ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Сърдечният инфаркт – причини, лечение, превенция

Как се лекува сърдечният инфаркт – диета, добавки, билки. В статията ще намерите подробна информация за сърдечния инфаркт и факторите, които го допринасят.

Как се поставя диагнозата. Алопатично лечение. Превенция.

Сърдечният инфаркт
Сърдечният инфаркт

Сърдечният инфаркт представлява загиване или сериозно увреждане на част от сърдечния мускул поради силно намаленото му или преустановено кръвооросяване.

Сърдечният инфаркт е главната причина за смъртните случаи в САЩ. На всеки 29 секунди приблизително един американец получава сърдечен инфаркт, а всяка минута един умира, поразен от него. Според Американската кардиологична асоциация повече от милион и половина американци получават ежегодно сърдечен инфаркт, а почти половин милион умират. Повечето сърдечни инфаркти представляват краен резултат от дългогодишно скрито, но прогресиращо заболяване на коронарните артерии, което при много от хората може да бъде предотвратено. Често пъти сърдечният инфаркт е първият признак за заболяване на коронарните артерии. Според Американската кардиологична асоциация 63% от жените и 48% от мъжете, починали внезапно от заболяване на коронарните арте­рии, не са имали симптоми преди това. Сърдечните инфаркти се наричат още инфаркти на миокарда (Mis).

Как се получава

Сърдечният инфаркт се получава, когато една или повече коронарни артерии, които снабдяват с кръв сърцето, са напълно запушени и подаването на кръв към области от сърдечния мускул спира. Причина за запушването обикновено е атеросклерозата (натрупване на плаки по стените на артерията) или от кръвен съсирек в коронарната артерия. Понякога здрава или склерозирала артерия получава спазъм и потокът на кръв към част от сърцето намалява или спира. Не е ясно защо става това, но то също може да доведе до сърдечен инфаркт.

Около половината жертви на сърдечния инфаркт чакат поне два часа, преди да потърсят помощ. Това увеличава риска от внезапна смърт или инвалидност. Колкото по-дълго артерията остане запушена по време на инфаркта, толкова по-големи увреждания ще бъдат нанесени на сърцето. Ето защо е важно да се разпознават признаците и незабавно да се потърси медицинска помощ в най- близката болница със спешно отделение, което работи денонощно.

Около 1/5 от всички сърдечни инциденти остават скрити, т.е. пациентът не знае, че е получил инфаркт. Макар че човек не усеща болка, скритите инфаркти също могат да увредят сърцето.

Изходът от сърдечния инфаркт зависи също и от мястото на запушването, дали сърдечният ритъм е нарушен и дали друга коронарна артерия снабдява с кръв тази част от сърцето. Запушванията в лявата коронарна артерия обикновено са по-сериозни, отколкото в дясната, а онези, които причиняват аритмия (неравномерен сърдечен пулс), могат да причинят внезапна смърт.

Сърдечният инфаркт
Сърдечният инфаркт – симптоми

Причини и симптоми

По принцип сърдечните инфаркти се причиняват от тежко заболяване на коронарните артерии. Причина за повечето инфаркти са кръвни съсиреци, които се образуват по атеросклеротичната плака. Това запушва коронарната артерия и тя престава да снабдява част от сърцето с богата на кислород кръв. Няколко са главните фактори, които повишават риска от заболяване на коронарните артерии.

Онези от тях, които не могат да бъдат променени, са:

Наследственост. При хората, чиито родители са страдали от заболяване на коронарните артерии, съществува по-голяма вероятност също да го развият. При афро-американците рискът също е по-голям поради по- голямата честота на тежката хипертония, отколкото при белите.

Пол. При мъжете под 60 години вероятността да получат сърдечен инфаркт е по-голяма, отколкото при жените на същата възраст.

Възраст. Смята се, че при мъжете на възраст над 45 и при жените на възраст над 55 рискът от сърдечен инфаркт е по-голям. При възрастните хора (над 65 години) съществува по-голяма вероятност от смъртен изход при сърдечен инфаркт. При възрастните жени вероятността да починат от сърдечен инфаркт до няколко седмици след получаването му е два пъти по-голяма, отколкото при мъжете. Това може да се дължи на други съпътстващи медицински проблеми.

Важните рискови фактори, които могат да бъдат променени, са:

Тютюнопушене. Тютюнопушенето силно увеличава както вероятността от заболяване на сърдечните артерии, така и вероятността човек да почине от него. При пушачите рискът да починат внезапно от сърдечно заболяване е от два до четири пъти по-голям, отколкото при непушачите, а вероятността да получат сърдечен инфаркт е два пъти по-голяма. Освен това при тях вероятността да починат до един час след получаване на инфаркта също е по-голяма.

Висок холестерол. Холестеролът е меко, подобно на восък вещество, което се произвежда в тялото, а освен това се получава при консумиране на храни като месо, яйца и други животински продукти. Нивото на холестерола се влияе от възрастта, пола, наследствеността и хранителния режим. С нарастване нивата на холестерола в кръвта се увеличава и рискът да се развие заболяване на коронарните артерии. Общ холестерол от порядъка на 240 мг/dL и повече представлява висок риск, а 200-239 мг/dL – гранично повишен риск. При холестерола, пренасян от липопротеини с ниска плътност (LDL), високият риск започва при 130-159 мг/ dL, в зависимост от рисковите фактори. Добрият (HDL) холестерол също може да намали или повиши риска от коронарно заболяване.

Високо кръвно налягане. Високото кръвно затруднява работата на сърцето и с времето го отслабва. То увеличава риска от сърдечен инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност и застойна сърдечна недостатъчност. За високо се приема кръвно налягане от порядъка 140 на 90 или по-високо. С увеличаване на стойностите високото кръвно налягане преминава от първа степен (леко) до четвърта степен (много тежко). Когато е съчетано с наднормено тегло, тютюнопушене, висок холестерол или диабет, опасността от сърдечен инфаркт или от инсулт нараства няколко пъти.

 Липса на физическа активност

Това е важен предразполагащ фактор за заболяване на коронарните артерии. Дори лекото физическо натоварване е полезно, ако се осъществява редовно.

Употреба на определени лекарства или добавки. Препоръчва се изключително внимание при употреба на билковата добавка ефедра. Установено е, че тя допринася за сърдечен инфаркт, припадъци, инсулт и смърт. През април 2003 г. Федералната агенция по храните и лекарствата (ФАХЛ) разгледа възможността за контролиране или забрана на това вещество. Макар преди години да се смяташе, че хормонозаместващата терапия (ХЗТ) помага за предотвратяването на заболяване на коронарните артерии при жените, едно мащабно клинично изследване, наречено Инициатива за женско здраве, установява, че става точно обратното. От 2003 г. ФАХЛ изисква от производителите на препарати за хормонозаместваща терапия да поставят предупреждения на опаковките, указващи неблагоприятните ефекти от естрогена, в това число повишения риск от сърдечен инфаркт, инсулт и кръвни съсиреци. Етикетите трябва освен това да предупреждават, че хормонозаместителната терапия не трябва да се използва като превантивна мярка срещу сърдечен инфаркт.

Сърдечният инфаркт
Сърдечният инфаркт – рискови фактори

Допринасящи (рискови) фактори

Допринасящите фактори са свързани със заболяванията на коронарните артерии, но тяхното значение и честота все още не са известни. Допринасящите рискови фактори са:

Захарен диабет. Рискът от развиване на заболяване на коронарните артерии нараства сериозно при диабетиците. Над 80% от тях умират от някакъв вид заболяване на сърцето или на кръвоносните съдове.

Наднормено тегло. Наднорменото тегло увеличава натоварването на сърцето, повишава кръвното налягане и холестерола в кръвта, както и риска от развиване на заболяване на коронарните артерии дори ако няма други рискови фактори. Из­следване, проведено през 2002 г., показва, че свалянето на излишните килограми намалява възпалението на артериите при жени с наднормено тегло, което представлява рисков фактор, равен по значение с високия холестерол.

Стрес и гняв. Някои учени смятат, че стресът и гневът могат да допринесат за развиването на заболяване на коронарните артерии. Стресът ускорява пулса и повишава кръвното налягане и може да увреди вътрешната обвивка на артериите.

Повече от 60% от засегнатите развиват симптоми, преди сърдечният инфаркт да ги порази. Понякога те се появяват дни или седмици преди инфаркта. Нерядко хората не разпознават симптомите на сърдечния инфаркт или пък не вярват, че получават такъв.

Симптомите са:
  • Неприятен натиск, стягане или болка в средата на гърдите. Те могат да продължат повече от няколко минути или да отшумяват и да се появяват отново.
  • Болка, която се разпростира към раменете, врата или ръцете.
  • Дискомфорт в гърдите, придружен със световъртеж или припадане, потене, гадене или недостиг на въздух.
  • Не всички посочени признаци се появяват при всеки инфаркт. Понякога симптомите изчезват, а после се появяват отново. Ако човек получи някои от тях, трябва незабавно да потърси спешна медицинска помощ или да бъде откаран в спешното отделение на най-близката болница.
Сърдечният инфаркт
Сърдечният инфаркт – диагностициране

Диагностициране

Опитният персонал в спешното отделение обикновено е в състояние да диагностицира сърдечения инфаркт само при вида на пациента. За потвърждаване на диагнозата те разговарят с пациента, проверяват пулса и кръвното му налягане, правят му електрокардиограма и вземат кръвна проба. Електрокардиограмата показва коя коронарна артерия е запушена. По гърдите, ръцете и краката на пациента се поставят електроди, покрити с проводим гел. Те подават импулси за сърдечната дейност през осцилоскоп (монитор) към регистриращо устройство, което ги нанася на хартия. Изследването на кръвта показва изтичане на ензими или други биохимични маркери от увредените клетки в сърдечния мускул. През 2003 г. ФАХЛ в САЩ дава разрешение за ново изследване с цел изключване на сърдечен инфаркт при хора, които идват в спешните отделения със силни болки в гърдите. Това е първото ново изследване на кръвта за оценка на сърдечния инфаркт от 1994 г. насам и се използва заедно с електрокардиограмата.

Лечение

Сърдечните инфаркти се лекуват с кардиопул- монална реанимация (CPR), когато е необходимо, за да започне пациентът да диша или да поддържа дишането и сърдечната си дейност. При пристигане в болницата той се подлага на внимателно наблюдение. Ако пулсът се променя неконтролируемо, за възстановяване на нормалния сърдечен ритъм може да се използва електрошоково устройство, наречено дефибрилатор. За да се намали натоварването на сърцето и да се об­лекчи дишането, често се използва кислород. Ако се използва кислород до няколко часа от началото на инфаркта, това може да помогне да се намали увреждането на сърцето.

Алтернативните терапии са насочени към предотвратяване развитие то на сърдечните заболявания, които водят до инфаркт. Промените в начина на живот също спомагат за предотвратяване на последващи инфаркти.

Лечение с билки
Лечение с билки

Билколечението

То предлага разнообразни средства, които биха могли да окажат благотворен ефект върху заболяването на коронарните артерии. Овесът (Avena sativa), чесънът (Allium sativum) и гугулът (Commiphora mukul) могат да помогнат за намаляване на холестерола; липата (Tilia europaea) и глогът (Crataegus spp.) се препоръчват за регулиране на високото кръвно налягане, фактор за сърдечните заболявания. Чаят (Camellia sinensis) и особено зеленият чай е богат на антиоксиданти, които според изследванията могат да имат превантивен ефект срещу атеросклерозата. Изследване, проведено през 2003 г., установява, че чер­ният чай може да намали риска от сърдечен инфаркт до 43% и че неговият ефект е по-голям при жените, отколкото при мъжете.

Доказано е, че хранителните терапии могат да предотвратят заболяванията на коронарните артерии и да спрат, а дори и да обърнат развитието на атеросклерозата. Често се препоръчва хранителен режим, който е с ниско съдържание на мазнини и с високо съдържание на фибри. Важно е да се намали количеството на консумираните месо и животински продукти, тъй като имат високо съдържание на наситени мазнини. Препоръчват се пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, бобови растения и ядки. Витаминозните и минералните добавки, които намаляват, обръщат или предпазват от заболяване на коронарните артерии, включват хром, калций и магнезий, витамин В комплекс, витамините ан- тиоксиданти В и Е, L-карнитин и цинк. Според един доклад от 2003 г. те имат положителен ефект дори при възрастните хора. Установено е, че при 65-годишните и по-възрастни хора, които са консумирали най-много зърнени храни и хлебни влакна,  вероятността да развият заболяване на коронарните артерии е с 21% по- малка, отколкото при останалите. Опасността от сърдечен инфаркт или инсулт при тях също е по-малка.

Йога и други подобни занимания

Терапията с масаж и релаксацията, ароматерапията и музикотерапията също могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на физическото и психичното състояние. Изследване, проведено през 1996 г. във Великобритания, е установило, че при участниците, които са практикували тай чи, високото кръвно налягане е спаднало. Като се предизвика релаксираща реакция на тялото в резултат на медитация и дълбоко дишане, кръвното налягане, скоростта на метаболизма и пулсът също могат да бъдат намалени.

Добавки за здраво сърце
Добавки за здраво сърце

Препоръчителни хранителни добавки

За повече подробности последвайте линка, който е поставен на заглавието на продукта.

Чесън и глог е уникална комбинация предпазваща от сърдечносъдови заболявания! Има силно защитно, съдостимулиращо и ясно изразено кардиопротективно действие.

 

Кардио комплекс представлява уникална комбинация от лечебни гъби. Препоръчва се за поддържане на нормално функциониране и подобряване състоянието на кръвоносните съдове, за регулиране нивото на холестерол в кръвта. При исхемична болест на сърцето, високо кръвно налягане, нарушения в ритъма на сърцето, против образуване на тромби. За профилактика на хеморагичен инсулт, инфаркт и атеросклероза.

Кардиовит представлява модернизирана течна формула за подсилване и защита функцията на сърдечно-съдовата система и сърцето. Препоръчва се при проблеми с кръвоносната система, сърцето, инфаркт, атеросклероза, оксидантен стрес, дефицит на енергия, тежки натоварвания.

Магнезий В комплекс

Идеален продукт за поддържане на стабилна нервна система, сърдечен ритъм и мускулна сила.

Хитозан 1000 за ефективно отслабване с естествени фибри! Активира изхвърлянето на шлаки и токсини от организма, при високо кръвно налягане (най-вече при прекомерна употреба на сол), проблеми с черния дроб, висок холестерол и повишени нива на кръвната захар.

Каротин плюс е доказано средство за неутрализиране на сърдечно-съдови проблеми. Известно е, че насищането с бета-каротен предпазва сърдечно-съдовата система от коронарни проблеми; блокира израждането на клетките и образуването на тумори. Добра защита срещу атеросклероза.

За отказване от алкохола вземете АЛКОГАРД – продукт с доказани свойства, пие се 3 месеца.

Екстрактът от чесън е естествен продукт с доказано благотворно въздействие върху мастната обмяна; подсилва имунитета, балансира артериалното налягане, подобрява кондицията на сърдечно-съдовата система.

Царски билки за кръвоносната система възстановяват и нормализират функцията на кръвоносните съдове! Нормализира кръвообращението, като подобрява ефективно кръвоносните съдове благодарение на антиоксидантните свойства на продукта. Изчиства организма от токсини и шлаки, като нормализира нивата на вредния холестерол.

Холест ОК се препоръчва при атеросклероза, високи нива нахолестерол и триглицериди, нарушения в кръвообращението и сърдечно-съдовата система.

Мегавитал комплекс е синергична комбинация от 7 гъби и 3 антиоксиданта. Допринася за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата, кръвоносната, отделителната и храносмилателната системи.

Енерджи плюс разтворими витамини е ефикасна комбинация от 10 витамина за ежедневно подсилване на организма, с приятен цитрусов вкус в удобна за употреба форма.

Медикаменти за сърце
Медикаменти за сърце

Алопатично лечение

Допълнителното лечение след сърдечен инфаркт, включва, според необходи­мостта внимателно наблюдение, електрошок, лекарствена терапия, реваскуларизиращи процедури, перкутанна транслуминална коронарна ангиопластика и хирургична операция за артериален байпас.

Лекарствата, използвани за стабилизиране на пациента и огранича­ване уврежданията на сърцето, включват тромболитици, аспирин, антикоагуланти, обезболяващи и транквиланти, бета-блокери, АСЕ инхибитори, нитрати, лекарства за стабилизиране на сърдечния ритъм и диуретици. Тромболитичните лекарства, които разграждат кръвните съсиреци и дават възможност на богатата на кислород кръв да протича през запушената артерия, повишават шанса на пациента да оживее, ако бъдат дадени възможно най-скоро след сърдечния инфаркт.

За да се предотвратят последващи сърдечни инфаркти, след тромболитиците често се дават аспирин и антикоагулантно лекарство. Те предотвратяват образуването на нови кръвни съсиреци и нарастването на съществуващите. Най-често използваните антикоагуланти са хепаринът и варфаринът. Хепаринът се прилага интравенозно, докато пациентът е в болницата; варфаринът се приема перорално и често се дава на по-късен етап. Аспиринът предпазва от образуване на нови кръвни съсиреци от вече разрушените.

За облекчаване на болката

Може да се даде таблетка нитроглицерин, която се поставя под езика. Ако болката продължи, може да бъде предписан морфинов сулфат. За намаляване на травмата от сърдечния инфаркт се предписват транквиланти, като диазепам (Valium) и лоразепам (Ativan).

Перкутанната транслуминална коронарна ангиопластика и хирургичната операция за байпас на коронарната артерия са инвазивни процедури за реваскуларизация, които отварят запушените артерии и подобряват кръвоснабдяването. Те обикновено се извършват на пациенти, при които лекарствата за разтваряне на кръвните съсиреци не действат или при които изследванията с физически натоварвания са с лоши резултати, с влошена камерна функция отляво или с исхемия (тъканна кислородна недостатъчност). По принцип ангиопластиката се извършва преди хирургичната операция за артериален байпас.

Перкутанната транслуминална коронарна ангиопластика, наричана обикновено коронарна ангиопластика, е неоперативна процедура, при която през кръвоносен съд на бедрото или ръката се вкарва катетър (тънка пластмасова тръбичка), на върха на който е поставен балон. Балонът се надува и притиска плаката, за да разшири кръвоносния съд и да отвори запушената артерия. След това балонът се изпуска и катетърът се изважда. Ангиопластиката се оказва ефикасна в около 90% от случаите. При 1/3 от пациентите обаче артерията отново се стеснява в рамките на шест месеца. Процедурата може да бъде повторена. Тя е по-малко инвазивна и по-евтина от операцията за байпас на коронарната артерия.

При операцията за байпас

Около запушеното място на артерията се изгражда отклонение със здрава артерия или вена от крака или гърдите. След това здравата вена снабдява сърцето с богата на кислород кръв. Операцията е тежка и се прилага при пациенти със запушени две или три големи коронарни артерии, както и при онези, които не са реагирали на други видове лечение. Около 70% от пациентите, претърпели операция за поставяне на байпас, изпитват пълно облекчение от стенокардията си, а около 20% – частично облекчение. В дългосрочен план симптомите се появяват отново само при 3 до 4% от пациентите годишно. Пет години след операцията за поставяне на байпас очакванията за оцеляване са 90%, до 10 години те са около 80%, до 15 години около 55% и до 20% години – около 40%.

Очаквани резултати

Последствията от сърдечния инфаркт често са тежки. Две трети от пациентите със сърдечен инфаркт не успяват да се възстановят напълно. До една година след инфаркта 27% от мъжете и 44% от жените умират. До шест години 23% от мъжете и 31% от жените прекарват отново сърдечен инфаркт. При хората, преживели инфаркт, вероятността от внезапна смърт е от четири до шест пъти по-голяма, отколкото при останалите, а вероятността от тежко заболяване и смърт е от два до девет пъти по-голяма. При възрастните жени вероятността да починат до няколко седмици след сърдечния инфаркт е по-голяма, отколкото при мъжете.

Статистическите данни, публикувани през 2002 г., показват, че около половината от всички смъртни случаи в резултат на сърдечни заболявания настъпват преди пациентът да успее да стигне до болницата. При жените вероятността да починат бързо вследствие спиране на сърдечната дейност е малко по-голяма, отколкото при мъжете, а рискът да починат бързо от сърдечно заболяване се увеличава с възрастта – 61% при пациентите над 85 години. Авторите на проучването твърдят, че подобрената превенция и разпознаване на предупредителните симптоми на сърдечния инфаркт могат да намалят броя на случаите с внезапна смърт.

Сърдечният инфаркт - превенция
Сърдечният инфаркт – превенция
Превенция

Много сърдечни инфаркти могат да бъдат избегнати чрез здравословен начин на живот, който намалява риска от заболяване на коронарните артерии. За пациентите, които вече са прекарали сърдечен инфаркт, здравословният начин на живот и точното следване на съветите на лекаря могат да предотвратят следващ сърдечен инфаркт. Здравословният за сърцето начин на живот включва правилно хранене, редовни физически упражнения, поддържане на здравословно тегло, отказ от тютюнопушене, умерена употреба на алкохол, никакви наркотични веще­ства, контролиране на хипертонията и управление на стреса.

Здравословният хранителен режим включва разнообразие от храни с ниско съдържание на мазнини (особено наситени), с ниско съдържание на холестерол и с високо съдържание на фибри, с много плодове и зеленчуци и ограничени количества натрий. Наситените мазнини повишават холестерола, а в прекомерни количества – и количеството на някои протеини в кръвта, които образуват кръвни съсиреци. Полиненаситените и мононенаситените мазнини са сравнително добри за сърцето. Мазнините трябва да съставляват не повече от 30% от ежедневните калории. Има доказателства, че хранителен режим, богат на лутеин, пигмент, който се съдържа в тъмнозелените листни зеленчуци, предпазва артериалните стени от плаките и намалява риска от сърдечен инфаркт.

Холестеролът

Трябва да бъде ограничен до около 300 мг дневно. Много от популярните лекарства за намаляване на липидите са в състояние да намалят LDL холестерола със средно 25-30%, когато се комбинират с хранителен режим с ниско съдържание на мазнини и холестерол. Разтворимите фибри също помагат за намаляване на холестерола. Плодовете и зеленчуците са богати на фибри, витамини и минерали. Те са нискокалорични и почти не съдържат мазнини. Витамин С и бета-каротинът, който се съдържа в много от плодовете и зеленчуците, не позволяват на LDL холестеролът да приеме форма, която може да увреди коронарните артерии. Прекомерното количество натрий повишава риска от високо кръвно налягане и ежедневният му прием трябва да бъде ограничен до 2400 мг – количество, приблизително равно на една чаена лъжичка (включително в ястията и полуфабрикатите).

Аеробика
Аеробика
Спорт

Редовните аеробни упражнения спомагат за сваляне на кръвното налягане, регулират теглото и увеличват HDF (здравословния) холестерол. Центровете за превенция и контрол на заболяванията и Американският колеж по спортна медицина препоръчват аеробни упражнения с умерена интензивност и продължителност около 30 мин. четири или повече пъти седмично. Аеробните упражнения – разходки, джогинг и каране на велосипед – включват големи мус­кулни групи и карат тялото да използва по-ефикасно кислорода. Те могат да включват и ежедневни дейности, например активни градинарски занимания, изкачване на стълби или енергична домашна работа.

Много важно е да се поддържа нормално тегло. Около една четвърт от американците са с наднормено тегло, а почти 1/10 са затлъстели според един доклад на здравния министър. При хората, чието тегло е с 20% или повече над оптималното за тях, съществува повишен риск от развиване на заболяване на коронарните артерии. Свалянето на килограми може да помогне за намаляване на общия и LDL холестерол и на триглицеридите, както и за повишаване на относителните нива на HDL холестерола.

Тютюнопушенето

Причинява множество отрицателни въздействия върху сърцето – повишава пулса, свива главните артерии и може да доведе до сърдечна аритмия. Освен това повишава кръвното налягане, допринася за образуването на плаки, увеличава образуването на кръвни съсиреци и събира кръвните тромбоцити на гроздове, които пречат на кръвния поток. Проучванията показват, че 5 до 10 години, след като спрат да пушат, бившите пушачи ще са изправени пред същия риск от сърдечен инфаркт като непушачите.

Употребата на алкохол трябва да бъде в умерени граници, което в действителност може да предпази от заболяване на коронарните артерии. Смята се, че се дължи на това, че при някои пациенти алкохолът повишава нивата на HDL (здравословния) холестерол. Американската кардиологична асоциация определя умерената употреба на алкохол като 30 г – приблизително един коктейл, 250 мл вино или две по 350 мл чаши бира. Прекомерната употреба на алкохол обаче е вредна за сърцето. Тя повишава кръвното налягане и води до нарушения в сърдечния ритъм или дори до сърдечен инфаркт. Забранените наркотични вещества, като кокаина, могат сериозно да увредят сърцето и никога не трябва да се употребяват.

Високото кръвно налягане

Един от най-честите и значими рискови фактори за заболяване на коронарните артерии – може да бъде контролирано напълно чрез промени в начина на живот и с медикаменти.

Управлението на стреса означава контролиране на психичните и физическите реакции на дразнителите и предизвикателствата в живота. Техниките за контролиране на стреса включват позитивно мислене, достатъчно сън, физически упражнения и практикуване на техники за релаксация.

Доказано е, че ежедневният прием на аспирин пречи на образуването на кръвни съсиреци, свързани с атеросклерозата. Освен това употребата му помага да се избегнат повторните сърдечни инфаркти, да се предотврати смъртният изход от инфаркт и да се намали рискът от инсулт. Проучване от 2002 г. стига до учудващия извод, че терапията с аспирин е недостатъчно използвана от хората, при които съществува риск от сърдечен инфаркт. Преди да започнат редовен прием на аспирин, пациентите трябва да се консултират със своя лекар.

Основни термини, използвани в медицината във връзка със сърдечен инфаркт

Ангина пекторис (стенокардия) – болка в гърдите, която се появява, когато заболелите кръвоносни съдове ограничават притока на кръв към сърцето. Ангината често е първият симптом на заболяването на коронарните артерии.

Атеросклероза – процес, при който стените на коронарните артерии се удебеляват поради натрупването на плаки. Атеросклерозата е основна причина за заболяване­то на коронарните артерии.

Коронарни артерии – двете артерии, които снабдяват сърцето с кръв. Коронарните артерии обграждат сърцето като корона, като излизат от аортата, слизат надолу над върха на сърцето и се разделят на две разклонения. Именно в тях се развива заболяването на коронарните артерии.

Инфаркт на миокарда – термин за сърдечен инфаркт. Миокард означава мускул, а инфаркт – загиване на тъкани поради липсата на кислород.

Плака – отлагане на мазнини и други вещества, което се събира по стените на артериите.

Източници: health.com; natural-treatment.info; moeserdtse.ru; vashaibolit.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *