ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Варицела – ето какви са симптомите и как се лекува!

Варицелата (лещенката) е често срещано и силно заразно детско заболяване, което понякога засяга и възрастни хора. Характерен при това заболяване е обривът със сърбящи мехурчета, който трае обикновено около седмица и понякога се съпровожда с висока температура или други симптоми.

Причини и симптоми

Заболяването обикновено започва само с лека температура и чувство за неразположение. До няколко часа или дни по скалпа, врата и горната половина на тялото започват да се появяват малки червени пъпки. След още 12 до 24 часа пъпките се превръщат в сърбящи, пълни с течност мехурчета, наречени везикули, които продължават да се появяват през следващите два до пет дни.

варицела
Варицела – често срещано и силно заразно детско заболяване

Навсякъде по кожата могат да се видят лезии (обривни единици) в най-различен етап на развитие. Тези мехури могат да покрият по-голямата част от кожата, а в някои случаи могат да бъдат открити в устата, носа, ушите, вагината или ректума.

При някои хора се появяват само няколко мехура, но в повечето случаи техният брой достига 250-300. Мехурите скоро започват да образуват корички, които впоследствие падат. Обикновено не остават белези, освен ако мехурите не са били разчесвани, в резултат на което да се инфектират. Понякога се наблюдава леко временно потъмняване на кожата (хиперпигментация) около някои мехури. Сърбежът може да бъде от едва забележим до изключително силен. Някои болни имат и главоболие, болки в стомаха или висока температура.

Пълното възстановяване обикновено отнема от пет до десет дни след появата на първите симптоми. Най-тежките случаи на болестта се проявяват сред по-големите деца и възрастните.

При някои групи съществува риск от поява на усложнения, най-честите от които са бактериални инфекции на мехурите, пневмония, обезводняване, енцефалит (възпаление на главния мозък) и хепатит. Когато човек от рисковите групи се разболее от варицела, незабавно трябва да се потърси медицинска помощ. Рисковите групи включват:

– Пеленачета – усложнения се получават много по-често при деца, по-малки от една година, отколкото при по-големи деца. Най-голяма е заплахата за новородените, при които рискът от смъртен изход е най-голям в сравнение с останалите групи. Децата, родени от майки, които са се разболели от варицела непосредствено преди раждането, са изправени пред повишена опасност от тежки последствия, в това число увреждане на мозъка и смърт. Ако инфекцията възникне в началото на бременността, съществува малък риск (по-малък от 5%) от родилни дефекти.

– Деца с отслабен имунитет – деца, чиято имунна система е била отслабена от генетично увреждане, заболяване или медицинско лечение, обикновено развиват най-тежките симптоми от всички групи. При тях смъртността от варицела е втора по големина.

– Възрастни и деца над 14 години – има тенденция типичните симптоми на варицелата да засягат по-силно тази група.

Как се лекува?

Лечението се насочва към ограничаване на симптомите на варицелата. Пациентът трябва да пие много течности и да приема прости и питателни храни – супи (особено от зелен боб), билкови чайове и плодови сокове.

варицела лечение
При варицела болният трябва да пие повече течности

Срещу сърбежа помагат мокри компреси или къпане веднъж дневно с хладка вода, ако няма инфектиране на мехурчетата. Добавянето на 100 до 200 грама сода бикарбонат или една-две чаши овесено брашно във ваната също оказва благотворно въздействие.

Трябва да се използва само мек сапун, а подсушаването да става с попиване, а не с търкане. Пациентът не трябва да разчесва мехурите, за да не причини инфекция или да не му останат белези.

При бебетата може да се използват леки ръкавици или чорапчета на ръцете, за да се предпазят от чесане. Ако има мехури по вътрешността на устата, храненето е по-безболезнено при поемане на меки, кашести храни.

Добавки

Витамин А може да помогне за заздравяване на кожата. Витамин С и биофлавоноидите помагат за сваляне на температурата и стимулират имунната система. Цинкът също стимулира имунната система и благоприятства оздравяването, но в големи дози може да причини гадене и повръщане. Калцият и магнезият помагат за намаляване на безпокойството и нормализиране на съня. В големи дози магнезият действа слабително.

Билки и китайска медицина

За лечение на варицелата се приемат следните билки:

– Ехинацеята и хидрастисът (Hydrastis Canadensis) засилват имунната система и успокояват кожата и лигавиците. Ехинацеята има и антивирусно действие.

– Чаят от лайка помага за сън.

– Чаят от корен на китайска краставица (трихозантес – Trichosantes kirilowii) се използва за облекчаване на симптомите на варицелата.

– Бъзът, ментата и белият равнец свалят температурата.

– Чесънът има антивирусно действие.

– Лопенът (Verbascum thapsiforme) лекува лещенката.

– Yin Qiao Jie Du Wan (хапче от орлов нокът – китайско клинавиче, и форзиция)

– Ban Lan Gen Chong Ji (настойка от изатис)

За външно приложение се използват:

– Листа от алое, невен и живовляк, които облекчават сърбежа от обрива.

– Прах от куркума, смесен със сок от зелен лимон, лекува обрива при варицела.

– Чесънът изчиства кожната инфекция.

чесън
Полезно: Чесънът изчиства кожната инфекция

Други лекарствени средства

Хомеопатичните лекарства се подбират в зависимост от всеки конкретен случай. Често използвани лекарствени средства са апис, самакитка, беладона, невен, антимонов тартарат, полско котенце, отровен шмак (Rhus toxicodendron) и сяра.

Точките за акупресура „LI11“, „SP10“ и „S36“ облекчават на симптомите на варицелата. Комбинацията „Четирите порти“ (симетричните точки „LI4“ и „LV3“) също помага.

Алопатично лечение

Лечението обикновено се насочва към намаляване на дискомфорта и високата температура. Тъй като варицелата е вирусно заболяване, антибиотиците не помагат. Те могат да бъдат изписани само ако мехурите се инфектират. Каламиновият лосион помага за облекчаване на сърбежа. Болезнените мехури по гениталиите могат да се лекуват с обезболяващ крем, препоръчан от лекар или от фармацевт.

При висока температура се препоръчват ацетаминофен (Tylenol) или други лекарства, които не съдържат аспирин. Аспиринът, както и всяко лекарство, което го съдържа, не трябва да се използва за лечение на варицела, защото увеличава риска от развиване на синдрома на Рей. Най-добре е да се направи консултация с лекар или фармацевт.

На болните от варицела с отслабена имунна система понякога се предписва антивирусното лекарство ацикловир (Zovirax), което намалява също и симптомите на заболяването при деца и възрастни, които нямат други здравословни проблеми.

В повечето случаи варицелата отшумява за около седмица. Вирусът варицела-зостер остава латентен в нервните ганглии, където може да се активира след години от друго заболяване или при отслабване на имунната система, свързано с напредване на възрастта.

Резултатът е херпес зостер, много болезнен обрив и възпаление на нервите, който поразява около 20% от населението, особено хората над 50-годишна възраст.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *