ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТОП методи, упражнения и билки за лечение на запек – успехът е гарантиран!

Лечение на запек – какво помага?

Запекът е остро или хронично заболяване, при което движението на червата се извършва по-бавно от обикновено, а изпражненията са твърди и сухи и преминават трудно и болезнено. Въпреки индивидуалните различия, при липса на активно изпразване на червата в продължение на три дни при възрастните и четири дни при децата говорим за запек.

Хората над 65-годишна възраст са най-уязвимата група. Заболяването обаче може да се наблюдава във всяка възраст и често се среща при хора, които потискат необходимостта от изпразване на червата. Това често се случва, когато децата започват да ходят на училище или на детска градина и се притесняват да поискат разрешение да отидат до тоалетната.

лечение на запек
Хората над 65-годишна възраст са най-уязвимата група

Въпреки че това заболяване рядко води до критично състояние, то може да предизвика:

– Обструкция на червата

– Хроничен запек

– Хемороиди – група от разширени вени в подута тъкан около ануса

– Херния – излизане на орган през разкъсана мускулна стена

– Спастичен колит (колоноспазъм) – синдром на раздразнените черва (заболяване, характеризиращо се с редуващи се периоди на диария и запек)

– Зависимост от очистителни средства.

Хроничният запек може да е симптом на рак на дебелото черво (колоректален карцином), депресия, диабет, дивертикулоза (малки сакове в мускулите на дебелото черво), отравяне на кръвта с олово или болест на Паркинсон. Свръхдоза от упойващо вещество (кодеин от лекарство против кашлица или хероин) също може да причини запек.

При възрастни и инвалиди запекът може да е симптом на запушване (непроходимост) на червата – сериозно заболяване, при което фекалиите се струпват в долната част на дебелото черво. Когато няма отделяне повече от седмица, е необходима лекарска намеса.

Ако след прием на ново лекарство, витамин или минерална добавка се появи запек, както и в случай на наличие на кръв в изпражненията, промяна на режима на изхождане, висока температура или коремна болка, задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

Причини и симптоми

Най-честата причина за запек е липсата на физическа активност, недостатъчно количество течности или приемане на храни, бедни на растителни влакна. Препоръчват се бобови растения, зърнени храни, плодове, сурови зеленчуци, ориз и пълнозърнест хляб.

храни запек
Приемането на храни, бедни на растителни влакна, причинява запек

Други причини за запек са аналното нацепване (разкъсване на лигавицата на ануса – фисура), хронично заболяване на бъбреците, рак на дебелото черво, депресия, хиперкалциемия (необичайно високо ниво на калций в кръвта), хипотиреоидизъм (непълноценно функциониране на щитовидната жлеза), заболяване, при което пациентът трябва да остане на легло, синдром на раздразненото дебело черво (колоноспазъм), небалансирано движение на червата поради алергия към определени храни и растения и стрес.

Запекът може да се прояви и като страничен ефект от:

– Алуминиеви соли в антиациди (противокиселинни средства)

– Антихистамини

– Лекарства против нервно разстройство

– Аспирин

– Беладона – източник на атропин, използван за успокояване на спазми и разширяване на зеницата на окото

– Бетаблокери (медикаменти за стабилизиране на сърцебиенето, за понижаване на кръвното налягане и намаляване на болката в областта на гърдите)

– Лекарства за кръвно налягане

– Блокери на калциевите канали (лекарства за лечение при високо кръвно налягане, болка в гърдите, сърцебиене и удар, както и болести, които не са свързани със сърцето)

– Кодеин или опиати

– Диуретици (лекарства за стимулиране на уринирането)

– Хранителни добавки, съдържащи желязо или калций

– Наркотици (болкоуспокояващи лекарства, които формират зависимост и водят до промяна в настроението)

– Трициклични антидепресанти (за лечение на хронична болка, депр¬сия, главоболие и други болести)

Страдащият от запек може да има главоболие, да усеща корема си подут, да отделя твърди като камък фекалии, да кърви или да има болки по време на движението на червата. Бебетата със запек се напъват, плачат, свиват крачетата си към корема или се навеждат напред.

главоболие
Страдащият от запек може да има главоболие

Как се лекува?

Практикуващите алтернативни методи на лечение препоръчват на пациентите да пият много вода – 6-8 чаши дневно, да правят физически упражнения и да включат в диетата си разтворими и неразтворими фибри.

Разтворимите фибри включват пектин, лен и клей. Неразтворими фибри са индийският живовляк и триците от жито и овес. Пресните плодове и зеленчуци съдържат разтворими и неразтворими фибри и тъй като симптомите на запек се засилват от недостига на фолиева киселина, калций и магнезий, източниците на тези съставки – аспержи, спанак, магданоз и други тъмнозелени листни зеленчуци – трябва да станат част от ежедневното меню.

Плодовите сокове също помагат за нормалното движение на червата. Сорбитолът е естествена захар в ябълковия сок, която има слабителни свойства.

Друг начин за облекчаване е да се намаже коремната област с рициново масло и да се загрее с електрическа възглавница или бутилка с топла вода вечер в продължение на 20-30 минути. На малките деца се дава 1 супена лъжица царевичен сироп, разреден с топла вода.

Акупресура

Тази форма на безиглена акупунктура успокоява корема, освобождава напрежението и стимулира движението на червата в случаите, когато диетите и упражненията не успяват. Пациентът ляга, затваря очи и поема дълбоко въздух. В продължение на две минути лекуващият леко притиска една точка на около 5 см под пъпа.

Акупресура може да се приложи и на точка на външната страна на свивката на лакътя – LI11 (меридиан на дебелото черво) за 30 секунди, след което да се премине към свивката на другия лакът. За облекчение на запека процедурата може да се прилага до три пъти дневно.

Ароматерапия

Шест капки масло от розмарин и шест капки мента, разтворени в 30 г бадемово, маслиново или друг вид масло, се използват за разтривка на корема. Препоръчват се кръгови движения от дясната към лявата страна на корема. Масажът на крака от коляното към бедрото сутрин, вечер и преди ходене до тоалетната също може да облекчи състоянието.

Билколечение

За лечение на запек могат да се използват различни билки. Лайка, корен от глухарче и репей действат като горчиви тоници и стимулират функционирането на храносмилателната и отделителната система.

билка лайка
Лайката помага при запек

Със слабително действие са билките сена и зърнастец. Те имат по-силно действие от горчивите средства и могат да предизвикат остри спазми. Когато се смесят с успокоителни, като копър или кимион, спазмите намаляват. При употреба на сена и зърнастец е необходимо да се следват указанията на опитен лекуващ, тъй като те имат странични ефекти и пациентът може да стане зависим от тях.

Йога

Позицията коляно-гръден кош, за която се смята, че освобождава газове и стимулира коремните органи, включва следните движения:

– Изправено положение с ръце до тялото

– Повдигане на дясното коляно към гърдите

– Хващане на десния глезен с лявата ръка

– Придърпване на крака колкото може по-близо до гърдите

– Задържане в това положение 8 секунди

– Повтаряне на движението с левия крак

Позиция „кобра“ се прави до 4 пъти дневно:

– Легнете по корем с прибрани крака

– Поставете дланите малко под раменете, като държите лактите близо до тялото

– Вдишайте и повдигнете главата с лице напред, а гърдите остават върху пода

– Поддържайте контакт между пъпа и пода

– Гледайте колкото може по-нависоко

– Задръжте това положение 3-6 секунди

– Издишайте и свалете главата

Извиването на гръбнака е друг начин за облекчаване на запека, което се препоръчва да се прави ежедневно.

Релаксирането и медитацията също имат добър ефект върху храносмилателната система. Бавната и спокойна музика отпуска напрежението, което причинява запек.

Източници: health.com,webmd.com,patient.info,wikipedia

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *