ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какъв режим да си съставим, за да излекуваме запека?

Как да излекуваме запека?

Ако промяната в хранителния и двигателния режим не доведе до облекчение, някое очистително от аптеката ще помогне за няколко дни. За омекотяване на изпражненията са подходящи трици, индийски живовляк и натриев докузат. Те действат по-бавно, но са по-безопасни от английската сол и други силни очистителни или билкови очистителни със съдържание на сена или зърнастец.

При продължителна употреба последните две билки увреждат нервите и лигавицата на дебелото черво, тъй като стимулират вълни от мускулни контракции в червата.

лечение на запек
Запек – как се лекува?

Бременните жени не бива да използват очистителни. Те могат да приемат ленено семе, трици, натриев докузат, сухи сливи или овесени ядки. Страдащите от коремни болки, гадене и повръщане също не бива да приемат очистителни.

Клизма с топла вода или минерално масло освобождава от запека. А несмилаемата захар лактулоза или специален електролитен разтвор се препоръчват при възрастни и големи деца с упорити симптоми. Когато червата на пациента са препълнени, лекарят може да помогне, като внимателно пъхне пръст с ръкавица в ануса.

Едно изследване сравнява действието на нетоксичната хранителна съставка полиетилен гликол с лактулозата. Резултатите показват, че полиетиленовият гликол може да действа по-бързо и е също толкова безопасен и ефикасен.

Препоръчва се обаче да се направят допълнителни изследвания, преди да се препоръча като заместител на лактулозата. Според едно изследване от 2006 г. на деца с хроничен запек приемът на хранителна добавка от кокосови стърготини в продължение на 4 седмици дава положителни резултати.

Промяната в хранителния режим и двигателната активност обикновено отстраняват запека.

Приемането на 30 г фибри и 6-8 чаши вода всеки ден може да предотврати запека. А 35 г фибри облекчават съществуващия запек.

Богати на фибри са плодовете, зеленчуците и зърнените продукти. Хранителни добавки с индийски живовляк действат два дни след приема и могат да се ползват всеки ден без опасност от изпадане в зависимост. Смляното ленено семе има същия ефект.

вода запек
Приемането на 6-8 чаши вода всеки ден може да предотврати запека

Неразтворимите фибри, като пшенични или овесени трици, са ефикасни като индийския живовляк, но първоначално предизвикват газове.

Ежедневната употреба на 500 мг витамин С и 400 мг магнезий предпазват от запек. При поява на симптоми дозата се увеличава със 100 мг на ден до достигане на максималното количество от 5000 мг витамин С и 1000 мг магнезий. След облекчение се продължава с превантивните дози.

Ако пациентът се оплаква от диария, количеството на витамин С трябва да се намали. Калцият също е от значение. Деца над 5-годишна възраст могат да приемат до 1300 мг, а възрастни между 19 и 50 години – до 2000 мг.

Седенето в тоалетната в продължение на 10 минути по едно и също време всеки ден, за предпочитане след хранене, може да стимулира движението на червата. Резултатът може да се прояви едва след месеци. Важно е изхождането да става винаги когато е необходимо.

Всеки човек страда от запек от време на време, но когато се забележат промени в обичайния режим, а симптомите продължат повече от три седмици след като са били увеличена двигателната активност и приемът на течности, трябва да се потърси лекарска помощ.

Пациентът би могъл със своите наблюдения да помогне на лекаря да постави диагнозата. Лекарят може да установи с палпиране наличието на втвърдена маса в коремната област и да извърши преглед в ректалната област.

Други диагностични процедури са клизмата, която може да разкрие блокаж в червата, лабораторен анализ на кръвта и изпражненията за вътрешно кървене или други симптоми на някакво заболяване и сигмоидоскопия (преглед на сигмоидната част на дебелото черво с мека тръба с оптично устройство и увеличителна леща).

Особено важно е да се направи физически и физиологичен преглед и да се проследи режимът на изхождане при оплакване на възрастни хора.

бодилакс
БОДИЛАКС помага при запек и излишни килограми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *