Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето тези симптоми показват, че имате фиброми на матката!

Фибромите на матката са изключително често срещани. Около 25% от жените в репродуктивна възраст ги имат установени. Вероятно много други жени имат по-малки фиброми, които остават незабелязани.

Фибромите се развиват при жени на възраст между 30 и 50 години.

След менопаузата, ако жената не приема естроген, те се свиват. Доказано е, че при жените от афро-американски произход вероятността за образуване на фиброми е доста по-голяма.

фиброми на матката
Много жени страдат от фиброми на матката

Фибромите се делят на различни видове в зависимост от мястото, на което се намират. Субмукозните се образуват в съседство с маточната кухина, интрамуралните се развиват в стените на матката, а субсерозните са разположени от външната страна. Много от фибромите са толкова големи, че спадат към повече от една категория. Симптомите, които тези образувания предизвикват, често са свързани с тяхното местоположение.

Причини и симптоми

Не е известно какво точно причинява фибромите. Растежът им обаче е очевидно свързан с хормона естроген. Фибромите често стават по-големи, когато нивата на естрогена са високи, както се случва по време на бременността. Медикаментите, които свалят нивото на естрогените, могат да доведат до свиване на фибромите.

Признаците на фибромите включват:

Силно маточно кървене. Това е най-честият симптом, който се появява при 30% от жените с това заболяване. Прекомерното кървене обикновено се получава по време на менструалния период. Кръвотечението може да бъде по-голямо, а периодът да продължи по-дълго. При жените със субмукозни и интрамурални фиброми съществува по-голяма вероятност от увеличено кървене.

Натиск и болка в таза. Големите фиброми, които притискат структурите около тях, като например пикочния мехур и червата, могат да причинят натиск и болка. При по- големите образувания симптомите са по-тежки.

Безплодие. Това е рядък симптом при фибромите. На него вероятно се дължат по-малко от 3% от случаите на безплодие. Фибромите могат да причинят безплодие, като притискат маточната кухина. Възможно е субмукозните фиброми да запълнят маточната кухина и да попречат на имплантацията на оплоденото яйце.

Спонтанен аборт. Това също е необичаен симптом за фибромите, на който се дължат изключително малък процент от тези аборти.

Усложнения на бременността. По време на бременността размерът на фибромите може много да се увеличи поради нарасналите нива на естрогените. Те могат да причинят болка и дори да доведат до преждевременно раждане.

Диагностициране

Лекарят обикновено усеща фибромите при рутинен преглед на таза. За потвърждаване на диагнозата може да се използва ултразвук, но това обикновено не е необходимо.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *