Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алергичната хрема е хронично заболяване – вижте как можете да си помогнете!

В статията ще намерите информация за алергичната хрема. Причини и симптоми. Поставяне на диагноза. Лечение с билки и други средства. Препоръчителни хранителни добавки. Превенция.

Алергична хрема
Алергична хрема

Алергичната хрема, наричана още алергичен ринит или сенна хрема, е общо алергично заболяване. То се характеризира с възпаление на носните канали (ри­нит), причинено от алергична реакция, обикновено към цветен прашец (полени). Оплакванията най-често се появяват през пролетта, лятото и в ранната есен, когато цветният прашец от растенията се носи във въздуха.

Описание

Алергичната хрема е едно от най-често срещаните хронични заболявания в Съединените щати. Според специалистите, засегнатите в САЩ наброяват около 35 милиона души. Алергичната хрема може да се развие по всяко време, но най-често се проявява в детството и между 20-25-годишна възраст. Терминът „сенна хрема“ не е съвсем точен, тъй като цветният прашец е само един от многобройните алергени, причинители на болестта, поради което ще я наричаме алергична хрема. Въпреки че алергията към полени не е наследствена, склонността към алергична чувствителност може да се предава в семейството.

Причини и симптоми

Полените са едни от най-честите причинители на алергии. Дърветата, храстите и тревите произвеждат големи количества полени за семена. Те се разнасят от вятъра и много от тях никога не достигат до целта си, а попадат в носа и гърлото на животни и хора. Растенията освобождават прашеца си по различно време на годината, така че периодът на проявяване на симптоми на сенна хрема е строго индивидуален и зависи от това кое растение причинява реакцията.

Организмът на болния от сенна хрема идентифицира вдишания цветен прашец като външен окупатор. Тази реакция вероятно се дължи на дисфункция на имунната система. Тъканните мастоцити при нея действат като складови помещения за високореактивни химически гранули, като хистамина. Алергените предизвикват освобождаването на тези гранули, а химичните елементи от тъканните мастоцити преминават в съседни кръвоносни съдове и нервни клетки. Хистаминът разширява кръвоносните съдове, което позволява преминаването на течности в околните тъкани. Тази промяна води до оток, натрупване на течности в тъканите и зачервяване на носа и очите. Хистаминът също така стимулира рецепторите на болка и причинява сърбеж и дискомфорт в носа, очите и гърлото, а това са характерните симптоми на алергичната хрема.

Ринит

Възпалението на носа (ринит) е основен признак за сенна хрема. То причинява сърбеж, кихане, хрема, зачервяване и болезненост. Подуването на синусите притиска евстахиевата тръба, свързваща вътрешното ухо и гърлото, предизвиквайки усещане за запушване и пукане в ушите. Секретът от синусите се стича надолу по задната част на гърлото, и то се дразни и зачервява. Други симптоми на алергичната хрема са сезонна умора и главоболие в областта на синусите, както и затруднено дишане и слабо обоняние. При силни алергии се на­блюдават тъмни кръгове и торбички под очите, както и подути клепачи. Страдащите от сенна хрема деца често си бършат носа с длан или го подръпват, за да го отпушат.

Всички дървесни и тревни видове са потенциални причинители на алергичната хрема, въпреки че растенията с ярко изразени цветове отделят лепкав прашец, който много по-трудно се разнася във въздуха. Най-големите „производители“ на алергенни полени сред растенията в Северна Америка са плевелите. Основният виновник е буренът амброзия, следван от пелина, кучешката лобода и живовляка. Сред житните треви това са ливадната тимотейка, райграсът, ливадната метлица, балурът, американският троскот, ежовата главица, полевицата и сладката трева. От дърветата най-много алергенни полени отделят хвойната, дъбът, ясенът, брястът, карията, пеканът, ясенолистият явор и мексиканската хвойна.

Полените и алергичната хрема
Полените и алергичната хрема

Диагноза

Диагностицирането на сенна хрема е лесно. Важно е да се проследи историята на заболяването, варирането на признаците според времето на деня и сезона и влиянието им от излагането на открито. Когато симптомите се проявяват през определен сезон и изчезват с настъпването на студено време, причината със сигурност е сенна хрема. За поставяне на категорична диагноза се прави тест, при който разреден екстракт от пред-полагаемия алерген се инжектира или втрива в кожата, след което реакцията се проследява от лекар. При друг вид тест екстракт от предполагаемия алерген се капва в конюнктивита (лигавицата) на окото, в носа или в белите дробове. Когато не е възможни директна проба на кожата, може да се направи изследване на кръвта. За да се елиминира възможността симтпомите да са причинени от инфекциозно заболяване, се прави и намазка с проба от секрета.

Лечение и хранене

Алтернативните методи за лечение често са насочени към промяна на имунната реакция. Те включват промени в хранителния режим и начина на живот. Добре е да се поддържа здравословна диета, богата на фибри и пълноценни храни – зеленчуци, зърнени храни, ядки и сурови семена. Препоръчват се големи количества течности – 6-8 чаши вода дневно и разнообразни билкови чайове. Полезни са и соковете от сурови зеленчуци, особено от моркови, целина, цвекло, краставици, спанак и магданоз. Месото, млечните продукти и храните с високо съдържание на мазнини засилват оплакванията при сенна хрема и трябва да се ограничават. Добре е да се избягват млечни продукти, жито, яйца, цитрусови плодове, шоколад, фъстъци, стриди, оцветители за храна и консерванти, особено сулфити. Тези храни и прибавки съдържат общи хранителни алергени, кои то влошават симптомите при сенна хрема. Не трябва да се приемат също кофеин, алкохол, тютюн и захар.

Билки за алергичната хрема
Билки за алергичната хрема

Билколечение

Според някои сведения копривата (Urtica dioica) прочиства синусите и облекчава състоянието. Препоръчва се и тинктура от сладник (Glycerrhiza glabra). Добра комбинация е смес от равни части на черен кохош (Cimicifuga racemosa), байкалски шлемник (Scutellaria baicalensis), асклепиас (Asclepias tuberosa), коча трева (Nepeta cataria) и табаско (Capsicum frutescens – вид чили пипер). В западната медицина за ефикасни се смятат следните билки: корен от джинджифил (Zingiber officinale), очанка (Euphrasia officinalis), хидрастис (Hydrastis Canadensis), хрян (Amoracia rustic ana) и лопен (Verbascum thapsiforme). Пчелният прашец също облекчава или премахва симптомите на сенна хрема. Приема се няколко месеца преди началото на сезона на заболяването, тъй като десенсибилизира организма и значително намалява оплакванията.

Хомеопатия

Острите атаки на алергичната хрема често пъти реагират на хомеопатични лекарства – кромид лук (Allium сера), бял арсенов оксид (Arsenicum album), очанка (Euphrasia), железен фосфат (Ferrum phosphoricum), гелземиум, готварска сол (Natrum muriaticum), стрихнинов орех (Nux vomica), американска чемерика (Sabadilla) и Wyethia. Тъй като алергичната хрема в много случаи се свързва със сериозни здравни проблеми, най-добре е да се лекува и с традиционни средства под ръководството на опитен хомеопат.

Алергените в закрити помещения могат да доведат до повишена чувствителност и към алергени на открито. Ето защо пробата трябва да е насочена не само към полените, а към всички видове алергени. Установените в конкретния случай дразнители следва да бъдат максимално отстранени от храната и средата на живот на индивида.

Подходящи добавки
Подходящи добавки

Хранителни добавки

Полезни добавки за лечение на алергичната хрема са витамините А, Е и В комплекс. Витамин С е естествен антихистамин, който в големи количества може да стабилизира реакцията на лигавицата към алергените. Биофлавоноидите предотвратяват освобождаването на хистамин и могат да се приемат в комбинация с витамин С. Като ежедневна добавка се препоръчват незаменимите мастни киселини, които се съдържат в маслото от вечерна роза, рибеното масло и маслото от ленено семе. Глутатион пероксидазата е ензим, който блокира основния възпалителен процес в развитието на алергичната хрема. Той може да изиграе основна роля за неутрализирането на алергичните реакции. Селенът е минерал, който спира възпалението, породено от алергените, и намалява другите алергични симптоми.

За повече подробности последвайте линка, поставен върху името на продукта.

ДЖИНДЖИФИЛ таблетки код 30492

Корените от джинджифил дължат силният си аромат и парлив вкус на съдържащите се в тях полизахариди, смоли, флавоноиди, етерични масла и други.

Лула инхалатор с хималайска сол – природен еликсир за КАШЛИЦА, АСТМА, ЗАТРУДНЕНО ДИШАНЕ И АЛЕРГИИ!

В нашата лула инхалатор с хималайската кристална сол се съдържат голям брой природни елементи в естественото им състояние. Предимствата на природната хималайска сол подпомагат дишането да се подобри значително и спомагат при алергии, сенна хрема и други.

ЕХИНАЦЕЯ – Имуностимулиращ био сок, код 30464

Мощен имуностимулатор и антибиотик от природата. Специфична особеност на екстракта от ехинацея е това, че не убива бактериите директно, а предизвиква имунозащитен отговор от страна на организма и той се справя сам с болестта.

МАСЛО ОТ ВЕЧЕРНА РОЗА, код: 30429

Маслото от вечерна роза съдържа изключително ценните за организма сложни ненаситени мастни киселини Омега – 3 и Омега – 6.Подпомага лечението на кожни заболявания – псориазис, екземи, алергични обриви и трофични язви.

ОМЕГА–3 Рибено масло, код: 30466

Съдържащите се в композицията на продукта Омега-3 мастни киселини и витамин Е стимулират и балансират сърдечно-съдовата, кръвоносната, имунната и опорно-двигателната системи.

ЛЕНЕНО МАСЛО ДОКТОР НЕЙЧЪР код30065

В ленено масло доктор Нейчър се съдържат незаменими еснциални мастни киселини. Te са много важни за здравето, но не могат да се образуват в организма и е необходимо да се набавт чрез прием на хранителни добавки.

ВИТАМИН C с удължено освобождаване, код: 30420

Укрепва имунната система и противодейства на обострени алергии и болестни състояния при бактериални и вирусни зарази.

ВИТАМИН В КОМПЛЕКС за здрави нерви! код30263

Ефективна комбинация от витамини В, които стимулират имунната система, подобряват енергийния метаболизъм и поддържат функциите на нервната система.

СЕЛЕН + А, Е, С от Equilibra

Добавката СЕЛЕН + А, Е, С от Equilibra е разумен и безопасен вариант за защита на организма от оксидантен стрес.

АЛЕРГОТОН от Zona Pharm

Ето един модерен продукт, чието действие подобрява имунитета и помага на организма да преодолее свръхчувствителните си реакции към множество дразнители.

ВИТАМИНИ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, код: 30469

Комплексът витамини с добавено пчелно млечице има антивирусно и антибактериално действие. Той укрепва имунните сили, подобрява обмяната на веществата, апетита, физическия и психическия тонус.

Чесън – капсули, код: 30408

Чесънът е и безотказното средство за неутрализиране на свободните радикали.

За да получите пълна информация за лечението на алергичната хрема, прочетете и тези статии:

Сенна хрема – рецепти и съвети за лечение с билки

Диета при сенна хрема

Алергията и 10 насоки за побеждаването й

Медикаменти при алергична хрема
Медикаменти при алергична хрема

Алопатично лечение (лечение с медикаменти)

Целта на повечето методи на лечение на сенна хрема е намаляването на симптомите. Най-добре е да се избягват алергените, въпреки че това невинаги е възможно. Друг подход е медикаментозното лечение, но поради наличието на голямо разнообразие от антихистамини с потенциални странични ефекти изборът трябва да се прави много внимателно. Наблюдават се странични ефекти – сънливост, сърдечни проблеми и вредно взаимодействие с други лекарствени средства и заболявания. Продължителната употреба на локални деконгестанти може да предизвика вторично запушване, по-тежко от първоначалния проблем.

Антихистамини

Антихистамините блокират действието на хистамина. Ефектът им е по-силен, когато се използват превантивно, преди появата на симптоми. Продаваните без лекарско предписание антихистамини често пъти са достатъчни, за да облекчат оплакванията при сенна хрема. Болните със силни и чести оплаквания обаче се нуждаят от по-силни лекарствени средства. Азеластин, антихистаминен назален спрей, има добър ефект и причинява по-малко странично действие от пероралните антихистамини. В случай че тези средства не облекчават симптомите в носа, може да се използва спрей с кромоглици- нова киселина или натриев кромогликат. Действието му се изразява в предотвратяване на освобождаването на хистамина и други подобни на него химикали.

Деконгестанти

Деконгестантите стесняват кръвоносните съдове и противодействат на ефекта на хистамина. Те могат да помогнат за отпушването на носа. Назалните спрейове се прилагат директно в носа. Предлагат се и перорални деконгестанти. Фенилпропаноламин, фенилефрин и псевдоефедрин в комбинация с антихистамин увеличават ефекта от лекарството. Някои съставки на назалните спрейове, традиционно използвани за лечение на сенна хрема, от 2008 г. са спрени от свободна продажба поради факта, че могат да се използват в производството на метамфетамин и други подобни вещества. Деконгестантите са стимуланти и могат да предизвикат ускорено сърцебиене, високо кръвно налягане, главоболие и възбуда.

Кортикостероиди

При сериозни състояния се предписват кортикостероиди, които на маляват възпалението на лигавицата на носа. Тежките случаи, които не се влияят от друг вид лечение, изискват курс на лечение с перорал ни кортикостероиди, като най-добре е приемът да започне преди началото на алергичния сезон. Техният ефект е добър, защото действат бавно и по-дълготрайно от другите лекарствени средства.

В края на 2001 г. учените представиха първия от поредица нови медикаменти, които са в състояние да променят лечението на алергичната хрема и астмата – омализумаб. Това е моноклонално антитяло, което блокира имуноглобулин Е (IgE), произвеждан в излишък при болни от сенна хрема. От юни 2003 г. омализумаб е одобрен от Федералната агенция по храните и лекарствата в САЩ за лечение на леки и тежки форми на астма.

Очаквани резултати

Някои болни успяват да преодолеят алергичната хрема, като имунната им система става по-малко чувствителна към полените. При някои състоянието се подобрява с времето, но при друти се влошава и води до развитието на нови видове алергия. Понякога лечението на сенна хрема причинява неприятни и дори опасни странични последици. Въпреки това повечето пациенти постигат облекчение чрез комбинация от превантивни стратегии и лечение.

Можем ли да се предпазим от алергичната хрема
Можем ли да се предпазим от алергичната хрема

Превенция

Не е известен начин за профилактика на алергичната хрема, но симптомите могат да бъдат облекчени. Имунотерапията, известна още като десенсибилизация или алергични инжекции, се състои в инжектирането на много малки, постепенно увеличаващи се количества от алергени в продължение на няколко седмици или месеци. Тази процедура има за цел да подготви организма за алергените, без да се стига до силна алергична реакция. След поставяне на инжекция пациентите се наблюдават поради макар и малкия риск от анафилаксия (тежък алергичен пристъп). За да се постигне пълен ефект от инжекциите, трябва да минат години, като дори и тогава един на пет пациенти не получава облекчение.

Ограниченото излагане на въздействието на цветен прашец намалява симптомите на сенна хрема. Повечето дървета образуват полени през пролетта, а тревите и цветята – през лятото и ранната есен. Страдащите от сенна хрема трябва да знаят кой сезон е опасен за тях и по възможност да не излизат на открито. Преместването в район с по-ниска концентрация на полени рядко дава добър резултат, тъй като в много случаи се развиват нови видове алергии към местната флора.

Други начини за превенция и намаляване на пристъпите от сенна хрема са:

  • Да се стои вътре при затворени прозорци през утринните часове, когато нивото на концентрация на полени е най-високо.
  • При пътуване с кола да не се отварят прозорците.
  • Да се носи маска на лицето при престой на открито.
  • Да се избягва ходене в гората или на полето, особено през сезона на разпространение на полените.
  • След престой навън дрехите да се изпират, а косата да се измива.
  • Да се използват климатици в помещенията, като филтрите им се сменят често.

Основни термини, използвани във връзка с алергичната хрема

Алерген – вещество, което провокира алергична реакция.

Анафилаксия – животозастрашаваща алергична реакция в резултат на силна чувствителност към алергени. Може да предизвика рязко спадане на кръвното налягане и затруднено дишане.

Антиген – чужд протеин, към който организмът реагира чрез изработване на антитела.

Гранули – малки количества от реактивни химикали, съхранявани в клетките.

Хистамин – химично вещество, отделяно от тъканните мастоцити, което активира рецепторите на болка и причинява оток на клетките.

Тъканни мастоцити – клетки от имунната система, разположени по лигавицата на носните канали и клепачите на очите, които имат по повърхността си антитела от вида имуноглобулин тип Е (IgE) и участват в алергичната реакция чрез освобождаване на хистамин от вътреклетъчните гранули.

Концентрация на полени – количеството полени във въздуха. След дъжд концентрацията им е по-ниска, а в топли, сухи и ветровити дни – по-висока.

Източници: u-lekar.ru; medportal.kz; herbal-health.uk; emedicinehealth.com

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *