Ето кога ракът на дебелото черво е лечим!

Симптомите могат да се диагностицират погрешно, защото се срещат при други заболявания, които са по-безобидни. Ракът на дебелото черво е лечим, когато е открит в ранен стадий. Ето какво трябва да знаем, за да не губим време.

Какви са рисковите фактори

– Възрастта – опасността от развитие на рак на дебелото черво се увеличава с напредването на възрастта, като най-засегнати са жените след 50-годишна възраст. Според изследване от 2008 г. 77% от всички пациентки с колоректален карцином (злокачествен тумор, който обхваща дебелото черво и най-често ректума) са над 50 години.

ракът на дебелото черво
Ракът на дебелото черво е лечим, когато е открит в ранен стадий

Заради този факт често по-млади жени се диагностицират погрешно. Това е тревожно, защото останалите 23% са също пациентки с онкологично заболяване. Вероятността да са били неправилно лекувани за други болести поради младата си възраст е голяма.

Друг риск за забавянето на точната диагноза и адеквантната терапия е, че в ранна фаза оплаквания може да липсват или са леки и пациентите не им обръщат внимание. Симптомите могат да се различават и заради мястото, на което е злокачественото образувание в дебелото черво. Когато туморът е от вътрешната лява страна, която е по-тясна, пациентът може да усеща коремни болки след хранене и промени в обичайното функциониране на червото.

При жени в предменопауза често се среща и скрита кръвозагуба (наличие на кръв в изпражненията), която води до недостиг на желязо в организма. Същият вид желязодефицитна анемия обаче е характерна за тумор в дясната страна на дебелото черво.

Поради тази причина млади жени, които са далеч от периода на менопаузата, също могат да бъдат погрешно диагностицирани. А всъщност да развиват рак на дебелото черво…

Съветът на специалистите е да се консултирате с личния си лекар при всеки признак на заболяване и да го посещавате отново, ако състоянието ви остава без промяна или става по-зле, докато се открие точната причина и правилното лечение.

Понякога ракът на дебелото черво се включва във възможните диагнози след три-четири визити при личния лекар по различни други поводи, докато ви изпрати на точния специалист – гастроентеролог, стомашен хирург, рентгенолог, онколог.

– Наследствеността – ако имате близки роднини с тази диагноза (майка, баща, брат, сестра), направете си изследване за генетична предразположеност. В случай на синдрома на Линч, който също е наследствена болест, имате по-висок риск от рак на дебелото черво (на него се дължат 3 от всеки 100 тумора на колона) и трябва да се изследвате превантивно.

дебело черво
Ако имате близки роднини с тази диагноза, направете си изследване за генетична предразположеност

Другата болест, която често предхожда развитието на колоректален карцином, е фамилната аденоматозна полипоза, в резултат на която се образуват множество полипи в червото.

– Храненето – при някои прояви на рак на дебелото черво се открива зависимост към богат прием на мазни продукти, червено месо и фабрично обработени месни продукти (колбаси, деликатеси, консерви).

Включвайте в седмичното си меню не повече от два пъти червено месо, избягвайте до минимум мазните ястия, колбасите и деликатесите.

Алкохолът – при умерена дневна употреба рискът от рак на дебелото черво се повишава с 21%, а при всекидневна злоупотреба – с 52%. Жените не бива да пият повече от едно стандартно питие на ден (120 мл вино, 330 мл бира).

– Обиколката на талията – при по-голяма талия рискът е по-голям. Ако обиколката на талията е над 99 см, опасността от развитие на карцином на колона скача с 46%.

– Тютюнопушенето – доказан рисков фактор за колоректален рак. Необходимо е да спрете цигарите.
Симптоми, които да ви накарат да отидете на лекар

Посетете личния си лекар и поискайте да ви изпрати на специалист, ако имате един и повече от посочените симптоми в продължение на седмица:

– кървене от ануса или кръв в изпражненията

– промени в изхождането – по-често ходене по голяма нужда и по-меки лентовидни изпражнения, упорито разстройство или чест запек, а нерядко и редуване на периоди на запек с периоди на разстройство

– болка в корема, особено когато е остра

болка в корема
Болката в корема може да е сигнал за рак на дебелото черво

– бучка в корема

– загуба на тегло, без да сте на диета за отслабване или с променен режим на хранене

– умора

Предпазни мерки

1. Живейте активно. Умерената физическа дейност е основна стъпка. Движете се, ходете пеша, не ползвайте асансьор. Правете редовни тренировки по 1 час 5 пъти седмично, като не се претоварвате. Подходящи спортове са колоезденето и джогингът например.

2. Включете в менюто зърнени храни. Пълнозърнестите продукти като кафявия ориз и овесените ядки са богати на фибри и помагат за превенцията на различните видове рак на стомашно-чревната система.

3. Увеличете плодовете и зеленчуците в менюто си. Освен че също са богати на фибри, те съдържат и много здравословни за чревната система растителни елементи, пише „Журнал“. Най-подходящи са ябълките и горските плодове (малини, къпини, боровинки, ягоди).

4. Хапвайте редовно риба. Според международно изследване приемът на 80 г риба на ден намалява опасността от развитие на рак с 33%.

Какво следва, ако диагнозата рак се потвърди

Около 60% от болните се излекуват, показва статистиката. Терапията при колоректален карцином обикновено включва операция, за да се отстрани злокачественото образувание, и често се комбинира с лъчетерапия и химиотерапия.

Ако ракът е много ниско долу в ректума, може да се наложи да се направи колостома (да се изведе торбичка за отвор на ануса отпред на корема), която е временна или остава за постоянно.

Оценете статията
Оценка 2.9 от 58 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.