Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не правете тази грешка, ако имате катаракта!

Катаракта – най-важното, което трябва да знаете!

Частичното или пълно потъмняване на естествената леща на окото нарушава сериозно зрението, но не бива да е причина за отказване от активния ви начин на живот. Вместо да се примирявате с този недъг, породен от възрастта, потърсете лекарска помощ – съвременната офталмология прави чудеса!

катаракта
Няма ясна причина за появата на катаракта

Катарактата се развива бавно с годините

Причината за затъмнени полета в лещата на окото (прозрачна структура, която фокусира образите върху светлочувствителната ретина) все още не е напълно изяснена.

Според повечето специалисти появата им се дължи на анормални струпвания на определени белтъци (а-кристали) в състава на лещата, свързани с възрастови изменения.

Засегнатите участъци стават все по-големи с годините и нарушават зрението (изкривяват или блокират светлинния сноп лъчи, преминаващ през лещата), което може да бъде напълно загубено. Катарактата е най-често срещаната причина за слепота в света – около 42%.

Други фактори, предизвикващи заболяването, освен напредването на годините, са продължителното излагане на силна слънчева светлина и тютюнопушенето. Те биха могли да бъдат избегнати, но чисто профилактични мерки всъщност няма.

Катаракта може да се предизвика и от травма на окото, продължителен диабет, кортикостероидни лекарства, радиоактивно лечение, пише „Журнал“. При деца може да е вродена или да е предизвикана от инфекция по време на бременността (токсоплазмиди, цитомегаловируси, сифилис, рубеола или херпес).

Понякога е симптом на друго заболяване на подрастващия организъм, което засяга усвояването на карбохидрати, аминокиселини и калций.

С продължителността на живота расте и броят на заболелите

Проявлението на катаракта, която зависи от напредването на възрастта, може да се случи при някои хора на 40-50 години, но средно 50% от населението след 65 е засегнато от болестта.

Изменението в зрителните функции се приема като естествено, както стареенето на кожата или побеляването на косата. Тенденцията за увеличаване продължителността на живота обаче е свързана и с повишаване на качеството му, а без добро зрение това е невъзможно.

Съвременната медицина е направила голям скок в борбата с този възрастов недъг. Очното заболяване, по-скоро състояние, може да бъде отстранено и зрението да се възстанови напълно.

За сравнение – подобно изявление не може да бъде направено за други възрастови изменения в организма.

Не правете тази грешка: Не чакайте „пердето“ да узрее!

Развитието на катарактата обикновено не се забелязва, докато не се засегне зрението. Симптомите могат да включват замъглено и размазано виждане, двойно виждане, непоносимост към силна светлина, неясни цветове (обикновено изглеждат по-тъмни).

При подобни оплаквания потърсете консултация с очен лекар. Диагнозата се поставя от специалиста, както и решението за лечение се взима с офталмолог и други лекари в зависимост от общото здравословно състояние.

катаракта лечение

Според новите тенденции не е необходимо да се чака „пердето“ да узрее – съвременните високи технологии в офталмологията позволяват ранна диагностика и ранно отстраняване на увредената леща на окото.

Операцията се признава като единствения метод за пълно възстановяване на ограничените зрителни функции и дори подобряване на зрението, ако е имало проблеми преди появата на катарактата. Най-честата хирургична интервенция, провеждана и у нас, включва премахване на увредената леща и заместването й с изкуствена.

Процедурата трае 15-20 минути, под местна упойка, без шевове, превръзката се маха на следващия ден и пациентът се връща към нормалния си ритъм на живот. Операцията подобрява зрението при 95% от случаите.

Все пак трябва да се отбележи, че в определени случаи може да има противопоказания за имплантиране на вътреочна изкуствена леща и затова винаги се прави предварителна консултация със специалисти.

След операция за премахване на катарактата е възможно образуването на т. нар. вторично перде. Явлението се наблюдава при близо 1/3 от хората, претърпели хирургичната интервенция.

За предотвратяване на това повторно образуване може да помогне комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз – №1 калциев флуорид, №4 калиев хлорид, №8 натриев хлорид и №11 силицея.

Минералните соли се приемат за дълъг период от време, по 5 таблетки дневно от всяка. Комбинацията се грижи за структурата и еластичността на тъканите на окото, подхранва ги и овлажнява очната лигавица.

Броят на операциите по отстраняване на катаракта в света расте с всяка година.

През 2000 година са направени около 3 милиона такива хирургични интервенции, а през 2013-а проведените имплантации на изкуствена вътреочна леща са надминали 15 милиона.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *