ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Зъбобол се спира ето така! Тези методи са изпробвани и действат!

Зъбобол наричаме всяка болка или раздразнение във вътрешността на зъба или около него, често придружени от възпаление или инфекция.

Зъбоболът може да се усеща като остра или притъпена пулсираща болка. Зъбът е чувствителен към натиск, топло, студено и сладко. Когато болката е силна, често пъти е трудно да се определи проблемният зъб. При зъбобол пациентът трябва веднага да отиде на преглед при зъболекар за поставяне на диагноза и лечение. В случай че не се предприеме лечение, проблемът обикновено се задълбочава.

зъбобол
Зъбоболът може да се усеща като остра или притъпена пулсираща болка

Причини и симптоми

Причините за зъбобол са най-различни:

– Разрушаване на зъба (зъбен кариес)

– Възпаление на пулпата на зъба (пулпит)

– Абсцес

– Възпаление на венците и парадонтоза

– Счупена или разхлабена пломба

– Пукнат или импактен зъб

– Оголен корен на зъба

– Храна между зъбите или между зъбите и венеца

– Раздразнен нерв в резултат на стискане и скърцане със зъби

зъби
Храната между зъбите може да предизвика болка

– Натиск от запушени синуси

– Нараняване

Диагноза

Поставянето на диагноза включва определяне на мястото и причината за болката. Зъболекарят задава конкретни въпроси на пациента, например дали има повишена чувствителност и дали болката се усилва през нощта.

След това оглежда устата на пациента за подутини, зачервяване и наранявания на зъбите. Наличието на гной е индикатор за абсцес или заболяване на венците.

Възпаленото място се изплаква с топла вода, за да се отстранят хранителните остатъци и да се провери чувствителността към промяна на температурата. След това мястото се подсушава с памук, при което се проверява чувствителността към натиск.

При необходимост се прави рентгенова снимка, която ще покаже дали има гранулом, пукнат или наранен зъб или проблеми в костта.

Как се лекува?

Самолечение при спешни случаи

Зъбоболът трябва винаги да се лекува от професионален зъболекар. Някои методи на самолечение могат да облекчат болката само временно:

– Изплакване с топла солена вода

– Отстраняване на хранителните отпадъци със специален конец

– Приемане на аспирин или ацетаминофен (Tylenol) за успокояване на болката. Таблетката трябва да се глътне, а не да се поставя директно върху болния зъб или венец.

– Студен компрес от външната страна на бузата. Не използвайте топъл компрес, тъй като това ще разпространи инфекцията.

– Етерично масло от карамфил за обезболяване на венците. Маслото може да се втрие директно във възпалената част или в него да се натопи парче памук, което се слага върху болния зъб.

– Парче памук, натопено в чай от лайка, се поставя върху възпаления зъб или устата се изплаква с отварата за успокояване на болката.

чай от лайка
При зъбобол – чай от лайка

Когато зъбоболът е предизвикан от инфекция или разрушен зъб, лечението трябва да се извършва от зъболекар.

За временно облекчаване на болката се препоръчват няколко алтернативни метода на лечение – билката Corydalis yanhusuo (вид лисичина), акупресура, акупунктура и рейки. Акупунктурата трябва да се прави само от правоспособен лечител.

Алопатично лечение

Лечението зависи от причината за зъбобола. Ако болката се дължи на разрушаване на зъба, зъболекарят ще почисти разрушената част и ще възстанови зъба с пломба от сребърна амалгама или композитна смола.

Разхлабените и счупените пломби се отстраняват, възпаленото място се почиства и се поставя нова пломба.

При наранена пулпа е необходимо лечение на каналите на корените.

Зъболекарят или ендодонтистът отстранява разрушената пулпа, запълва пространството с паста, за да го успокои, и покрива зъба с коронка, която го предпазва. В случай че възпалението не може да се лекува по никой от тези начини, зъбът трябва да се извади.

При навременно лечение зъбоболът отминава бързо. Когато мястото не е инфектирано, всички манипулации – пломбиране, лечение на канали в корените и вадене на зъб, се изпълняват при минимален дискомфорт за пациента. Когато не се вземат мерки обаче, може да се получи сериозна инфекция, която обхваща синусите и челюстната кост и понякога причинява отравяне на кръвта (сепсис).

Превенция

Най-важната превантивна мярка срещу зъбобол е поддържане на хигиената на устата. Препоръчва се зъбите да се мият с четка поне два пъти дневно, за предпочитане след всяко хранене.

Ежедневното почистване с конец предпазва от възпаление на венците, като отстранява хранителните остатъци и бактерии около венците и между зъбите. На всеки шест месеца трябва да се планира посещение при зъболекар за преглед и професионално почистване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *