ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рецепти за лечение на заболявания на очите – ечемик, халацион, глаукома, катаракта и още…

В статията ще прочетете много важни сведения за заболявания на очите, билкови рецепти, лечение с хомеопатия, хранене, добавки, витамини, минерали и безвредни помощни средства.

Някои заболявания на клепачите често стават причина за продължителни неудобства и дори страдания. Най-често срещащите се и носещи неприятности на човека са две приличащи си, но всъщност различни заболявания – ечемик и халацион.

Ечемикът е остро, ограничено гнойно възпаление на краищата на клепачите. Образува се в резултат на инфектиране на космения фоликул или на мастната жлеза. Понякога хроничният рецидивиращ ечемик може да е сигнал за по-сериозни нарушения на здравословното състояние; например може да е следствие от скрито протичащ захарен диабет.

В началото на заболяването се появява ограничено силно болезнено подпухване по краищата на клепача. След 2-3 дни върху него се образува жълтеникава главичка, при отварянето на която се отделя гной. Понякога, особено при изцеждането на гнойта, ечемикът може да бъде много опасен и да стане причина за флегмон на очната кухина или гноен менингит.

Заболявания на очите
Заболявания на очите

Хомеопатия

За самостоятелно домашно лечение на ечемика се прилагат следните хомеопатични средства, които се отпускат без рецепта:

„Стафизагрия 3“ – да се взема вътрешно по 7 капки или 7 гранули 3 пъти на ден. Често това средство е ефективно за предотвратяване на заболяването. То може да се взема, когато много често се образува ечемик, а начален признак за новия ечемик е сърбежът по клепачите. Също така това лекарство се предписва за лечение на остатъчни явления след прекаран ечемик във вид на втвърдявания на края на клепача.

„Пулсатила 3“ – препарат със същото действие. Отличителна особеност е наличието на гъсти, жълти и лютиви секрети от очите на болния. Същото средство се предписва при възпаление на клепачите след прекарана дребна шарка.

„Меркуриус солубилис 6“ и „Хепар сулфур 6“ – да се дават по 7 гранули при тенденция за възпалителен процес в клепача към загнояване, редувайки всяко през час до изчезването на признаците на възпалението.

„Рута 3“ – за главно показание за лекарството служи появата на няколко ечемика вследствие голямо напрежение на очите, например след изпълнение на прецизна работа. Да се взема по същата схема.

„Графит 6“ – по 7 гранули 3 пъти на ден при хронично протичане на възпалителния процес в клепача, ако съществува и склонност краищата на клепачите да се напукват и кървят. Секретите от очите са лепкави, жълти, лютиви.

Халацион – хронично възпаление на хрущяла около една или няколко мейбомиеви жлези на клепачите. Образуването му е свързано със запушване на отвеждащите канали на жлезите и поява на възел на клепача. Отначало халационът представлява малко възелче в слоя на клепача, което бавно се увеличава и с времето може да достигне размера на едър грах. Възелчето е плътно, безболезнено при допир, свързано с хрущяла на клепача. Халационът се различава от ечемика с хронично протичане и липса на загнояване. Продължително съществуващият халацион води до деформация на края на клепача, като се нарушава структурата на хрущяла и се формира киста.

Традиционното лечение на халациона е хирургично. В хомеопатията има средства, помагащи за лечението на това заболяване без операция:

„Калкарея карбоника 30“ – да се вземат по 7 зрънца 3 пъти на ден за лечение на халацион при пациенти от карбоничен тип, със склонност към различни застойни и възпалителни явления, бронхити, хронични гастродуоденити, екземи, увеличение на лимфните възли. Това са пастозни, флегматични хора, лесно измръзващи и също така лесно изпотяващи се, с постоянно влажни и студени китки и ходила. Те трудно понасят мазната храна и млякото, но изпитват голяма потребност от кокоши яйца.

„Калкарея карбоника“ е конституционално средство за дълбоко системно действие върху тъканите, взема се по 7 гранули 1 път на ден, при това най-добре вечер, преди лягане.

„Сулфур йод 6“ – по 7 гранули 3 пъти на ден до пълното разнасяне на уплътнението. Лечението може да бъде доста продължително.

„Калкарея флуорика 6“ – по 7 гранули 2 пъти на ден. Средството действа бавно, но ефективно възстановява съединителнотъканните образувания, от които се състои и хрущялната тъкан.

Хомеопатия за заболявания на очите
Хомеопатия за заболявания на очите

Глаукома

Глаукомата е хронично заболяване на очите с постоянно или периодично повишаване на вътрешноочното налягане, атрофия на зрителния нерв и изменения на зрителните полета. Заболяването често се развива у хората над 40-годишна възраст.

Болестта обикновено започва незабележимо за самия болен, с безобидни оплаквания за чувство на изпълване в очи те, главоболие, периодични замъглявания на зрението, поява на цветни кръгове при гледане към източници на светлина. Понякога първият признак за заболяването може да бъде остър пристъп, съпроводен от силна болка в окото или главоболие, общо неразположение, нерядко гадене и повръщане. Постепенно зрението се влошава, което при прогресиране на заболяването може да доведе до ослепяване.

В традиционната медицина се провежда основно консервативно лечение на глаукомата, но при хронично протичане на заболяването много често се налага и хирургично лечение.

Хомеопатията има богат опит в успешното лечение на глаукомата, като спира развитието на заболяването и предотвратява несъвсем безопасната операция. Курсът на лечение винаги се провежда от лекар хомеопат, но за самостоятелна домашна практика с цел облекчаване на неприятните симптоми може да се приложат следните хомеопатични средства, отпускани без рецепта:

„Беладона 3“ – да се вземат по 7 гранули или капки 2-3 пъти на ден. Лекарството се препоръчва при наличието на силно изразен съдов рисунък и препълване с кръв на очните ябълки, което често се съпровожда от болки в очите, чувство за парене и сухота в тях, главоболие. Рядкото приемане на препарата при големи разреждания („Беладона 3“) позволява да се стопира настъпващата глаукома.

Забележка: Всички изброени по-долу препарати се вземат по същата схема.

„Аурум метал икум 6“ – прилага се при силно напрежение в очите, зрението може да се влошава на пристъпи, падат горните зрителни полета, при което болният вижда само долната половина на предметите.

„Актея рацемоза 3“ – прилага се при болки в очите, отекващи в темето.

„Колхикум 3“ – когато болките в очите се съчетават с обостряне на болките в ставите.

„Фосфор 6“ – средството се препоръчва, когато глаукомата започва с повтарящи се пристъпи на силни невралгични болки в очите, особено при хора, продължително злоупотребяващи с тютюн.

„Бриония 6“ – при глаукома, когато даже малко зрително натоварване предизвиква обилни, горещи сълзи, освен това у болния се наблюдават фотофобия и влошаване на зрението.

„Парис квадрифолия 3“ – когато болният по време на пристъпа на глаукома има усещане като че ли очите висят на връвчици.

„Рододендрон хЗ“ – когато болките в очите се усилват преди смяната на времето.

„Прунус спиноза хЗ“ – средството се препоръчва при появата на внезапни болки в дясното или лявото око с усещането, че окото всеки миг ще се пръсне, облекчение настъпва, след като потекат сълзи.

„Цедрон 3“ – когато пристъпите започват със жестоки конвулсивни болки в очите. Болките се разпространяват в тъканите около очите, преминават към носа, като се съпровождат с отделяне на парещи сълзи.

Перде на окото - катаракта
Перде на окото – катаракта

Катаракта

Катарактата е заболяване на очите, съпроводено от помътняване на веществото или капсулата на лещата на окото. Тя най-често се появява на фона на общи обменни нарушения (например диабет), токсични и радиационни въздействия върху организма като цяло, след прекарани травми на окото или възпалителни процеси в него.

Симптомите и оплакванията на болните са разнообразни и са свързани с понижаване остротата на зрението и субективни усещания за чуждо тяло (пясък или др.) в очите. Незначителните начални помътнявания на лещата в ранните етапи на заболяването може да забележи само лекар офталмолог при изследването на окото с помощта на специални прибори. При развита катаракта областта на зеницата е сивкава, сивкавобяла или млечнобяла, което вече се забелязва с невъоръжено око при обикновен преглед.

Традиционната медицина предлага няколко начина за медикаментозно лечение, но основно тя се придържа към хирургично отстраняване на катарактата.

Интересно е да се отбележи, че показанието за хирургично лечение е зрелостта на катарактата, а докато тя не е узряла, на пациента се предлага изчакване. „Прогресивен“ подход, нали? Но той най-добре отразява кризата в традиционната съвременна медицина, засягаща нейните методи и възгледи за различни заболявания.

Хомеопатията не приема такива изчаквания, които позволяват болестта постепенно да завземе невидими дълбини на организма. Това, което виждаме в лещата, е само малък връх от айсберга, узрелите плодове на болестта, а не самата тя. Хомеопатичните средства при катарактата се подбират според индивидуалните симптоми на заболяването. За самостоятелно домашно лечение може да се прилагат следните хомеопатични препарати, отпускани без рецепта:

„Натриум муриатикум 12“-да се вземат по 7 гранули 2 пъти на ден. Това се смята за основно при лечението на катарактата. При четене или писане буквите се сливат, появяват се искри в очите и те се изморяват бързо. Около всички предмети се виждат зигзагообразни контури във вид на пламък, усеща се парене в очите. Пациентите са обезпокоени от силно сълзене, сълзите буквално струят от очите им, понякога се забелязват слузесто-гнойни секрети при натиск в областта на слъзната торбичка.

„Каустикум 6“ – по 7 капки един път на ден в началния стадий на заболяването. При наличие на температура, парене, усещане за пясък в очите, слабост на очните мускули и раздвояване.

„Секале корнутум хЗ“ – по 7 капки 3 пъти на ден при възрастова (старческа) и диабетична катаракта.

„Кониум 3“ – вътрешно по 7 капки 3 пъти на ден при катаракта в старческа възраст с прояви на общо изнемощяване. Също така това средство се прилага при лечение на катаракта след скорошна травма на окото.

„Нафтал инум 3“ – вътрешно по 7 капки 2 пъти на ден в случай на катаракта с усещане за изригвания пред очите.

„Еуфразия 3“- вътрешно по 7 капки 3 пъти на ден при катаракта, съпроводена с лютиво сълзене, наличие на лепкава слуз върху роговицата, парене в очите и постоянна нужда от премигване.

„Канабис сатива 3“ – вътрешно по 7 капки 3 пъти на ден при катаракта на почвата на нервни разстройства, злоупотреба с алкохол и тютюн. Болният вижда всичко като в мъгла и чувства бързото приближаване на слепотата.

„Цинна 3“ – вътрешно по 7 капки 2 пъти на ден при катаракта, когато болният вижда всички предмети в жълто, при цветна слепота и далтонизъм (смесване на светлините). Употребата е продължителна.

За поставяне в очите може да се приложи воден разтвор (!) „Цинерария хЗ“ – по 1 капка 4-5 пъти на ден, в продължение на няколко месеца поред.

Хранене за здрави очи
Хранене за здрави очи

Лечение с диета и правилно хранене

Често неправилното хранене и грешният режим провокират заболявания на очите. Затова храната трябва да бъде разнообразна и да съдържа всички необходими витамини и минерали. Полезни сокове за очите са от моркови и боровинки. Въздържайте се от тютюнопушене и вредна (мазна) храна. Най-полезни са ястията, които съдържат витамини A, C, E. Получаването на тези витамини в организма подобрява зрението от 7-20%. Затова е важна редовната им употреба.

Витамин А е много важен за зрението, тъй като е част от пигмента на ретината. Липсата на този витамин води до „нощна слепота“ (зрението отслабва по здрач и след залез слънце). Редовен поток от него в организма е необходим за всяко увреждане на зрението. С високо съдържание на витамин А са морковите, което ги прави ценен продукт за очите. Този зеленчук е растителен източник на бета-каротин, който се превръща в организма във витамин А. Също в жълтите чушки и авокадото го има значително повече, отколкото в морковите. Лидер в този показател е кайсията. Нещо повече, тя е полезна както в пресен, така  и в изсушен вид. Дневната доза на витамин А се намира в два жълтъка.

Витамин C. Състоянието на окото е свързано главно с кръвоносните съдове. И основният техен защитник е витамин С. Ето защо той е толкова важен за здравето на очите. Боровинките са много богати на витамин С и затова трябва да ядете много боровинки най-вече черни. Ако нямате достъп до пресни плодове ползвайте хранителните добавки, за които можете да прочетете по-долу.

Витамин Е. Този мощен антиоксидант намалява риска от преждевременно остаряване на тъканите на окото, появата на дегенеративни изменения на ретината и ириса. Редовният прием на този витамин също се противопоставя на заплахата от появата на очни тумори. Една супена лъжица настъргано зеле съдържа дневна доза от този витамин. В допълнение, можете да го получите от 50-100 гр лешници или бразилски орехи.

Витаминозна храна
Витаминозна храна

Витамини, минерали и добавки за здравето на очите

Всички продукти, за които ще прочетете по-долу са произведени от реномирани фирми и с гарантирано качество. За повече подробности последвайте линка, който е поставен на името на продукта.

Продуктът АЙ СЕТ повлиява благоприятно пациенти с глаукома, катаракта, диабетна ретинопатия. Стимулира възстановителните процеси при уморени очи и отклонения, свързани с пребиваване в прекомерно или твърде слабо осветени помещения.

ВИРУМИН ОПТИ е един от най-качествените продукти за защита на зрението на българския пазар. Този здравословен микс, съставен от люспи от елда, сушени плодове, моркови и боровинки, е най-добрият приятел на очите.

Продуктът ЧЕРНА БОРОВИНКА се препоръчва при зрителни проблеми, смущения в тъмнина и сумрак, при работа с компютър, за възстановяване след заболявания на очите и предотвратяване на катаракта и макулна дегенерация.

Очила д-р Вижън – революционен метод за лечение! С помощта на специалните лазерни перфорации върху лещите на очилата се ограничава светлинния поток. Малките дупчици позволяват само преките светлинни лъчи в тесен ъглов път да стигнат до роговицата на окото чрез намаляване на разнообразието на ъглите, от които светлинните лъчи могат да влязат в очите. При този процес ефектите на пречупване, които се получават при проблемно зрение, се намаляват, защото „кръга от размазване“ върху ретината е пропорционално по-малък. В резултат, визуалният образ е много по-ясен, определен и ярък. Благодарение на този ефект се неутрализира умората на очите и ако се ползват често, очилата подобряват значително зрителната острота още след използването им през първите дни.

Лутеин МЕГА КОМПЛЕКС е един от доказаните продукти за поддържане на зрението. Лутеиновите капсули на Sanct Bernhard съдържат още бетакаротин, екстракт от черна боровинка и витамини и това ги прави отлично средство за съхраняване здравето на очите. Профилактичният им прием намалява риска от катаракта /перде/ и макулна дегенерация. Укрепват кръвоснабдяването на окото, като стабилизират капилярите и улесняват микроциркулацията на кръв. Това прави зрението ясно и издържливо на продължителни натоварвания, предпазва от образуването на тромби.

Витамин А се използва от десетки години за лечение на заболявания на очите. Затрудненото нощно виждане често се дължи на липсата на витамин А. Дефицитът на витамина може да предизвика уголемяване и изсушаване на очната ябълка. В напредналите фази на дефицит може да се получат възпаления и дори ерозия на роговицата. Изключително тежък недостиг на витамин А може да предизвика слепота.

Витамин С е класически, доказано силен антиоксидант с цялостно въздействие върху оздравяването на организма.

С помощта на продукта МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ + ЛУТЕИН се неутрализират слабости и проблеми със зрението. Специалният компонент лутеин допринася за забавяне на дегенеративните процеси в зрителния апарат, които са характерни за напредналата възраст и някои хронични заболявания.

Билколечение при заболявания на очите
Билколечение при заболявания на очите

Билколечение и народна медицина (извадки от книгата БИЛКОЛЕЧЕНИЕ на Поля Димитрова)

Рецепти за общо укрепване на очите

  1. В продължение на 1 месец да се яде сурово покълнало жито.
  2. Да се пие чай от бял равнец: 1 чаена лъжичка билка се залива с 250 мл вряща вода. След 3 минути запарката се прецежда. Изпива се на 3 пъти преди хранене.
  3. 1 стрък босилек и 1 стрък мащерка се заливат с 500 г вряща вода. Киснат 3 минути и запарката се прецежда. След изстиване с нея се правят компреси на очите. Държат се до 30 минути, като се подновяват непрекъснато.
  4. Сутрин очите се мият със следната запарка: Смесват се и се разбъркват внимателно 15 г цвят от слез и 20 г цвят от бъз. Заливат се с 500 мл вода и се варят на тих огън 20 минути. Отварата се прецежда. Свареният цвят се налага на очите, държи се 10-15 минути, а с отварата се промиват очите.
  5. 50 г очанка се сварява в 1 л вода. Прецежда се. С отварата се правят промивки и се пие 3 пъти дневно по 1 кафена чашка.
  6. В 250 мл вряла вода се запарва 1 супена лъжица лайка. Кисне 5 минути и запарката се прецежда. След като изстине с нея се промиват очите.
  7. В 250 мл вода се запарва 1 супена лъжица метличина. След изстиване се прецежда и със запарката се промиват очите.
  8. В 250 мл вода се запарва 1 супена лъжица очанка. Като изстине се прецежда и със запарката се промиват очите.
  9. В 400 мл вряла вода се запарват 2 супени лъжици цвят от казанлъшка роза. Кисне 1 час и се прецежда. Използва се за промивки на възпалени очи.
Билките в помощ на очите
Билките в помощ на очите

При възпаление на очите

  1. Попарен цвят от лайка се слага в марля. Държи се на очите 30-40 минути.
  2. 1 супена лъжица жиловлек се залива с 500 мл вряла вода. Прецежда се след изстиване, слага се в марля и се налага като компрес на очите.
  3. В 200 мл прясно мляко се вари на тих огън 3 минути 2 супени лъжици цвят от камилек. След изстиване се прецежда, слага се върху марля и се правят компреси на очите.

При болки в очите

  1. Смесват се и се разбъркват внимателно 15 г цвят от слез и 20 г цвят от бъз. Цялото количество се слага в 500 мл вода и се вари на слаб огън 20 минути. Отварата се прецежда и свареният цвят се налага на очите. Държи се 10-15 минути, а с отварата се правят промивки на очите.
  2. Сварява се великденче и с прецедената отвара се мият очите.
  3. 2 цвята от бъз се варят в 1 чаена чаша вода и отварата се прецежда. С течността сутрин и вечер се правят компреси.
  4. При възпалени клепачи
  5. 1 супена лъжица семе от резене се запарва с 500 мл кипяща вода. Запарката се прецежда. 2-3 пъти дневно клепачите се измиват леко с памучен тампон, напоен с течността.
  6. 1 супена лъжица счукани плодове от шипка се варят на тих огън в 300 мл вода 10 минути. След изстиване отварата се прецежда и с нея се промиват очите.

При възпален слъзен канал

Смесват се и се разбъркват внимателно по 50 г стръкове от камшик, борови връхчета, листа от живовлек, жълт кантарион и очанка. 2 супени лъжици от сместа се залива с 500 мл вряща вода. Ври 10 минути и след изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша преди хранене.

Билколечение и народна медицина
Билколечение и народна медицина

При ечемик на окото

  1. 1 жълтък от прясно яйце се разбива с малко сол и се налага на болното място.
  2. Разбива се белтъкът на 1 прясно яйце и с памучно тампонче ечемикът се маже 3 пъти дневно.
  3. Обелва се 1 скилидка чесън, измива се с топла вода и се прекарва 12 пъти по клепача на окото.
  4. Сварява се 1 прясно яйце, като се вари 10 минути след кипване на водата. Топло се разрязва и се налага върху ечемика. Покрива се с марля и се държи 20 минути, като през това време болният лежи. След изтичане на времето ечемикът се налага с втората затоплена половинка на яйцето.

При замрежване на очите

  1. Смесват се и се разбъркват добре по 100 г маточина и очанка. 2 супени лъжици от сместа се залива с 400 мл ! вряща вода. Ври 5 минути на тих огън и след изстиване отварата се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша преди хранене.
  2. Болният да промива очите си с лимонова вода: 1 чаена лъжичка лимонов сок се смесва със 100 мл преварена вода. В окото се капват 1-2 капки от разтвора.

При зачервени очи

  1. 1 цвят от бял бъз се запарва във вряща вода за десетина минути. Със запарката се правят бани на окото.
  2. 1 път дневно – сутрин на ставане, се взема кърпа от твърд плат, мокри се в топла вода и в продължение на 5-6 минути се разтрива целия корем. След това влагата се попива със суха кърпа и болният се облича. Тази манипулация трябва да се прави редовно в продължение на 1 месец.
  3. 1 парче суров бял дроб се посипва с пудра захар и се слага за около 1 час на окото. Веднага помага.
  4. В белтък от прясно яйце се потопява памук и се оставя да престои на окото десетина минути. Прави се 3 пъти на ден – сутрин, на обяд и вечер. Лекува и ечемик на окото.
Билки
Билки

При кокоша слепота

Смесват се и се разбъркват внимателно по 50 г стръкове от камшик, борови връхчета, исландски лишей, зайча стъпка, очанка и метличина. 2 супени лъжици от сместа се залива с 500 мл вряща вода. Ври 10 минути на тих огън и след изстиване отварата се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди хранене.

При конюнктивит

В болното око се впръсква мляко от здрава жена-кърмачка.

При късогледство

  1. Смесват се и се разбъркват внимателно по 100 г метличина и очанка. 2 супени лъжици от сместа се залива с 500 мл вряща вода. След изстиване запарката се прецежда. Пие се 3 пъти дневно по 1 винена чаша преди хранене.
  2. Да се ядат много плодове и зеленчуци.
  3. 100 г трънкосливки и 3 супени лъжици захар се слагат в бирено шише и се заливат с вода. Варят се с шишето на водна баня 15 минути. Изпива се на 1 път. Лечението продължава 1 месец.

При отслабнало зрение

  1. Всяка вечер на очите се превързва резен суров картоф. Картофът се измива, подсушава и без да се бели от него се изрязват 2 кръгчета като за пържене и се налагат върху очите. Държат се 30-40 минути.
  2. 1 връзка магданоз се залива с 1 л вряща вода. Кисне 1 час. Течността се прецежда и изпива през деня вместо вода.
  3. Сутрин преди закуска наведнъж се изпива сокът от 3 предварително настъргани картофа, смесен с 1 супена лъжица гликоза и сока от 1 лимон.
  4. Да се ядат много плодове от черна боровинка и тиква, да се пие прясно изцеден сок от моркови. Да се ядат много сирене, домати, пъпеши, праскови, черен дроб и жълтък.
Фитотерапия
Фитотерапия

При отслабване на зрителния нерв

  1. 1 чаена лъжичка жълт кантарион се запарва с 200 мл вряща вода. Кисне 15 минути и се прецежда. Със запарката се мият очите и им се прави компрес със сварената билка.
  2. Да се налагат очите с пресни листа от жиловлек.
  3. Възварява се 200 мл вода и в нея се разтваря (без да се вари) 1 чаена лъжичка мед. Като изстине се промиват очите.
  4. Сварява се магданоз и като изстине с него се налагат очите.
  5. Сварява се 1 яйце и се счуква. Поставя се върху марлич- ки и с тях се налагат очите.
  6. Очите се налагат с прясно несолено сирене или прясна несолена извара, сложени върху марля.
  7. В прясно мляко се сваряват цветове от слез (камилек), слагат се върху марлички и с тях се налагат очите.
  8. Очите се налагат с бял хляб, натопен в червено домашно вино и поставен върху парчета марля.
  9. В очите се капе мляко от жена-кърмачка.

При катаракта

  1. Стриват се листа от змийско мляко и с мокри пръсти се мажат ъгълчетата на очите. Прави се сутрин и вечер. Болният да не се плаши от паренето. След 30-40 дни пердето изчезва.
  2. Прясно изцеден лимонов сок се прецежда през прегъната на няколко ката марля. Капе се в окото по 1 капка в продължение на 10 дни. След това 10 дни през ден по 1 капка и се завършва с 1 капка през 2 дни в продължение на 10 дни.
  3. Да се съберат капки от лозата, като се порязва напролет. Капе се 3 пъти по 1 капка в очите. Помага и при очни възпаления.
  4. Да се ядат много лимони.
  5. Попарва се ситно нарязан магданоз, поставя се върху марля и с нея се налага окото. Отварата се пие вместо чай.
  6. Смесват се и се разбъркват внимателно по 50 г листа от жиловлек и стръкове от очанка. 2 супени лъжици от сместа се залива с 400 мл вряща вода. Ври 10 минути на тих огън и след изстиване отварата се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди хранене.

При петна по роговицата на окото

3 чаени лъжички очанка се запарва с 500 мл кипяща вода. Ври 5 минути на тих огън, кисне 30 минути и отварата се прецежда. С нея се правят компреси на очите.

При сълзене на очите

Смесват се и се разбъркват внимателно по 10 г стръкове от очанка, корени от дилянка, цвят от люляк и стръкове от седефче, 15 г стръкове и корени от цариче и 20 г цвят от лайка. 3 чаени лъжички от сместа се залива с 500 мл студена вода. Кисне 8 часа и извлекът се загрява до кипване. След 3 минути се прецежда. С топличкия разтвор се правят компреси на очите.

Източници: vseoglazah.ru; proglaza.ru; allaboutvision.com;

https://www.youtube.com/watch?v=_XmN52t0tdA

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *