Паническо разстройство – причини, симптоми и лечения

В статията ще намерите подробна информация за това, какво представлява паническо разстройство. Причини и симптоми. Поставяне на диагноза. Лечение – билки, китайска медицина. Препоръчителни хранителни добавки. Медитация. Медикаменти. Очаквани резултати от лечението. Превенция.

лечение на паническо разстройство

Паническият пристъп представлява внезапно, силно чувство на страх, придружено от всепоглъщащо усещане за опасност и физически симптоми на тревожност като сърцебиене, изпотяване и учестено дишане. Паническите пристъпи могат да се повтарят по няколко пъти на месец, а страдащият често се бои от настъпването на следващия.

Описание

Всяка година паническото разстройство засяга един на всеки 63 американци. Макар много хора да изпитват на моменти тревога, паническите пристъпи са внезапни и безпричинни и нямат нищо общо с действителна опасност.

Паническото разстройство е хронично, изтощително състояние, което може да окаже изключително отрицателно влияние върху семейството, работата и социалния живот на страдащия. Обцкновено първият пристъп се появява без предупреждение. Човек може да върви по улицата, да кара кола или да се вози в асансьор, когато внезапно изпада в паника. Общите характеристики са сърцебиене, изпотяване на дланите и непреодолимо усещане за нещо ужасно, което предстои да се случи. Макар че пристъпът може да продължи само няколко секунди или минути, преживяването е изключително тревожно. Онзи, който е имал един панически пристъп, обикновено се притеснява, че всеки момент може да го връхлети друг.

Със задълбочаването на страха от бъдещи панически пристъпи човек започва да избягва ситуациите, в които това се е случило предишните пъти. При тежките случаи на паническо разстройство жертвата отказва да напусне дома си, защото се бои да не получи пристъп. Страхът от излизане на открити публични места е известен като агорафобия.

Хората, при които паническото разстройство не се лекува, могат да имат проблеми в професионален план, включително да изгубят работата си. Със стесняване на света на човека нелекуваното паническо разстройство може да доведе до депресия, злоупотреба с наркотични вещества и в редки случаи – до самоубийство.

Паническо разстройство - причини
Причини за паническо разстройство

Причини за появата на паническо разстройство

Учените не са сигурни какво причинява паническото разстройство, но знаят, че склонността да се развие това състояние може да бъде наследена. През 2001 г. екип генетици определят точно аномално дублиране (известно като DUP25) на сегмент от човешкия хромозом 15q като свързано с паническото разстройство. В допълнение към генетичните фактори някои специалисти считат, че хората с паническо разстройство могат да имат свръхчувствителна нервна система, която реагира ненужно остро към несъществуващи заплахи. Изследванията навеждат на мисълта, че хората с паническо разстройство вероятно не могат да използват правилно обичайните за организма вещества за намаляване на стреса. В някои случаи пък паническото разстройство се развива като реакция на лекарствена непоносимост срещу медикаменти за понижаване на високото кръвно налягане.

Симптоми:

Хората с паническо разстройство обикновено получават първия панически пристъп към двайсетата си година. Четири или повече от описаните по-долу симптоми показват наличието на паническо разстройство, ако не се открият други медицински, неврологични, психиатрични или свързани с лекарства състояния:

 • Ускорен или неравномерен пулс, сърцебиене
 • Задъхване или чувство за задух
 • Замайване или световъртеж
 • Гадене или стомашни проблеми
 • Болки или усещане за натиск в гърдите
 • Чувство за задушаване или „бучка в гърлото“
 • Втрисане или горещи вълни
 • Потене
 • Страх от моментално настъпваща смърт
 • Усещане за нереалност или откъснатост от действителността
 • Изтръпване или вдървено ст
 • Треперене
 • Страх от загуба на контрол

Паническият пристъп често е придружен от порив за бягство, както и от страх от надвиснала заплаха. В други случаи страдащите от това разстройство са убедени, че всеки момент ще получат сърдечен пристъп, ще се задушат, ще изгубят контрол над ситуацията или ще „полудеят“. Получат ли веднъж панически пристъп, хората започват да се страхуват толкова много да не получат втори, че избягват мястото или ситуацията, свързани с първия пристъп.

Паническо разстройство - диагностициране
Паническо разстройство – диагностициране

Поставяне на диагноза

Тъй като физическите симптоми на паническото разстройство лесно могат да бъдат объркани с тези на други състояния, то често остава недиагностицирано. Необходим е пълен физикален преглед, за да се изключат други медицински състояния. Поради това че физическите симптоми са толкова силни и плашещи, паническите пристъпи могат да бъдат взети за проблеми със сърцето. При получаването на панически пристъп някои пациенти търсят спешна медицинска помощ и биват подложени на десетки изследвания, докато бъде поставена правилната диагноза.

След като се изключат други медицински проблеми, най-добре е паническото разстройство да се диагностицира от психиатър, който ще вземе под внимание не само действителните пристъпи, но и онова, което пациентът мисли за тях и тяхното отражение върху ежедневието му.

Видове лечения

В някои медицински центрове се използва подход, фокусиран върху приучването на пациентите да приемат своя страх, вместо да се боят от него. При този метод терапевтът неколкократно стимулира усещания като силно сърцебиене и други, които предизвикват уплаха. Накрая пациентът свиква с тези усещания и се научава да не се страхува от тях. Пациентите, които се повлияват от това лечение, съобщават за почти пълна липса на панически пристъпи.

Невролингвистичното програмиране и хипнотерапията също могат да бъдат полезни при лечението на паническите пристъпи, тъй като тези техники помагат на пациента да осъзнае основната причина за пристъпите.

билки за паник атаки

Билки

За лечение на тревожността, свързана с паническото разстройство, някои билкови лечители или холистици предписват билки, известни като адаптогени, за които се счита, че спомагат за приспособяването към стреса. Такива билки са сибирският женшен (Eleutherococcus senticosus), китайският женшен (Раnах ginseng), дивият ямс (Dioscorea villosa), поречът (Borago officinalis), сладникът (Glycyrrhiza glabra), лайката (Chamaemelum nobile), белият трън (Silybum marianum) и копривата (Urtica dioica). Билковите препарати от превара (Scutellaria lateriflora), маточина (Melissa officinalis), маракуя (Passiflora incarnate) и овес (Avena sativa) също могат да бъдат препоръчани за облекчаване на симптомите на паническото разстройство. Полезни за облекчаване на тревожността са и някои хранителни добавки като витамини от групата В, магнезий и витамини-антиоксиданти.

Прочетете още за билките в статията „7 билки за лечение на тревожност и пристъпи на паника“.

Китайската медицина

Тя разглежда тревожността като прекъсване на чи (потока на енергията) в тялото на пациента. Практикуващите китайска медицина предпочитат акупунктурата и билковата терапия за възстановяване на баланса в цялата система. Според теорията на акупунктурата може да е разбалансиран бъбречният меридиан, който се свързва със страха. Рейши (Ling-Zhi, Ganoderma lucidum) е медицинска гъба, която се предписва в традиционната китайска медицина за намаляване на тревожността и безсънието. Тя се предлага под формата на екстракт, но тъй като може да взаимодейства с други медикаменти по лекарско предписание и не се препоръчва при определени медицински състояния, пациентите трябва първо да се консултират с лекуващия лекар. Другите билкови средства на традиционната китайска медицина за паническо разстройство включват гъбата кордицепс (известна още като гъсенична гъба). Съществуват няколко билкови формули в зависимост от типа на нарушения баланс у човека.

хранителни добавки за паническо разстройство

Препоръчителни хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

Витамин В комплекс е много важен продукт за подкрепа на нервната система, но и на целия организъм. Всяка таблетка от витамин В комплекс съдържа: Ниацин ( B3) – 16 мг ; Пантотеонова киселина (B5) – 6 мг, Рибофлавин (B2) – 1.4 мг; Витамин B6 – 1.4 мг; Тиамин (B1) – 1.1 мг; Биотин – 500 мkg, Фолиева киселина – 200 мkg, Витамин B12 – 2.5 мг. За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

Витамин С

Уникална витамин С комплекс в течна форма за по-лесно и бързо усвояване.Мощно антиоксидантно действие за ефективо предпазване от вредното въздействие на свободните радикали. Стимулира имунната система и предпазва нервната и сърдечно-съдовата системи, както и цялостното здраве на организма. За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

Капсули Омега 3 – рибено масло

Рибеното масло от сьомга доставя на организма недостигащите сложни ненаситени Омега – 3 мастни киселини, които не могат да се образуват в биологически активна високо концентрирана форма в организма.

Продукт Омега 3-6-9 – ленено масло

Полиненаситените мастни киселини на лененото масло поддържат гъвкавостта и здравината на клетъчните мембрани, подкрепят всички процеси в организма.

Маточина

Маточината е позната и се използва от векове при проблеми с нервната система. Успокоява симптомите на нервност и потиска симптомите в климакса. Безсънието и смущенията в съня също се повлияват благоприятно от екстракта.

Продуктът Гинко билоба плюс жен шен засилва паметта, нормализира кръвното налягане, нивата на кръвната захар и подобрява обмяната на веществата. Увеличава имунитета, засилва защитните сили и активира работоспособността.

Форца 5 е уникална комбинация от 5 активни съставки, които тонизират, енергизират, възстановяват и помагат да се преодолее умората, стреса, натоварванията, загубата на жизненост и отпадналостта.

Релакс ден и нощ с 24 часово действие! Препоръчва се при нервно изтощение, тревожност,безсъние, раздразнителност и други. Успокояващото, релаксиращо и седативно действие се дължи на уникаланата комбинация от лайка, пасифлора, валериана, лавандула, калифорнийски мак и глог.

НевроХелт (NeuroHealth) действа благоприятно при стрес и безсъние. Допринася за здрава нервна система. Представлява смес от изсушени гъби: Шийтаке – (Lentinula edodes), Херициум (Hericium Erinaceus), Копринус (Coprinus Comatus), Рейши (Ganoderma Lucidum).

РЕЙШИ ПЛЮС с Мегавитал комплекс код30303

Рейши е с доказани мощни адаптогенни способности. Гъбата е наричана още „царят на адаптогените“ , като нейното действие е по-силно в сравнение с жен-шена и освен това не напряга излишно нервната система. Съдържа високоактивните полизахариди ганодермин и богат състав от важни микроелементи, като калций,селен, натрий, германий, желязо, калий, цинк, манган, пурин, тритерпеноид, белтъци и аминокиселини. Има силно антистресово и адаптогенно действие.

КОРДИЦЕПС ПЛЮС с Мегавитал комплекс код 30302

Продуктът притежава уникално биологично действие, благодарение на което оказва силна подкрепа на организма. Съдържа: Екстракт от кордицепс Cordyceps sinensis (350 мг); Megavital Complex – 100 мг (от които екстракт от: рейши Ganoderma lucidum (11 мг); майтаке Grifola frondosa (11 мг); шийтаке Lentinula edodes (11 мг); агарикус Agaricus blazei (11 мг); кордицепс Cordyceps sinensis (11 мг); кориолус Coriolus versicolor (11 мг); херициум Hericium erinaceus (11 мг). Витамин С – 11 мг; Селен (Se) – 6,8 мкг; Цинк (Zn) – 1,5 мкг).

Царски билки за съня се препоръчват при неспокоен сън, нарушения в съня, кошмари, превъзбудено състояние, проблеми със заспиването, напрегнатост, неврози, свръхнапрежение.

Царски билки за нервната система се препоръчват при стрес, неврозни състояния, сърдечна невроза, депресии, нервно напрежение, раздразнителност, преумора, възбуда

Жен шен

Жен шен комплекс представлява ефикасна комбинация от трите основни типа Жен-шен – Американски, Сибирски (елеутерокок) и Корейски (панакс). Униклана комбинация включваща мощен природен адаптоген и енрготоник.Тази билка е мощен успокоител.

Паническо разстройство - медитация

Медитация

Медитацията и техниките за трениране на съзнанието могат да бъдат полезни за пациенти с фобии и паническо разстройство. Хидротерапията, масажната терапия и ароматерапията са полезни за някои пациенти с тревожност, защото водят до обща релаксация на нервната система. При ароматерапията за облекчаване на тревожността най-често се предписват етерични масла от лавандула, иланг-иланг и лайка. Обучението по релаксация, което понякога бива наричано обучение за справяне с тревожността, включва дихателни упражнения и подобни техники, целящи да помогнат на пациента да предотврати учестеното дишане и да облекчи мускулното напрежение, свързано с реакцията „бий се или бягай“, свързана с тревожността. Йога, айкидо, тай чи и танцувалната терапия помагат на пациентите да се справят както с физическите, така и с емоционалните напрежения, допринасящи или възникнали в резултат от тревожността.

И накрая, пациентите могат да направят някои промени в начина си на живот, за да контролират по-добре паниката, като например да преустановят евентуалната употреба на кофеин, алкохол, кокаин, амфетамини и марихуана.

Съществуват също така и подходящи хомеопатични средства, които се предписват след посещение при лекар-хомеопат.

Намаляващи стреса техники, като дихателните упражнения и двигателните терапии (йога, тай чи и чи гун), също оказват благотворен ефект. От решаващо значение за овладяване на болестта обаче си остава дълготрайното спазване на определения лекарствен режим.

Много важно е пациентите, използващи алтернативни лечения за паническо разстройство успоредно с алопатични медикаменти или терапии, да информират своя лекар за всички билкови лекарства, които вземат и които биха могли да си взаимодействат с медикаментите, изписвани с рецепта. Според едно изследване от 2001 г. при тревожни разстройства американците по-често търсят алтернативно лечение, отколкото стандартни алопатични терапии, и процентът на онези, които използват алтернативни терапии, е еднакъв и при двата пола. Освен това процентът не се влияе от възраст, раса, образование, доходи, местоживеене, семейно положение или работа.

Алопатично лечение

Повечето пациенти с паническо разстройство реагират най-добре на комбинация от когнитивно-поведенческа терапия и медикаментозно лечение. Когнитивно-поведенческата терапия обикновено продължава от 12 до 15 сеанса. Тя учи пациентите:

 • да разпознават и променят модела на мислите си, за да не тълкуват погрешно телесни усещания, събития или ситуации като катастрофални да се подготвят за ситуациите и физическите признаци, които отключват панически пристъп
 • да разпознават и променят нереалистичните самовнушения (като например „Ще умра!“), които могат да утежнят паническия пристъп
 • да се успокояват и да усвояват дихателни упражнения, за да проти­водействат на физическите симптоми на паниката
 • постепенно да се „опълчват“ на плашещата ситуация — стъпка по стъпка, докато стане по-малко плашеща
 • да се „десензитират“ спрямо собствените си физически усещания, като например ускорен пулс

В същото време много хора установяват, че медикаментите могат да помогнат за намаляване или предотвратяване на паническите пристъпи, като променят начина, по който определени химикали взаимодействат в мозъка. Хората с паническо разстройство обикновено установяват дали дадено лекарство е ефикасно или не до два месеца, но повечето приемат медикамента най-малко от шест месеца до една година.

Паническото разстройство - лечение с медикаменти
Паническото разстройство – лечение с медикаменти

Медикаменти

Съществуват няколко вида лекарства, които могат да намалят или предотвратят паническите пристъпи, в това число:

 • Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (СИОЗС) като пароксетин (Paxil) или флуоксетин (Prozac), някои от които одобрени изрично за лечението на паника.
 • Трициклични антидепресанти като кломипрамин (Anafranil).
 • Бензодиазепини като алпразолам (Хапах) и клоназепам (Klonopin).
 • Съобщава се, че комбинацията от сертралин (също СИОЗС) и клоназепам е особено ефикасна за лечението на паническо разстройство.

Очаквани резултати от лечението

Макар че е възможно да има периоди на подобрение, паническите пристъпи рядко изчезват сами. За щастие, паническите разстройства реагират много добре на лечение; при 90% от хората пристъпите намаляват след шест- до осемседмична комбинация от когнитивно-поведенческа терапия и лекарствено лечение.

За нещастие, много хора с паническо разстройство така и не получават помощта, от която се нуждаят. Ако не бъде лекувано, паническото разстройство може да продължи години и да стане толкова тежко, че да направи невъзможен нормалния живот. Много хора, които се борят с нелекувано паническо разстройство и се опитват да скрият симптомите си, в края на краищата губят своите приятели, семейство и работа.

Превенция

Няма начин да се избегне първо началната поява на паническите пристъпи. Антидепресантите или бензодиазепините могат да предотвратят бъдещи панически пристъпи, особено когато се комбинират с когнитивно-поведенческа терапия. Съществуват предположения, че избягването на стимуланти (в това число кофеин, алкохол или продавани без рецепта медикаменти) също може да помогне за предотвратяването на пристъпите.

Основни термини, използвани в статията

Агорафобия – ненормална тревожност, свързана с обществени места и ситуации, от които човек желае да избяга или в които би се чувствал безпомощен в случай на панически пристъп.

Ароматерапия – терапевтичната употреба на извлечени от растения етерични масла, които засилват усещането за физическо и психическо благоразположение.

Бензодиазепини – клас лекарства с хипнотично и седативно действие, използвани главно като успокоителни за контролиране на симптомите на тревожност или паника.

Когнитивно-поведенческа терапия – вид психотерапия, при която хората се научават да разпознават и променят отрицателните и саморазрушителните модели на мислене и поведение.

Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (СИОЗС) – клас антидепресанти, които действат, като блокират реабсорбцията на серотонин в мозъка, повишавайки по този начин нивата на серотонина. Те включват флуоксетин (Prozac), сертра лин (Zoloft) и пароксетин (Paxil). Трициклични антидепресанти – клас антидепресанти, получили името си от трипръстеновата си структура, които увеличават нивата на серотонин и други мозъчни медиатори. Те се използват за лечение на депресивни и тревожностни разстройства, но имат повече странични ефекти от по-новия клас антидепресанти, наречени СИОЗС.

Източници: webmd.com; verywell.com; selfhelp.ru; lvrach.ru

лечение на паник атаки
Смайлин – бързо прогонва лошите мисли и паник атаките

паник атака

Оценете статията
Оценка 5 от 6 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.