ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пародонтоза – ето как се лекува с билки!

Пародонтоза – лечение с билки и натурални средства. Тук ще научите какви са методите за лечение на пародонтоза без лекарства

 

Пародонтозата, наричана още пародонтално заболяване, се определя като възпаление на структурите, които обграждат и крепят зъбите. Ако не бъде лекувана, пародонтозата може да напредне до такава степен, че да започне разрушаване на челюстната кост. Тя е една от най-честите причини за падането на зъби.

Пародонталното заболяване представлява и рисков фактор за сърдечни заболявания и преждевременно раждане на недоносени бебета с ниско тегло.

пародонтоза
Пародонтозата е една от най-честите причини за падането на зъби

 

Как се лекува пародонтоза с билки и натурални средства? 

 

Натуропатично лечение

За забавяне на развитието на пародонтозата помагат цинкът, медта, фолиевата киселина, витамин Е, селенът и витамин А или бета-каротин, особено ако при пациента се наблюдава недостиг на хранителни вещества.

Препоръчва се и ежедневен прием на CoQ10. Устата може да се изплаква два пъти дневно с освежител за уста, съдържащ 0,1% разтвор на фолат или 5% разтвор на цинк, като течността се задържа най-малко една минута.

лечение на пародонтоза с народна медицина
Витамин Е помага за забавяне на развитието на пародонтозата

Флавоноидите помагат за намаляване на възпалението и за заздравяване на тъканта на венците. Препоръчва се меню, включващо ежедневно храни, богати на флавоноиди, като боровинки, глог, лук и грозде.

Известно е, че добавките с ликопен (фитохимикал, който се открива в доматените продукти) в комбинация с обикновените превантивни мерки намалява появата на гингивит както като самостоятелна терапия, така и като съпътстваща терапия след процедури за отстраняване на зъбен камък и лечение на зъбни корени.

Хомеопатия при пародонтоза

Основното хомеопатично лекарство за пародонтоза в лека форма е живачен амидонитрат (Mercurius solubilis hahnemanni) c потенция 6c. Natrum muriaticum, също c потенция 6c, се използва в по-напреднали стадии на заболяването, особено ако се наблюдава образуване на гной. Хомеопатичните лекарства, ако са високопотенцирани, могат да се приемат четири пъти дневно в продължение най-много на три дни.

Аюрведическа медицина

Практикуващите аюрведическа медицина препоръчват при кървене на венците всеки ден да се изпива по чаша вода, в която е изстискан сокът на един пресен лимон. Препоръчва се също така и ежедневно прием на пет грама амла на прах в чаша вода. Зъбите може да се измиват с катеху и/или нийм на прах.

Традиционни китайска медицина

Според традиционната китайска медицина състоянието на венците зависи от функционирането на черния дроб. Ако нивото на токсините в организма надхвърли кръвопречистващия капацитет на черния дроб, след известно време венците (както и други части на тялото) стават развъдник на заболявания. Освен това китайците считат черния дроб за резервоар за кръв; той се грижи за осигуряването на достатъчно кръв и чи (жизнена енергия) за мускулите, венците и ставите.

Билколечение при пародонтоза

Зъбите могат да се мият със смес от готварска сода и водороден пероксид, за да се почистват напълно и да се пребори инфекцията. По същия начин може да се използва и прах от корена на хидрастис (Hydrastis canadensis).

Полезно е прилагането тинктура от смирна или мира (Commiphora molmol) направо върху венците. За намаляване на болката и възпалението може да се използва алое вера, което се прилага направо върху венците. Освен това, устата трябва ежедневно да се промива с чаша вода с една чаена лъжичка ябълков оцет.

билколечение при пародонтоза
За намаляване на болката и възпалението може да се използва алое вера

Може да се приготви билкова промивка за уста от 30 грама хидрастис, 30 грама смирна и половин литър вода. Доказано е, че билковите препарати за промиване на устата, които съдържат лайка, ехинацея, смирна, мента, градински чай и ратания, намаляват възпалението.

Предназначените за венците продукти, които съдържат олигомерни проантоцианиди, имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Облекчават симптомите и подобряват здравословното състояние на устата.

Алопатично лечение

Стоматолозите препоръчват промивки на устата с топла солена вода, както и мерки за облекчаване на симптомите, като например обезболяващи мехлеми на свободна продажба.

Загубата на кост може да се лекува с най-различни техники за подобряване на растежа. В това число са и присаждане на кост, шиниране, зъбни предпазители или други уреди, за да се стабилизират разклатените зъби. В някои случаи, когато заболяването е в напреднал стадий, може да се наложи изваждане на зъбите в засегнатата област.

При средно тежка до тежка форма на пародонталното заболяване стоматологът може да препоръча процедура, наречена нехирургично почистване на корена, при която увредената венечна тъкан се изстъргва и повърхностите на корена се почистват в дълбочина.

Ако венците са твърде увредени, може да се извърши операция с отделяне и запрятане на венците (процедура за ново закрепване с ексцизия), за да се отстрани по хирургически път заболялата венечна тъкан, както и болната тъкан под нея. Повърхностите на корена се изстъргват и се използват шевове за възстановяване и стягане на венечната тъкан.

Съществува не толкова инвазивна техника, при която се използва лазер, наречена процедура за ново закрепване с помощта на лазер. Тази техника използва лазер вместо скалпел за изчистване на заболелите тъкани, без да са необходими разрези и шевове. Тази процедура е по-малко болезнена и възстановяването е по-бързо, отколкото при техниката с изрязване, а и с по-голяма степен на предвидимост относно повторното закрепване на венечната тъкан и растежа на костта.

Парадонтоза може да се появи поради други здравословни проблеми

Ако се подозира скрито болестно състояние, то трябва да се установи и излекува, тъй като също може да допринася за пародонтозата. Понякога се налага отстраняване на други стоматологични проблеми, от рода на неправилна захапка или скърцане със зъби.

Наложително е да се подобри храненето! В случай на тежка инфекция, като например окопна уста, се предписват антибиотици. Антибиотиците могат да се прилагат и направо върху инфектираните венечни и костни тъкани, за да се осигури достигането на големи концентрации до инфектираната област.

Установено е, че лекуването на сериозните инфекции на венците с антибиотици е от голямо значение не само за устата, а и за общото здравословно състояние на пациента. При проверка за признаци на възпаление в цялото тяло, след като някои пациенти с инфекции на венците са били лекувани с антибиотици, а други не, изследователите открили устни бактерии от инфекциите на венците в артериалната плака.

Инфектираните абсцеси, особено на костта, са трудни за лечение и изискват продължително третиране с антибиотици, за да се предотврати повторната поява на инфекцията. Пациентите, страдащи от пародонтоза, трябва да се явят на контролен преглед след три месеца, за да се прецени ползата от лечението и необходимостта от допълнително такова.

При добра хигиена на устата повечето прости случаи на пародонтоза отшумяват сами.

При липса на грижи за зъбите и венците или напредване на заболяването поради други причини може да се стигне до разрушаване на костта и до падане на зъби.

Изследванията сочат, че бактериите, свързани с образуването на плаката и хроничната пародонтоза, могат да навлязат в потока на кръвта и да причинят инфекция. Това на свой ред може да доведе до сърдечно заболяване, пневмония или преждевременно раждане.

 

паста за зъби
ПАСТА ЗА ЗЪБИ с алое вера, сребърни йони, хималайска сол.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *