ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на матката – вижте какви са симптомите и как се лекува!

Рак на матката – как се лекува?

Ракът на матката може да бъде разделен на две основни форми: цервикален и ендометриален. Цервикалният рак на матката засяга шийката на матката, чрез която тя се свързва с вагината. Ендометриалният рак засяга вътрешната лигавица на матката (ендометриума).

рак на матката
Рак на матката – как се лекува?

Ракът на шийката на матката е много по-често срещан от ендометриалния, като според някои учени съотношението е 3:1. Статистиката от 2000 г. показва, че ракът на шийката на матката е втората водеща причина за смърт от рак при жени на възраст от 20 до 39 г. и петата – при жени на възраст от 40 до 59 г. За разлика от много други видове онкологични заболявания, ракът на шийката на матката може да бъде открит десет и повече години, преди да навлезе в други тъкани. Тези видими промени в структурата и активността на клетките се наблюдават под микроскоп с ПАП тестове и се определят като начална дисплазия.

След пет до десет години тези анормални клетки могат да изчезнат без лечение или да навлязат в по-дълбоки тъкани и да се превърнат в истински рак. Впоследствие канцерозните клетки могат да се разпространят в ендометриума, лимфните жлези и тъканите в областта на таза.

Със застаряването на населението ендометриалният рак се среща все по-често. Статистиката сочи, че на около 50% от жените с кървене след менопауза се поставя диагноза ендометриален рак. Необичайното вагинално кръвотечение е ранен симптом, който позволява навременно отстраняване на матката. И разбира се, излекуване на болестта, тъй като този вид рак се развива и разпространява сравнително бавно.

рак
Със застаряването на населението този вид рак се среща все по-често

Макар при всички жени да е налице опасност от развиване на този вид онкологично заболяване, сред конкретните рискови фактори за рак на шийката са половото общуване на ранна възраст и сексът с многобройни партньори. С висок риск за ендометриален рак са свързани безплодието, диабетът, наднорменото тегло и естрогенната терапия.

Други рискови фактори за рак на матката са: ендометриална хиперплазия (удебеляване на маточната лигавица), липса на сексуален живот, менопауза след 59-годишна възраст, липса на раждания.

Причини и симптоми

Важен фактор, свързан с рака на шийката на матката, е заразяването с една от най-често срещаните болести, предавани по полов път – човешкия папиломавирус (HPV). Някои негови разновидности причиняват генитални брадавици, а при други не се наблюдават симптоми. Повишен риск за рак на шийката на матката съществува при жени, заразени с херпес симплекс. Същото се отнася и за заразените с човешки имунодефицитен вирус (ХИВ) или синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).

Хроничните инфекции и „ранички“ на шийката на матката също увеличават риска от заболяване.

Някои жени не усещат никакви симптоми на предканцерозните изменения в шийката на матката. Други забелязват по-силно или продължително менструално кръвотечение или вагинално кървене след тоалет, полов акт или между менструациите. Измежду симптомите на по-напредналия рак на матката са вагинално течение с неприятна миризма, чувство за натиск в ректума или констипация. Пациентът се оплаква и от загуба на апетит, умора и болки в гърба или краката.

Диагностициране на рак на матката

Най-важната диагностична стъпка за ранното откриване на рака на матката е ежегодният ПАП тест и гинекологичен преглед. Те следва да започват веднага след началото на полов живот на жената или на възраст между 17 и 20 г. Ако цитонамазката (клетките от шийката на матката, които се изследват с ПАП тест) покаже дисплазия, лекарят извършва колпоскопия или биопсия на шийката на матката, за да се видят по-добре аномалиите.

Ако е засегната само малка част от шийката, препоръката може да бъде по-чести изследвания (на 3 до 6 месеца), за да се наблюдават измененията на клетките. Допълнителни диагностични изследвания за рак на матката са лапароскопията, лапаротомията и вагиносонографията.

Как се лекува?

При установена цервикална дисплазия могат да помогнат различни билкови препарати и добавки. В този клас билки попадат мичелата, дяволската уста, алетрисът, хамелириум, черният кохош и пресечката.

рак на матката лечение
При рак на матката могат да помогнат различни билкови препарати и добавки

Изследванията сочат, че при около 67% от жените, страдащи от цервикална дисплазия, е налице дефицит от определени хранителни вещества. Като например фолиева киселина, бета-каротин, селен, витамини В6 и С… Макар специалистите да не твърдят, че приемането на мултивитаминни и минерални добавки лекува напредналата цервикална дисплазия, превантивното им приемане може да има благотворен ефект.

Жените с рак на матката ще се повлияят добре и от хранителни добавки и режим, насочени към укрепване на имунната система. Добавките с ехинацея и чесън не само усилват имунитета, но и противодействат на страничните ефекти на конвенционалното лечение на рака. Добре балансираната храна съдържа много микроелементи, флавоноиди и други фитохимикали, които често липсват в готовите таблетки.

Смята се, че гъбите шийтаке, ламинарията и кафявите морски водорасли комбу притежават противоракови свойства, дори приемани в сравнително ниски дози. Използването на каквито и да било добавки и налагането на специфични промени в храненето обаче трябва да се обсъдят с лекуващия лекар. Това се прави с цел да се избегнат евентуални нежелани странични ефекти и лекарствени взаимодействия.

Изследванията потвърждават значението на връзката между ума и тялото по отношение на борбата с рака. Редица проучвания показват положителния ефект на визуализацията върху имунитета и естествените клетки убийци.

Визуализирането на бели кръвни телца, които атакуват раковите клетки и ги побеждават, има позитивно влияние върху настроението и състоянието на духа. Освен това е възможно този метод да свие туморите и да удължи живота на раковоболния пациент. Установено е, че смехът също укрепва имунитета. Гарантирано стимулира симпатиковата нервна система, хипофизната жлеза и производството на хормони, които намаляват стреса, възпаленията и болката.

Освен добре познатите ефекти на релаксация и намаляване на стреса масажът може да забави освобождаването на стресовия хормон кортизол, да понижи тревожността и да помогне за по-ефективен сън и регенерация. Масажът увеличава и производството на серотонин, който подобрява цялостното настроение и състоянието на имунната система.

Алопатично лечение

Началните етапи на цервикална дисплазия обикновено изискват само по-чести прегледи. Така се наблюдава прогресията или регресията на анормалните клетки. Регресия може да настъпи в резултат на имунен отговор. Или пък заради промяна в начина на живот, като например спиране на цигарите или на приемането на орални контрацептиви. В по-напреднали стадии част от лигавицата на шийката на матката може да бъде отстранена чрез обгаряне, замразяване или лазерни процедури.

Изборът на подходящо лечение за рак на матката зависи от множество фактори, включително възрастта, цялостното здравословно състояние на пациентката и наличието на други анормални образувания. Една от опциите за лечение на инвазивния рак е оперативната намеса, като степента й зависи от стадия на развитие на рака.

Възможно е да се препоръча хистеректомия, лимфаденектомия или пълна тазова екзантерация (разширена операция). Вместо или в допълнение към хирургичната процедура може да се назначи и лъчетерапия.

В зависимост от конкретната ситуация и реакцията към лъчетерапията последната може да се извърши чрез външно облъчване, насочено към таза, или чрез вкарването на радиеви тръбички в матката и вагината. Възможно е да се прибегне и до химиотерапия, при която в кръвоносната система се вливат медикаменти за борба с тумора.

Прогнозата е тясно свързана със стадия на развитие на болестта при установяване на диагнозата и започване на лечението. Ранните интервенции завършват с почти 100% пълно излекуване. Но при пациенти, при които ракът е открит едва след разпространението му (метастазирането) в други органи, резултатите могат да са недотам положителни.

При напредване на болестта често се наблюдава болка, вагинално кървене и отделяне на неприятни на мирис секрети, както и запушване на червата.

Превенция

Най-добрата превантивна мярка срещу рака на матката е ежегодният гинекологичен преглед и ПАП тест (изследване на цитонамазка).

Познаването на рисковите фактори, както и на ранните признаци и симптоми на цервикалната дисплазия ще помогне за навременното откриване на изменения в клетките на шийката на матката.

Източници: wikipedia,zdr.ru,health.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *