ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на гърдата и мастопатия – лечение с хомеопатия, билки, добавки

В статията ще намерите информация за рак на гърдата и как се лекува. Как се разпространява ракът на гърдата. Как възниква ракът на гърдата и какви са симптомите. Рискови фактори. Промени в гърдата. Поставяне на диагноза. Видове лечения. Препоръчителни хранителни добавки. Очаквани резултати от лечението. Съвети за предпазване.

Рак на гърдата
Рак на гърдата

Женската гърда е изградена от клетъчни образувания (жлези), които под влияние на определени хормони отделят мляко в мрежа от малки каналчета (дуктуси), които събират млякото и го отвеждат до зърното. В устройството на гърдата влизат още мастни тъкани, лимфни и кръвоносни съдове. Ракът на гърдата най-често започва в клетките, обграждащи каналчетата (дуктален рак). Групите от жлези в гърдата се наричат лобули, а ракът, който възниква в тях – лобуларен. По-рядко се появяват злокачествени изменения в други тъкани на гърдата.

В зависимост от мястото на възникване на тумора болестта показва различни характеристики, съобразно които се определят съответните подтипове. Дукталният карцином започва от дуктусите, а лобуларният – от лобулите (жлезите). По-важната класификация обаче е свързана със стадия на развитие и склонността към метастази, което е отличителната черта на рака. Стадият на развитие преди започване на разпространението на клетките се нарича in situ, т.е. налице е начално злокачествено образувание, което се намира на точно определено място и все още не е инвазивно (не се разпространява). Така например дукталният карцином in situ се смята за най-лекия онкологичен проблем.

Как се разпространява ракът на гърдата

Първичният тумор възниква в самата гърда, но стане ли инвазивен, раковите клетки достигат до близките лимфни възли. Освен това от тумора се откъсват клетки, които навлизат в лимфната и кръвоносната система и достигайки други части на тялото, започват да формират новообразувания и там. Този процес се нарича метастазиране.

Лимфната система пренася лимфа по цялото тяло. Лимфата представлява прозрачна течност, съдържаща имунни клетки, чиято функция е да се борят с инфекциите. Във възлите лимфата се филтрира и пречиства от чуждите частици и мъртвите клетки, а накрая се влива в кръвта. Почти всички органи в тялото са снабдени с основна група от лимфни възли, които филтрират течността, идваща от съответния орган. За гърдата това са лимфните възли под ключицата и факсилата (подмишницата). В типичния случай първичният тумор, който възниква в гърдата, достига първо именно до тези лимфни възли. Раковите клетки могат също така да навлязат в кръвоносните съдове и след това по кръвоносната система да се разпространят в отдалечени части на тялото.

Това е схемата, която обикновено следва ракът на гърдата, макар че нерядко метастазира още в началните етапи на заболяването. Към момента, в който може да се напипа бучка в гърдата, тя е с диаметър около 1 см и съдържа един милион клетки. За развитието на тумор с такива размери са необходими от 1 до 5 години. В това време клетките могат да започнат да се пренасят към други части от тялото. „Предпочитани“ от тях се оказват белият дроб, костите, черният дроб, кожата и меките тъкани.

Индикатор за рак на гърдата
Индикатор за рак на гърдата

Надежден индикатор

Най-надеждният индикатор за метастазирането на рака е съдържанието на ракови клетки в околните лимфни възли. Тъй като изследванията на другите органи могат да се окажат недостатъчно чувствителни, за да се открият най-малките тумори, важно е да се провери наличието на регионални (обласни) метастази в аксиларните възли и след това да се вземе решение за по-нататъшното лечение. Ако ракът на гърдата се разпространи и в други органи, той ще наруши правилното им функциониране, а това от своя страна може да доведе до смърт.

При всяка жена има риск да развие рак на гърдата. Ако доживее до 85-годишна възраст, съществува вероятност 1 на 8 (12%) да получи рак на гърдата. С напредване на възрастта рискът значително се увеличава, независимо от липсата или наличието на фамилна обремененост – при жена на 25 г. рискът е едва 1 на 19 600, а на 45 г. вече е 1 на 93. По-малко от 5% от случаите се откриват при жени под 35 г., а болшинството се установяват при жени над 50.

Според оценките на Американското дружество за борба с рака през 2008 г. ще бъдат диагностицирани около 182 500 нови случаи на рак на гърдата. Всяка година около 40 000 жени умират от това заболяване. В наше време се диагностицират повече случаи благодарение на повишеното използване на скринингова мамография. Смъртните случаи обаче намаляват заради увеличилите се възможности за ранна диагностика.

Как възниква ракът на гърдата и какви са симптомите

Смята се, че всички видове рак възникват вследствие на едва забележими изменения (мутации) в гените. Гените представляват малки участъци, съставляващи дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК), която се наследява от родителите. Те управляват всички аспекти на развитието и метаболизма (обмяната). Малките изменения в структурата им могат да доведат до промени в протеините, регулиращи метаболитните функции.

При здравите клетки деленето се определя от протеините, а те от своя страна са контролирани от ге­ните. Определени гени произвеждат протеини, които указват на здравите клетки кога да спрат да се делят. При рака контролиращият ген или гени са увредени или мутирали и не произвеждат протеините, необходими, за да се преустанови деленето на клетките. За мутациите, причиняващи рак на гърдата, няма една-единствена причина. Роля играят различни фактори, свързани с наследствеността, средата и начина на живот. Въпреки че се случва мъже също да развият рак на гърдата, жените са 100 пъти по-податливи на болестта.

Рискови фактори

Съществуват определени рискови фактори за образуването на рак на гърдата, макар че специалистите не са единодушни по въпроса за тяхната тежест. Сред тях са:

  • Възрастта – 80% от случаите на рак на гърдата се откриват при же­ни над 50 г.;
  • Фамилна обремененост (случай на рак на гърдата у майка или сестра);
  • Носителство на гени BRCA1 и BRCA2. При 5 до 10% от всички случаи на рак на гърдата при бо­лните се откриват тези гени, а за жените, които ги имат, съществува 80% вероятност в един или друг момент от живота си да развият това заболяване;
  • История на анормална гръдна биопсия или предишно боледуване от рак на гърдата;
  • Поява на първата менструация пре­ди 12 г. или навлизане в менопаузата след 55 г.;
  • Липса на деца или първо раждане след 30 г.;
  • Ежедневна консумация на 2 и по­вече алкохолни питиета;
  • Наднормено тегло и богата на маз­нини диета;
  • Излагане на гърдите на радиацион- но облъчване (напр. при лечение на други тумори);
  • Хормонзаместваща терапия при менопауза, в съчетание на естроген и прогестерон. По всичко изглежда, че сам по себе си естрогенът не повишава риска. Колкото по-дълго се използва хормонзаместваща терапия, толкова повече се увеличава вероятността от поява на заболяването.
Соя и зелен фасул
Соя и зелен фасул

Хранене и начин на живот

Някои аспекти на храненето и начина на живот в западните страни може би също допринасят за повишената заболеваемост от рак на гърдата. Ароматните въглеводороди в тютюна например, както и някои въглеводороди в дълго готвеното месо понякога имат канцерогенно действие. Нитратите, използвани за съхранението на някои меса, също може би са канцерогени. Кърменето в продължение на поне една година (нещо, което твърде рядко се случва в индустриалните страни), изглежда, има защитен ефект срещу рака на гърдата.

Въпреки че много фактори увеличават риска от рак на гърдата, някои жени, при които присъства голяма част от тях, никога не развиват тумор, а при около 70% от болните не се наблюдават никакви рискови фактори. Ракът на гърдата не може да бъде предотвратен, но все пак множество изследвания сочат, че кърменето повече от една година, умерените физически натоварвания (например ходене пеша по 10 часа седмично) и храната с ниско съдържание на наситени (животински) мазнини и богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, способстват за намаляването на риска. Тези препоръки относно начина на живот се подкрепят както от алтернативните, така и от конвенционалните здравни специалисти.

Промени в гърдата

Промените в гърдата, които могат да са знак за раково образувание и да изискват незабавна консултация със специалист, са:

  • Бучка или уплътняване в гърдата или под мишницата;
  • Промени в зърното (удебеляване, хлътване, кървене, отделяне на се­крет);
  • Трапчинки или зачервяване на кожата на гърдата;
  • Промяна в размера или формата на гърдата;
  • Аномална мамография.

Не всяка бучка в гърдата е раково образувание. Изключително често срещани са фиброкистозните изменения, които са водеща причина за неканцерозните (нераковите) бучки в гърдата. Те също могат да причинят болка, подуване и секрет от зърното. Неканцерозните (доброкачествените) бучки могат да бъдат както твърди, така и пълни е течност. Признаците и симптомите се припокриват с тези за рак на гърдата. Изключител­но важно е да се направи пълна диаг- ностична оценка на всяка аномалия, за да се отличи фиброкистозното из­менение от рака. Някои доброкачест­вени изменения в гърдата също се свързват с повишен риск от рак.

Поставяне на диагноза

Препоръчително е всички жени да преглеждат сами гърдите си еже­месечно, за да проверяват за евентуални бучки или болка. Лекарят също проверява гърдите при рутинни общи или гинекологични прегледи.

Над 90% от случаите на рак на гърдата се откриват при мамографски скрининг. Мамографията представлява неинвазивна рентгенова снимка с ниска доза лъчение, при която се получава двуизмерно изображение на гърдата. Типичният мамографски скрининг включва по две снимки на всяка гърда — отгоре и отстрани. Изследването не причинява дълготрайна болка, макар да е възможно жената да почувства известен кратък дискомфорт, тъй като гърдите трябва да се притиснат, за да се получи снимка, която носи необходи­мата информация.

Обикновено лаборантът веднага проверява дали снимките са с добро качество. След това те се преглеждат от рентгенолог или мамолог, който определя дали са необходими по-нататъшни изследвания. Американското дружество за борба с рака препоръчва всички жени над 40 г. да си правят ежегодна мамография. (В България се препоръчват ежегодни профилактични прегледи с ултразвук на всички жени до 40 г., а след тази възрастова граница – мамографско изследване).

Жените с висок риск от рак на гърдата могат да започнат това и по-рано. В САЩ изследванията обикновено се поемат от здравните застраховки. Мамографията помага за откриването на тумори, твърде малки, за да бъдат напипани при физикален преглед. 10 до 13% от случаите обаче остават неоткрити и с мамография. Навременното диагностициране зависи отчасти и от компетентността на рентгенолога и мамолога. Медицинските центрове, които специализират в мамографията, имат по-висока успеваемост от обикновените рентгенологични центрове.

Други изследвания

Ако на мамографията се открие нещо нередно — маса, забележими изменения в сравнение с предишна мамография, кожни аномалии или увеличаване на лимфните възли, могат да се направят допълнителни образни изследвания, включително повторна мамография, ядрено-магнитен резонанс или ултразвуково изследване. Нито едно от тях не е инвазивно. Ехографията на гърдата може да помогне да се отличи пълната с течност киста от твърдата маса. Ако се потвърди наличието на твърда бучка, може да се направи биопсия за поставяне на категорична диагноза.

Биопсията на гърдата представлява извличане на тъкан с цел изследване за анормални клетки от патолог. В зависимост от ситуацията може да се извърши различен вид биопсия. При инцизионната биопсия с тънка игла последната се вкарва в проблемната зона на гърдата и се всмукват клетки, от които впоследствие се изготвя препарат за микроскопско изследване. Процедурата е бърза и се прави с локална анестезия (обезболяване). Друг вид инцизионна биопсия се прави също с местна упойка, но с по-широка игла. При ексцизионната биопсия или лумпектомията се премахва цялата бучка заедно е част от околните тъкани.

Поставяне на диагноза рак на гърдата
Поставяне на диагноза рак на гърдата

След диагностицирането

След поставяне на диагнозата, преди да се започне лечението, се правят и други изследвания с цел да се установи разпространението на рака. Обикновено се препоръчват рентгенова снимка на гръдния кош, кръвни изследвания и изследвания на функцията на черния дроб. Оценява се и нивото на алкалната фосфатаза – ензим, свързан с костите. Може да се направи и радиологично изследване на костите, с което да се проверят местата, на които обикновено метастазира ракът на гърдата.

Възможно е да се назначи компютърна томография. Лекарите внимателно ще прегледат и аксиларните лимфни възли, за да се определи вероятността от локални метастази. Понякога се отстраняват и изследват всички аксиларни лимфни възли. Според резултатите от тези изследвания се определят стадият на развитие на рака, методът за лечение и прогнозите. В САЩ етапите се определят според системата TNM, а именно размер на тумора, достигане до лимфните възли и метастази в отдалечени части на тялото.

Възможните стадии са следните:

  • Стадий I — туморът е не по-голям от 2 см и в лимфните възли не се откриват ракови клетки;
  • Стадий II – туморът е не по-голям от 2 см, но е достигнал до лимфни­те възли, или е по-голям от 2 см, но не е достигнал до лимфните възли;
  • Стадий IIIA – туморът е по-голям от 5 см и е достигнал до лимфните възли, или е по-малък от 5 см, но е достигнал до лимфните възли, които са враснали един в друг;
  • Стадий IIIБ: ракът се е разпространил в тъканите в близост до гърдата или лимфните възли в гръдната стена, по гръдната кост;
  • Стадий IV: ракът се е разпространил в кожата и лимфните възли в близост до ключицата или в други органи на тялото.

Видове лечения

Хомеопатия

Хомеопатия
Хомеопатия

Фиброаденом на млечната жлеза. Същността на фиброаденома е разрастване на предимно груба, влакнеста съединителна тъкан, която замества нормалните елементи на жлезата. Възпалителните заболявания като прекаран гно­ен мастит, хронични интоксикации или наличие на огнища на хронични инфекции често се предшестват от фиброзни изменения на млечната жлеза. Фиброаденомът най-често се среща при девойки или млади жени. При тях могат да се наблюдават многобройни или единични образувания в едната или и двете млечни жлези. Опасност от злокачест­вено израждане крият листовидните фиброаденоми.

Традиционото хирургично лечение на различните форми на мастопатия и фиброаденоми не е радикален начин за избавяне от заболяването. Известно е, че огнище натуморно нарастване в млечната жлеза може да възникне от външно непроменените й тъкани, и това говори за появата във всич­ки тъкани на млечната жлеза (в това число и външно непроменените) на едни и същи предпоставки за възникването както на мастопатия, така и на злокачествени тумори.

При това традиционната медицина не предлага специално лечение на даденото заболяване, като се ограничава с витамини и заместващи хормони.

Хомеопатията, която е особено силна при лечението на хронични заболявания, има в своя арсенал лекарства с добър ефект при лечението на мастопатия.

Как да взимате лекарствата

„Апис 6“ — по 7 гранули 3 пъти на ден в началния стадий на заболяването при дифузно уплътнение на млечните жлези или когато се наблюдава втвърдяване на млечните жлези в предменструалния период.

„Бромиум 6“- по същата схема при уплътнения на млечните жлези на фона на хронично възпаление на яйчниците.

„Калкарея флуорика 6″‘ – по същата схема при уплътнения в млечните жлези при пациентки, страдащи от миома на матката.

„Актея рацимоза 12“-редуцира раздразнителността, безсънието и болката в млечните жлези при неомъжени жени. Да се взема по 7 гранули сутрин и вечер преди лягане.

„Кониум 3“ – оказва специфично действие на млечната жлеза и предотвратява образуването на тумори в млечната жлеза след нейното натъртване или травма. Да се вземат по 7 гранули или 7 капки 2-3 пъти на ден при втвърдявания на жлезите, възникнали вследствие на натъртване.

„Графит 6“-да се вземат по 7 гранули 2-3 пъти на ден при втвърдявания и белези по млечните жлези вследствие на прекарани някога възпалителни процеси (фурункули, мас­тити).

„Ацидум фосфорикум 6“ – по същата схема за предотвратяване на развитието на мастопатия, когато в млечните жлези започват да се появяват болезненост и дис- комфорт след преживян стрес.

„Фитолака 6“ – по същата схема при болезнено втвърдяване на млечните жлези преди менструация и по време на нея, при наличие на секрети от гърдите.

Във всеки случай при мастопатия и фиброаденом е необходим лекарски преглед с цел да се уточни диагнозата, да се изключи злокачествен тумор и да се проведе пълноценно наблюдение за протичането на лечението.

Билки при рак на гърдата
Билки при рак на гърдата

Лечение с билки и храна

Морковите

Изследвания, проведени в най-развитите страни, показват, че един от много сигурните начини за предпазване от рак е редовното консумиране на моркови. Изяждането на 3 средно големи по размер моркова е сигурно профилактично средство за предпазване от ракови образувания (тумори). Лечебното им действие се дължи на това, че те съдържат каротиноиди, които предпазват клетъчните ядра от опасните атаки на свободните радикали, които чрез изменение на генната субстанция ДНК могат да задействат образуването на тумори. орковът понижава най-вече риска от белодробен рак.

За да се освободи добре пакетираният в клетките бета-каротин, се препоръчва морковите да се задушат с малко растителна мазнина, тъй като само в присъствието на растителна мазнина става превръщането на провитамин А (бета-каротина) във витамин А. После желязото, цинкт и хормоните на щитовидната жлеза довършват преобразването.

Морковите се използват и при нарушение на минералния обмен (хронични полиартрити, остеохондроза, камъни в жлъчката и пикочния мехур). Бета каротинът отбранява лигавицата от бактериални и вирусни агресии. Селенът от морковите е важен за сърдечносъдови и бъбречни заболявания, защото намалява лошия холестерол и покачва добрия.

Рибено масло и витамин D

За борба с рака помага рибеното масло. Според професора от Харвардския университет д-р Джордан Блекбърн рибеното масло спира разпространението на метастазите на рака, тъй като то усилва имунната система, като убива блуждаещите ракови клетки и им пречи за прикрепването към нови места.

Витамин D, който е компонент на рибеното масло, при лабораторни условия забавя скоростта на нарастване на раковите клетки и намалява заболяванията от рак. Ето защо жените трябва да приемат поне по 400 IU витамин D дневно – особено по-възрастните, поради застрашеност от рак на гърдата.

Най-добрите източници на витамин D са тлъстите морски и океански риби като сьомга, сардина, скумрия, риба тон, както и млякото с добавен витамин D. Но най-богатите източници на витамин D в света са змиорките (в 100 г има 5000 IU витамин D) и популярните пръчици суши в Япония.

Сини сливи
Сини сливи

Народна медицина

Рецепта 1

Вземат се 10 — 15 сини сливи, за които сте сигурни, че не са третирани с химикали, 2 с.л. ленено семе, 10-15 см праз лук откъм бялата брада, прясно мляко неварено. Сливите се режат на дребно, празът също на дребно, лененото семе се счуква много добре. От всичко добре смесено се сварява на гъста каша. Сместа се слага на марля и се налага на болното място. Ако няма полза от първия път, се прави до три пъти, като сместа се затопля.

Рецепта 2

Вземете следните съставки – 1 жълтък, 1 с.л. чисто натурално царевично нишесте, 2 с.л. чист пчелен мед, 3 с.л. медицинска хума. От тези съставки омесете тесто и направете кора, дебела 1 см, намажете с олио и поръсете с нишадър. Мястото, на което има бучка на гърдата се маже с олио и се залепва готовата кора. Трябва да стои от няколко часа до цяла нощ.

Рецепта 3

В буркан от 1 кг чист пчелен мед сложете сто грама пчелен прашец и толкова брашно от коприва. От тази смес вземайте по една супена лъжица след ядене, вместо десерт.

Хранителни добавки
Хранителни добавки

Препоръчителни хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

Истинският витамин B17 вече в България

В17 е известен отдавна на учените и на фармацевтичната мафия, че е мощният убиец на рака. Американският писател Едуард Грифин от еврейско потекло, в своята книга “Свят без рак” описва истината за едно откритие пазено в тайна, за лечебните свойства на витамин В17, наричан още – лаетрил или амигдалин. Това вещество убива бързо раковите клетки.

БРОКОЛИ за борба срещу рака! код30491

Те са богати източници на фибри, фолиева киселина, калий, фосфор, магнезий, витамини С, А, К и от групата В. Проучванията показват, че сулфорафаните, които се съдържат в броколите заедно с останалите активни съставки помагат при рак на гърдата и други.

СЕЛЕН + А, Е, С от Equilibra

Добавката СЕЛЕН + А, Е, С от Equilibra е разумен и безопасен вариант за защита на организма от оксидантен стрес. Благодарение на селена, в комбинация с трите витамина А, Е и С, се предотвратява появата на стрес, който е основен причинител на рак.

ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО 1000 Doctor Nature код30064

Омега 3 рибено масло е продукт, чийто прием е необходим при проблеми предизвикани от липса на есенциални мастни киселини. Приемът на Омега-3 капсули компенсира недостига на полезни вещества, чиито баланси се нарушават и поради динамиката на живота и непълноценното хранене.

Флекс ойл – Омега 3 – 6 – 9 Ленено масло, код: 30437

Flax Oil дава на човешкото тяло есенциалните аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма : алфа-линоленовата (омега-3), линоловата (омега-6), олеиновата (омега-9). Продуктът има общоукрепваща функция и предпазва от ракови заболявания.

ВИТАМИН Д3 Витаминът на Слънцето! код30499

Дефицитът на витамин D в човешкия организъм води до развитие на различни видове тежки заболявания. Има способността да предотвратява развитието на ракови заболявания, да стимулира клетъчната диференциация и да действа силно противовъзпалително.

РЕЙШИ ПЛЮС с Мегавитал комплекс

В състава на това вълшебно природно лечебно средство влизат 119 ароматни вещества, които притежават мощно противовъзпалително, антираково и антивирусно действие. Тя се използва като съпътстваща терапия при хора, болни от рак на гърдата и други видове рак.

КОРИОЛУС В помощ на онкоболните! код30310

Кориолус е известна с лечебното си действие при ракови проблеми. От нея се извлича „крестин“, което е едно от водещите лекарства против рак. Това е първото антираково лекарство одобрено от Японското здравно министерство.

ШИИТАКЕ ПЛЮС с Мегавитал комплекс код30305

Лентинан е основният полизахарид в гъбата. Шиитаке има богат биологично-активен състав, който включва калий, калций, магнезий, желязо, натрий, фосфор, силиций, белтъци, 18 аминокиселини (включително и есенциални), витамини А, С, D, E, В1, В2, В6, В12, С, D, E и над 30 ензима.

Каква трябва да бъде диетата при рак на гърдата, прочетете в следните статии:

Диета, която предотвратява рак на гърдата

Диета при рак на гърдата

Мили дами, заболяванията на млечните жлези се лекуват с тези рецепти от народната медицина, витамини и минерали, хомеопатия и още…

Какви са методите за лечение на конвенционалната медицина прочетете в тази статия:

Вижте как се лекува рак на гърдата!

Очаквани резултати от лечението

Един от най-точните показатели е степента на засегнатостта на лимфните възли. Между 65 и 80% от жените, при които лимфните възли не са засегнати, живеят десет или повече години след поставяне на диагнозата. Вероятността спада до 35-65%, ако са засегнати от 1 до 3 лимфни възела. Ако в повече от 4 лимфни възела се откриват ракови клетки, шансът става едва 13 до 24%. Значение имат и размерът на тумора и чувствителността му към биотерапевтици.

Обичайно е след лечение на рак на гърдата пациентките лесно да се разстройват, да изпитват потиснатост, депресия, променливо настроение, загуба на апетит, чувство за самота или нежелание за секс. Ако тези проблеми продължат твърде дълго, добре е да се потърси помощта на психотерапевт. Физическите упражнения и йога помагат за възвръщането на силите, гъвкавостта и настроението. Много жени посещават групи за подкрепа на жени, оцелели от рак на гърдата.

Превенция
Превенция

Съвети за предпазване

Макар ракът на гърдата да не може да бъде предотвратен, разумно и полезно е да се поддържа начин на живот, който намалява изброените по-горе рискови фактори. Въпреки че дори мамографията не дава стопроцента сигурност, редовният скрининг си остава най-ефективният инструмент за достатъчно ранно диагностициране на рака на гърдата, когато той все още може да бъде излекуван. До 35-годишна възраст следва да се направи базова мамография, която да служи за сравнение в бъдеще. Освен ежегоден преглед при мамолог, жените трябва сами да преглеждат гърдите си всеки месец по едно и също време. Американското дружество за борба с рака дава препоръки колко често и на каква възраст е добре да се правят мамографии. Препоръката за 2008 г. е ежегоден скрининг с мамография за всички жени над 40 г. Жените с висок риск, включващ фамилна обремененост и носителство на гени BRCA1 и BRCA2, могат да обсъдят с лекаря си възможността за превантивна мастектомия, но целесъобразността на този подход остава спорна.

Основни термини, използвани в медицината във връзка с рака на гърдата

Адювантна (придружаваща) терапия – лечение, включващо лъчетерапия, химиотерапия (лечение с лекарства), хормонална терапия, биотерапевтици или комбинация от тях, прилагана след първичното хирургично лечение, за да се освободи организмът и от най-малките остатъци от ракови клетки.

Антитяло – протеин, произвеждан от имунната система, който се бори с инфекциите или помага за освобождаването от чужди тела. Чуждите тела, предизвикващи производството на антитела, се наричат антигени. В отговор на всеки конкретен антиген се произвеждат различни антитела, които действат точно срещу него.

Биопсия – процедура, при която се извлича подозрителна тъкан и се анализира от патолог за наличие на ракови клетки или други заболявания. При съмнение за рак на гърдата биопсията може да бъде извършена по хирургичен път или с игла.

Доброкачествен – незлокачествен, неканцерозен.

Допълваща (комплементарна) терапия – терапия, която включва много от похватите на алтернативната медицина (билколечение, масажи, кататимноимагинативна психотерапия), но в допълнение към конвенционалните методи за лечение, вместо да ги замества.

Канцерозен – злокачествен или раков.

Лимфни възли – малки маси от тъкан във формата на бобено зърно, които се намират на различни места в лимфната система и служат за филтриране и контролиране на имунните реакции, като отстраняват бактериите и раковите клетки, пътуващи през лимфната система. Наличието на ракови клетки в аксиларните лимфни възли (под мишниците) или в гръдния кош са знак, че ракът се е разпространил извън гърдата и може да се появи отново.

Лумпектомия – хирургична процедура, при която се отстранява само канцерозният тумор в гърдата заедно с част от околната здрава тъкан.

Мамография – рентгеново изображение на гърдата, при което могат да се открият новообразувания, които са твърде малки или се намират твърде дълбоко, за да бъдат напипани.

Хомеопатия – практика, при която се използват силно разредени вещества, предизвикващи ефекти, сходни със симптомите, които трябва да излекуват, с цел да се стимулира естествена реакция на имунната система.

Хормонална терапия – третиране на рака чрез промяна на хормоналния баланс в организма, вместо чрез лекарства, убиващи клетките.

Хормони – вещества, произвеждани от жлезите в организма, които циркулират с кръвта и управляват различните клетки и органи. Естрогенът е хормон, който влияе върху растежа на рака на гърдата.

Източници: findhomeremedy.com; canceractive.com; rakpobedim.ru; health.mail.ru

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *