Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болката в колянната става, билки за лечение и още…

В статията ще намерите информация за болката в колянната става. Видове билки за различните болки – подуване, вода в коляното, възпалено коляно. Лечение и рехабилитация. Хранителни добавки. Магнитна терапия. Акупресура. Ароматерапия. Хомеопатия. Водолечение. Превенция.

Болка в коляното
Болка в коляното

Болката е един от водещите симптоми при заболявания на колянната става. Тя се дължи на раздразнение и притискане на нервните окончания в ставните структури – капсула, сухожилие, периост и др. Наред с това обаче тя се дължи на нервно- мускулен спазъм около коляното, на микроедеми в ставните структури и др. В някои случаи се явява веднага след травмата – например скъсана връзка или бавно след няколко часа, ако връзките са само леко разтегнати и има слаб кръвен излив. Постепенно се увеличава болката и при болни с остеоартроза. Всяка болка има физична, психична и емоционална основа. Това трябва да се има предвид, когато пристъпваме към лечението й.

Болката е различна по сила при отделните ставни заболявания – от степен 0 до 5. Като правило всички ставни болки се засилват при движение и намаляват или изчезват при покой. Тези особености на болката ни ориентират за характера на увредата и заболяването, а оттам и за най-правилния рехабилитационен подход.

Подуване на коляното

Това е много често срещащ се симптом. Болните в тези случаи говорят за „вода“ в коляното и това ги тревожи много. Всъщност в колянната става нормално има малко течност, наречена синовиална, която, както споменахме по-горе, „смазва“ ставните повърхности. Тя не се установява при обикновеното клинично изследване. За подуване на коляното говорим, когато в него се е набрало значително количество течна маса (кръв, лимфа, синовиална течност), което се забелязва при оглед и се установява при измерване обиколката на болното и здравото коляно. Има един специфичен симптом, наречен „танц на капачката“, който също доказва наличност на оток. Симптомът се установява, като при легнал на гръб пациент прихванем с една ръка областта 2 – 3 см по-високо от пателата и натискаме леко дистално, а с двата пръста на другата ръка натискаме вертикално или настрани. Установява се, че капачката е лесно подвижна, сякаш се намира в течна среда.

Лечение с билки на колянната става

Лечение с билки при болка в коляното
Лечение с билки при болка в коляното

За успокояване на болките в колената използвайте следните билки:

Отвара или тинктура от целина (Apium graveolens) — при подути стави и подагра.

Лайка (Matricaria recutita) – при спазми и отоци.

Таблетки от дяволски нокът (Harpagophytum procumbens) – при подути стави.

Масло от ленено семе (Linus usitatissimum) – помага за смазване на ставите.

Индрише (Pelargonium odoratissimum) – при хронични болки.

Ямайски кучешки дрян (Piscidia erythrina) – при болки и отоци.

Лимонов сок (Citrus limon) – при подути стави.

Чай от цветен пипер (Xanthoxylum americanum) — при болки в ставите.

Таблетки или отвара от бяла върба (White Willow) – при подути стави и болки.

Дива маруля (Lactuca virosa) – при болки и отоци.

Народна медицина (Как да се лекуваме и запазим здравето си чрез хранене със здравословни храни от баща и син Мермерски)

Вземете 6 яйца и отделете жълтъците. Чаша с вместимост 200 мл напълнете със счукана морска сол. Забъркайте жълтъците и морската сол и дръжте в хладилника. Сместа се ползва за лапи като се поставя върху мека памучна кърпа и се слага на коляното. Преди това намажете с чиста домашна мас. Превържете стабилно с бинт, така че да издържи превръзката 24 часа.

Превръзка с лапа на коляното
Превръзка с лапа на коляното

Друга лапа се прави от 3 моркова, настъргани и поръсени с медицински спирт, слагат се на мек памучен плат и се връзва на коляното. Лапата се държи 6 часа и се сваля, почива се 3 часа, след което се прави нова лапа и пак се слага за 6 часа. Тази процедура се прави три дни.

Замесва се квас и се оставя 2 дни да вкисне хубаво. Коляното се намазва с мазнина и се налага с разстланото върху кърпа и поръсено с нишадър тесто. Преспива се с превръзката. Прави се докато коляното напълно се оправи.

Среда от бял хляб се потапя в оцет, отцежда се добре и се смесва с 3-4 счукани диви кестена. Сместа се слага върху парче памучен плат и с нея се налага коляното. Трябва да се прави 4-5 вечери подред.

Възварява се 1 л прясно мляко и се пресича със сока от 1 лимон. Прецежда се. Гъстото се слага върху памучна кърпа и се прави лапа на болното място, която трябва да стои колкото болният може да търпи, но поне 24 часа.

Очуква се 1 свеж стрък бъзак заедно с листата (в дървeн съд с дървено чукало) докато пусне сок. Счуканата билка се поставя върху болното място и се превързва. С компреса трябва да се преспи. Прави се 7 вечери подред.

При вода в коляното

Омесва се брашно с гроздова ракия и 1 – 2 пакетчета млян черен пипер, тестото се разтегля на питка и се слага на коляното. Прави се вечер докато се разнесе водата.

Объркват се добре: 300 мл гроздова ракия, 100 мл терпентиново масло, 100 мл обезболяващ спирт, 100 мл ябълков оцет, 5 аспирина – стрити на прах. Коляното се намазва със зехтин или някаква мазнинка. Върху памук се слага от сместа, отгоре вестник и отгоре найлон. Престоява един час. Кракът да е на високо. Да се употребява до свършване на течността.

Коляното се намазва с мас, прави се компрес от 1 – 2 филии хляб, накиснат в оцет и размесен с 3-4 счукани на ситно конски кестени Престоява цяла нощ, повтаря се няколко пъти, докато течността изчезне.

Равни части боза и брашно се правят на тесто и се на¬лага върху коляното. Превързва се с подходяща превръзка и се държи до сутринта, като водата излиза или един вид се изтегля.

Смачкват се варени картофи (с обелките) на пюре. Налага се коляното за една нощ. Процедурата се повтаря няколко пъти, при което болката намалява, а отокът постепенно изчезва.

Взема се едно вълнено парче, намокря се с вода и силно се изцежда. Коляното се увива с парчето, върху него се слага найлон и се завързва. Коляното трябва да е на топло. Водата излиза по естествен начин и вълнения плат я поема. Процедурата се прави няколко дни за около 1-2 часа. резултатът е траен.

При болки в колянната става

Коляното се маже 3-4 дни с мед и отгоре ракиен компрес, а вечер върху меда да се налага сварен ориз. Прави се докато отшуми болката.

Вечер преди лягане коляното се намазва с мед и поръсва със смлян карамфил Достатъчни са само четири процедури и болките изчезват.

При навехнато коляно

Жълтък се търкаля върху навехнатото коляно и щом се спука, се завива с вестник.

Смесват се един жълтък от яйце и 1 ч.ч. морска сол, смляна на прах. Тази смес се налага на коляното, превръзката стои три дни, не се сваля.

Разтопен восък се слага върху парче плат. Поставя се на коляното, завива се с вълнен плат и така се нощува. Същото парче плат се ползва 15 дни, като при всяко налагане на коляното восъка се затопля.

Начукан лист от прясно зеле се маже с мед, слага се един счукан аспирин и се превързва крака, като с компреса се преспива. За пет нощи болките отшумяват.

При възпаление на колянната става

Цветето петльов гребен се поставя в буркан (пълен повече от половината с билката) и се залива с олио – престоява 20 дни. Прави се масаж с олиото, обува се вълнен чорап и се завива.

Други методи за лечение

За успокояване на болките в коляното могат да се използват и следните алтернативни методи за лечение:

Акупресура — това лечение се практикува чрез натискане на определена точка. Желателно е това да се прави от опитен специалист. Под колянната капачка има точка, която като се натиска тонизира мускулите и успокоява стаената болка. При натискане на точката, разположена под капачката от вътрешната страна на крака, намалява болката.

Не е необходимо да използвате всички тези точки. Използването само на една или две от тях, когато имате свободна ръка може да бъде ефективно.

 

Точки за акупресура
Точки за акупресура

Точки (A)

Местоположение: Точно под капачката на коляното във външната вдлъбнатина.

Ползи: облекчава болка в коляното, скованост, ревматизъм на краката и оток.

Точки (B)

Местоположение: На външната страна на долната част на крака, по-долу и в предната част на главата на пищялната кост.

Ползи: облекчава прекомерна болка в коляното, мускулно напрежение, болки и мускулни спазми.

Точки (C)

Местоположение: Четири пръста под капачката на коляното, един пръст извън пищялната кост.

Ползи: Укрепва цялото тяло, тонизира мускулите и облекчава болката в коляното.

Акупунктура — върху възпалението и болката може да се въздейства чрез акупунктура. Опитните специалисти използват за успокояване на болката меридиана на дебелото черво. Според Националния институт за здравеопазване това може да бъде ефикасно лечение при остеоартритни болки.

Ароматерапия – За успокояване на болка и намаляване на възпаленията използвайте масло от мента, а за мускулни спазми и болка – масло от розмарин.

Китайска медицина — изкълчено коляно и контузия (синини) се лекуват чрез намазване с крем за успокояване на възпалението и вътрешно приемане на таблетки. След като първоначалната болка и оток са намалели, пациентът може да ползва болкоуспокоителен пластир.

Движение – редовни умерени упражнения могат да намалят болката чрез подобряване на силата, тонуса и гъвкавостта на мускулите. Освобождаваните по време на движение ендорфини също помагат.

Хранителна терапия – диета с цел прочистване на организма възстановява хранителния баланс и успокоява болките в ставата. Животинските протеини могат да възбудят ставната болка и да предизвикат възпаление (артрит), ето защо се препоръчва вегетарианска диета.

При болки в коленете
При болки в колянната става

Препоръчителни хранителни добавки – научете повече като последвате линковете:

Витамин Сглавният помощник при всички болки и спазми в мускулите. Дневната доза е 1000 мг. Яжте много плодове и зеленчуци, богати на витамин С и пийте допълнително хапчета.

Колаген плюс се използва при болки и проблеми в ставите, костите, сухожилията, остеопороза. Калцият и магнезият са от основно значение за здравината на костите.

Гел с див конски кестен с розмарин и арника – Дивият кестен укрепва капилярите, предотвратява възпаления,обезболява и има венотонично действие. Заедно с умело комбинираните розмарин, арника и камфор подсилват процесите на възстановяване при болки в ставите, мускулите, подути и отекли крака, натъртвания и навяхвания.

ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – Подпомага възстановяването на тонуса и двигателната активност след тежки физически натоварвания, продължително седене или при хора с наднормено тегло. Блокира процесите на изтъняване на хрущялната тъкан и ограничава износването на ставите.

Хомеопатия – отровен шмак (Rhus toxicodendron), се ползва при ставни и артритни болки, които са по-силни сутрин и постепенно се успокояват след затопляне. При силни постоянни болки се назначава Kali bichromicum. Хомеопатичният практикуващ може да назначи и други средства за лечение според случая.

Хидротерапия (водолечение) – топъл компрес успокоява схващането и тъпата болка в ставата. Студен компрес или поставяне на лед успокоява остра, интензивна болка.

Прочетете още полезни съвети в статията:

Може ли с добавки и физиотерапия да излекуваме болки в колената и подуване? Опитайте с тези съвети!

Магнитна терапия – магнитните полета стимулират кръвния поток и блокират сигнала за болка.

Наколенка
Наколенка за колянната става

Наколенка от мериносова вълна със сребро и магнити е идеално средство изработено от висококачествени материали за облекчаване на болки в коляното или лакътя! Наколенката е изработена от висококачествена 100% мериносова вълна, която има успокояващо и облекчаващо болките действие. Магнитната лента стимулира кръвообращението и премахва болката. Вградените сребърни нишки имат антибактериално и защитно действие. За повече подробности последвайте линка.

ВИРУМИН ЗАГРЯВАЩ ГЕЛ е уникална формула, която премахва болката и сковаността за минути. Съдържа екстракти от люспи на елда и зелен овес. Тези екстракти, богати на рутин, действат укрепващо и многократно повишават еластичността на кръвоносните съдове. За повече подробности последвайте линка.

Масаж – болката в ставата може да се успокои чрез масажиране на зоната над и под болезнената става. Масажирането с лед може да притъпи сигнала за болка.

Рефлексология – болката в коляното може да се облекчи чрез третиране на рефлексните точки за коляното.

Ролфинг — тази терапия на дълбок и понякога болезнен масаж може да ускори лечението и да намали болката.

Ролфинг разчита най-вече на дълбок масаж на мускулите и свързващите тъкани (фасции).Пълният курс на ролфинг включва десет процедури с продължителност от около 1 час всяка. Всеки сеанс се занимава с различна част от тялото, но целта е тя да се слее с вече лекуваните части, за да се стигне в крайна сметка до пълна интеграция.

Препоръчват се хранителни добавки за поддържане на физическото състояние. За повече подробности последвайте линковете на изброените по-долу продукти.

За ускоряване на лечението вземете витамин С + цинк с удължено освобождаване. Като мощен антиоксидант витамин С и добавеният цинк подпомагат неутрализирането на свободни радикали, мобилизират имунната система и помагат на жизненоважните системи да действат балансирано и хармонично, блокирайки възможните вирусни и бактериални инфекции.

За балансиране на нервната система и намаляване на болката – витамин В комплекс. Този продукт е ефективна комбинация от витамини В, които стимулират имунната система, подобряват енергийния метаболизъм и поддържат функциите на нервната система.

 

Лечение и рехабилитация

Целта е да се намали възпалението, отокът, да се подобрят мускулната сила и обемът на движение в ставата. Най-добре е да се започне с покой, криотерапия и нестероидни противовъзпалителни лекарства – фелоран, пироксикам, профенит или други, след подробен разпит на болния какви медикаменти е позвал и в какви дози. В началния стадий на заболяването е добре да се вземат лекарства, запаз-ващи хрущяла (дона, остеохин, биона, остеогенон, витамин Е, A, D и др.). През последните години в САЩ се появи нов препарат Hyalgan, който представлява пречистен натриев хиалуронат, вещество, което се намира в голямо количество в хрущялите и синовиалната течност на колянната става и играе важна роля в структурата й. Правят се 5 вътреставни инжекции по 1 седмично. При остеоартрит е установено намалено количество от това вещество.

В най-острите случаи поне за една седмица е добре болният да остане на легло и процедурите да се правят на легло. Пре-поръчваме да се използват помощни средства при ходенето – бастун, патерици и др.

Криотерапията прилагаме два пъти дневно с блокче лед или замразена кърпа. Някои по-възрастни хора трудно понасят студа, при тях трябва да се започне с малки дози – 2 – 3 пъти дневно.

Електролечение. В острия стадий прилагаме диадинамо- електрофореза с лидокаин, калиев йодит или луга -100 Хц 5 мин и СР – 5 мин, и електростимулация на четириглавия мускул.

Релаксиращ масаж на бедрото и стреч-процедури са от полза.

След като състоянието на болния се подобри, преминаваме към електростимулация в съчетание с волеви съкращения на четириглавия мускул с по-голяма сила. Започваме и упражнения срещу съпротивление, оказвани ръчно или с определени тежести. В този стадий добър ефект за увеличаване обема на движение и намаляне на болката в ставата оказват т. нар. постизометрични релаксации (ПИР), извършвани от рехабилитатора или самия болен.

При стихване на острите явления се започва с топлолечението с торфозол или торфен около 10 процедури. В този период са подходящи и балнеолечение, ултразвукова терапия, интерферентни токове.

Храненето е също важно. За предпочитане е вегетарианска диета, зеленчуци и плодове. Елементите като магнезий, цинк, витамини Е и А, както и естрогените в плодовете и зеленчуците са особено полезни. Оризът и ядките също съдържат ценни елементи, необходими за ставите.

В тежките случаи с двустранно засягане на коленните стави се стига и до затруднение в самообслужването. Затова се налага в отделни случаи да се ползват обувалка с дълга дръжка, обувки без връзки, надстройка на тоалетната чиния и др. Мероприятия за увеличаване обема на движение в тазобедрените, глезенните стави и кръста подпомагат самообслужването.

Днес, след провеждане на неуспешно консервативно лечение, се правят няколко вида операции.

Едностранно преустройство. Тази операция се прави при пациенти, които са имали проблем с медиалния или латералния мениск и се е получило силно стеснение на междуставната цепка и нарушение на хрущялните повърхности. В този участък се имплантира изкуствен материал така, че да се получи пълна корекция на оста на натоварване.

Цялостно заместване на ставата. Тази операция се прави главно при болни с ревматоиден артрит или други тежки увреждания на коляното. Обикновено операцията се осъществява с преден достъп и голям разрез, който затруднява рехабилитационния процес, особено в началото.

При разнообразната патология на колянната става се правят и някои други видове операции с цел коригиране оста на натоварване на коляното.

Остеотомия. Тази операция се прави най-често при ос- теоартроза на коляното с деформация на плоскостите на тибията и бедрената кост, които не се натоварват равномерно. Това води до допълнително увреждане както на костните, така и на мекотъканните структури на коляното. Операцията има за цел да коригира неправилната ос между бедрената кост и тибията.

Артродеза. Това е операция при която двете ставни плоскости на колянната става се съединяват и тя става неподвижна. По този начин се премахва болката и се подобрява стаб-илитетът. За съжаление рязко се влошават и редица функционални възможности на болния – събличане, обличане, обуване, качване и слизане по стълби и др. Във всички тези случаи трябва упорито обучение за увеличаване обема на движение в кръста, тазобедрената и глезенните стави, за да се компенсира до известна степен загубената функция на коляното и да се подобри самообслужването.

Артроскопски операции. Чрез артроскопското изследване може добре да се огледа ставата отвътре: синовията, менискусите, връзките на коляното, има ли кръвотечение и др.,както и да се вземе решение за операция.

Най-успешни артроскопски операции засега са: премахване на чуждо тяло, кост, операция при скъсан менискус и реконструкция на ставни връзки.

Рехабилитацията при коленните операции е важен етап от лечението. Още преди операцията болният трябва да започне упражнения за засилване мускулите на раменния пояс и ръцете, както и да се обучи да ходи с патерици. На втория ден след операцията се започва с леки активни движения на ходилото 3 – 4 пъти дневно. В упражненията се включват и такива за здравия крак. Започва се и с изометрични съкращения за четириглавия и седалищните мускули. На същите мускули може да се провежда и електростимулация. Днес има конструирани апарати за активно пасивни раздвижвания на коляното. На третия ден болният се поставя в седнало положение, а на 4-ия 5-ия ден – в изправено положение. Към 8-ия – 10-ия ден се обучава с патерици, а към 20-ия – 25-ия ден – и без тях.

Болен, претърпял която и да е от горните операции, трябва да знае, че е необходимо цял живот да поддържа добра сила и подвижност на долните и горните крайници, седалището, гърба и кръста, като прави ежедневно или три пъти седмично определени упражнения.

Превенция

Укрепването на мускулите на краката може да предотврати болки в колената, причинени от претоварване на ставата. Клякането е лесно упражнение, което укрепва бедрените мускули и ахилесовите сухожилия. Упражнението в позата на воин в йога укрепва мускулите около коляното и увеличава обхвата на движение.

Основни медицински понятия

Бурси – торбички с течност, които служат за намаляване на триенето в ставата.

Отвара – концентриран разтвор на билки, получен при варене.

Лигамент – фиброзен пояс от сухожилна тъкан (колаген и еластин), свързващ хрущял или кости, който поддържа статичната стабилност в ставите.

Менискус – хрущялни дискове във формата на полумесец, разположени в част на подбедреницата, чиято функция е да поемат удари (амортисьори).

Тинктура – медицински разтвор от билка в алкохол, обикновено 40- до 70-градусов

Източници: emedicinehealth.com; top10homeremedies.com; sustavzdorov.ru; bol-v-kolene.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Болката в колянната става, билки за лечение и още…

  1. Alana каза:

    Вътреставното инжектиране на натриев хиалуронат (натриевата сол на хиалуроновата киселина ) е показало ефективност и безопасност при лечение на артроза. По-мащабните и достоверни проучвания по темата са фокусирани върху колянната става. Най-големият метаанализ, правен досега и обобщаващ данните на 76 отделни клинични проучвания, заключава, че тази мярка може успешно да бъде включвана в стандартния терапевтичен режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *