжте сурови или леко задушени.

  1. Червено грозде

Червеното грозде е богато на съединение, известно като ресвератрол. То има мощни антиоксидантни свойства, защитаващи тъканите на панкреаса от свободните радикали. Гроздето намалява риска от развититето на панкреатит или рак на панкреаса.

Ресвератрол индуцира клетъчна смърт и помага за предотвратяване на възпаления.

Полифенолите в червеното грозде подобряват метаболизма на въглехидратите в тялото и транспортирането на глюкозата в клетките. Това регулира чувствителността към инсулин на панкреаса, подобрява липидния метаболизъм и намалява инсулиновата резистентност.

Хапвайте по една шепа червено грозде всеки ден, за да се радвате на здрав панкреас.

  1. Сладки картофи

Сладките картофи са богати на бета-каротин, който е мощен антиоксидант, поддържащ здравето на целия организъм. Консумирането на сладки картофи помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар чрез постепенното освобождаване на захари в кръвния поток. Този тип картофи имат по-нисък гликемичен индекс и намаляват риска от диабет. Кожата на сладките картофи имат забележителен антидиабетен ефект и балансират нивата на глюкоза и липидния метаболизъм.

Заедно със картофите е добре да консумирате и други оранжеви плодове и зеленчуци – моркови, царевица и портокали.

източник: http://www.top10homeremedies.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *