Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Целулитът е безопасно състояние, но загрозява кожата! Вижте как да се отървете от него!

Целулитът е популярен термин, описващ разрастването на мастните депа под кожата. Характерна за него е „портокаловата“ кожа, дължаща се на структурни изменения под повърхностния й слой. Целулитът е напълно нормално и безопасно състояние, но поражда козметични притеснения у много хора, предимно жени.

Целулитът
Целулитът

В статията ще намерите подробна информация за целулита. Описание. От какво се причинява. Как се установява наличието на целулит? Средства за лечение. Препоръчителни хранителни добавки. Диета. Масаж. Какви методи предлага конвенционалната медицина? Можете ли да се предпазите от целулит?

Какви са причините за целулита

Много учени смятат, че целулитът и наднорменото тегло са генетично обусловени. Значение обаче имат и някои фактори, свързани с начина и средата на живот. Част от тях са:

  • Наднорменото тегло. Въпреки че и слаби хора страдат от целулит, проблемът се влошава при напълняване.
  • Бременността. Проблемите с целулита се утежняват с всяка следваща бременност, когато нивата на естрогените и прогестерона се повишават. В резултат на това се образуват по-големи мастни депа, покачва се телесното тегло, задържа се вода и фибрите отслабват. Най-добрият начин за избавяне от излишните мазнини и целулита и за възстановяване на формата са кърменето и физическите упражнения.
  • Възрастта. С напредване на възрастта кожата се отпуска и набръчква. От друга страна, изразходването на енергия намалява, което също води до натрупване на мазнини.
  • Лошото кръвообращение. Когато се наруши кръвоснабдяването на мастните депа, колагенните фибри се увреждат поради недостига на кислород и натрупването на токсични отпадъци. Фибрите се свиват и удебеляват, което води до образуването на специфичния „портокалов“, или леко набръчкан вид на кожата. И тъй като за изгарянето на мазнините и превръщането им в енергия е необходим кислород, мазнините в тези зле кръвоснабдени области са последните, които организмът ще използва. Това е една от причините отстраняването на целулита да става толкова трудно. Лошото кръвообращение често е резултат от застоял начин на живот, пушене и прекомерна консумация на кофеин.
  • Лош лимфен дренаж. Лимфната система действа като „канализация“, която пречиства и изхвърля ненужните вещества и токсините. Нарушенията й водят до натрупване на токсини и уголемяване на мастните клетки, от които се образува целулитът.
  • Недостатъчно физическо натоварване. Целулитът може да бъде предизвикан от нарушено кръвоснабдяване и лош мускулен тонус, резултат от застоялия начин на живот.
  • Повишена консумация на мазнини и захар. Те водят до излишен прием на калории и мазнини, а оттам — до натрупване на подкожни мазнини и целулит.
  • Хранителни алергии. Хранителните алергии предизвикват различни симптоми, включително необясним глад, покачване на теглото, подуване на корема и задържане на вода — всички те влошават проблема с целулита.
  • Преработени храни, които съдържат консерванти, изкуствени подсладители и други добавки. Прекомерната консумация на трайни пакетирани храни води до натрупването на токсини в организма.
  • „Ио-йо“ ефект от различни диети. Той предизвиква намаляване на мазнините в юрната част от тялото и увеличаването им в областта на седалището, бедрата и хълбоците. Така проблемът с целулита става по-тежък, отколкото преди започване на диетата.
  • Излагане на слънце. Продължителното излагане на слънце ускорява процеса на стареене на кожата.
Целулитът и борбата с него
Целулитът и борбата с него

Как се установява наличието на целулит?

Разработени са високотехнологични методи за откриване и определяне на степента на целулита, например ултразвук и измерване на биоелектрическия импеданс, но те са скъпи и ненужни. Жената може сама да определи дали има целулит. Първо трябва да си избере точка за сравнение. С пръсти се обхваща сравнително голяма площ от кожата на избраното място, на което не се очаква да има целулит. След това същото се прави в областта на седалището, бедрата или хълбоците. При сравнение би трябвало да се забележи уплътняване и удебеляване на кожата, „портокалов вид“, напукани капиляри, студена кожа, бучки и други признаци от вече споменатите.

Средства за лечение

Физически упражнения

Най-доброто решение на проблема с целулита е намаляването на подкожните мазнини чрез диета и физически упражнения. Гимнастиката и тренировките в продължение на поне 30 минути по пет пъти седмично стягат кожата, като повишават мускулния тонус и заздравяват фибрите на съединителната тъкан. Освен това умереното физическо натоварване подобрява кръвообращението и кръвоснабдяването на проблемните зони.

Диета

Ето някои препоръки, свързани с хранителния режим:

  • Пийте много вода. Водата пречиства храносмилателната система и отмива токсините от тялото;
  • Наблегнете на храните с ниско съдържание на мазнини и захар и богати на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни;
  • Въздържайте се от пушене. Пушенето влошава кръвообращението и допринася за преждевременното състаряване на кожата;
  • Избягвайте преработените храни, кофеина и алкохола;
  • Избягвайте солените храни. Солта води до по-голямо задържане на вода и увеличаване на целулита;
  • Поддържайте нормално, здравословно тегло. Напълняването води до натрупване на излишни мазнини и влошаване на проблема с целулита.

Масаж

Масажите със или без антицелулитни кремове оказват известен благотворен ефект, като подобряват кръвообращението и лимфния дренаж. Редовните масажи помагат и за поддържането на гладка кожа.

Билкови добавки

Съществуват множество билкови продукти, предназначени за намаляване на целулита, но много от тях, например Cellasene, нямат доказани терапевтични свойства.

Други билкови продукти обаче, като готу кола (азиатска центела – Centella asiatica) и конски кестен (Aesculus hippocastanum), помагат за подобряването на целулита. Те заздравяват и поддържат еластичността на фибрите на съединителната тъкан.

Целулитът изисква грижи
Целулитът изисква грижи

Препоръчителни хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта:

ГЕЛ С ДИВ КЕСТЕН И ЛОЗОВИ ЛИСТА код51303

ГЕЛ С ДИВ КОНСКИ КЕСТЕН, РОЗМАРИН И АРНИКА код50110

ЦЕЛУ ЛАЙТ За кожа без целулит! код30217

АНТИЦЕЛУЛИТЕН И АНТИЕЙДЖ КРЕМ С АЗИАТСКА ЦЕНТЕЛА кд51101

АНТИЦЕЛУЛИТНО МАСАЖНО МАСЛО 200мл код86311

АНТИЦЕЛУЛИТЕН КРИО-ГЕЛ С АЛОЕ ВЕРА 200мл код92020

АНТИЦЕЛУЛИТЕН КРЕМ Победа срещу целулита! код51315

МАЛИНОВИ КЕТОНИ КОМПЛЕКС Номер 1 за отслабване! код30806

Малиновите кетони подпомагат редуцирането на теглото и най-вече спомагат за оформяне на тялото в проблемните зони като бедра, корем и ханш.

ВОДОРАСЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ код30218

Съдържащата се в състава им алгинова киселина има невероятната способност да задържа и извежда токсините от организма. Благодарение на нея се получава трайното регулиране на теглото.

Продуктът ПРОБЪРНЪР се препоръчва за здравословно и трайно регулиране на теглото и подтискане на апетита чрез ефективно разграждане на мастните отлагания и мазнините.

ХИТОЗАН Трайно отслабване с „магнит за мазнини“ код30220 

Целулитът се премахва с масаж
Целулитът се премахва с масаж

Какви методи предлага конвенционалната медицина?

Най-често използваният метод за лечение на целулит е липосукцията. Мастните клетки се отстраняват чрез „изсмукване“ през разрез или ексцизия (изрязване) в седалището или бедрото. След това част от тях се възстановяват на местата с набръчкана от целулита кожа за заздравяване на контура. Макар незабавно и значително да намалява общото количество мазнини в тялото, липосукцията може да не доведе до забележимо подобрение на „портокаловия“ или „набръчкан“ вид на кожата, нито да накара отпуснатата кожа да изглежда стегната и млада. Дори когато е ефективна, липосукцията е само временно, макар и бързо решение. Докато е налице твърде висок прием на калории и мазнини, излишната енергия ще се трупа под формата на мазнини, а целулитът неизменно ще се появява в същата или друга част на тялото.

Липосукцията е хирургична процедура и е свързана с определени потенциални неблагоприятни последици и усложнения. При повечето пациенти се наблюдава болка и оток (натрупване на течности). Възможно е да минат шест месеца, докато отокът напълно изчезне. Веднага след операцията самата кожа може да изглежда още по-зле, но с времето неравностите се изглаждат. Не са изключени допълнителни усложнения, като инфекции, кръвоизлив, образуване на тромби (съсиреци) и недостатъчно или излишно премахване на мазнини (което води до неугледно набръчкване на кожата).

Очаквани резултати

Като цяло липосукцията не е препоръчителен метод за лечение на целулита, тъй като представлява инвазивна и потенциално опасна за живота процедура. Понякога резултатите от нея са удовлетворителни, но не водят до трайно решаване на проблема. Често се налага повторна липосукция, тъй като приемането на излишни мазнини и калории неизбежно води до натрупването на мастни депа в тялото. Целулитът ще продължи да се появява, докато не се променят начинът на живот и хранителният режим.

Проучване от 2002 г. сочи, че комбинацията от ултразвукова липосукция, последвана от механичен масаж (ендермолошя), се оказва значително по-ефективна от самостоятелното приложение на коя да е от двете техники. Най-добри резултати се наблюдават при жените, които са включили и физически упражнения в постоперативния период.

Ефективността на лосионите и кремовете за разтваряне на мазнините не е доказана. Билковите продукти за разтваряне на целулита не водят до намаляване на телесните мазнини, както често се твърди, а в най-добрия случай успяват да направят „портокаловата“ кожа не дотам забележима. Съчетанието от множество съставки затруднява учените да определят коя от тях всъщност може да помага за видимото намаляване на целулита.

Най-ефективното лечение остава подходящият хранителен режим и физическите упражнения. Придържането към храни с ниско съдържание на мазнини и богати на фибри, както и редовните физически упражнения поддържат тялото стройно и във възможно най-добра форма. Това са трайни решения, с допълнителни благотворни ефекти, като предотвратяване на сърдечни заболявания, превенция на рака и забавяне на процеса на стареене.

Пиенето на вода ви предпазва от целулит
Пиенето на вода ви предпазва от целулит

Превенция

Целулитът е нормално, генетично обусловено явление. При някои жени се образува повече целулит, отколкото при други. Подходящият хранителен режим и редовните физически упражнения обаче помагат за поддържането на стройно тяло във възможно най-добрата му форма. Най-важното и задължително условие, за да се предпазите от целулит, е да пиете по два литра вода на ден!

Основни термини, използвани в статията

Биоелектрически импеданс – процедура, при която през тялото преминава слаб ток. Процентът на мазнините в тялото се изчислява чрез измерване на стойностите на електрическото съпротивление – по-голямото съпротивление показва наличие на повече мазнини.

Липосукция – хирургическо отстраняване на подкожни мастни тъкани през малък разрез

Ултразвук – диагностична процедура, при която звукови вълни, излъчени към тялото, се отразяват от органите и тъканите и създават визуален образ. Ултразвукът може да покаже формата, размера и някои характеристики на тъканите.

Източници: prevention.com; wikihow.com; beautydream.ru; slimskin.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *