Затлъстяване – вижте една от изненадващите причини!

През 2006-а година американски учени наблюдават група от хора с наднормено тегло и при извършените изследвания установяват, че тяхната бактериална флора е с нарушено равновесие. В нея имало по-голямо количество от бактериите Фирмикути и Бактероидити, отколкото в чревната флора на слаби хора. Въпреки че това не се наблюдава при всички изследвани случаи на затлъстяване, връзката между състава на бактериалната флора и пълнеенето не се подлага на съмнение.

затлъстяване
Чревната флора влияе на апетита

Друго мащабно изследване от 2013 година, проведено в Дания и Франция, показва, че при близо 40% от участниците с наднормено тегло се наблюдава значително намалено разнообразие на видовете бактерии.

Виновните бактерии

Ако на мишки, лишени от чревна флора, се присади бактериална проба от затлъстели мишки, при първите започва процес на пълнеене. Такива опити с хора не са правени, но много специалисти не изключват вероятността механизмът да е същият.

Възможно е биологичните и метаболични смущения, които пораждат затлъстяването, да причиняват и дисбаланс в бактериалната флора, който от своя страна задълбочава проблема. Как може да се прекъсне този омагьосан кръг?

Многобройни са доказателствата за положителния ефект на хирургията при затлъстяване върху качеството на чревната флора за период от близо десет години. Но това не може да е единственото разрешение. Правилното хранене е друг логичен изход. Прекалено мазната и сладката храна благоприятства развитието на бактериите, свързани със затлъстяването.

Кой е подходящият хранителен режим?

Интересни са резултатите на британско изследване върху 49 души с наднормено тегло, от които 40% с бедна по състав чревна флора. Всички те били подложени на диета, основана на намалена калоричност (1200 калории дневно за жените и 1500 за мъжете), повишено количество протеини, разтворими фибри и глюциди с нисък гликемичен индекс.

Всички отслабнали, като биологичните параметри (спад на триглицеридите и на резистентността към инсулина), били по-ниски при участниците с по-бедна чревна флора. Въпреки това при всички бактериалният баланс бил значително подобрен и този резултат се задържал шест седмици след проведената диета.

Новите пробиотици

Многобройни изследователи търсят бактерията, която би могла да излекува затлъстяването или поне да подобри състоянието на хората с наднормено тегло. Новата надежда се казва Akkermansia muciniphila. Бактериите от този вид са едва 3-5% от общото бактериално количество в червата, а в организма на хората със затлъстяване те са още по-малко на брой.

Опитите с животни дават много добри резултати – загуба на мастна тъкан, повишена резистентност към инсулина.

Трансплантация на флора – големи надежди, много неизвестни

Става дума за присаждане на чревна флора от здрав човек на пациент с отслабена чревна флора. Най-трудното е да бъде намерен донор, който отговаря на всички критерии за сигурност – без лечение с антибиотици и дълги престои в чужбина в предходните три месеца, без хронични заболявания и патологични вещества в изпражненията.

Прилага се при хора с повтарящи се инфекции с бактерията Clostridium difficile, която предизвиква силни стомашни разстройства и коремни болки с възможни фатални последици, пише „Здравен журнал“. Очакванията са в бъдеще трансплантацията на чревна флора да се използва за лечение и на други заболявания като хеморагичен ректоколит и болестта на Крон.

Бактерията Escherichia coli е способна да регулира усещането за глад и ситост. Опитите с животни показват, че тя излъчва специфични молекули, които предизвикват глад, а 20 минути след хранене, излъчва други, които дават сигнали за засищане.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.