ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Епидемиолози съветват: Как да се предпазим от остри вирусни инфекции?

Изчислено е, че за формиране на навик е достатьчно да повторим едно действие 21 пъти. Значи само за три седмици можете да привикнете кьм напълно здравословен начин на живот със съвсем малки промени в ежедневието си.

Според епидемиолозите след първата вълна на заболели от остри вирусни инфекции. Oбикновено това са малките деца, винаги идва втора, която засяга възрастните, които са се грижили за болните деца. Но когато всички са взимали профилактични мерки, заболеваемостта и опасността да се зарази цялото семейство са доста по-малки.

остри вирусни инфекции
Как да се предпазим от остри вирусни инфекции?

Какво е важно да знаете за профилактиката?

Здравето е начин на живот

Има данни, според които определящ фактор за здравето на човека не е нито генетиката, нито качеството на медицинската помощ. В 50% от случаите състоянието на нашето здраве се определя от начина ни на живот.

Например: важно е колко пъти седмично почистваме дома си. Работата е там, че без сериозно хигиенизиране вирусите могат да се задържат в помещението от 2 до 9 часа. Върху хартия или плат се задържат до 12 часа, а на стъклена повърхност – до 10 дни.

Най-висока концентрация на вируси има по дръжките на вратите, телефоните, клавиатурата и компютърната мишка. Иначе казано – онези предмети, които всички ползваме ежедневно. Почиствайте ги по-често със салфетка или парцалче, напоени с антисептичен разтвор. Не забравяйте и детските играчки.

Колкото и да ви е студено, едно от най-важните неща за прогонването на вирусите е честото проветряване. Вирусите се „страхуват“ от циркулиращия прохладен въздух.

Не е необходимо да правите радикални промени в ежедневните си занимания – никакви изтощителни претоварвания във фитнеса или рязък старт на запалителни процедури. Подобни неща могат само да създадат удобство за вирусите.

Всичко, което е необходимо, е по възможност да се движите повече и да прекарвате поне 15 минути дневно на свеж въздух, независимо от климатичните особености.

Хигиената на ръцете

Заразяването с ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) се случва не само тогава, когато някой кихне срещу нас. Достатъчно е в градския транспорт да се хванете за дръжката, за която преди половин час се е държал някой болен, а след това неволно да почешете носа или окото си. Така вирусите почти са достигнали целта си.

Не забравяйте, че трябва да миете ръцете си възможно най-често, при това съвсем не е наложително това да става със специални антисептични средства. И обикновеният сапун действа не по-лошо от антибактериалния.

Добре е да докосвате лицето си възможно най-малко.

В помощ на имунитета

Един от неспецифичните, но ефикасни начини за защита от ОРВИ е приемането на естествени средства, които стимулират имунната система – например препарати с ехинацея, женшен.

Но прилагането им трябва да започне преди началото на епидемиологичния сезон, а не чак когато почувствате първите признаци на отслабване на организма. Подобни средства изискват дългосрочен прием.

Помага ли ваксината?

Тя се смята за едно от най-добрите средства за борба с грипните вируси. Ако е направена навреме, а именно 3-4 седмици преди прогнозираното начало на епидемия, ваксината е способна да защити до 80% от населението. Но изработването на силен имунитет става 2-3 седмици след ваксинирането, а освен това защитава от вируса на грипа, но не и от останалите респираторни вируси.

Лечение и пак лечение

За съжаление, около 85% от населението прекарват ОРВИ поне веднъж в годината. Има няколко основни правила – ако ги спазвате, можете да оздравеете и да намалите риска от усложнения до минимум.

Не се бавете с началото на лечението: острите инфекции се предизвикват от вируси, които се размножават най-интензивно и проникват в клетките на организма през първите 48 часа след заразяването. Колкото по-бързо попречите на тяхното разпространение, толкова по-лесно ще се справите с инфекцията.

Внимавайте как подбирате лекарствата – за себе си, за децата, за по-възрастните членове на семейството. Ако посетите аптеката преди прегледа при лекар, задължително се запознайте със състава на лекарството, неговите противопоказания и възможните странични ефекти.

Като цяло се смята, че натуралните препарати (в чийто състав влизат природни компоненти и минимално количество химически препарати) са най-безопасни за самостоятелно прилагане, затова се отпускат без рецепта.

Препаратите от категорията на имуномодулаторите или групата на интерфероните е по-добре да бъдат прилагани след консултация с лекар, а понякога – и след проведени изследвания.

Винаги завършвайте лечението, а не спирайте при първото проявление на някакво подобрение. ОРВИ се лекува не по-кратко от 5-7 дни, колкото е жизнеността на вирусите. Затова най-правилно е да се придържате към схемата на лечение, предписана от личния ви лекар.

Източници:за жената,журнал,rmj.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *