ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рубеола – какво представлява и как се лекува

В статията ще намерите информация за рубеола.

Описание. Причини и симптоми. Диагностициране. Лечение. Препоръчителни хранителни добавки. Превенция – трябва ли задължително да се прави имунизация или може и без нея?. Възможните нежелани реакции от ваксината.

Рубеолата е силно заразна вирусна болест, предавана чрез контакт със секрет от носа и гърлото на заразен пациент. Човек, инфектиран с вируса на рубеолата, е заразен около седем дни, преди да получи симптоми, като продължава да разпространява болестта около четири дни след появата им. Рубеолата има инкубационен период от 12-23 дни.

Рубеола
Рубеола

Описание

Рубеолата е известна още като немска или тридневна шарка. Някога тя е била широко разпространена детска болест, но честотата й драстично намалява след 1969 г. През трите десетилетия след това документираните случаи спадат с 99,6%. През 1996 г. в САЩ са регистрирани само 229 случая на рубеола. Скорошно изследване показва обаче, че възрастовият модел на заболеваемостта се променя. Данните към 2002 г. сочат, че броят на случаите, регистрирани при деца и юноши до 15-годишна възраст, намалява, докато този при възрастните между 25 и 45 години се увеличава. Могат да се заразят хора на всякаква възраст, които не са се разболявали по-рано от този вид шарка.

Имунитет

Преболедуването от рубеола или имунизацията срещу болестта обикновено дава доживотен имунитет. САЩ си поставяха като национална цел по здравеопазването да елиминират рубеолата в границите на държавата до 2000 година; тази цел обаче не е постигната поради нови щамове на вируса на рубеолата, навлизащи в страната от Карибите и Централна Америка. Три отделни щама на вируса са станали причина за локални епидемии, които бързо са овладени. През 2002 г. случаите на рубеола в САЩ са по-разпространени сред испаноезичното население, отколкото сред представителите на бялата раса, индианците и афро-американците.

Опасност

Рубеолата представлява най-сериозна опасност за жените в детеродна възраст. Заразяването през първите три месеца от бременността може да доведе до спонтанен аборт или до тежки вродени дефекти на плода, включително умствена изостаналост и понижена сетивност. Освен това скорошни изследвания сочат, че деца, изложени на рубеола инутеро (в утробата), показват повишен риск от развиване на шизофрения като възрастни. Въпреки че е практически изкоренена в САЩ, рубеолата е все още разпространена в по-слабо развитите страни, което създава риск за податливите на заразата пътници. След няколко случая на бебета с вроден рубеолен синдром Великобритания обмисля да насочи усилия към имунизирането на имигранти от изостаналите страни от двата пола.

Дете с рубеола
Дете с рубеола

Причини и симптоми

Рубеолата се причинява от вирус (Rubivirus). Симптомите са обикновено леки и рядко се появяват усложнения, освен при бременните жени. Първият забележим признак е ситният червен обрив, който започва от лицето и бързо се разпростира надолу, за да покрие цялото тяло до 24 часа. Обривът продължава около три дни, поради което рубеолата понякога се нарича тридневна шарка. Обривът често е съпроводен от слабо повишена температура и подути лимфни възли, особено по главата (около ушите) и врата. Могат да се появят ставни болки, а понякога и оток на ставите, най-често при жените. Нерядко изобщо липсват симптоми (субклинична инфекция). Симптомите изчезват за три до четири дни с изключение на ставните болки, които могат да се задържат за една-две седмици.

Повечето хора се възстановяват напълно без усложнения

Въпреки че рубеолата причинява само леки симптоми при повечето деца и възрастни, като слабо повишена температура, увеличени лимфни възли, ставни болки и ситен червен обрив, възможни са сериозни усложнения при жените в първия триместър от бременността. Бебетата може да се родят недоносени или мъртви, а при висок процент се наблюдават вродени дефекти. Вродени дефекти се регистрират при децата на 50% от жените, заразени през първия месец от бременността, 20% при заразените през втория месец и 10% при заразените през третия месец. Най-често срещаните увреждания в резултат на вътреутробната рубеолна инфекция са дефекти на очите, като катаракта, глаукома и слепота, глухота, вродени сърдечни дефекти и умствено изоставане. Тези състояния се обединяват под общото название вроден рубеолен синдром. Рискът от вродени дефекти намалява след първото тримесечие, като при заразяване след петия месец рядко се появяват усложнения.

Диагноза

Обривът, причинен от вируса на рубеолата, и придружаващите го симптоми са толкова подобни на други вирусни инфекции, че е невъзможно да се постави категорична диагноза само при визуален преглед. Единственият сигурен начин за потвърждение на случай на рубеола е чрез проверка за антитела с кръвен тест или чрез лабораторна култура.

Когато организмът е заразен с вируса на рубеолата, той се бори с инфекцията, като произвежда едновременно антителата имуноглобулин G (IgG) и имуноглобулин М (IgM). Веднъж образуван, IgG се запазва за цял живот, но специфичното антитяло IgM обикновено намалява след шест месеца. Кръвният тест може да потвърди скорошна инфекция (IgG и IgM) или наличието на имунитет срещу рубеола (само IgG). Липсата на антитела показва, че човек е податлив на заразяване. Всички бременни жени трябва да бъдат тествани за рубеола в началото на бременността, независимо дали имат ваксинация. Ако жената няма имунитет, тя се съветва да избягва болни от рубеола и след раждането да се ваксинира.

Лечение на рубеола
Лечение на рубеола

Лечение

Някои лекари, поддръжници на алтернативната медицина, препоръчват вместо ваксинация на детето да се позволи да се зарази естествено с болестта на възраст пет или шест години, защото така полученият естествен имунитет продължава през целия живот. Трудно е обаче детето да се зарази естествено с рубеола, тъй като тя у нас се среща много рядко.

Практикуващите аюрведична медицина препоръчват да се осигури комфорт на пациента и да му се дава чай от джинджифил или карамфил, за да се ускори преминаването на болестта. Подобен подход използва и традиционната китайска медицина. Вярвайки, че появата на кожния обрив, свързан с рубеолата, ускорява преодоляването на болестта, привържениците на традиционната китайска медицина предписват билки като мента (Mentha piperita) и китайска урока (chai hu – Bupleurum chinense). Често се препоръчва и цикада.

Билки

За облекчаване на симптомите на рубеолата могат да се използват и западни билкови лекарства. Дестилираният екстракт от хамамелис (Hamamelis virginiana) помага за облекчаване на сърбежа, свързан с кожния обрив, а течността за промивка на очите, приготвена от филтрирана запарка от очанка (Euphrasia officinalis), може да облекчи дискомфорта на очите. Антивирусните западни билки или китайските лекарства помагат на имунната система да установи равновесие по време на оздравителния процес. В зависимост от симптомите на пациента, хомеопатът може да предпише различни средства, сред които беладона (лудо биле), полско котенце или винобой (лаконос). Те могат да бъдат използвани със или без боровинка.

Добавки
Добавки

Препоръчителни хранителни добавки

Това са добавки, които се борят с инфекцията, повдигат имунитета или са екстракти от антисептични билки.

За повече подробности, последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

Имуностимулиращият био сок „Ехинацея“ е мощен стимулатор на имунитета и антибиотик от природата. Специфична особеност на екстракта от ехинацея е това, че не убива бактериите директно, а предизвиква имунозащитен отговор от страна на организма и той се справя сам със заразата.

Чесън капсули – Ефектът от приема на капсулите се определя от незаменимите качества на чесъна. Той се счита за една от най-ценните храни на човечеството и е могъщ антиоксидант. Бактерицидното и антивирусното му действие го прави действено средство за мобилизиране на имунната защита.

Продуктът „Витамин С комплекс“ представлява течна форма с добавени биологично-активни продукти, за да се абсорбира много по-бързо в организма и има съответно по-голяма ефективност.

Коластра

Продуктът Коластра е ефективен за профилактика и лечение на широк спектър от здравословни проблеми и сезонни болести. Незаменим при вирусни и бактериални инфекции, кожни инфекции и трудно зарастващи рани, възпаления в устната кухина, остри и хронични простуди на дихателните пътища.

Плодовете Нони (Morinda citrifolia L) са известни с изключително мощното си действие на антиоксиданти. От тях се получава чист био сок, който има безценно полезно въздействие върху организма. Приемайте чист сок от нони 1 път на ден по 25 мл преди хранене.

Чист сок от алое

Това е един от най-силните антиоксиданти, даден на човека от природата. Подпомага поддържането на вътрешните баланси, тъй като е мощен източник на: аминокиселини, в това число 8 незаменими, витамини (А, В1, В2, В6, В12, С и Е, фолиева киселина и никотинамид), микро- и макроелементи (калций, натрий, желязо, калий, хром, магнезий, манган, мед и цинк). Продукт с добро антиалергично действие. Внимание! Има слабително действие.

Продуктът ЗДРАВОСЛОВЕН КОМПЛЕКС е уникална композиция-антиоксидант от екстракти на седем суперплода, комбинирани с витамини и минерали – за подсилване на имунитета, подобряване на общото здравословно състояние, възстановяване след преумора или продължително боледуване.

Продуктът „Царски билки за имунната система“ укрепва всички органи и системи, като активира собствените възстановителни сили. В състава му влизат пчелен мед, екстракти от златен корен, ехинацея, гинко-билоба, коприва, кръвен здравец, бъзак.

Тук ще намерите рецепта за „Имуностимулиращ чай от билки“ – последвайте линка, поставен на заглавието.

Прочетете статията, за да научите повече как да засилите имунитета си или този на детето – „ Имунитета – всичко за него и законите, на които се подчинява!

Лечение с медикаменти
Лечение с медикаменти

Алопатично лечение

Няма лекарствено лечение срещу рубеолата. Обикновено са достатъчни почивка на легло, повече течности и ацетаминофен или мотрин при болки и температура над 38,9°С. Бебетата, родени с подозрение за вроден рубеолен синдром, се изолират и за тях се грижат само хора, които са сигурни, че са имунизирани срещу рубеола. Вродените сърдечни дефекти се лекуват по хирургичен път.

Очаквани резултати от лечението

Усложненията при рубеола са редки при децата, бременните жени след петия месец на бременността и другите възрастни.

Превенция

Все още конвенционалната медицина смята, че ваксинацията е най-добрият начин за предпазване от рубеола и по правило се изисква за всички деца, започващи училище. Ваксината срещу рубеола обикновено се прилага заедно с тази за морбили и заушка с инжекция, наричана MMR (паротит, морбили и рубеола). Децата получават една доза от ваксината MMR на 12-15-месечна възраст и втора – на четири до шест години.

След 2000 г. ваксината предизвиква някои спорове поради съобщения на медиите, че увеличава риска от затруднено дишане, астма и проблеми с долния дихателен тракт при малките деца. Но фармацевтичните компании, които печелят милиони от ваксините, които произвеждат, плащат доста добри пари, за да намерят лекари, които отричат всякаква връзка между ваксините и регистрираното увеличение не само на затруднено дишане и астма при децата, но на аутизъм и редица автоимунни заболявания, които могат да се отключат дори в по-напреднала възраст.

Изкуствен имунитет

Фактът, че ваксината представлява изкуствена намеса в имунната система на съвсем малки бебета все още се пренебрегва и не се правят сериозни изследвания в тази насока. Въпреки това в ерата на високите технологии истината за ваксините няма да остане скрита още дълго време. Всеки родител трябва да бъде много добре информиран за всички нежелани реакции от ваксините преди да се съгласи да се постави на детето му. И в никакъв случай имунизациите не трябва да са задължителни, както е в повечето напреднали европейски държави. За съжаление в България не е така, тъй като у нас има много семейства, които обитават нехигиенични жилища, не се съобразяват с изискванията за хигиена на тялото и храната и на държавата й е по-лесно да ги ваксинира отколкото да ги образова.

Фактите

Прочетете и вижте видеото за един от многото случаи на увреждане от ваксина: „Съдбата на двегодишния Филип трогна социалните мрежи

На бебета до 13 месеца се поставят 12 имунизации
На бебета до 13 месеца се поставят 12 имунизации

Тъй като ваксините никак не са безопасни, бременните жени не бива да се ваксинират, а останалите трябва да избягват зачеване поне три месеца след ваксинацията. Хора, чиято имунна система е изложена на риск поради тежко заболяване или употребата на лекарства като стероиди, въобще не трябва да бъдат ваксинирани.

Ето какво пише в официалната листовка към ваксината ПРИОРИКС – Комбинирана ваксина срещу морбили, паротнт и рубеола, жива атенюирана

ВЪЗМОЖНИТЕ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Priorix може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Както при приложението на всички инжекционни ваксини, съществува изключително малък риск (по-малко от 1 на всеки 1 000 приложени дози Priorix) за развитие на алергична реакция. Тя може да бъде разпозната по появата на симптоми като ограничен или обхващащ цялото тяло сърбящ обрив по кожата, подуване на лицето и клепачите на очите, затруднение на дишането или преглъщането, загуба на съзнание).

Тези реакции обикновено ще настъпят още преди да напуснете лекарския кабинет, но при всеки случай, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

По време на клиничните изпитвания с Priorix са наблюдавани следните нежелани реакции:

 Много чести (нежелани реакции, които могат да се проявят при повече от 1 на 10 дози ваксина):

  • зачервяване на мястото на инжектиране
  • повишена температура >38°С (ректално)

 Чести (нежелани реакции, които могат да се проявят при по-малко от 1 на 10 дози ваксина, но при повече от 1 на 100 дози ваксина):

  • инфекция на горните дихателни пътища
  • болка и подуване на мястото на инжектиране
  • повишена температура >39,5°С (ректално)
  • обрив

 Нечести (нежелани реакции, които могат да се проявят при по-малко от 1 на 100 дози ваксина, но при повече от 1 на 1000 дози ваксина):

  • инфекция на средното ухо
  • подуване на лимфните възли в областта на шията, в подмишничната ямка
  • загуба на апетит
  • нервност
  • необичаен плач
  • безсъние
  • сърбеж и отделяне на секрет от очите; покрити с коричка клепачи (конюнктивит)
  • бронхит
  • кашлица
  • подуване на слюнчените жлези в областта на бузите
  • диария
  • повръщане

Редки (нежелани реакции, които могат да се проявят при по-малко от 1 на 1 000 дози ваксина, но при повече от 1 на 10 000 дози ваксина):

  • алергични реакции
  • гърчове с повишаване на температурата.
В следрегистрационния период

При лица, ваксинирани с Priorix, изключително рядко са наблюдавани следните допълнителни нежелани реакции:

  • болезнени, подути стави
  • менингит (възпаление на меките мозъчни обвивки).
  • кървене или кръвонасядане (синини), появяващи се по-лесно от обикновено. Това се дължи на намален брой на кръвните клетки тромбоцити.
  • неочаквана животозастрашаваща алергична реакция.
  • възпаление на гръбначния мозък (симптомите включват слабост и липса на чувствителност в крайниците, както и двигателни, и сетивни нарушения)
  • болезнено подуване на ръцете или краката
  • енцефалит (оток или инфекция на мозъка)
  • синдром на Kawasaki (основните симптоми на това заболяване са повишена температура за повече от пет дни, придружена от обрив по тялото, понякога последван от олющване на кожата на ръцете и пръстите, подути жлези на шията, зачервени очи, устни, гърло и език)
  • сериозен обрив по кожата.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Този списък би събудил притеснение у всеки родител, защото никога не се знае дали описаните като РЕДКИ нежелани реакции няма да се паднат точно на вашето дете!

Цялата листовка прочетете ТУК

За повече подробности, прочетете статията:

Япония забрани употребата на МПР (морбили, паротит, рубеола) ваксината

Източници: narmed.ru; jkrasa.ru; healthline.com; wikihow.com

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *