ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Афти се лекуват с тези бабини рецепти

Афти най-често се развиват от вътрешната страна на устните, под езика и небцето. Тези ранички се появяват, когато слюнчената жлеза е наранена или блокирана. Причина за това може да е удар или ухапване на меката тъкан.

Малките афти може да минат без особени болки и дискомфорт, но започнат ли да растат – обикновено се превръщат в голям проблем. Едни от най-честите оплаквания на хората с афти са невъзможността за нормално дъвчене, говорене и дори преглъщане. Лошата зъбна хигиена, както и навика да хапете бузите си,  или дори по-високите нива на стрес, повишават риска от развитието на афти.

Често, болезнените афти, минават сами. Въпреки това, има много прости и лесни натурални средства, които могат да намалят дискомфорта и да ускорят оздравителния процес.

Представяме ви 10 изпитани бабини рецепти, които със сигурно ще ви помогнат при афти в устата.

  1. Мед

Медът е един от най-добрите средства за лечение на афти. Успокояващите и противовъзпалителните му свойства помагат за облекчаване на болката и възпалението. Антибактериалното действие помага за предотвратяването на инфекцията, а също така ускорява и оздравителния процес.

  • Смесете 1 чаена лъжичка суров мед и ¼ чаена лъжичка куркума на прах. Нанесете пастата върху засегнатата област и оставете да поседи за 15 – 20 минути. След това, направете гаргара с хладка вода. Повтаряйте 2 или 3 пъти на ден.
  • Прилагайте мед върху засегнатата област, преди да си легнете.
  1. Сол

Солта е ефективно средство за лечение на афти. Тя помага за премахване на слузта от раничките и намалява болката и възпалението.

  • Разбъркайте добре ½ супена лъжица сол в 1 чаша топла вода. Използвайте този разтвор като вода за уста. Повторете 3 или 4 пъти на ден.
  1. Лед

Ледът успокоява болката и намалява дразненето, причинено от афти.

  • Увийте няколко кубчета лед в тънка кърпа. Внимателно я поставете върху засегнатата област в продължение на 1 минута. Повторете няколко пъти през деня.
  • Пиенето на студена вода също ще облекчи дискомфорта.
  1. Глицерин

Глицеринът е друг ефективен домашен лек за лечение на афти. Той има антисептични и лечебни свойства, които помагат в борбата с микробите, причиняващи инфекцията.

Също така той поддържа влагата в засегнатите зони, което е от изключително значение за бързото зарастване.За перорално приложение, е силно препоръчително да се използва растителен глицерин.

  • Нанесете растителен глицерин върху засегнатата област. Оставете го да седи в продължение на известно време – колкото можете да издържите, и изплакнете устата си с хладка вода. Повторете 3 или 4 пъти на ден.
  • Може да използвате вода за уста на глицеринова основа.
  1. Влажни чаени пакетчета

Влажните пакетчета чай могат да бъдат използвани, за лечението на афти.

Чаят съдържа танинова киселина, която намалява болката и възпалението и ускорява оздравителния процес.

  • Направете чаша чай, от този в пакетчета и оставете торбичката в хладилник за 30 минути. Поставете я върху засегнатата зона за около 10 – 15 минути. Повторетете 2 или 3 пъти през деня, докато афтата не изчезне.
  1. Алое вера
    гел от алое вера помага при лечение на афти
    Гелът от алое вера помага за лечение на афти.

Алоето има противовъзпалителни и успокояващи свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката и ускоряват оздравяването. То също ще предотврати повторната поява на афти.

  • Нанесете гел от листата на алое вера върху засегнатата област. Оставете да седи в продължение на 20 минути, след това изплакнете устата си с хладка вода. Използвайте този натурален лек няколко пъти дневно в продължение на седмица.
  • Другият вариант е да изплаквате устата си с пресен сок от алое вера 3 или 4 пъти на ден.
  1. Куркума

Куркумата има силни антибактериални и противовъзпалителни свойства, поради което може да се използва за лечение на редица общи проблеми, включително афти.

  • Към 1 чаена лъжичка куркума на прах добавете малко мляко, за да направите паста. С помощта на памучен тампон, нанесете пастата върху засегнатата област. Изчакайте 30 минути, след това изплакнете устата си с хладка вода. Повторете тази процедура 2 или 3 пъти на ден.
  • Друг вариант е да приложите сок от прясна куркума върху неприятните афти. Нанасяйте 2 или 3 пъти дневно в продължение на седмица.
  1. Градински чай

Успокояващите свойства на градинския чай могат да намалят дискомфорта, причинен от афти. Стягащото и изсушаващото му действие ще помогнат за оздравяването.

  • Добавете 2 – 3 супени лъжици пресни или сушени листа градински чай в 2 чаши вряла вода. Покрийте и оставете да кисне около 15 минути. Прецедете и оставете разтвора да се охлади. Използвайте за изплакване на устата, но не поглъщайте.
  1. Рициново масло

Рициновото масло е едно от най-ефективните натурални средства за лечение на афти.  Силните му противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението. Маслото помага за поддържане на хидратацията в засегнатите участъци и предотвратява дразненето и сухотата.

  • Смесете равни количества рициново масло и мед. С помощта на памучен тампон, нанесете това върху засегнатата област. Оставете за 10 минути, след това изплакнете устата си с хладка вода. Използвайте този природен лек 2 – 3 пъти на ден, докато не получите резултат.
  • Можете да заместите рициновото масло с такова от вечерна иглика. Просто напоете памук в маслото, поставете го върху засегнатата област и оставете да преседи за една нощ. Изплакнете устата си на следващата сутрин. Маслото от вечерна иглика ще ви помогне да излекувате лигавицата и болезнените афти.
  1. Корен от женско биле

Коренът от женско биле може да се използва за лечение на афти. Благодарение на неговите натурални болкоуспокояващи свойства и способността му образува защитно покритие върху засегнатата област ще ви помогнат да се справвите с раздразнението.

Коренът от женско биле има и противовъзпалителни и антимикробни свойства.

  • Накиснете 1 супена лъжица корен от  женско биле на прах в 2 чаши гореща вода за няколко часа. Прецедете и изплаквайте устата си с този разтвор – няколко пъти дневно.
  • Можете и да нанесете малко корен от женско биле на прах върху засегнатата област. Това ще ускори процеса на оздравяване.

Допълнителни съвети за справяне с афти

  • Избавете се от навика да хапете бузите и устните си.
  • Внимавайте да не замърсявате зоната с афти.
  • Дъвченето на дъвка без захар може да ви помогне да избегнете ухапванията на засегнатата област.

Източник: http://www.top10homeremedies.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *