Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разширените вени гарантирано изчезват с тези методи! (ВИДЕО)

Разрешете проблема с разширените вени веднъж завинаги!

Смятани за проблем на възрастните хора, напоследък варикозните вени се появяват при все повече жени и мъже на 25-30 години. Какви са причините и видовете лечение?

Вените са част от сърдечносъдовата система и пренасят дезоксидирана кръв към сърцето. Варикозата е заболяване, при което се наблюдава разширение, увиване и удължаване на вените.

Може да се появи навсякъде във венозната система, но най-често е в краката и по-точно в частта под колената на голямата повърхностна вена.

Кои са рисковите фактори?

Според статистиката около 30% от хората страдат от разширени вени и при много от тях състоянието има наследствен характер. Ако близък родственик, член на семейството, има варикоза, рискът да се появи при вас се увеличава пет пъти. Ако двама души от рода ви са с това заболяване, опасността за вас скача от 16 до 25 пъти, показват наблюдения на австралийски учени.

Доказано е, че жените са по-застрашени от варикоза, вероятно поради хормоналните промени, които претърпяват в живота си. При бременност наред с хормоналните „бури“ се повишава обемът на циркулиращата кръв в съдовете, както и налягането в тях поради постепенното увеличаване на размерите на плода.

Други причини са продължителното стоене прави или седене на едно място, липсата на физическа активност, наднормено тегло, тютюнопушене, травма на крака, слабост на съединителната тъкан и увреждания на венозната система.

Храненето също има значение, например прекаляване със солта може да увеличи общото количество кръв в организма, поради задържането на вода. Но според специалистите няма никакво доказателство за предположението, което се чува често, че ако обичате да седите с кръстосани крака, ще си докарате разширени вени.

Те обаче напомнят, че ако изпитвате болки в краката след ходене пеш или глезените ви са отекли всяка вечер, е необходимо да се консултирате с личния си лекар, който ще ви насочи към кардиолог и/или съдов хирург.

Как действа венозната система?

Придвижването на кръвта от краката към сърцето не е никак лесно – трябва да преодолее земното притегляне. Затова на помощ идват мускулите, които се съкращават и изпомпват кръвта през вените нагоре към сърцето. За да не се връща надолу към глезените, помагат фини клапи във вените.

При продължително стоене на едно място кръвта в краката се застоява и около деликатните венозни клапи започват да се образуват миниатюрни съсиреци.

Постепенно размерът им се увеличава и нарасналите съсиреци стесняват отвора при клапите. Налягането в кръвоносните съдове под тях се повишава, клапите се затлачват, а вените се разширяват.

Какви са симптомите?

Застоялата венозна кръв в краката предизвиква тежест, болки, сърбеж, парене, нощни крампи и подуване на подбедриците. Постоянният оток води до нарушаване на храненето на кожата с последващо развитие на дерматологични проблеми.

В началото на заболяването краката се подуват привечер след продължителното стоене прав или седене на едно място, появяват се сърбежът и нощните схващания (крампи). По-късно вече се забелязват разширени, удължени и усукани вени. Следват кожни промени, възпаления, екземи, труднозарастващи рани, а дори заздравели, те лесно се „отварят“ отново.

Има ли профилактични мерки?

Ходенето пеша, двигателната активност и приемът на достатъчно вода (поне литър и половина-два на ден) са задължителни. Сред различните спортове плуването е най-благоприятно за предпазване от образуване на варикозни вени в краката.

Много добра профилактика са и водните процедури като аквагимнастика, акваспининг. Подбирайте удобни пози за сън – например сложете си възглавница под краката, за да ги държи повдигнати.

При всеки възможен случай вдигайте краката си на масата или на стол – например вечер, докато гледате телевизия или четете, седнали на дивана. Важно е и какви обувки носите – не само удобни, но и да не са с плоски подметки, а с малко токче.

Какви видове лечение се прилагат?

Еластокомпресивна (стягащи бинтове и чорапи, които подпомагат дейността на мускулната помпа), медикаментозна, оперативна са основни терапии при разширени вени. Сред предписваните лекарства са флеботропни (забавят промените в съдовата стена), антикоагуланти (при усложненията на дълбоките вени), флаваноиди и хепарини (за локално лечение).

При оперативните интервенции се действа различно – стандартна венозна хирургия за отстраняване само на разширените вени, стрипинг (през засегнатата вена се прекарва тънка гъвкава пластмасова тръбичка, с помощта на която вената се издърпва).

Сред съвременните методи е склеротерапията, при която се инжектира малко количество склерозиращ агент във вътрешността на засегната вена с помощта на ултразвуков апарат, който „води“ иглата до по-дълбоките места.

Целта е стените на разширената вена да бъдат слепени, като по този начин тя се изключва от кръвообращението и кръвта се насочва към съседни, нормално функциониращи вени. Интервенцията е мини инвазивна и безкръвна.

Друг вид модерна терапия е лазерната аблация (разрушаване). Процедурата се извършва под ултразвуков контрол със специален катетър, който се вкарва в увредената вена с цел изгаряне на вътрешността й, за да се предизвиква нейното запушване.

Интервенцията е минимално инвазивна, под местна упойка, с малък разрез и кръвозагуба, по-бързо възстановяване в сравнение със стандартната операция, пише „Журнал“. Невинаги обаче може да се приложи – например при много усукани разширени вени не е подходящ.

Важно е диагнозата варикозни вени да се постави от квалифициран специалист (ангиолог или съдов хирург) и решението коя терапия да се приложи да се вземе от лекуващия лекар според състоянието на пациента.

VeinSense Beautiful Legs Formula – за красиви крака без разширени вени
VeinSense Beautiful Legs Formula – за красиви крака без разширени вени

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *