Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Цирозата е болест на алкохолиците, но не само! Ето какво представлява и как се лекува!

В статията ще намерите подробна информация за цирозата. Описание. Причини и симптоми. Диагностициране. Видове лечения. Лечение с билки и диети. Препоръчителни хранителни добавки. Лечение с медикаменти. Как да се предпазите.

Цирозата обхваща различни хронични дегенеративни заболявания на черния дроб, които увреждат нормалните му клетки и ги заместват е плътна (фиброзна) съединителна тъкан.

Здрав черен дроб
Здрав черен дроб

Описание

Цирозата променя структурата на черния дроб и снабдяващите го кръвоносни съдове. Болестта понижава способността на черния дроб да произвежда протеини, сложни въглехидрати, мазнини, холестерол, както и да преработва хормони, хранителни вещества, лекарства и отрови. С времето състоянието на болния се влошава и може да застраши живота му.

Цирозата е седмата водеща причина за смъртността от заболявания в САЩ. Тя е третата най-честа причина за смърт при възрастни между 45 и 65 г. Среща се два пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. Заболяването засяга повече от половината хора, страдащи едновременно от недохранване и хроничен алкохолизъм. Според някои източници цирозата и свързаните с нея усложнения стават причина за смъртта на повече от 40 000 души годишно в Съединените щати, а разходите за здравни грижи възлизат на над 1 милиард долара. В Азия и Африка обаче по-голямата част от смъртните случаи вследствие на цироза се дължат на хроничен хепатит В.

Видове цироза

Съществуват няколко вида цироза:

Портална цироза. Това е най-често срещаният вид цироза в САЩ, който съставлява от 30 до 50% от всички случаи на заболяването. При 9 от всеки 10 души с такава цироза се отчита история на алкохолизъм. Известна е още като цироза на Лаенек.

Билиарна цироза, причинена от заболявания на жлъчните канали, възпрепятстващи преминаването на жлъчната течност. Последната се образува в черния дроб и през жлъчните канали достига до червата, където подпомага разграждането на мазнините. Билиарната цироза води до увреждане или запушва­не на жлъчните канали и обхваща 15 до 20% от всички случаи на цироза.

Постнекротична цироза. Причинена от хронични инфекции, тази форма засяга до 40% от всички пациенти с цироза.

Пигментна цироза (хемохроматоза). Причината е неспособност за усвояване на желязото или предозирането му и други подобни нарушения, като тя съставлява 5 до 10% от всички случаи на болестта.

Цирозата на черен дроб
Цирозата на черен дроб

Причини и рискови фактори за цирозата

Основната причина за цироза е продължителният алкохолизъм. Мъжете и жените реагират различно на алкохола. Въпреки че повечето мъже могат да пият по две до пет питиета дневно без опасност за здравето, едно до две питиета на ден могат да причинят увреждане на черния дроб при жените. Индивидуалната поносимост към алкохола е различна, но при хората, които пият по-често и по-големи количества, е налице повишен риск от цироза. При някои хора дори едно питие на ден може да доведе до увреждане на черния дроб.

Хроничните инфекции на черния дроб, като хепатит В и особено хепатит С, също често са свързани с цироза. Висок риск за заразяване с хепатит В съществува за всички, които се намират в контакт с кръв и други телесни течности — както здравни работници, така и венозни наркомани. В миналото заразяването с хепатит С често ставаше при кръвопреливане. От 2003 г. цирозата вследствие на хроничен хепатит стана водеща причина за смъртност при носителите на HIV. В Европа около 30% от HIV позитивните пациенти са заразени и с вируса на хепатита.

Цирозата може да бъде причинена и от травма на черния дроб, реакция на медикаменти по лекарско предписание, определени автоимунни заболявания, излагане на токсични вещества, повтарящи се епизоди на сърдечна недостатъчност с чернодробна конгестия. За генетична предразположеност към заболяването говорят следните фактори, установени при близки роднини:

Липса на специфичен чернодробен ензим (дефицит на алфа-1-антитрипсин);

Липса на ензим за усвояване на млякото (галактоземия);

Неспособност за преобразуване на захарите в енергия (натрупване на гликоген);

Дефицит на усвояването, при който излишъците от желязо се отлагат в черния дроб, панкреаса, сърцето и други органи (хемохроматоза);

Болест на Уилсън (у нас известна като болест на Коновалов или хепатолентикуларна дегенерация – натрупване на мед в черния дроб, мозъка, бъбреците и роговицата на окото).

През първото десетилетие на XXI в. за рисков фактор за неалкохо- лен хепатит и цироза бе признато наднорменото тегло. Някои специалисти препоръчват на пациентите, на които е назначена операция за намаляване на теглото, първо да си направят биопсия на черния дроб, за да се оцени евентуалното му увреждане.

Симптоми на цирозата
Симптоми на цирозата

Симптоми на цирозата

Симптомите на цирозата обикновено са резултат от загубата на функциониращи клетки на черния дроб или увеличаване на органа вследствие натрупването на съединителна тъкан. В началните стадии на болестта черният дроб увеличава размерите си. Пациентите имат един или повече от следните признаци:

Анемия;

Кървящи венци;

Констипация (запек);

Намалено сексуално желание;

Диария;

Тъпа болка в корема;

Изключителна сухота на кожата и силен сърбеж;

Умора;

Висока температура;

Течност в белите дробове;

Психична обърканост или халюцинации;

Лошо храносмилане;

Летаргия;

Замаяност;

Загуба на апетита;

Мускулна слабост;

Лош дъх;

Гадене;

Болезнено възпаление на нервите (неврит);

Портална хипертония (този вид хипертония може да бъде животозастрашаващ, тъй като предизвиква разширяване на вените в стомаха и хранопровода, а разширените вени или варици могат да се спукат и да доведат до масивен кръ­воизлив);

Зачервяване на дланите на ръцете;

Заваляне на говора;

Треперене;

Тъмножълта или кафеникава ури­на и черни или кървави изпражне­ния;

Повръщане;

Слабост;

Загуба на тегло;

Пожълтяване на очите и кожата (жълтеница).

С напредването на болестта обикновено се появяват и други симптоми:

Уголемяване на далака и натрупва­не на течности в корема (асцит) и краката (оток);

Поява на напукани вени и капиля­ри по гърдите и раменете; зачестя­ване на образуването на хематоми (кръвонасядания);

При мъжете понякога се наблюда­ва опадане на окосмяването по гър­дите, уголемяване на млечните жлези и свиване на тестисите;

Менструални смущения при жените.

Ако черният дроб изгуби способността си да отстранява токсините от мозъка, могат да се наблюдават и допълнителни симптоми: забравяне, липса на реакции, небрежност към грижата за себе си, затруднения с концентрацията и промяна в навиците за сън. Те са свързани с амонячна интоксикация, т.е. неспособността на черния дроб да превръща амоняка в урея. Симптомите могат да бъдат предизвикани и при пациенти с това заболяване, които приемат високо- протеинови храни.

С времето заболяването се задълбочава и може да застраши живота на пациента. Възможно е да се стигне до:

Силни кръвоизливи;

Импотентност;

Рак на черния дроб;

Кома в резултат на натрупания амоняк и други телесни отпадъци (чернодробна недостатъчност);

Отравяне на кръвта;

Смърт.

Цирозата - диагностициране
Цирозата – диагностициране

Диагностициране

Анамнезата често разкрива заболяване или особености в начина на живот, които биха могли да доведат до цироза. При физически преглед могат да се открият някои изменения на черния дроб. При подозрение за цироза обикновено се назначават изследвания на кръв и урина, за да се измерят чернодробните функции. Но тъй като и малък брой здрави клетки са в състояние да изпълняват жизненоважните функции на черния дроб, възможно е резултатите от изследва­нията да са нормални дори и при наличие на цироза.

При около 10% от всички пациенти не може да се определи причината. При много болни дори липсват симптоми (т.нар. компенсирана цироза). В този случай болестта може да се установи при рутинен преглед или изследвания за други оплаквания, както и при поява на усложнения (декомпенсирана цироза).

За поставянето на диагнозата могат да се използват компютърна томография, ехография и други образни техники. Те дават възможност да се определи размерът на черния дроб и здравите и фиброзирали (уплътнени) области от органа, както и да се открият камъни в жлъчката. Понякога цирозата се диагностицира при опе­рация или преглед на черния дроб с лапароскоп. Този специален уред за наблюдение се вкарва в тялото на пациента през малък разрез в корема.

Обикновено за потвърждаване на диагнозата се прави биопсия на черния дроб. При тази процедура се взема малка проба от тъканта на органа, която се изследва под микроскоп, за да се получи повече информация за състоянието му и евентуалното заболяване.

При един нов, по-малко инвазивен метод се прави измерване на хиалуроновата киселина в кръвния серум на пациента. През 2008 г. изследването често се използваше за наблюдаване развитието на болестта и като индикатор за необходимостта от биопсия. Не се очаква обаче този метод напълно да замести биопсията при поставяне на диагнозата.

Лечение

Преди да започнат алтернативна програма за лечение, пациентите трябва да се консултират с лекаря си във връзка с наблюдението на страничните ефекти и оценката на ефективността от лечението. Всички промени в начина на хранене следва да се обсъдят с лекуващия лекар. Алтернативните терапии, които биха могли да помогнат на пациенти с цироза, са хранителната и соковата терапия, западната билкова терапия, традиционната китайска медицина и хомеопатията.

Подходящи храни
Подходящи храни

Хранителна терапия

За да се подпомогнат функциите на черния дроб и да се забави развитието на болестта, природолечителят може да препоръча:

Да се избягват всички вещества, които биха могли да имат токсичен ефект върху черния дроб. Пациентите с цироза трябва напълно да се въздържат от алкохол. Той ускорява увреждането на черния дроб и смъртта в случай на цироза. Освен това трябва да се избягват дори лекарствата на свободна продажба, например ацетаминофен (Tylenol), тъй като могат да имат токсичен ефект при пациенти с тежко чернодробно заболяване.

Соковата терапия помага за детоксикация на организма. Добре е да се пие по една част чист сок, смесен с една част вода.

Храната да се раздели на пет-шест леки порции дневно, за да се избегне натоварването на черния дроб.

Да се избягват мазните храни, особено приготвените с животински или хидрогенирани мазнини, както и всички преработени храни. Те допълнително натоварват черния дроб.

Да се приемат само храни с чисти протеини, без съдържание на мазнини, при това в ограничени количества. За предпочитане са растителните протеини, като тези в бобовите растения и тофу, както и пълнозърнестите храни. Високият прием на протеини води до повишаване на нивата на амоняк в кръвта, а това от своя страна може да причини объркване и дори кома. В същото време консумацията на протеини не бива да се ограничава твърде много, за да не се стигне до дефицит и възпрепятстване на процеса на излекуване.

Да се повиши консумацията на плодове и да се предпочитат зеленчуци на пара. Плодовете и зеленчуците са лесно смилаеми, което означава по-малко работа за черния дроб. Освен това те са добър източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат пречистването и излекуването на черния дроб.

Да се практикува периодично постене.

Да се приемат добавки, които подобряват храносмилането, помагат за възстановяването на черния дроб и предотвратяват по-нататъш- ното му увреждане. Такива добавки са панкреатичните ензими, белият трън (Silybum marianum), липотропните вещества, като витамин В6, В12, фолиева киселина, холин, алфа-липоева киселина, бетаин и метионин.

Много практикуващи алтернативна медицина отдавна препоръчват използването на бял трън за лекуване на цироза и други чернодробни заболявания. Активната му съставка, силимаринът, подпомага синтеза на чернодробни протеини.

Бял трън
Бял трън

Препоръчваме ви следните хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта!

АЛКОГАРД / ALKOGUARD

БЯЛ ТРЪН, код: 30431

АМИНОЛИВ За здрав черен дроб!

АРТИШОК Грижа за черен дроб, стомах и жлъчка! код30520

Американски билков продукт за отказване от алкохолизма и цигарите!

ТОП ФЕГАТО от Equilibra, код 30265

ФИТОВИТ ХЕПАТО

ХЕПАТОКС (HEPАTOX)

Комбинацията от екстракти на бял трън, сибирски женшен и няколко вида гъби от Изтока с доказан терапевтичен ефект, е предназначена за извеждане на токсични натрупвания в черния дроб.

ВИТАМИНИ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, код: 30469

ЦАРСКИ БИЛКИ ДЕТОКСИН код 30115

Други терапии

Пациентите могат да помислят още за натуропатична хидротерапия (водолечение) и укрепване на имунната система чрез различни средства, включително намаляване на стреса, насочена визуализация и масажи.

Китайска медицина
Китайска медицина

Традиционна китайска медицина

В зависимост от конкретното състояние на пациента опитният специалист по китайска медицина предписва различни билкови препарати, които подобряват функциите на черния дроб:

Прополисът (пчелният клей);

Китайска урока (Bupleurum chinense) – често използвана билка при различни чернодробни заболявания;

Филодендрон (Phellodendron wilsoniiy,

Китайски повет (Clematis chinensis)\

Сиво кучешко грозде (Solarium inсаnum);

Китайски иксерис (Ixeris chinensis);

Гардения (Gardenia jasminoid.es).

Западно билколечение

Пациентите трябва да се консултират с опитен фитотерапевт, който да предпише подходящи билкови препарати.

Хомеопатия

Пациентите, желаещи хомеопатично лечение, трябва да се консултират с лекар хомеопат, който да назначи подходящи лекарства според причината за заболяването.

Алопатично лечение

Целта на лечението е да се елиминират или намалят условията, които причиняват цироза, да се предотврати или отложи напредването на болестта, като се предотвратят или лекуват усложненията.

Често се препоръчва ограничаване приемането на сол и течности и се насърчава физическата активност. При някои пациенти благотворен ефект има хранителният режим, богат на калории и с умерено високо съдържание на протеини. При влошаване състоянието на черния дроб може да се наложи хранене през тръба или прилагане на витаминни добавки. Пациентите не бива да консумират алкохол.

Медикаменти

При анемия, задържане на течности и натрупване на амоняк вследствие на цироза се назначават железни добавки и диуретици. Понякога се предписват вазоконстриктори – за овладяване на вътрешните кръвотечения, и антиеметици — за потискане на гаденето.

Лаксативите (разхлабителните средства) помагат на организма да преработи токсините и да ускори изхвърлянето им от храносмилателната система. За контролиране на предизвиканата от цироза портална хипертония се назначават бета-блокери. При пациенти с хроничен хепатит В или С се прилагат лекарства с интерферон, за да се предотврати постхепатитната цироза.

Операция на черен дроб
Операция на черен дроб

Хирургична намеса

Директно във вените могат да се вкарат медикаменти, които предизвикват образуването на съединителна тъкан, за да се овладее кървенето от вариците в стомаха или хранопровода. За спиране на кръвотечението може да се наложи и специална хирургична процедура, наречена балонна тампонада. Понякога се прибягва до оперативно лечение на болестните увреждания в гърлото. В някои случаи е необходимо отстраняване на увредени части от далака и други органи.

През XXI век случаите на рак на черния дроб, свързани с цироза, са се увеличили със 75% в сравнение с началото на 90-те години на XX век. Съдейки по показателя на петгодишната преживяемост, частичното хирургично отстраняване на черния дроб в ранен стадий на рак изглежда също толкова ефективно, колкото и трансплантацията.

Трансплантациите на черния дроб са уместно решение при пациенти с напреднала цироза. Ако действителната причина за заболяването (например алкохолизъм) не бъде отстранена, то отново ще се появи и в новия орган.

Допълнителни мерки

Балансираният хранителен режим подпомага регенерацията на здравите клетки на черния дроб. Приемането на пет-шест леки ястия на ден обикновено предотвратява прилошаването и чувството за подуване след хранене, често срещано при пациенти с цироза. Трябва да се избягват алкохолът и кофеинът, как­то и всички храни, които разстройват и натоварват стомаха. При наличие на мозъчни нарушения, свързани с цирозата, е необходимо да се намалят храните с високо съдържание на протеини.

Пациентите могат да си водят дневник на храните, които консумират, и за почувстваните след това ефекти. Това може да спомогне за идентифицирането на трудно смилаемите храни и правилното разпределяне на храненията във времето.

Болните от цироза трябва да следят ежедневно теглото си и да уведомяват лекаря си при внезапно покачване (2 кг или повече за период от една до две седмици). При поява на симптоми у човек, на когото не е поставена диагноза цироза, също трябва да се потърси лекарска консултация. Пациентите с установена циро­за трябва да се обърнат към лекуващия ги лекар в случай на:

  • Повръщане на кръв;
  • Черни изпражнения;
  • Обърканост и липса на реакции;
  • Признаци на инфекция (зачервяване, отичане, повишена чувствителност, болка).
Трансплантация на черен дроб
Трансплантация на черен дроб

Очаквани резултати от лечението

Увреденият от цироза черен дроб не може да бъде възстановен, но може да се предотврати по-нататъшно влошаване на състоянието с помощта на:

  • Правилно хранене;
  • Достатъчно почивка;
  • Пълно въздържание от алкохол;
  • Избягване на инфекции.

Ако причината за цирозата не може да бъде отстранена или премахната, увреждането ще продължи. Черният дроб постепенно ще отказва да изпълнява функциите си и е много вероятно до 5 г. да настъпи смърт. Пациентите, които преустановят употребата на алкохол след поставяне на диагнозата, имат 40 до 60-70% шанс да живеят повече години.

Превенция

Въздържането от злоупотреба с алкохол може да предотврати 75 до 80% от всички случаи на цироза.

Другите превантивни мерки включват:

Здравословен хранителен режим, в който присъстват достатъчно пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове;

Подходяща терапия на алкохолизма;

Предпазни мерки срещу хепатит (безопасен секс, използване на чисти игли и др.);

Имунизация срещу хепатит на хора от рискови групи;

Подходящо и навременно медицинско лечение при хепатит В и С;

Редовно кръвопускане за освобождаване на организма от излишното желязо при случаи на хемохроматоза;

Подходящи медикаменти за освобождаване на организма от излишната мед в резултат от болестта на Уилсън;

Носене на предпазно облекло и следване на инструкциите при боравене с токсични химикали на работното място, у дома или в градината.

Източници: webmd.com; medicinenet.com; receptdolgoletia.ru; health.mail.ru

Алкогард - против алкохолизъм
Алкогард – против алкохолизъм, пречиства черния дроб

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *