ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Язва на стомаха и дванадесетопръстника – лечение с хомеопатия, добавки, диета и билки

В статията ще прочетете конкретни рецепти за лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника. Хомеопатия. Лечение с хранене. Лечение с билки. Препоръчителни хранителни добавки. Алопатично лечение.

Язва на стомаха
Язва на стомаха

Едва ли ще се намери подобно заболяване, при изучаването на което така отчетливо да се разбере, че лечението само на поразения от болестта орган е неблагодарна и често безполезна работа. Взаимната връзка на нарушенията в работата на органите на храносмилателната, ендокринната и нервната система е очевидна и трябва да се отчита при съставянето на схемата на лечение.

Може би най-вече при лечението на язвената болест хомеопатичните лекарства се подбират с изключително внимателна преценка на психологичните особености на пациента. Продължителният принудителен начин на поведение, обусловен от ситуацията и реакциите наличността към нея, води до функционални психосоматични нарушения и органни неврози, които по-нататък могат преминат в устойчиво патологично състояние – болест.

Лечение на язва и хомеопатия

Психическите реакции на видовете стрес и ситуации протичат различно при отделните хора в зависимост от индивидуалния тип. Взаимната връзка на психичния тип и заболяването на органа е особено нагледна при избора на хомеопатично лечение на язвата на стомаха и дванадесе­топръстника.

Например хомеопатичното лекарство Анакардиум се предписва, когато психосоматичната основа на заболяването е дълбок вътрешен конфликт или раздвояване на личността, при вътрешна борба на две противоположни желания. Често причини за нервното изтощение са прекалените претенции (когато иска повече, отколкото може) или изтощаващите умствени занимания. По-късно паметта на пациента се влошава, особено за имена или фамилии, той усвоява лошо прочетения материал. У болния се появяват нерешителност, липса на увереност в себе си с чувство за безпомощност, чувство за нереалност на настоящето, като че ли всичко става насън или с някой друг. Характерът, за който е подходящ Анакардиум, е специфичен – човекът не може да се успокои, ако нещата не са на местата си, много лесно се обижда, може бързо да изпадне в гняв и даже да оскърби всеки, който му противоречи. За протичането на язвената болест са характерни болките в стомаха от глад и през нощта. Храната и топлината са добро средство за подобряване общото състояние на болния. Храната по принцип помага на такъв човек при всички разстройства.

В домашната практика за смекчаване на симптомите на язвата може самостоятелно да се подберат хомеопатични препарати на основа на оценката на съществуващите симптоми:

Усещане за буца при преглъщане:

„Игнация 6“ – да се вземат по 7 гранули 15 минути преди хранене.

„Аза фетида 6“ – по същата схема, когато буцата се надига нагоре по хранопровода. Изобщо това е едно от основните хомеопатични лекарства при стомашен диском- форт (натиск, оригване, куркане на червата).

„Абиес нигра 3“ – усещане за „камък“ в долната част на хранопровода по време или веднага след хранене.

„Купрум метал икум 6“ – спазми, буца в хранопровода с рефлекторно възникване на задушаване по време на хранене.

Оригване:

„Нукс мошата 3“ – оригване на въздух. У болния има усещането, че „цялата храна се превръща във въздух“.

„Магнезия карбоника 6“ – оригване с мирис на развалени яйца.

„Аргентум нитрикум 6“ – шумно оригване на въздух веднага след прием на храна. Това лекарство е особено подходящо за пациенти, които са припряни и ядат много бързо.

Киселини:

„Ирис 3“ – киселини със силно слюноотделяне, често с кисел вкус в устата.

„Робиния 3“ – за разлика от първото киселините са с оригване е кисело съдържание.

„Натриум фосфорикум 6“ – киселина с кисело оригване, което може да се засилва след прием на мляко, масло, мазина, плодове.

„Графит 6“ – киселини при хора, склонни към преяждане. Болният не понася добре месо и мазна храна, има обилно слюноотделяне със солен или горчив вкус в устата.

„Ликоподиум 6“ – киселини с подуване на стомаха и чувство за голямо препълване в него, появяващо се веднага след хранене.

„Капсикум 3“ – чувство за парене в хранопровода, без да е свързано с непосредствен прием на храна.

„Арсеникумалбум6“-мъчителни киселини, чувство за парене в стомаха, появяващо се винаги през нощта.

Болки в стомаха:

„Колоцинт хЗ“ —силни конвулсивни болки, които карат болния да притиска колене към гърдите си (“да се сгъва на две“) или да притиска корема си към нещо твърдо. Болките намаляват от топлина. Често обострянията могат да бъдат провокирани от отрицателни емоции или гняв.

„Магнезия фосфорика 6“ – болките се успокояват от топлина, а се засилват от студ и през нощта.

„Диоскорея 3“ – болките са с остър характер, но за разлика от двете предишни средства намаляват не при сгъване, а при изпъване на тялото. Болката започва в областта на пъпа и се разпространява в целия корем, а понякога и в крайниците.

„Купрум металикум 6“- конвулсивни болки, които могат да са съпроводени с повръщане и разстройство, засилват се от натиск върху корема и се успокояват от топлина.

„Вератрум албум 6“ – болка с пребледняване на лицето и избиване на студена пот върху челото, болният се чувства като пред припадък.

Гадене и повръщане:

„Ипекакуана 3“ – прилага се при повръщане след хранене, което се предшества от упорито гадене със силно слюноотделяне. Езикът в случая остава много чист.

„Нукс вомика 3“ – сутрешно гадене и повръщане.

„Кокулус 3“ – гадене със световъртеж, които могат да се появят веднага след събуждане. Всички симптоми се засилват по време на пътуване в градския транспорт (от люшкането).

„Колхикум 3“ – гадене или повръщане при вида или миризмата на храна.

При упорито хълцане най-доброто средство може да бъде „Страмониум 3“, приеман по 7 гранули на всеки 15- 20 минути до спиране на пристъпа.

Хранителни добавки

Добавки при язва на стомаха
Добавки при язва на стомаха

Всички продукти, които са изброени по-долу имат конкретна насоченост за подобряване здравето на стомаха. За да прочетете подробности, последвайте линка, който е поставен на наименованието на продукта.

Най-голямото предимство на ВИРУМИН е, че е изцяло натурален продукт. Той не съдържа абсолютно никакви консерванти и оцветители. Доказано е, че естествените съставки в люспите на елдата защитават и успокояват лигавицата на храносмилателната система.

РАСТИТЕЛЕН ВЪГЛЕН – представлява природен продукт , който има висока адсорбционна активност. Получава се при изгаряне на бреза или топола, осъществено под контрол и последващото активиране и увеличаване на порьозната му вътрешна повърхност.

Храносмилателни ензими с витамин С, подпомагащи разграждането на белтъчините приемани с храната! Препоръчват се при проблемно храносмилане, дискомфорт, подуване на стомаха и газове.

Царски билки за храносмилателната система – Подобрява дейността на храносмилателната система, както и функциите на черния дроб, стомаха, панкреаса, червата, жлъчката. Има антимикробно, антистресово, антивирусно и адаптогенно действие. Съдържа пчелен мед и екстракти от златен корен, лайка, гинко-билоба, живовляк, звъника, сладник.

Ябълкови фибри за здрав стомашно-чревен тракт – В 1 дъвчаща таблетка от 3 г се съдържат ябълкови фибри 56%, овесени фибри 7% и целулоза 2%. Препоръчва се при намален прием или недостиг на фибри в основното меню, завишени нива на холестерол, гастрит, язва, интоксикация с тежки метали, дивертикули на колона, газове в червата и стомаха, запек, хемороиди и др.

ГАСТРИНАЛ подобрява управлението на храносмилателните процеси и изчиства нервните импулси, от които зависи контролът върху фазите на храносмилането. Екстрактите от лечебни растения упражняват антисептичното си и противовъзпалително действие, чрез които се потискат болестни процеси в стомаха и червата.

Ябълков оцет на капсули неутрализира киселините в стомаха. Ябълковият пектин допринася за доброто храносмилане и оказва противовъзпалителен ефект.

Диета за стомашни и дуоденални язви:

Диета при язва
Диета при язва

Стомашната язва и тази на дванадесетопръстника засяга цялото човешко тяло. Лечението е невъзможно без правилно съставена терапевтична диета.

Диетичната терапия при язва на стомаха е, както следва:

Диетата трябва да включва достатъчно количество мазнини, белтъчини, въглехидрати, минерали и витамини (изисква A, C и витамини от група В);

Храната не трябва да дразни лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника;

Храненето трябва да бъде често – на всеки 3-4 часа;

Да не се използва много гореща или студена храна, тя трябва да е със стайна температура;

Продуктите, включени в диетата не трябва да предизвикват киселини в стомаха;

Едно хранене не трябва да съдържат големи количества храна;

Храната не трябва дразни лигавицата на стомаха;

Ежедневната употреба на сол трябва да се намали до 10-12 грама;

Основна цел

Основната цел при лечението на язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника е възстановяването на всички процеси, които протичат в организма. С тази задача перфектно се справя обикновеното мляко, което за пациенти с пептична язва е една от най-полезните храни. Млякото съдържа голям брой основни вещества за тялото.

Ако тялото ви абсорбира лошо млякото, опитайте да го ядете топло и на малки порции. Можете също така да се пиете мляко, разредено с кафе или чай.

За ускоряването на лечебния процес също допринасят растителните масла (слънчогледово и зехтин), използвани наравно с животинските мазнини.

Опитайте се да се консумирате ежедневно 3000-3200 ккал – 100-110 грама мазнини, 100 г протеини, въглехидрати 400-450 г.

Хората с пептична язва може да включат в диетата си:
  • хляб и хлебни изделия (бял, пшеница, бисквити, крекери);
  • яйца (бъркани или като омлет на пара);
  • супи (зърнени храни, зеленчуци, пилешко, млечни продукти);
  • мляко и млечни продукти (мляко, сметана, крем, извара, кисело мляко);
  • месо (говеждо, пилешко, телешко месо, котлети, кюфтета);
  • рибни ястия (варени речни риби – костур, щука, костур, всякакви видове с ниско съдържание на мазнини);
  • зеленчуци (моркови, картофи, цвекло, тиквички, тиква);
  • зърнени култури и макаронени изделия (елда, грис, овес, ориз, ечемик, булгур, тестени изделия варено);
  • мазнини (растително масло, краве масло и животински мазнини);
  • плодове (малини, ягоди и други);
  • сладки храни (желе, сметана, плодове компот);
  • течности (бульони пилешки, зеленчукови, чай и негазирана минерална вода).
Млякото се препоръчва при язва
Млякото се препоръчва при язва
При язва на стомаха и дванадесетопръстника, следва да бъдат изключени от хранителния режим:
  • месни ястия (тлъсти меса, пържени храни);
  • рибни ястия (мазна риба, пържени ястия);
  • супи (гъби);
  • мазнини (овча лой, говеждо месо и сланина);
  • солени и пикантни ястия;
  • колбаси;
  • консерви;
  • хляб и хлебни изделия (пасти, ръжен хляб, кексове);
  • алкохолни напитки;
  • сладолед.

Прочетете статията ДИЕТА ПРИ ЯЗВА, като последвате линка.

Народна медицина

(от книгата на Христо и Йонко Мермерски „Как да се лекуваме и запазим здравето си чрез хранене със здравословни храни“)

Билколечение при язва
Билколечение при язва

Рецепти за лечение на язва на стомаха

  1. Взема се 0,5 кг овча или телешка прясна несолена лой; 2-3 топчета (около 30-40 стръка) жълт кантарион; едно пакетче дъвка сакъз (мастикс) от аптеката. Цветчетата на кантариона се изсушават на печката, стриват се и се пресява през сито. Лойта след като се разтопи, също се прецежда през марля или сито. Поставя се на огъня – лойта и дъвката в нея. След това се поставя кантарионът, обаче съдът се отстранява от огъня, за да не се получи кипене. Сипва се по малко от билката и се бърка, за да не се получи утайка от кантариона. След това се изсипва в съд – може бурканче. Яде се по 1 ч.л. на гладно, като се поглъща без да се дъвче. Може да се яде примерно с мляко, чай или вода.
  2. Взема се 1 белтък от прясно яйце и се разбива с 1 ч.л. пудра захар и 1 с.л. зехтин. Всяка сутрин на гладно от сместа се взема по 1 с.л. Продължава 10 последователни дена. Може да се ползва и при гастрит. В неограничено количество се ядат варени охлюви.
  3. По една супена лъжица пудра захар, сода бикарбонат и медицинска сяра (рафинирана сяра от аптеката)се смесват и от сместа се взема по 1 ч.л. 20 минути преди ядене за успокояване на болката. При периоди на изостряне се пие поне 10 дни.
  4. Също така се прави смес от рафинирана сяра, сода бикарбонат и ситно смляна изпечена леща. Един час преди ядене се взема по една чаена лъжичка от сместа – пие се като прах и се прокарва с вода 3 пъти на ден.
  5. Приема се по едно кубче обикновен локум (без ядки) с капната върху него една капка йодова тинктура, преди хранене, през първия ден. През втория ден две капки, третия ден – три капки и така нататък до седем. На осмия ден – шест капки и така нататък в обратен ред до една капка на тринадесетия ден.
  6. Вземат се 500 гр чист пчелен мед, 2 с.л. смлян на прах жълт кантарион и 1 к.ч. чист зехтин. Разбърква се много добре. Взема се от сместа по 1 с.л. 3 пъти дневно 30 минути преди храна.
При язва на стомаха
  1. Смесете сока от два лимана, половин литър течен мед и 2 супени лъжици зехтин. От тази смес взимайте по една супена лъжица половин час преди закуска.
  2. Объркват се 500 гр. вътрешна свинска мас и един буркан пчелен мед. От сместа се взема през нощта към 1-2 часа, когато стомахът е празен. И така един месец. Взема се сутрин пак на гладно зехтин, отлежал в жълт кантарион. Така един месец.
  3. В една бутилка мастика се слага счукана една скилидка чесън. Бутилката се оставя на тъмно и хладно точно 20 дни. След това всяка сутрин се глътва по 50 г от мастиката, заедно с мъничко (колкото грахово зърно) парченце лой от шиле. След около един час може да се закусва.
  4. При лечение на язва може да се използва пепел на обикновена чиста хартия (не вестникарска), която се прибавя към прясното мляко. Пропорция: 1 ч.л. пепел на 100 г прясно мляко, пие се 3 пъти на ден по 100 г. Пепелта може да се смеси с мед.
  5. Един килограм орехи (измити и със счупени черупки), се слагат в стъклен съд и се заливат с гроздова ракия, да се покрият. Престояват орехите и ракията 30 дни. Всеки ден 30 минути преди храна се изпива по 50 мл от екстракта и същевременно се добавя 50 мл чиста ракия в стъкления съд. Пие се до оздравяване (около 30 дни), ефектът е пълен.
  6. Взема се един средно голям картоф, измива се много добре и в него се издълбава една дупчица, колкото да събере една чаена лъжичка захар. Зарежда се вечер и на сутринта картофът и захарта се изяждат на гладно. Прави се два месеца, може и само за един месец да се оправи човек.
  7. В срок от три месеца всеки ден се яде бяло грозде без обвивката. Помен няма да има от язвата. След това може да се яде всичко, включително чесън и кисело, без да се спазва някаква диета.
  8. При проблеми с язвата се взима по 1 с.л. свинска мас сутрин. До 10 дни има ефект.
  9. Един литър овче мляко се вари на парна баня докато остане половин литър. Към него се прибавя половин кг мед и половин кг чиста домашна безсолна мас. Всички тези неща се смесват и се взема сутрин, обед и вечер половин час преди хранене по една супена лъжица.
  10. Половин литър зехтин, половин килограм чист мед и половин литър домашна гроздова ракия се смесват и се разбъркват добре. Взема се по 50 г три пъти на ден сутрин, обед и вечер половин час преди хранене.
  11. Върху парче обикновен локум се капват 3 капки йод и локумът се изяжда на гладно. Лежи се половин час и след това се закусва. Прави се 20 дни всеки ден.
  12. Един килограм дребни картофи се изпичат до кафяво, след което се смилат. Смесват се с 500 г мед. Взема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден преди ядене. Болките отзвучават за 10 дни. Рецептата се повтаря, ако се наложи.
  13. Избира се добре узряла тиква. Отрязва се капаче отго¬ре и се издълбава на дълбочина, колкото е ръката ви, като семките се отстраняват. След това се налива ракия, докато тиквата се напълни, и се захлупва плътно с капачето. Оставя се да престои 10 дни, като всеки ден се разклаща по няколко пъти. На десетия ден се прибавя захар в количество, равно на сложената ракия. Изчаква се още 10 дни, като пак се разклаща всекидневно по 3 – 4 пъти. След това сокът се прецежда и се пие по 1 ракиена чашка преди ядене.
  14. В продължение на 40 дни, та дори и до два месеца, всяка вечер една кофичка от мляко се пълни с леко затоплено, но не преварено козе мляко и към него се прибавя пълна чаена лъжичка с мая за правене на сирене и кашкавал. Подчертавам – не както по правило само няколко капки от маята по стандарт, а пълна, цяла чаена, а не кафеена лъ-жичка мая.
  15. Кофичката с така приготвеното мляко и маята, се оставя през нощта да се подсири. На сутринта това се изяжда на гладно и чак след два часа може да се закусва. Отбелязвам, че не винаги млякото е добре подсирено, но всичко без остатък се консумира от болния.
  16. Вземат се 200 мл сок от моркови, 200 мл сок от цвекло, половин чаена чаша сок от алое, 1 ч.ч. мед, 2 ч.ч. бял вермут или червено сладко вино. Наливат се всички тези компоненти в тъмен съд и се оставя сместа да престои 5-6 минути, преди ядене 3 пъти на ден.
  17. Трябва да се изпие първо трилитров буркан от лекарството, след което се прави 20-дневна почивка. Процедурата се прави три пъти, т.е. трябва да се приемат три трилитрови буркана от лекарството.
  18. Сутрин след ставане от сън се жабури устата с 1 с.л. зехтин, докато той стане на бели топченца. Изплюва се, измиват се зъбите и след това се изпива 1 с.л. зехтин. За да не е мазно в устата се взема 1 маслина и я смучете като бонбон. След 20 – 30 минути се прави лека закуска, без кисело и солено. В продължение на 10-12 дни не се обядва и вечеря нищо друго, освен телешки бульон без сол, но може с малко лимонов сок.
  19. Язва на стомаха може да се излекува само за 30 дни, ако за този период от време се яде само диетична храна, приготвена от телешки транж. Джоланът съдържа туткалесто вещество, което покрива като балсам язвата и тя зараства бързо. Рецептата е изпитана от много хора.
  20. Пие се мляко три пъти на ден с 30 капки прополисова тинктура. Млякото е основна диета за много болни с язвена болест. Известно е, че основната цел на диетичното лечение при язвена болест е намаляване на киселинната секреция и неутрализация на съдържащите се в стомаха киселини. Тази комбинация му е помогнала много. Само 15 дни му били необходими, за да излекува язвата си.
  21. Тези, които имат проблем с киселини или стомашно разстройство, знаят, че за разлика от хляба картофите унищожават (абсорбират) киселините. Затова народите от северните страни на Европа – Швеция, Норвегия, Финландия, Литва, Полша и др., които консумират картофи вместо хляб, страдат много по-рядко от гастрит и язва.
  22. Напоследък диетолозите препоръчват печените картофи да се ядат с обвивката им, тъй като тя е богата на хлорогенна киселина и ролифенол, които предотвратяват мутацията на клетките, водещи до рак. Картофените химически съединения спират развитието на вирусите дори по-добре от соевите инхибитори, които се смятат като едни от най-силните антивирусни агенти.
  23. Всяка сутрин на гладно се изпива чаша прясно мляко (истинско), затоплено, в което се разтапя 1 с.л. чиста прясна свинска мас. Постепенно маста се увеличава, докато стане като боза. Всяка сутрин се слага по малко повече. Пие се един месец и язвата изчезва.
лечение на язва на стомаха с билки
Лечение с билки при язва
Рецепти за язва на дванадесетопръстника
  1. Взема се конфитюрено бурканче и се напълва с надупчени средноголеми черни маслини. Залива се до горе с чист медицински спирт или първак от домашна ракия. Престоява една седмица на хладно място. Всяка сутрин на гладно се взема по 1 маслина, заедно с костилката и 1 ч.л. от сиропа в продължение на 40 дни. За това време язвата изчезва.
  2. Един белтък от прясно яйце се разбива с 1 ч.л. пудра захар и 1 с.л. зехтин. Всяка сутрин на гладно от сместа се взема по 1 с.л. Продължава 10 последователни дена. Може да се ползва и при гастрит.
  3. В неограничено количество се ядат варени охлюви.
  4. При язва на дванадесетопръстника се приема по едно кубче обикновен локум (без ядки) с капната върху него една капка йодова тинктура, преди хранене през първия ден. През втория ден се приемат две капки, третия ден – три капки и така нататък до седем капки. На осмия ден – шест капки и така нататък по обратния ред до една капка на тринадесетия ден.
  5. Смесват се по 100 г пудра захар, рафинирана сяра (от аптеката), сода бикарбонат и изпечена и смляна на кафе леща. Взема се с вода по 1 к.л. смес 3 пъти на ден един час преди ядене.
  6. Това е една от най-успешните рецепти при язва на дванадесетопръстника: вземат се 500 гр чист пчелен мед, 2 с.л. смлян на прах жълт кантарион плюс 1 к.ч. чист зехтин. Разбърква се много добре. Взема се от сместа по 1 с.л. три пъти дневно 30 минути преди храна.

Рецепта за язвен колит

Сто грама плод от шипка се залива с 1 литър слънчогледово олио. Оставя се да престои 14 дни на топло и тъмно място, като периодично се разклаща. Прецежда се. Взима се по 1 с.л. 3 пъти на ден 30 минути преди ядене.

Алопатично лечение (лечение с медикаменти) на язва на стомаха

Медикаменти при язва на стомаха
Медикаменти при язва

Хистамин рецепторни блокери:

Ранитидин. Приемането на хистамин блокери второ поколение намалява активността на пепсина (храносмилателен ензим, отговорен за разграждането на протеините), нормализира рН в стомаха, инхибира синтеза на солна киселина. В зависимост от дозата, предпазва лигавицата от опустошенията на излишната киселинност в рамките на 12-24 часа;

Низатидин. Второ поколение хистамин рецептор. Той потиска както собствения синтез на солна киселина на стените на стомаха, така и прекомерния синтез, предизвикан от ацетилхолин, хистамин и гастрин – ензими и медиатори. Значително намалява хиперактивността на пепсина и рН нивата в състояние на физиологичната норма за 12 часа след поглъщането.

Роксатидин. Препарат от второ поколение хистамин Н2-рецептори. Инхибира активността на пепсина, нормализира стомашната киселина, намалява киселинната секреция, причинена от храни, гастрин, хистамин, ацетилхолин, и също нормализира стомашния сок. Действа бързо и в рамките на един час след поглъщането. Ефектът се поддържа от 12 часа до един ден, в зависимост от дозата.

Фамотидин. Също е лекарството от второ поколение хистамин Н2-рецептор. Той инхибира както базалната, така и провокираната от външни дразнители секреция на солна киселина от клетките на стомашната лигавица. Така предпазва пациента от нежелано излагане на пепсин, хистамин, гастрин и ацетилхолин.

Циметидин. Лекарството е първо поколение на хистамин-рецептори, но все още не е загубил своето значение. Той е по-евтин от горните, защото е по-малко ефективен, поради краткия период на непрекъснато действие (6-8 часа).

Инхибитори на протонната помпа

Лансопразол. Инхибитор на Н + К + -АТФ-аза – ензим, отговорен за ускоряване на обмена на водородните йони. Независимо от причините за хиперсекреция на солна киселина, той потиска производството й, което е точно преди отделянето им в стомашната кухина;

Омепразол. Също така инхибира действието на протонната помпа чрез инхибиране на ензимната активност на Н + К + -АТФ-аза.

Рабепразол. Това лекарство не само потиска секрецията на солна киселина, като блокира действието на H + К + -ATPase, но също така има разрушителен ефект върху Helicobacter Pylori. Рабепразол влиза в сила един час след поглъщането, и предпазва лигавицата на до два поредни дни.

Мепрезор. Лекарството е изомер на омепразол и има същия ефект.

Антиациди

Almagel. Абсорбиращо и аналгетично лекарство, което е добре известно на всички с язва. То защитава стомашната лигавица от увреждащото действие на излишната солна киселина и пепсин, абсорбира токсичните отпадъци от бактерии и предотвратява абсорбцията на фосфати. Не лекува стомашните язви, но помага за облекчаване на болезнените симптоми.

Maalox. Антиацид на базата на алуминиев магнезиев хидроксид. Maalox реагира със солната киселина и неутрализира излишъка. Това лекарство нормализира рН и предпазва стомашната лигавица, но като Almagel, не елиминира основната причина за язвена болест.

Fosfalyugel. Антиацид, базиран върху алуминиев фосфат. Той има по-изразен и продължителен ефект от горепосочените лекарства от същия тип. Fosfalyugel не само неутрализира излишната солна киселина, но също така инхибира активността на ензима пепсин. Той обгръща плътно стените на стомаха, създава защитна бариера за дразнители, но не оказва действие на Helicobacter, следователно, не може да се използва за симптоматично облекчаване на пациенти с пептична язва;

Натриев бикарбонат. Содата е най-лесното и най-достъпно средство за премахване на киселините. Разтворете една чаена лъжичка във вода и ще си помогнете за бързо облекчаване на стомашните киселини, за да си спечелите време за по-сериозно лечение.

Източници: ayzdorov.ru; gastrolog.ru; medicinenet.com; wikihow.com

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *