Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При рак на гърдата – задължително задайте тези въпроси на вашия лекар

При рак на гърдата лекарите решават как да третират тумора според характеристиките на всеки индивидуален случай.

Хирургична интервенция

Това обикновено е първото предложение. Типът операция се определя от размера на образуванието спрямо размера на гърдата. Значение имат също възрастта на жената и спецификата на тумора.

При консервативното (неоперативно) лечение съществува 10-15-процентов риск от рецидиви през следващите 10 години. Колкото по-млада е жената, толкова по-висок е този риск.

рак на гърдата
Трябва да знаете тези неща при рак на гърдата

Радиотерапия

Тя се прилага, за да се намали риска от рецидив, когато гърдата е съхранена след операцията. При премахната гърда, радиотерапията не е задължителна, но все пак в повечето случаи се прилага. Обичайната доза е 5 сеанса седмично в продължение на 5-6 седмици.

Химиотерапия

Нейният вид и количеството на процедурите се определят в зависимост от вида на тумора и риска от метастази или рецидиви, пише „Здравен журнал“. Обикновено се прилага след операцията, когато има засегнати лимфни възли. При по-големи и по-агресивни тумори химиотерапията предхожда операцията.

Таргетна терапия

Хормонотерапията блокира ракови клетки при хормонозависими форми на рак, а терапията Херцептин се използва при останалите видове туморни клетки.

Тестове позволяват да се избегне химиотерапията

Тяхната цел е да анализират гените на тумора, за да се създаде неговата „персонална карта”. Резултатите от подобни тестове помагат на лекарите да се ориентират в по-неясни ситуации (характерни за 10-20% от пациентките), така че да се определи дали химиотерапията е необходима или не.

По този начин химиотерапията може да бъде спестена или пък да бъде предприета в случаи, в които първоначално не е имало индикации за нея.

Когато диагнозата е поставена

Попитайте лекаря:

Какви изследвания предстоят?

Какъв тип лечение се предвижда?

С какво ще се започне – с химиотерапия или с операция?

Често лекарят е в състояние да ви даде цялостна информация едва след операцията.

Попитайте себе си:

Добра ли е комуникацията ви с вашия лекар?

Как е преминала първата консултация?

Отговорил ли е ясно на въпросите ви?

Имате ли доверие в него?

Ако се чувствате несигурни, по-добре е да потърсите второ медицинско мнение.

Ефектът от масовото прилагане на мамографията

Той е сериозно дискутиран в медицинските среди. Някои специалисти смятат, че води до излишни хирургични интервенции в 10% от случаите и до лечение на тумори, които никога не биха се развили.

Повечето лекари обаче са на мнение, че нито един критерий не позволява да се твърди категорично дали един тумор е опасен или не. Почти няма пациентки, които биха поели риска да се оставят единствено на наблюдение, дори вероятността от опасно развитие на тумора да изглежда незначителна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “При рак на гърдата – задължително задайте тези въпроси на вашия лекар

  1. Вера каза:

    Здравейте,бих искала да попитам ,ако първоначалната диагноза е злокачествен тумор на гърдата(капсулован,без разсейки) дали ще последва задължителна химиотерапия или има вероятност за друг вид лечение и каква е вероятността хормоналните изследвания да дойдат добри.Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *