Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Затлъстяването можете да лекувате с тези методи! Вижте колко е лесно!

В статията ще намерите информация за затлъстяването. От какво се получава. Как се поставя диагнозата. Какви видове лечения съществуват. Препоръчителни хранителни добавки. Предпазване и още много ценна информация.

Затлъстяването
Затлъстяването

Затлъстяването е неестествено натрупване на мазнини в тялото, обикновено повече от 20% над идеалното телесно тегло. То се свързва с повишен риск от заболявания, неработоспособност и смърт. Клонът от медицината, който се занимава с проблемите на наднорменото тегло, се нарича бариатрия. Тъй като затлъстяването се превръща в основен здравен проблем в САЩ, бариатрията е обособена в отделна медицинска и хирургическа специалност.

Описание

Затлъстяването се определя като заболяване, при което теглото на пациента превишава с 20% идеалното телесно тегло, съответстващо на най-ниското ниво на смъртност в определени категории според височината, пола и възрастта. Между 20% и 40% превишаване на нормалното тегло се приема за лека форма на затлъстяване, от 40% до 100% – средна, а над 100% над нормалното тегло се определя като сериозно патологично отклонение. Според някои изследвания около 25% от населението на Съединените щати страда от пълнота, като 4 милиона от тях са патологично затлъстели. Други проучвания, които се основават на индекса за телесна маса, сочат, че над 50% от възрастното население на САЩ е с наднормено тегло. Затлъстяването може да доведе до много сериозни и дори фатални здравни проблеми, включително свръхнатоварване, захарен диабет тип II (инсулинонезависим), увеличен риск от коронарна болест (стенокардия и инфаркт), хиперлипидемия (увеличение на мазнините в кръвта), безплодие и ракови заболявания на дебелото черво, простатата, ендометриума (матката) и гърдите (млечните жлези). Смята се, че 300 000 смъртни случая годишно се дължат на затлъстяването, което е „втората водеща причина за предотвратимата смъртност в САЩ“.

Причини и симптоми

Механизмът за натрупване на излишно тегло е ясен — консумиране на повече калории, отколкото организмът може да изгори, при което излишните калории се преобразуват в мастна тъкан. Точните причини не са напълно изяснени и вероятно се съдържат в комбинация от фактори. Генетичните фактори оказват значително влияние върху регулирането на апетита и скоростта, с която храната се превръща в енергия, т.е. скоростта на метаболизма. Изследвания на осиновени деца потвърждават тази зависимост. Повечето от тях следват модела за напълняване, който е по-близък до истинските, отколкото до приемните им родите ли. Генетичното предразположение за напълняване обаче не означава автоматично, че човек ще страда от затлъстяване. Хранителните навици и режимът на физическа активност също играят важна роля за излишните килограми.

Някои от последните изследвания сочат, че количеството мазнини оказва по-голямо значение върху теглото, отколкото калориите в храната. Въглехидратите в зърнените храни, хляба, плодовете и зеленчуците, както и белтъчините в рибата, крехкото месо, пуешките гърди и обезмасленото мляко се превръщат в енергия скоро след консумация. Повечето мазни калории обаче се складират в мастни клетки, които се отразяват на телесното тегло и обиколката на тялото. Продължават изследванията върху теорията, че мазнините се превръщат в енергия, а само излишните въглехидрати се натрупват под формата на мазнини. Съществуват доказателства, че напълняването се дължи предимно на общия брой консумирани калории, а не на количеството въглехидрати. Едно изследване от 2002 г. показва, че бедните на мазнини диети не са по-ефикасни за намаляване на теглото от нискокалоричните диети. Във всеки случай заседналият начин на живот, който преобладава в материално задоволени общества, спомага за натрупване на килограми. Психологични фактори, като депресия и ниско самочувствие, също могат в някои случаи да изиграят роля в това отношение.

Възможността за отслабване зависи от възрастта, през която човек е натрупал килограмите. През детството излишните калории се преобразуват в нови мастни клет ки (хиперпластично затлъстяване), а при възрастните те се натрупват в съществуващите мастни клетки (хипертрофично затлъстяване). Спазването на диета и физическата активност могат да намалят обема на мастните клетки, но не и да ги отстранят. Напълнелите в детска възраст срещат големи затруднения да отслабнат, тъй като броят на мастните им клетки надхвърля до петкратно тези у индивидите, които са напълнели като възрастни.

Затлъстяването може да се появи като страничен ефект от други смущения и заболявания като:

  • Синдром на Къшинг – смущение, дължащо се на повишено отделяне на хормона кортизол от надбъбречните жлези
  • Хипотиреоидизъм – заболяване, причинено от понижената функция на щитовидната жлеза
  • Неврологични смущения — увреждане на хипоталамуса (структура дълбоко в мозъка, която помага за регулиране на апетита)
  • Приемане на лекарства – стероиди, антипсихотици или антидепресанти

Основните симптоми на затлъстяването са наднормено тегло и наличие на големи количества мастна тъкан. Затлъстяването може да даде начало на някои вторични заболявания, като:

  • Артрит и други ортопедични проблеми, например болки в долната част на гърба
  • Киселини в стомаха
  • Високо ниво на холестерола
  • Високо кръвно налягане
  • Смущения в менструалния цикъл или спиране на менструацията (аменорея)
  • Задъхване, което затруднява дишането
  • Кожни проблеми, произтичащи от бактериалното разлагане на потта и клетъчния материал в дебелите гънки на кожата или от увеличеното триене между гънките
Затлъстяването - диагностициране
Затлъстяването – диагностициране

Как се поставя диагноза

Поставянето на диагноза при затлъстяване се извършва чрез наблюдение и чрез сравняване на теглото на пациента е таблицата за нормално тегло. Много лекари и учени в областта на затлъстяването ползват индекса на телесната маса, който използва съотношението височина – тегло за изчисляване на идеалното тегло и индивидуалния риск от проблеми, свързани с наднормено тегло. Лекарите могат да измерят директно съдържанието на мастна тъкан в пациента е помощта на шублер за измерване на дебелината на гънките в горната част на ръката. Най-точният начин да се премери съдържанието на мастната тъкан е чрез измерване на изместената от тялото вода. Този метод обаче не е практичен и се използва само в научни изследвания, при които е нужна точност. Жени с 30% и мъже е 25% наднормено количество мастна тъкан спадат към категорията на затлъстелите.

Лекарят трябва да обърне внимание как индивидът носи излишните килограми върху тялото си. Този фактор показва дали пациентът е предразположен да развие болести, свързани с наднорменото му тегло. Хората, чието тяло наподобява формата на ябълка („мъжки“ вид напълняване), натрупват по-голямата част от тежестта си около кръста и корема. При тях рискът от рак, сърдечни болести, инсулт и диабет е по-голям, отколкото при хората с „крушовидно тяло“ („женски“ вид напълняване), чиито излишни килограми са основно около бедрата и ханша.

Затлъстяването се лекува с правилно хранене
Затлъстяването се лекува с правилно хранене

Лечение

Лечението на пълнотата зависи от наднорменото тегло на пациента и неговото здравословно състояние. За да има успех, лечението трябва да постигне промени с дългосрочен ефект, а не временно отслабване. Диетите от типа „йо-йо“, при които теглото постоянно се губи и възстановява, причиняват сериозни здравни проблеми и са по-опасни, отколкото ако човек отслабва постепенно или въобще не отслабва. Лечението, свързано с промяна на навиците, трябва да се насочи към следното:

Вид и количество на храната

Пациентът си води дневник и обръща внимание на хранителната стойност и съдържанието на мазнини в храните. Той може да промени навиците си за пазаруване, като използва предварително подготвен списък на продуктите в определен ден, времето на хранене, за да избегне чувството на глад, да се храни често и по малко и да забави темпото на ядене.

Отношение към храната

Трябва да разберем връзката между психологичното състояние и хранителните навици. Има хора, чийто апетит се увеличава при стрес, а при други – намалява. След като разбере тези психологични механизми, човек би могъл да си изработи начини за регулиране, които не са свързани с храненето.

Начин на прекарване на времето

Превръщането на физическата дейност в неразделна част от ежедневието е начин за отслабване и поддържане на нормално тегло. Бавните и постоянни стъпки в това отношение предпазват човек от отказване. Разнообразните занимания и нови начинания поддържат интереса.

Страдащите от лека форма на затлъстяване биха могли да извършат промени в начина си на живот самостоятелно, под наблюдението на личния си лекар. Други пациенти от същата категория могат да потърсят помощ от платените програми за отслабване. Трудно е да се прецени ефектът от тези програми, тъй като те са различни, броят на отказалите се е висок и рядко се привличат професионални медици. Препоръчват се програми с реални цели, които следват принципа на постепенния напредък, разумното хранене и двигателната активност. Методи, които обещават бързо отслабване или включват строго сурови диети, не са трайно ефикасни, а понякога могат да бъдат и опасни.

Салата за страдащи от затлъстяване
Салата за страдащи от затлъстяване

Страдащите от средна форма на затлъстяване трябва да отслабват под лекарско наблюдение. Лекарят вероятно ще постави пациентите на балансирана нискокалорична диета (1200-1500 калории на ден), но може да препоръча на някои от тях да следват много нискокалорична диета с добавка на течен протеин (400-700 калории) до три месеца. Тази терапия не бива да се смесва с комерсиалните диети с течен протеин или напитките за отслабване от търговската мрежа. Лекарят назначава специална диета на всеки пациент за ограничено време и го наблюдава внимателно. Освен намаляването на количеството и вида калории, консумирани от пациента, лекарят препоръчва професионални терапевти или психиатри, които помагат за ефикасната промяна на режима на хранене.

Китайската билка ефедра (Ephedra sinica или mа huang), съчетана с движение и нискокалорична диета в програма под лекарско наблюдение, може временно да ускори отслабването. Големите дози ефедра обаче, необходими за постигане на желания резултат, могат да причинят:

  • Безпокойство
  • Сърдечна аритмия
  • Инфаркт
  • Високо кръвно налягане
  • Безсъние
  • Раздразнение
  • Нервност
  • Припадъци
  • Инсулт
  • Смърт

Болни от диабет, сърдечни болести и заболяване на щитовидната жлеза не бива да приемат ефедра. Не се препоръчва билката да се приема продължително време, тъй като може да причини сериозни физиологични и психични проблеми. Статия от 2003 г. в списание Journal of the American Medical Association съветва да не се използва ефедра.

Билките с диуретично действие могат да доведат до временно отслабване, но не помагат за трайно контролиране на теглото. При засилено уриниране реакцията на тялото е повишена жажда с цел компенсиране на изгубената течност. Затова пациенти, които ползват диуретици продължително време, започват да задържат вода в тялото си. В умерени дози индийският живовляк, който представлява облекчаваща билка и е съставна част на лаксатива Metamucil, или псилиум (у нас хуск, изабгол или лаксал), поема течността и кара пациентът да се чувства сит. Червените чушки и горчицата помагат за бързото отслабване, като ускоряват метаболизма. Те също причиняват жажда, което кара хората да приемат вода вместо храна. Орехите съдържат серотонин – химически елемент в мозъка, който информира организма, че е приел достатъчно храна. Глухарчето (Taraxacum officinale) може да повиши метаболизма и да намали апетита към сладки храни.

Аминокиселината 5-хидрокситриптофан, или 5-НТР, екстракт от семена на растението Griffonia simplicifolia, увеличава нивото на серотонина в мозъка. Серотонинът е невротрансмитер, или химически елемент в мозъка, който регулира настроението и така може да влияе върху хранителните навици. Когато нивото на серотонин в организма намалее в резултат на физически и психически стрес, 5-НТР може да помогне и да регулира настроението чрез повишаване на количеството серотонин. Преди приемане на 5-НТР е необходима консултация е лекар, тъй като аминокиселината може да взаимодейства с други лекарства и да предизвика сериозни странични ефекти.

Акупресурата и акупунктурата също могат да потискат апетита за хранене. Визуализацията и медитацията създават и засилват позитивната представа за индивида, което усилва желанието за отслабване. Положителен резултат може да се постигне и е йога, като се подобрява физическото състояние, умствената концентрация и емоциалното спокойствие. Пациенти, които слушат лека, бавна музика по време на хранене, приемат по-малко храна с по-голямо удоволствие.

Приемането на разумни количества протеини, въглехидрати и доброкачествени мазнини помага за отслабването чрез подобряване на метаболизма.

Добавки за намаляване на затлъстяването
Добавки за намаляване на затлъстяването

Препоръчителни хранителни добавки за намаляване на затлъстяването

За повече информация последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

По-долу са изредени добавки за отслабване, които са само с естествени съставки.

Малиновите кетони подпомагат редуцирането на теглото и най-вече спомагат за оформяне на тялото в проблемните зони като бедра, корем и ханш. Те стимулират секрецията на адипонектин, който е естествен хормон. Той влияе върху разграждането на мастните киселини, контролира нивата на кръвната захар и регулира много метаболитни процеси.

Полисорб плюс има силен и ефективен детоксикиращ ефект. Изчиства организма от всякакъв вид токсини и шлаки. Изхвърля навън разпадните продукти на алкохола и азотния метаболизъм, солите на тежките метали, микроорганизми, радионуклиди, хранителни алергени, антигени, бактериални токсини, патогенни бактерии.

Пробърнър е невероятна формула за изгаряне на мазнини с умело комбинирани екстракти от камбоджа гарсиния, бреза и зелен чай.

БИЛКОВ ЧАЙ ЗА КРАСИВА ФИГУРА код 30219

Подпомага храносмилателната и отделителната система. Стимулира енергийните нива, действа прочистващо, антиоксидантно, забавя процесите на стареене и ревитализира кожата.

ЦАРСКИ БИЛКИ За идеална фигура код 30114

Нормализира обменните процеси в организма, подпомага функцията на отделителната система. Регулира телесното тегло и има противовъзпалителен ефект. Действа адаптогенно и капиляроукрепващо. Подобрява изчистването на организма от вредните токсини и шлаки.

БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Хранителната добавка допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система. Благодарение на етеричните масла и влакнини в билките, подпомага нормалната моторика на стомашно-чревния тракт, нормалната перисталтика.

ВИРУМИН – най-добрият приятел на храносмилателната система

Доказано е, че естествените съставки в люспите на елдата защитават и успокояват лигавицата на храносмилателната система. Те подпомагат правилното храносмилане, което е от изключително значение за цялото здравословно състояние на организма. ВИРУМИН по естествен начин поддържа подходящото ниво на глюкоза в кръвния серум.

ЕЖЕДНЕВНА РЕГУЛАЦИЯ При лениви черва и запек! код30226

Продуктът представлява уникална комбинация от природни съставки, която стимулира перисталтиката, нормализира преноса на храна през червата и подобрява усвояването на хранителните вещества. Удобна за употреба, насърчаваща естественото пречистване на храносмилателната система. Помага при запек, като стимулира редовното изхождане.

ЕЛЛ ПРО

Ефективна формула с натурален характер за намаляване на теглото с екстракт от червени водорасли + конзим Q10.

ЗЕЛЕН ЧАЙ Мощно антиоксидантно действие! код30210

Идеален е при прилагане на нискокалорични диети. Има мек лаксативен и отслабващ ефект. Силно детоксикира и стимулира премахването на течности. Засилва изгарянето на калории.

Люспи от кралска елда за повече енергия и отслабване

Люспите, които са подбрани и смлени по специален начин, имат хранителни, пробиотични и антиоксидантни свойства. Богати са на най-различни витамини, минерали и фибри. Освен че подхранват кожата, косата и ноктите, люспите от елда помагат на всеки, който иска да отслабне и да постигне перфектен силует.

ПСИЛИУМ ФИБРИ За отслабване и детоксикация! код30230

Фибрите от псилиум (живовляк) улесняват и подобряват ефикасността на преминаване на храната през стомашно-чревния тракт. Значително подобряват перисталтиката на червата, като попаднат във водна среда , набъбнат и се преобразуват под формата на гел.

ХИТОЗАН Трайно отслабване с „магнит за мазнини“ код30220

Хитозанът е извлечен от черупките на морски организми, като раци и миди. Това са естествени фибри, които увеличават обема си при прием на вода. Те действат като мастен блокер с висока ефективност – Навлизайки в стомашно-чревния тракт започват да свързват молекулите на мазнините. Възпрепятства се тяхното усвояване и се подпомага елиминирането им от организма.

За още полезна информация прочетете статията: Отслабването – диета, билки, ароматерапия, хомеопатия, упражнения и още…

Медикаменти
Медикаменти

Лечение с медикаменти

При страдащи от сериозна форма на затлъстяване освен промени в диетата и навиците може да се наложи хирургическа намеса за намаляване на стомаха или тънкото черво. Въпреки че рискът при тези операции през последните години намаля, те се извършват само на пациенти, при които другите начини нямат успех и затлъстяването сериозно застрашава здравето им. Не се препоръчват други хирургически процедури, в това число липосукция – козметична процедура, при която с устройство за изсмукване се отстранява подкожната мастна тъкан – и поставяне на скоби и шини за зъби, при което може да се получи нараняване на венците и зъбите и да се появят мускулни спазми.

Прилага се нов подход за отслабване чрез разработването на функционални храни, които представляват хранителни продукти с естествени компоненти за отслабване. Те включват въглехидрати е нисък гликемичен индекс за потискане на апетита, екстракт от зелен чай, който увеличава изразходваната телесна енергия, и хром, който стимулира организма да изгаря натрупаните мазнини вместо крехката мускулна тъкан. Функционалните хранителни продукти все още са обект на клинични изследвания.

Понякога се препоръчват супресори на апетита. Тяхната функция е да увеличават нивото на серотонина или катехоламините – химически елементи, които контролират настроението и чувството за ситост. Потискащите апетита медикаменти обаче не са напълно ефикасни, тъй като в повечето случаи намаленото тегло се възстановява след прекратяването на приема. Освен това съществува опасност пациентите да злоупотребят с веществата, съдържащи амфетамини. Въпреки че тези вещества са безопасни, дългосрочният им ефект не е известен. Два медикамента – дексфенфлурамин хидрохлорид (Redux) и фенфлурамин (Pondimin), както и комбинацията фенфлурамин-фентермин (Fen/Phen) – бяха забранени за продажба, след като се доказа, че причиняват фатални сърдечни усложнения. През 1999 г. Службата за храни и лекарствени продукти в САЩ одобри ново лекарство за отслабване – Orlistat. За разлика от другите средства, които действат, като потискат апетита, Orlistat спомага за отслабването, като възпрепятства организма да усвоява мазнините от храната. Лекарството може да причини и странични ефекти – коремни спазми, газове и диария.

Други медикаменти с лекарско предписание са:

  • Sibutramine (Meridia)
  • Diethylpropion (Tenuate, Tenuate Dospan)
  • Mazindol (Mazanor, Sanorex)
  • Phendimetrazine (Bontril, Prelu-2)
  • Phentermine (Adipex-P, Fastin, Ionamin, Oby-Cap)

Phenylpropanolamine (Accutrim, Dexatrim) е единственото лекарство без рецепта, одобрено от Службата за храни и лекарствени продукти в САЩ. Тези свободно достъпни лекарствени средства могат да ускорят процеса на отслабване с 5%. Съчетани с диета и движение, предписваните от лекаря медикаменти позволяват на някои пациенти да увеличат ефекта от отслабване с 10%. Повечето пациенти обаче възстановяват изгубените килограми след прекъсване на приема на лекарствени средства.

Както много от предписаните, така и свободно достъпните лекарства могат да причинят:

  • Запек
  • Пресъхване на устата
  • Главоболие
  • Раздразнение
  • Гадене
  • Тревожност
  • Изпотяване

Пациенти, приемащи моноаминови оксидатни инхибитори на моноаминооксидазата, не трябва да вземат такива лекарствени средства за отслабване.

Понякога лекарите предписват флуоксетин (Prozac) – антидепресант, който ускорява процеса на отслабване с 10%. В този случай отслабването може да е временно, а страничните ефекти са диария, умора, безсъние, гадене и жажда. В момента се разработват и тестват медикаменти, които не допускат усвояване на мазнините, намаляват апетита, стимулират по-бързото изгаряне на калориите и регулират действието на веществата, които контролират хранителните навици и стимулират преяждането.

Лечение на затлъстяването
Лечение на затлъстяването

Очаквани резултати от лечението на затлъстяването

Около 85% от подложените на диета, които не спортуват редовно, възстановяват теглото си в рамките на две години. След 5 години цифрата се увеличава до 90%. Периодичното отслабване и напълняване стимулира организма да натрупва мазнини и увеличава риска от сърдечни болести. Основен фактор за сваляне на килограми и поддържане на теглото е постоянното движение и разумният хранителен режим.

Как да се предпазим от затлъстяването

Специалистите в областта на затлъстяването твърдят, че начинът да се избегне наднормено тегло е като се ограничи консумацията на мазнини, а не чрез броене на калории. Те препоръчват само 30% от калориите да произхождат от наситени мазнини, които се намират в месото, птиците и млечните продукти. Тъй като много хора консумират повече, отколкото осъзнават, би било добре да поддържат дневник на менюто си. Приемането на разнообразна храна три пъти дневно с най-обилно ядене на обяд е по-ефективен начин за недопускане на напълняване, отколкото гладуването или строгите диети. Движението ускорява метаболизма, като формира мускули, които изгарят повече калории, отколкото мазнини. Когато редовното движение е съчетано със здравословно хранене, калориите изгарят по-бързо. Създаването на здравословни навици у децата е изключително важно за предотвратяване на затлъстяването в ранна възраст и здравословните проблеми по-късно.

Нови насоки в лечението на страдащи от наднормено тегло

Бързото нарастване на броя на страдащите от наднормено тегло в САЩ след 1990 г. кара учените да търсят нови методи за лечение. Един от тях е прилагането на медикаменти против диабет. Metformin (‘Glucophage) е лекарствено средство, одобрено от Службата за храни и лекарствени продукти в САЩ през 1994 г. за лечение на диабет тип II, което дава добри резултати в лечението на пълнота, свързана с инсулинова резистентност.

Друга област на изследвания е изучаването на хормоните лептин (произвеждан от мастните клетки в организма) и грелин, който се отделя от клетките в лигавицата на стомаха. Известно е, че двата хормона влияят на апетита и енергийния баланс в организма. Лептинът е свързан с репродуктивната функция, докато грелинът стимулира хипофизната жлеза за освобождаване на хормона на растежа. По-нататъшните изследвания на тези два хормона може да доведат до разработването на нови медикаменти за контролиране на апетита и приема на храна.

Трети подход при лечението на наднормено тегло включва поглед към социалните фактори, които насърчават или засилват напълняването при хората. Учените наблюдават такива явления като рекламирането и продажбата на хранителни продукти, медийни стереотипи при случаи на затлъстяване, развитието на хранителни смущения при подрастващите и възрастните и други подобни въпроси.

Основни термини, използвани в статията

Адипозна тъкан – мастна тъкан

Супресори на апетита – вещества, които намаляват чувството за глад. В повечето случаи ефектът се постига чрез повишаване нивото на серотонин или катехоламини – невромедиатори в мозъка, които контролират апе­тита.

Бариатрия – клон от медицината, който се занимава с превенция и лечение на наднорменото тегло и свързаните с него смущения.

Грелин – пептиден хормон, отделян от клетките в лигавицата на стомаха. Грелинът е важен за регулиране на апетита и поддържане на енергийния баланс в организма.

Хиперлипидемия – заболяване, характерно с необичайно високо ниво на липиди в кръвната плазма.

Хиперпластично затлъстяване – натрупване на излишно тегло през детството, при което се увеличава броят на мастните клетки.

Хипертония – прекалено високо артериално кръвно налягане. Ако не се вземат мерки, може да доведе до сърдечни заболявания и инсулти.

Хипертрофично затлъстяване – натрупване на излишно тегло в зряла възраст, съпроводено от увеличаване на обема на вече съществуващите мастни клетки.

Идеално тегло – тегло, съответстващо на най-ниското ниво на смъртност при определена височина, пол и възраст.

Лептин – протеинов хормон, който влияе върху хранителните на­вици и чувството за глад при хората. Смята се, че пълнотата при хората може да се получи в резултат на нечувствителност към лептина.

Източници: emedicinehealth.com; medindia.net; healthline.com; medportal.ru; lvrach.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *