ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Половата дисфункция – причини и видове лечения

В статията ще намерите информация за половата дисфункция. Описание. Причини и симптоми. Диагностициране. Лечение – хомеопатия, медитация, релаксация, хранителни добавки. Превенция.

Половата дисфункция - описание
Половата дисфункция – описание

Половата дисфункция най-широко се определя като невъзможност да се изпита напълно удоволствието от половия акт. По-конкретно, това са група от смущения, които нарушават пълния цикъл на половото сношение и пречат на индивида да осъществява или да се наслаждава на половото общуване. Половата дисфункция рядко застрашава физическото здраве, но може да доведе до психично разстройство – депресия, безпокойство и чувство за малоценност.

Половата дисфункция се проявява под различни форми при мъжете и жените. Заболяването може да продължи цял живот или да е временно състояние. Понякога зависи от ситуацията, но често се проявява независимо от нея. И при двата пола симптомите на сексуалния проблем включват липса или загуба на сексуално желание, безпокойство, болка по време на полово сношение или невъзможност да се достигне до оргазъм. За сексуални проблеми при мъжете говорим в случай на:

  • Настъпване на еякулацията преди желания момент.
  • Забавена еякулация или липса на такава.
  • Недостатъчна ерекция за достигането на удоволствие.

Жената има сексуален проблем, ако изпитва:

  • Неволни контракции на вагиналните мускули, преди или след половия акт.
  • Недостатъчно овлажняване.

Най-честите случаи на сексуална дисфункция при мъжете включват:

  • Еректилна дисфункция (импотентност) – нарушение на способността за осъществяване или поддържане на ерекция, достатьчна за извършване на коитус или полово общуване.
  • Преждевременна или бърза еякулация след минимално полово сношение – преди, по време или непосредствено след проникването.
  • Еякулаторна неспособност – не се реализира еякулация във вагината въпреки ерекцията и високата степен на възбуденост.
  • Забавена еякулация – състояние, при което шийката на пикочния мехур не се затваря напълно по време на оргазъм, така че семенната течност се излива обратно в пикочния мехур (ретроградивна еякулация).

Половата дисфункция при жените включва:

  • Фригидност – потискане на общата сексуална възбуда. Жена, страдаща от подобно смущение, не се овлажнява, вагината й не набъбва и мускулите около външната част на вагината не се свиват – поредица от промени, които обикновено подготвят тялото да достигне оргазъм (платформа на оргазма). В този случай жената не изпитва еротично усещане.
  • Смущение в оргазма – жената може да е сексуално възбудена, но така и да не достигне оргазъм.
  • Вагинизъм — състояние, при което мускулите около външната част на вагината неволно се свиват в отговор на опитите за проникване във вагината.
  • Болезнено сношение.
Половата дисфункция - причини и симптоми
Половата дисфункция – причини и симптоми

Причини и симптоми

Върху сексуалната реакция могат да повлияят редица фактори от физическо и психическо естество. Нараняванията, инфекциозните заболявания и наркотичните вещества са пример за физическо влияние. Някои лекарствени средства като тези за регулиране на нивото на холестерола в кръвта, както и някои химикали и други замърсители на околната среда потискат сексуалните функции. Причините за половата дисфункция могат да се коренят в психически травми в резултат на изнасилване, кръвосмешение, чувство на вина, липса на самочувствие, депресия, хронична умора, религиозни вярвания или проблеми в брака. Много често дисфункцията се свързва е безпокойство. Когато сексуална­та настройка не води до полово сношение и оргазъм от страна на парт­ньора, човек може да преживее разочарование и чувство за провал.

В китайската медицина половата дисфункция се определя като дисбаланс между ин и ян. Според древната китайска теория ин и ян са двете зависими и постоянно взаимо­действащи си енергийни сили в света. Енергията ин е възприемаща, тъмна, женска и студена. Свързва се с качествата тежко, студено и влажно. Енергията ян е мъжка, активна, светла и топла. Свързва се с понятията сухо, светло и горещо. Хората със сексуална дисфункция, които изпитват недостиг на ин, са прекалено сухи и уморени, което води до преждевременна еякулация или сухи спазми. Симптомите на недостиг на ян включват еректилна дисфункция, както и липса на сексуално желание или въл­нение. Съществуват и други видове дисбаланс, причиняващи сексуална дисфункция.

Други области на алтернативната медицина, като билколечението, определят причините за сексуална дис­функция по същия начин, както западната медицина. В хомеопатията сексуалната дисфункция се разглежда като енергийна недостатъчност на сексуалните органи или жлезите, регулиращи тези органи.

Поставяне на диагноза
Поставяне на диагноза

Диагностициране

При определяне наличието на сексуална дисфункция е необходимо да се има предвид, че нивото на сексуалния интерес при всеки индивид е различно. Докато някои хора изпитват постоянно желание за секс, при други той не заема такова централно място. Заболяването се класифицира као сексуална дисфунк­ция само в случай е предизвиква стрес у индивида или двойката и не е личен избор.

Първата стъпка при поставяне на диагноза е разговор с лекар или практикуващ алтернативна медицина, който ще зададе допълнителни въпроси с цел да определи вида сексуална дисфункция. Лекарят може да извърши физически преглед на гениталиите и да назначи допълнителни изследвания, най-често на хормоналните нива в кръвта.

Китайският лечител ще определи общото здравословно състояние на пациента, като измери пулса на китката на ръката. Според китайската медицина в китките има 12 пулса – по шест на всяка ръка. Лечителят задава въпроси, свързани с енергиите ин и ян — например дали ръцете и стъпалата на пациента са студени или топли през повечето време. Той ще се поинтересува от хранителния режим на пациента и евентуални проблеми, пораждащи стрес.

В алопатичната медицина мъжът ще получи съвет да се прегледа при уролог (специалист по заболявания на пикочния канал и половата система), а жената – при гинеколог.

Лечение на половата дисфункция
Лечение на половата дисфункция

Лечение

За лечение на сексуалната дисфункция се прилагат различни терапии. За решаване на емоционалните проблеми се препоръчва психотерапия. Биохимичните причини за проблема могат да се отстранят с помощта на хранителни добавки, китайски или аюрведични растителни продукти.

Сред препоръчваните средства е гинко билоба, което има доказано добър ефект за подобряване на кръвообращението в гениталиите. Ако причината е психологично, емоционално или енергийно смущение, стимуланти от рода на сладък корен, епимедиум, еукомия и кукувича прежда могат да възстановят тонуса на пациента и да засилят интереса му към секса. Тези билки увеличават способността за адаптиране към физическия и психичния стрес, тъй като укрепват адреналната (надбъбречна) система, която отделя невроактивната химична съставка епинефрин (адреналин). Ако репродуктивните органи на пациента не произвеждат достатъчно хормони, регулиращи сексуалното желание и функции, витексът също е добро решение. При липса на сексуално желание подходящ стимулант е еленовият рог.

За лечение на импотентността при мъжете се използва билковият екстракт йохимбин — алкалоид, извлечен от кората на дървото йохимба, който се прилага за подобряване на кръвообращението в ръцете и краката, за разширяване на зениците и за лечение на импотентността. Търговските му названия са Yocon и Yohimex. Йохимбин няма положителен ефект при всички мъже, но проявява по-малко странични ефекти от силденафилът (Viagra). 

Хомеопатия, медитация, релаксация

Хомеопатичното лечение дава добри резултати върху енергийния аспект на смущенията. В китайската медицина един от начините за лечение на половата дисфункция е акупунктурата, при която се използват много тънки игли за стимулиране на телесната енергия чи. Според древната китайска теория тялото се разделя на 12 меридиана, които отговарят на различните органи, техните функции и емоциите на пациента. При подобни оплаквания акупунктурните игли се прилагат в точките от меридианите за регулиране на бъбреците, които според китайската медицина представляват основата на репродуктивната система, или пък в други меридиани, които имат отношение към сексуалните функции.

Йога и медитацията осигуряват необходимото психично и физическо отпускане при заболявания като вагинизъм. Учителят по йога може да назначи навеждания напред за успокояване на пациента и извиване на тялото за по-усилено произвеждане на хормони, които увеличават сексуалното желание и чувството за благополучие.

Релаксацията отстранява безпокойството при дисфункция. Масажите са изключително полезни за намаляване на стреса, особено ако се извършват от партньора.

Масажистът или ароматерапевтът могат да използват масло от сандалово дърво или жасмин за повишаване на сексуалното желание. При избора

на аромати те се съобразяват и с личното предпочитание на пациента и спецификата на неговото заболяване.

Добавки при половата дисфункция
Добавки при половата дисфункция

Хранителни добавки

Препоръчителните хранителни добавки  са тези, които увеличават либидото както при мъжете, така и при жените. За повече подробности последвайте линка, поставен върху името на продукта.

ВИГРИКС ТУРБО За мъже и жени!

Специално разработен биоактивен комплекс, който се продава под формата на хранителна добавка подходяща, както за мъже, така и за жени. Съдържа – Сао пелмето, екстракт от корейски женшен, гинко билоба, епимедиум, плодове от глог, бабини зъби, витамини В3, В6, L-аргинин, цинк, селен.

ГИНКО БИЛОБА За добра памет и свеж ум! код30404

Стимулира кръвообращението, подобрява оросяването на мозъка и крайниците и подсилва паметта. Укрепва стените на кръвоносните съдове, има съдоразширяващо действие. Блокира действието на свободните радикали и има силно антиоксидантно действие. Помага при всякакви нервни заболявания.

ЕРОГЕН от Zona Pharm

Благодарение на умело композираните растителни екстракти ЕРОГЕН подобрява кондицията и неутрализира проблеми в сексуалното общуване. Активира желанието и подобрява възможностите, като мобилизира собствените резерви на организма.

ИЗОФЛАВОНИ ОТ ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА Хормонален баланс! к30507

Многогодишното растение червена детелина съдържа изофлавони, които представляват фитоестерогени ноподобяващи структурата на човешкия естероген.

НОНИ КОМПЛЕКС ЗА ЖЕНИ

Могъщ антиоксидант, който подобрява клетъчното хранене, имунната защита и енергийния баланс на женския организъм. Състав:сок от нони, сок от нар, черен кохош, червена детелина, глухарче, аврамово дърво, витамини С, Е, D, калций и сау палмето.

НОНИ КОМПЛЕКС ЗА МЪЖЕ от Dynamic Health

Биоактивен продукт с висока ефективност, който зарежда мъжкото тяло с витамини, композиция от внимателно подбрани микроелементи и естествени компоненти, нормализиращи енергийния баланс и сексуалната активност в напреднала възраст и след прекарани заболявания.

ПАУЗИЛ ДОННА от Equilibra, код 30258

Подпомага женския организъм в етапа на менопауза – за преодоляване на специфичните симптоми, за заздравяване на костната тъкан и в подкрепа на имунната система.

ПРОСТАЛЕК от Zona Pharm

ПРОСТАЛЕК е типично мъжки продукт, с чиято помощ се предотвратяват или неутрализират негативни промени във функциите и статуса на простатата. Препоръчва се при проблеми, свързани със сексуалната активност.

СИЛА ЗА НЕГО И НЕЯ За високо либидо! код30510

За чувствително подобряване на либидото при мъжа и жената. За повече страст, сила и енергия.

СОЕВИ ИЗОФЛАВОНИ За жени, които знаят какво искат код30258

Природната комбинация нормализира хормоналния баланс на женския организъм с висока ефективност. Подобрява усвояването на калция, заздравява костите и стимулира мускулите. В семената от соята се съдържат специфични изофлавони, които предпазват от развитието на ракови и сърдечно-съдови заболявания.

ТОП ПРОСТАТА За мъже над 50г. код30212

Това е невероятна комбинация, която нормализира трайно функциите на простатната жлеза, като влияе върху ензимните процеси, които водят до уголемяването й, понижава възпалителните процеси в уринарния тракт и увеличава сексуалната активност.

ЦАРСКИ БИЛКИ За жената код 30102

Подобрява кръвообращението, нормализира и регулира хормоналния баланс. Има антистресово, адаптогенно, общоукрепващо и херноуспокояващо.

ЦАРСКИ БИЛКИ За истинско удоволствие код 30111

Има ерогенно действие, стимулира биохимичните процеси увеличаващи сексуалното желание. Регулира хормоналния баланс и проявява антистресово и адаптогенно действие.

ЦАРСКИ БИЛКИ За мъжа код 30103

Регулира функциите и подобрява дейността на простатната жлеза. Тя е наричана „второто сърце на мъжа“. Има антисептично и противовъзпалително действие. Подобрява уринирането и нормализира проходимостта.

Непременно прочетете и тези статии, които съдържат безценни съвети:

Мъжката менопауза – природни средства за справяне с мъжките проблеми

Импотентността може да се лекува! Потърсете помощ!

Лечение с медикаменти
Лечение с медикаменти

Алопатично лечение

Алопатичното лечение се разделя на две основни категории: поведенческа психотерапия и физическо лечение. Сексуалната терапия се изразява в ко­рекция на евентуалните погрешни представи за сексуалните връзки, в подчертаването на важността на добрите отношения и откровеността между партньорите, в намаляване на безпокойството и повишаване на чувствеността, удоволствието и толерантността. Сексолозите смятат, че в много случаи смущенията се дължат на т. нар. психогенни фактори, изразяващи се в заучени модели и ценности. Основно твърдение в сексуалната терапия е, че със срав­нително краткотрайно лечение може да се постигне разчупване на заучените модели, ограничаване на симптомите и постигане на по-голямо удоволствие от преживяването.

В някои случаи по време на сношение може да се използва специфична техника. Една от най-разпространените е „притискането“ за недопускане на преждевременна еякулация. Когато мъжът усети, че наближава еякулацията, той се отдръпва от партньора, след което нежно притиска главата на пениса, за да задържи оргазма. След 20-30 секунди двойката подновява акта. Тази техника може да се приложи няколко пъти, преди мъжът да осъществи еякулация.

В случаи, при които сексуалната дисфункция е свързана със сериозен емоционален проблем като депресия или злоупотреба с наркотични вещества, наложителна е интензивна психотерапия и медикаментозно лечение. Пациенти и от двата пола, които приемат лекарствените средства флуоксетин, пароксетин или ребоксетин против депресия, трябва да са наясно, че сексуалната дисфункция е чест страничен ефект.

В много случаи лекарите предписват лекарства за лечение на физическата причина за сексуалната дисфункция. Такива са:

  • Кломипрамин и флуоксетин при преждевременна еякулация.
  • Папаверин и простагландини при еректилна дисфункция.
  • Хормонална терапия при съответните смущения при жените.
  • Силденафил (Viagra) — лекарствено средство, одобрено през 1998 г. за лечение на импотентността. От 2002 г. обаче се говори за сериозни странични ефекти на лекарството — главоболие, гадене, внезапни промени на кръвното налягане и нарушаване на зрението.

Очаквани резултати

Не съществува универсален лек за сексуалната дисфункция, но почти всички индивидуални проблеми могат да бъдат овладени. След започване на лечебната програма повечето пациенти подобряват състоянието си. Болшинството алтернативни терапии изискват да се провеждат няколко седмици преди да се прояви ефектът. В случай че пациентът не забележи подобрение през това време, може да се обърне към друг терапевт.

Превенция

Препоръчва се след отстраняване на първоначалния проблем терапията с акупунктура и масаж да продължи. Това поддържа високото ниво на сексуална енергия и доброто състояние на гениталиите и половите жлези. Прилагането на алтернативно лечение помага на пациента да поддържа сексуален интерес дори в нормалните периоди на спад на сексуалното желание и е гаранция, че проблемът няма да се появи отново.

Основни термини в медицината, използвани във връзка с половата дисфункция

Акупунктура – вид китайски начин на лечение, при който се стимулират отделни точки от тялото с цел да се усили потокът от здравословна енергия чи.

Еякулаторна неспособност – невъзможност за еякулация във вагината.

Еректилна дисфункция – затрудено постигане и задържане на възбудата на пениса.

Оргазмени смущения – нарушена способност да се постигне сексуален оргазъм.

Преждевременна еякулация – бърза еякулация, често преди да настъпи оргазъм у индивида, обикновено в рамките на една-две минути след началото на половото сношение.

Ретроградна еякулация – заболяване, при което семенната течност се връща обратно в пикочния мехур.

Смущение на сексуалната възбуда – нарушаване на общото състояние на възбуда при сексуалния отговор.

Вагинизъм – състояние, при което мускулите около външната част на вагината са обект на неволни спазми в отговор на опитите за вагинално проникване, което прави последното невъзможно или трудно.

Източници: healthline.com; webmd.com; nazdor.ru; zdrav.kz

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *