Бързо и ефективно лечение на простуда – инхалация с билки (вижте как се прави)

Вдишването на полезни пари, издигащи се от врящите котлета с билки или мед, е помагало от векове на хората да оздравеят по-бързо. Днес вече се знае, че благоприятният ефект на инхалацията се дължи на натуралните фитонциди, с които е наситена парата.

Вероятно пазите неприятен спомен от детството, как мама ви е държала над тенджера с вряща вода и нещо плуващо в нея (може би лайка), покрила главата ви с кърпа. А вие сте се молели това мъчение да свърши по-бързо.

инхалация с билки
Инхалация с билки – помага при хрема, бронхит, пневмония и др.

Но днес, когато все повече се говори, че лекарствата не само церят, но и вредят, ви предлагаме да се върнете към този бабешки лечебен метод особено при простуди. За разлика от някои други средства от народната медицина, инхалацията се приема от съвременните лекари и се препоръчва за малки и големи пациенти със заболявания на дихателните пътища.

Как постига целебния си ефект?

С помощта на инхалацията се облекчават симптомите при болести на горните дихателни пътища – хрема, тонзилит (възпаление на сливиците), ларингит, фарингит. Помага и болести на долните дихателни пътища – трахеит, бронхит, пневмония.

Вдишването на целебните пари помага не само за справяне с възпалението, но и за извеждане на микробите от дихателните пътища.

Какви са видовете инхалации?

Парна – действа с парата, която предизвиква прилив на кръв в слизестата обвивка на горните дихателни пътища. Така се постига облекчаване на симптомите и по-бързо оздравяване. От целебните средства, които се слагат във водата, най-често се използват маслени разтвори и билкови отвари.

Влажна инхалация – може да се прави в домашни условия с помощта на специални аерозоли със стайна температура. Тези прибори могат да раздробят разтвора до частици с размер по-малък от 5 мкм (ултразвуковите) и 3-10 мкм (компресорните).

Топло-влажна инхалация – провежда се само в кабинети по физиотерапия, където разполагат със специални инхалатори, които не само загряват лекарствения разтвор (антибиотици, соли, алкални препарати, маслени разтвори и билкови отвари), но и го раздробяват до миниатюрни частици. Така въздействат с влажните прашинки на слизестата обвивка на бронхите и помагат за отхрачването.

Коя инхалация за какво помага?

За по-лесно отхрачване:

– инхалация със сода – в 1 л вода се разтварят 4 ч. л. сода бикарбонат

– инхалация с отвари от евкалипт, мента, лайка, лавандула, бреза, дъб, салвия (градински чай) – 1 суп. л. от растителния продукт се залива с 250 мл вода и се довежда до кипене.

При инфекция на горните дихателни пътища:

– инхалация с картофи – вдишвайте парите при варенето на необелени картофи, които са богати на фитонциди. Те усилват имунологичната реакция на организма и помагат за по-бързото възстановяване на слизестата обвивка на дихателните пътища.

При остри и хронични заболявания на горните дихателни пътища (трахеит, фарингит, ларингит, тонзилит):

– инхалация с пчелен мед – разтворете меда в кипяща вода (в съотношение 1 с. л. мед на 5 с. л. вода) и загрейте разтвора до 40 градуса.

Внимание! Преди да направите инхалация с каквото и да е, трябва да се посъветвате с лекаря си, защото може да предизвикате алергична реакция или да имате непоносимост към някой от лечебните продукти.

Плюсовете на лечението с инхалация:

– Бърз резултат, защото въздейства веднага и директно на зоната на възпалението.

– Евтин метод, защото са необходими продукти, които ги имате подръка във всяка кухня като сода за хляб, билки, мед, картофи.

– Широко приложение, защото е подходяща терапия за малки и големи, за много възрастни или отслабнали от продължително боледуване хора.

– Достъпност, защото разтворите за инхалация могат да бъдат приготвени у дома или да се възползвате от готови смеси, предлагани в аптеките.

– Пести време, защото процедурата продължава 5-10 минути в домашни условия и 10-15 – в клиника.

Какви са препоръките за децата?

Инхалация в домашни условия може да се прави на деца след 2-годишна възраст, при условие че не страдат от специфични заболявания, които са противопоказни за тази терапия.

За по-малки деца е необходимо да се консултирате с педиатър, преди да пристъпите към процедурата. Най-подходящи за всички деца (с изключение на алергичните) са инхалациите със сода за хляб и лайка.

Процедурата продължава 1 минута, като се прави 3-5 пъти на ден и не по-рано от 1 час след хранене. През цялото време стойте до детето и го наблюдавайте отблизо. След инхалацията в продължение на 1 час не бива да се храни, да говори високо, да пее, да излиза на студено.

Източник:loramed.ru

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.