ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това са 6-те основни причини за рязкото отслабване (не всички са безобидни)

Храните се с каквото ви се яде, движите се малко и въпреки това прогресивно слабеете. Добре ли е да топите килограми без никакви усилия? Невинаги, защото рязко отслабвате може да е сигнал за сериозно заболяване, напомнят лекарите. Ето някои от възможните причини.

рязкото отслабване
Докато има хора, които правят какво ли не, за да смъкнат килограми, има и такива, които отслабват рязко

Колебанията в теглото с 1-2 кг са нормални, но ако сте загубили повече от 5% от доскорошните си килограми без никаква промяна в начина си на хранене и живот, е необходимо да се консултирате с лекар.

Човек отслабва, когато организмът му изпитва недостиг на хранителни вещества за нормалното си функциониране и изпраща сигнал на мастните тъкани, че трябва да му отпуснат от запасите си.

В отговор на зова за помощ мастните клетки започват да се разграждат и да го зареждат с необходимата енергия. Защо обаче тялото ни може да страда от „недояждане“ и да слабее, когато си хапваме до насита?

Причина 1. Депресия

Това състояние на психиката е сред най-разпространените причини за рязко отслабване.

При хората, които страдат от депресия, се нарушават вкусовите възприятия – всяка храна им се струва неприятна и губят все повече апетита си. Неврозите и депресията често са съпроводени с изостряне на болестите на стомашно-чревния тракт. Как да действате? Ако наред със загубата на тегло забележите, че сте все в лошо настроение, изпитвате постоянна апатия и силна тревожност, обърнете се към психотерапевт.

Точната диагноза и подходящото лечение могат да бъдат поставени само от специалист.

Причина 2. Хормонални нарушения

Хормоните на щитовидната, надбъбречната, задстомашната жлеза и хипофизата отговарят за обмяната на веществата в организма, затова нарушенията в работата на тези ендокринни органи се отразяват веднага на теглото.

Болните от хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза) и захарен диабет тип 1 отслабват, независимо от повишения си апетит. Тези заболявания се съпровождат и със сухота на кожата, учестен пулс, промяна в настроението и обща слабост.

Как да действате? Задължително посетете специалист по ендокринни заболявания. Той ще ви назначи изследване на хормоните на щитовидната жлеза (тиреотропин, ТЗ и Т4), на кръвта и на нивото на кръвната захар. След анализ на резултатите ще определи диагнозата и ще назначи лечение.

Причина 3. Заболявания на стомашно-чревния тракт

В списъка на заподозрените болести от този тип са ентероколит, атрофичен гастрит и целиакия (глутенова ентеропатия). Те водят до атрофия на слизестите тъкани (лигавицата) на стомаха и червата, в резултат на която се нарушава абсорбцията на хранителните вещества и това води до загуба на тегло.

Симптомите могат да бъдат разнообразни: болки, подут корем, тежест в стомаха, диария или запек, пише „Журнал“. Недостигът на витамини и микроелементи поради лошото усвояване на полезните вещества от храната може да се прояви и като анемия, суха кожа, чупливи нокти, кървящи венци.

Как да действате? Обърнете се към гастроентеролог. Преди всичко специалистът ще назначи гастроскопия и лабораторен анализ на изпражненията, за да уточни диагнозата и съответното лечение.

Причина 4. Болести на задстомашната жлеза и жлъчния мехур

Намаляване на теглото се наблюдава при хроничен панкреатит (възпаление на панкреаса) и хроничен холецистит (възпаление на жлъчния мехур). Тези заболявания нарушават нормалните храносмилателни процеси и организмът губи способността си да усвоява някои нутриенти (хранителни вещества). Болните усещат дискомфорт след хранене, появява се гадене, диария, а при холецистит – болки в дясното подребрие.

Изпражненията променят консистенцията си и придобиват мазен блясък.

Как да действате? Консултирайте се с гастроентеролог. Необходимо е да се направи ултразвуково изследване на органите в коремната кухина и лабораторен анализ на изпражненията. Хранете се често на малки порции, изключете от менюто си мазните и пикантни ястия.

Причина 5. Инфекциозни и паразитни заболявания

Инфекциите хепатит С и СПИН могат да се развиват дълго време без никакви симптоми. Често необяснимата загуба на тегло (без промяна в хранителния режим или начина на живот) може да се окаже първият сигнал за заболяването.

Причина за отслабването може да е и наличието на туберкулоза. Болните губят апетит, организмът хаби много енергия в борбата с причинителя на инфекцията. Класически признаци за туберкулоза на белите дробове наред със загубата на тегло са продължителна мокра кашлица (с отделяне на секрет и храчене), повишена температура над 37 градуса, обща слабост и нощни изпотявания.

Рязко отслабване се наблюдава и при развиване на паразитни заболявания. Заразеният страда от гадене, подуване на корема, нарушения в изхождането по голяма нужда, промени в изпражненията, както и обриви по кожата и повишена температура.

Как да действате? Потърсете медицинска помощ – първо се обърнете към личния си лекар, а той ще ви насочи към специалист по инфекциозни и паразитни болести. В зависи-мост от симптомите ще ви назначат изследвания като образна диагностика, лабораторен анализ на изпражненията, пълна кръвна картина и други.

Причина 6. Онкологични и кръвни болести

Раковите заболявания често се съпровождат от рязко отслабване. Болните губят апетит, нарушават се вкусовите им възприятия. Дори при пълноценно хранене се наблюдава загуба на тегло поради неправилната обмяна на веществата.

Често пациенти със скоро поставена злокачествена диагноза изпадат в депресия – състояние, което също е причина за намаляване на телесната маса.

Химиотерапията, провеждана при онкологични болести, е другият фактор за топене на килограми.

При злокачествените заболяванията на кръвта – лимфом, лимфогрануломатоза (болест на Ходжкин), отслабването е основен симптом. Друг характерен признак е безболезнено увеличение на лимфните възли в областта на врата, подмишниците и слабините. При левкоза (патологично разрастване на кръвотворната тъкан) също се губи тегло. Как да действате?

Необходимо е да посетите лекаря си, който ще ви насочи към онколог или хематолог.

Прави се биохимичен анализ на кръвта, рентген, компютърна томография на гръдния кош и коремната кухина при диагностициране за лимфом и други специфични изследвания като пункция на тазовите кости при подозрение за левкоза например.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *