ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хемороидите могат да се лекуват ефикасно! Ето как!

Всичко за лечението на хемороидите. Описание. Причини и симптоми. Поставяне на диагноза. Лечение с билки – рецепти от народната медицина. Хранителни добавки. Хомеопатия. Медикаментозно лечение. Резултати от лечението и съвети за предпазване.

Хемороидите
Хемороидите

Хемороидите представляват състояние на отслабени и разширени вени в ануса или долната част на ректума (правото черво). Те често остават незабелязани и обикновено минават след един-два дни, но могат също така да причинят продължителен дискомфорт в областта на ректума, като болка, сърбеж и кървене. Хемороидите могат да се разделят на два вида: вътрешни, които се намират в ануса или в долната част на ректума, и външни, които се намират извън отвора на ануса. И двата вида могат да се появят едновременно. Понякога във външен хемороид може да се образува съсирек, съпроводен от възпаление и болезнена бучка. Това състояние се нарича тромбозен хемороид.

Описание

Хемороидите са доста често срещано медицинско оплакване. Повече от 75% от американците имат хемороиди в даден момент от живота си, обикновено след тридесетата си година. При мъжете вероятността да страдат от хемороиди достатъчно сериозни, за да изискват професионално лечение, е по-голяма отколкото при жените.

По време на дефекация вените в ануса се предпазват от увреждане, като се разширяват, за да отведат кръвта далеч от тази област. Вените са в известна степен еластични и след приключване на дефекацията се връщат към нормалния си размер. При многократно напъване поради запек обаче, или при твърди фекалии, вените се подуват и разширяват прекомерно. Това раздразва нервите в тази област, причинявайки сърбеж и усещане за пълнота в правото черво. Освен това напъването може да доведе до спукване на кръвоносни съдове и кървене от ануса.

Причини и симптоми

Стареенето, наднорменото тегло, бременността, хроничният запек или хроничната диария, твърде честото използване на клизми или слабителни средства, напъването при дефекация и прекарването на твърде много време върху тоалетната чиния са все фактори, които могат да допринесат за появата на хемороиди. При някои хора съществува и генетична тенденция да имат по-слаби вени, които са предразположени към развиване на хемороиди и разширени вени.

Най-характерният симптом на вътрешните хемороиди е яркочервена кръв в тоалетната чиния, върху фекалиите или по тоалетната хартия. Когато хемороидите останат в ануса, те почти никога не причиняват болка, но могат и да се подават от ануса, да се раздразнят и възпалят. Такива хемороиди се наричат пролабиращи. Понякога те сами се връщат в аналния канал, а понякога пациентът ги напъхва с ръка в ануса. Те обаче могат да останат и постоянно извън ануса, в който случай се налага лечение от лекар. Малките външни хемороиди обикновено не предизвикват симптоми. Големите обаче могат да бъдат болезнени и да пречат при седене, вървене, дефекация и почистване на аналната област след нея.

Лекарят поставя диагноза
Лекарят поставя диагноза

Диагностициране

Диагностицирането на хемороидите започва с визуален преглед на ануса, последван от вътрешен мануален преглед. Освен това лекарят може да вкара аноскоп (малка тръбичка с лампичка), който може да се използва за оглед на аналния канал. По-сериозните проблеми могат да бъдат изключени, ако се използва сигмоидоскоп или колоноскоп за преглед на дебелото черво.

Лечение

Билкова седяща баня, за която се използва северноамериканският храст хамамелис (Hamamelis virginiana), може да свие хемороидите и да облекчи дискомфорта. Трябва да се приготви силна запарка от 4 л вряща вода и 240 г суха билка, а след това да се остави сместа да престои една нощ. Запарката може да се използва (при 15-минутно потапяне) няколко пъти. С тази билка външните хемороиди могат и направо да се мажат. Смята се, че мехлем, приготвен от живовляк (Plantago spp.) и бял равнец (Achillea millefalium), намалява болката и подуването.

Китайското билколечение има формули за лекуване на недостиг на чи в далака или на излишък на топлина в черния дроб, червата, пикочния мехур и бъбреците. При запек се препоръчват семена от коноп. Китайската традиционна медицина (КТМ) препоръчва ежедневната консумация на храна, която прави фекалиите по-меки и по-лесни за изхвърляне от тялото – например моркови, броколи, сушени сливи и неузрели смокини. Освен това се препоръчват акупунктура и акупресура.

Хомеопатията предлага меко лечение на хемороидите и поради тази причина то е особено подходящо за използване при бременност. Предлаганите лекарствени средства включват конски кестен (Aesculus hippocastanum ЗОс), хамамелис (Hamamelis virginiana 6с) и калциев флуорид (Calcarea fluorica 6с). Предлагат се също хомеопатични и билкови ректални свещички.

Прочетете статията „Диета при хемороиди“ като последвате линка:

Хемороидите - вътрешни и външни
Хемороидите – вътрешни и външни

Съвети

Ако искате да избегнете появата на хемороиди, спазвайте следните правила:

  • да се изключат от менюто пикантните храни и спиртните напитки;
  • да се вземат мерки срещу запек;
  • да се спазва лична хигиена;
  • вредни са продукти като неузрели плодове, люти чушки, черен пипер, горчица, чай, кафе;
  • полезни продукти: картофи, карфиол, ориз, месо, риба, зеленчукови сокове;
  • полезно е също така да се гълтат скилидки чесън, да се пие на гладно суроватка;
  • лечебен ефект имат и различни билкови вани, студени компреси и пиенето на билкови отвари;
  • да се пие не по-малко от 1,5-2 литра течности дневно;
  • да се ядат повече каши, пресни плодове и зеленчуци (особено богатите на целулоза тиквички, тикви, сливи, банани, кайсии). Желателно е да добавяте в храната ръжени или пшенични трици, облекчаващи изхождането и ликвидиращи запека;
  • не се увличайте по слабителни препарати и клизми, за да не травмирате чувствителната към външни въздействия анална зона;
  • занимавайте се редовно с физически упражнения, особено за коремната преса и краката. В течение на деня, даже при седяща работа, направете 10-20 упражнения с напрягане на хълбоците за подобряване на кръвообращението в органите на малкия таз;
  • изпразвайте червата само когато почувствате нужда да го направите;
  • ако имате наднормено тегло, вземете мерки да смъкнете излишните килограми.
Хемороидите - народна медицина
Хемороидите – народна медицина

Рецепти от народната медицина

  1. Един картоф голям, колкото юмрук се измива и се настъргва на едро ренде. Слага се върху тензух или марля и се налага на ануса. Престоява така два часа, през което време болният трябва да лежи или да седи. Компресът се прави няколко дни подред, докато болката и кървенето отминат.
  2. Пригответе следния мехлем: 1 с.л. чиста домашна свинска мас, 1 с.л. картофено пюре (приготвено от биологично чисти картофи, сварени и намачкани) 1 с.л. сок от прясно изцедено зеле от гарантирано чиста зеленчукова градина. Разбъркайте мехлема и добавете 2 прахчета ванилия за хубав мирис. Мажете ануса всеки път, когато усетите болка или кървене след изхождане.
  3. Направете си отвара за пиене по време на болезнени периоди, примерно за пет дни. Натрошете дафинови листа десет броя и ги сварете в един литър вода за 2 минути. След като изстине прецедете и дръжте в хладилника. Разделете на пет части и пийте през петте дни по няколко глътки на няколко пъти 10 минути преди хранене.
  4. Вземете един картоф и го нарежете на малки продълговати парчета, колкото свещички против запек. Слагайте от тях в ануса вечер, за да действат през нощта. Свещичката от картоф ще излезе без да усетите при следващото изхождане.
  5. В продължение на 10 дни пийте отвара от ленено семе, направена по следния начин: една супена лъжица ленено семе на 200 мл вода. Завира и се оставя под капак половин час. Това се прави сутрин. След като се прецеди се изпива половината сутринта, а останалата половина вечерта 15 минути след хранене.
  6. Правете студена седяща вана с калиев перманганат. В много добре измит с топла вода и сапун леген се сипва студена вода, колкото да покрие ануса ви. Сложете няколко кристалчета калиев перманганат и седнете във водата за 5 минути. Правете тази вана два пъти на ден, докато отминат болките и кървенето.
  7. За набъбнали, възпалени и кървящи хемороиди – намазва се и се втрива рициново масло в засегнатите места 2-3 пъти на ден и след всяко изхождане. Това масло действа добре и при сърбеж на ануса.

Получава се добър ефект при намазване с прополисов вазелин, който има добро обезболяващо, противовъзпалително действие. Добър е резултатът от мехлеми, съдържащи екстракти от арника и конски кестен.

 Прочетете още в статиятаБилкови рецепти за лечение на хемороидикато последвате линка:

Хемороидите - хранителни добавки
Хемороидите – хранителни добавки

Препоръчителни хранителни добавки

Хемороидосан е козметичен крем с ефикасно действие при хемороиди, благодарение на умело подбраната комбинация от прополис, суха змийска отрова, салицилова киселина, черен оман, капсаицин. Високото съдържание на витамини и микроелементи в екстрактът от прополис определят силното му антиоксидантно и антибактериално действие. За повече подробности последвайте линка, поставен на името на продукта.

Кремът Венокастан представлява смес от натурални продукти – прополис, екстракт от невен и семена на див кестен. Използва се при разширени вени и хемороиди. За повече подробности последвайте линка, поставен на името на продукта.

ВЕНОТОН – S е уникална научна разработка, която създава специален крем за подхранване, омекотяване и тонизиране на кожата. Специфичната комбинация от доказани билки помага при разширени вени и хемороиди, благодарение на силата на маслените извлеци от лайка, корен от бял оман, листа от смрадлика, цвят от невен, кори от дъб, вазелин и бронопол. За повече подробности последвайте линка, поставен на името на продукта.

 

Непременно трябва да се отървете от запека. Бодилакс е натурален продукт, съставен от растителни екстракти с еднопосочно действие. Хранителната добавка допринася за нормалното функциониране на храносмилателната система. Благодарение на етеричните масла и влакнини в билките, подпомага нормалната моторика на стомашно-чревния тракт, нормалната перисталтика. За повече подробности последвайте линка, поставен на името на продукта.

Ежедневна регулация представлява уникална комбинация от природни съставки, която стимулира перисталтиката, нормализира преноса на храна през червата и подобрява усвояването на хранителните вещества. Удобна за употреба, насърчаваща естественото пречистване на храносмилателната система. Помага при запек, като стимулира редовното изхождане. За повече подробности последвайте линка, поставен на името на продукта.

 

Много ефикасни продукти за отслабване. Прочетете подробно за всеки продукт като последвате линка:

 ХИТОЗАН Трайно отслабване с „магнит за мазнини“ код30220

ПСИЛИУМ ФИБРИ За отслабване и детоксикация! код30230

МАЛИНОВИ КЕТОНИ КОМПЛЕКС Номер 1 за отслабване! код30806

ВОДОРАСЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ код30218

Хемороидите - лечение с хомеопатия
Хемороидите – лечение с хомеопатия

Хомеопатия

При лечение на хемороиди без операция хомеопатията постига също такива прекрасни резултати, както и при лечение на анусни фисури. Ако ви е известна точната диагноза, то със сигурност можете сами да си подберете необходимото ви лекарство.

Хемороидите възникват вследствие на патологични изменения в групите на кавернозните вени наслоя под лигавицата на правото черво. Тези вени се разполагат в два слоя – горен (слой под лигавицата на аналния канал), който дава началото на вътрешните хемороиди, и долен (под кожата на аналната област), който е субстрат на външните възли. Хемороидалните възли представляват натрупване на кавернозна тъкан, изпълнена с кръв.

В началния стадий хемороидите почти не се проявяват. По-късно, с увеличаване на възлите, у болните се появяват неприятни усещания в областта на ануса: чувство на издуване, горещина, сърбеж, парене. След това възлите започват да падат и могат да се появят кръвотечения. При прищипване на изпадналия възел са чести усложненията във вид на тромбофлебит със силни болки и общо неразположение.

За самостоятелно лечение на хемороиди в домашни условия най-често се прилагат следните хомеопатични средства, които се отпускат без рецепта:

„Хамамелис 3“ – специфично венозно и кръвоспиращо средство. Препаратът се взема по 7 гранули или капки 3

пъти на ден при кръвотечащи хемороиди. При това пациентът може да усеща болезненост в гърба или кръста, като че ли гърбът се раздира. Често хемороидите се съчетават с варикозно разширение на вените на долните крайници.

„Алое хЗ“ – по 7 капки 3 пъти на ден при хемороиди, съчетани с разстройства или меки изпражнения. Болният има слаб сфинктер на ануса, болка в кръстно-поясната става, чувство на топлина, упорити и чести позиви за изхождане с интензивни парещи болки в ануса. Хемороидалните топчета изпъкват под формата на гроздове след всяко изпражнение. Студените компреси и бавното движение облекчават състоянието. Приливът на венозна кръв се отразява и на други органи и части от тялото, като пациентът има главоболие, чувство за увеличение и разпъване в дясното подребрие (областта на черния дроб). При жените приливът на венозна кръв към тазовите органи предизвиква преждевре­менна менструация и раздразнение на пикочния мехур.

„Ескулус хЗ“- по 7 капки 3 пъти на ден при хемороиди, съпроводени от застойни явления в правото черво, със субективни усещания в него на тъпа болка, пълнота, стягане, чуждо тяло, топлина, сърбеж. Средството много помага при хемороиди, провокирани от запек, с усещането, сякаш трески, трънче или репей седят в лигавицата. Възлите са пурпурночервени, с болки, отекващи в гърба. Чувство на препълване в правото черво, като че то иска да излезе навън, но при цялото многообразие на оплакванията в изпражненията има много малко кръв.

„Нукс вомика хЗ“ – по 7 гранули 3 пъти на ден при хемороиди, възникнали вследствие на заседнал начин на живот при постоянна злоупотреба с алкохол, кафе, пикантна храна. Типично е еластичното изпражнение, сутрин с главоболие. Образуват се сърбящи хемороидални топчета, които не позволяват на пациента да заспи. Характерното в историята на болестта е продължителното прилагане (злоупотреба) на слабителни средства.

„Сулфур 6“- по 7 гранули един път на ден при хемороиди, обусловени от общи нарушения на обмяната на веществата. Има силно зачервяване на всички естествени отвори, хронична диария, която вдига пациента сутрин от леглото. По-добре е лекарството да се дава преди лягане и след изчезване на обезпокоителните симптоми да се спре веднага.

При остро прищипване на хемороиди лечението трябва да бъде насочено към намаляване на възпалителните явления и болезнените усещания. За тези цели е добре да се приемат:

„Диоскорея хЗ“ – по 7 гранули или капки през 1 -2 часа до намаляване симптомите на обострянето. Средството се препоръчва при гроздовидни набъбнали и много болезнени топчета със синкав цвят. Често има непроизволно изтичане на лепкава слуз от ануса.

„Ратания хЗ“ – при усещане, сякаш правото черво е пълно с натрошени стъкла. Болка и парене в ануса, възникващи след изхождане, които може да не преминават с часове.

„Ацидум муриатикум 3“ – при сърбеж, преминаващ в болка, която може да продължи с часове след дефекацията. Хемороидалните топчета са възпалени, набъбнали, със синкав цвят, крайно чувствителни към допир, болките в тях се засилват от всяко движение.

„Милефол иум хЗ“ – спира силните хемороидал ни кръвотечения от спукало се топче, когато отделената кръв е алена.

„Хиперикум 3“ – това средство старите хомеопати наричат „най-великото средство за хемороиди“, което бързо води до намаляване на болезнените усещания.

За външно лечение в период на обостряне се прилагат студени компреси от разтвора „Арника хЗ“ или „Хамамелис хЗ“. Една чаена лъжичка от единия или другия разтвор се разтваря в чаша вода. Важно значение при това има правилният избор на температурата на прилаганите разтвори, която определя самият болен. Някои пациенти предпочитат студени компреси, а други изобщо не понасят студа и за тях повече подхождат топли или даже горещи компреси. В това няма нищо странно, тъй като отношението към топлината или студа е индивидуално. Компресите трябва да се правят 3-4 пъти на ден, като се сменят, след като изсъхнат. В паузата между компресите върху възпалените топчета се поставя марлена салфетка с мехлема „Хамамелис“ или „Арника“.

Ако за 2 дни самостоятелно не се отстрани обострянето на хемороидите, е необходимо да се потърси лекар.

При лечение на хронични хемороиди лекарят хомеопат подбира лекарствата не толкова по симптоматичните признаци, колкото на основата на етиологичния (причинния) фактор. На практика причините за появата на хемороиди могат да бъдат съвсем неординарни. Ето един пример за случай на пълно излекуване на хронични хемороиди при жената на един морски офицер. След като мъжът заминавал на дълго плаване и настъпвала пауза в половия живот, у жената се обостряли хемороидите с колики в корема, сърбеж във влагалището и чувство на разпъване в долната част на корема. След предписаните й „Колинзония 3“ по 7 гра­нули сутрин и през деня и „Сепия 30“ по 7 гранули вечер преди лягане страданията й напълно изчезнали.

Хемороидите - лечение с медикаменти
Хемороидите – лечение с медикаменти

Лечение с медикаменти

Често пациентът може лесно да се справи с хемороидите посредством промени в хранителния си режим и начина си на живот. Важно е да се предотврати запекът, поради което се препоръчва към хранителния режим да се добавят фибри. Могат да се използват лаксативи, както и добавки, съдържащи фибри, като Metamucil или Citrucel. Избърсването с навлажнена тоалетна хартия или специален тампон след всяка дефекация помага да се намали дразненето. Болката от хемороидите може да се облекчи със седяща баня в продължение на 10-15 минути два пъти дневно. За намаляване на отичането се препоръчва студен компрес или компрес с лед. Много хора изпитват временно облекчение благодарение на кремове и пяна за хемороиди, които се продават свободно. Тези продукти обаче не се препоръчват при бременност.

Когато болезнените хемороиди не реагират на домашни средства, се налага професионално медицинско лечение. Пристягането с гумен пръстен вероятно е най-широко използваното лечение за вътрешните хемороиди. Освен това то е най-евтино. Тази процедура се извършва на приходящите пациенти. В основата на хемороида се поставят един или два малки гумени пръстена за прекъсване на снабдяването с кръв. След три до десет дни пристегнатият с пръстени хемороид изчезва, оставяйки раничка, която зараства за около една до две седмици. Тъй като вътрешните хемороиди са разположени в такава част от ануса, която не усеща болка, не е нужна упойка и в повечето случаи процедурата е безболезнена. Може да се наложи процедурата да бъде повторена няколко седмици по-късно. След пет години при 15-20% от пациентите вътрешните хемороиди се появяват отново, но в повечето случаи единственото, което се налага, е повторно стягане с гумени пръстени.

Външните хемороиди и някои от пролабиращите вътрешни хемороиди се отстраняват чрез конвенционална хирургическа операция в болница. В зависимост от обстоятелствата това може да изисква упойка. Пълното излекуване отнема от две до четири седмици, но повечето хора могат да се върнат към нормалните си дейности в края на първата седмица. След отстраняване по хирургически път хемороидите рядко се появяват отново.

Очаквани резултати

Хемороидите рядко застрашават живота. Повечето минават след няколко дни без медицинско лечение. Поради факта обаче, че ракът на дебелото черво и някои други заболявания на храносмилателната система също могат да причинят кървене и други симптоми, характерни за хемороидите, хората винаги трябва да се консултират с медицински специалист, когато се появят подобни признаци.

Превенция

За поддържане на правилно храносмилане и отделяне на отпадните продукти се препоръчва богат на фибри хранителен режим, ежедневни физически упражнения и сваляне на наднормените килограми. За предо­твратяване появата на хемороиди чрез засилване на вените на ануса, ректума и дебелото черво, както и за подобряване на кръвообращението се препоръчват къпини, сини боровинки, череши и витамин С. Препоръчват се също така и тинктури от бодлив залист (Ruscus aculeatus) и конски кестен (Aesculuc hippocastanum), растителни пигменти (наречени флавоноиди), които се срещат в плодове и плодови продукти, зелен чай и соя. Трябва да се има предвид, че конският кестен, както и останалите търговски препарати против хемороиди са противопоказни при бременност.

Употребата на вода заедно с богата на фибри храна или съответни добавки ще направи фекалиите по-меки и лесни за изхвърляне без прекомерен напън. Запекът не трябва да се допуска. Необходимо е да се изградят подходящи навици след дефекация. Тя трябва да се извършва, веднага щом човек усети нужда. Така се създават редовни навици. В допълнение това трябва да става спокойно и без прекомерни усилия. Дефекацията се подобрява, ако човек е клекнал над тоалетната чиния или пък краката му са повдигнати върху малка пейка или ниско столче. Четенето, работата или гледането на телевизия в тоалетната не се препоръчва, тъй като удължава престоя в седящо положение върху тоалетната чиния, което увеличава напрежението върху аналните и ректалните вени. Парфюмираните сапуни или тоалетни води могат да раздразнят аналната област и затова трябва да се избягват, както и прекомерното почистване, триене или бърсане.

Основни термини, използвани в медицината

Анус – отворът в долната част на ректума. Анусът и ректумът представляват част от дебелото черво.

Запек – трудност при изхвърляне на фекалиите, редки дефекации или недостатъчно количество фекалии.

Дефекация – изхвърляне на фекалиите през ануса.

Лигатура – завързване на кръвоносен съд или друга тръба с хирургически конец, обикновено по време на операция.

Пролабиращ – отнася се за орган, изместен от нормалното си положение, като може да стърчи навън или към някоя телесна кухина.

Чи – в китайската медицина, жизнена енергия, която е в основата на всички физически и психични дейности.

Ректум – долната част на дебелото черво. След като храната мине през стомаха и червата и бъде смляна, останалият материал, под формата на фекалии, влиза в ректума, където остава до дефекацията.

Седяща баня – топла водна баня, включваща понякога медикаменти или билки, която се прави в седнало положение, като водата покрива само слабините и бедрата. Разширени вени – подути вени, които повече не могат да поддържат подходящото налягане на кръвта в тях.

Източници: hemorrhoid.net; homeremediess.com; netgemorroya.ru; lechenie-gemorroja.com

Хемороидосан е ефективен при хемороиди!

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *