Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Паркинсоновата болест – лечение с добавки, билки, упражнения!

В статията ще прочетете за паркинсоновата болест и видовете лечения. Лечение с билки. Добавки и диета. Упражнения. Народна медицина. Медикаменти. Прогноза за лечението. Превенция. Основна медицинска терминология и много важни съвети.

Паркинсоновата болест
Паркинсоновата болест

Паркинсоновата болест е изпитание както за пациента, така  и за семейството му. Тя е хронично, изискващо продължително лечение заболяване, което може значително да повлияе на кариерата и личния живот на човека, защото неговите симптоми са свързани с маркирани промени във физическата активност.

Ако не се обърне внимание на първите симптоми на заболяването, ще настъпят много сериозни последици. Десет години след началото на заболяването, повече от половината от пациентите, които не получават редовно, адекватно лечение, стават инвалиди, нуждаещи се от грижи, или умират. Навременното и правилно избрано лечение може да помогне на пациента в продължение на много години да поддържа професионална и потребителска активност. Ключът към успеха в борбата срещу болестта е да се следват тези неизменни правила:

  1. Внимателно следвайте инструкциите на вашия лекар.
  2. Помислете върху организацията на работата си и свободното си време, за да се предотвратят евентуални проблеми.
  3. Твърдо се придържайте към препоръчаната диета и правете физически упражнения.
  4. Консултирайте се с психолог и потърсете съвет от социални работници, които знаят какви са проблемите, с които пациентите може да се сблъскат и как да ги предотвратят. Често в такива случаи помага и разговори с други пациенти, които са готови да споделят опита си. Съвременните средства за комуникация и неформална комуникация в социалните мрежи улесняват тази задача.
  5. И най-важното: в никакъв случай не се лекувайте самостоятелно. Дори ако прочетете статия на авторитетен специалист, описваща ефективни методи на лечение, трябва да знаете, че действията на лекаря се основават на индивидуалните ви показания и симптоми, поради което може да се различават значително.

Тъй като болестта на Паркинсон е нелечима, базовото лечение е съсредоточено в премахването на отделните симптоми. При пациент с лек тремор в едната ръка може да бъде достатъчно да се поддържа физическа активност с психологическа подкрепа от семейството и периодично наблюдение от специалист. Ролята на лекаря в такива ситуации – да дава съвети за диета и терапевтични физически упражнения.

Консултирайте се с терапевт, който да ви препоръча лечение за успокояване на мускулното напрежение. Могат да бъдат полезни упражнения от йога, тай чи или чи гун плюс медитация.

Суплементи помагат при паркинсоновата болест
Суплементи помагат при паркинсоновата болест

Болният трябва да се храни разнообразно 4-5 пъти на ден. Препоръчват се хранителни добавки за поддържане на физическото състояние. За повече подробности последвайте линковете на изброените по-долу продукти.

Флекс ойл – Омега 3 – 6 – 9 – ленено масло – Flax Oil дава на човешкото тяло есенциалните аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма : алфа-линоленовата (омега-3), линоловата (омега-6), олеиновата (омега-9).

Омега 3 ненаситени мастни киселини се съдържат в голямо количество в рибеното масло. Полиненаситените мастни киселини ЕРА (ейкозапентаенова) и DHA (докозахексаенова) са едни от най-ценните в състава на рибеното масло. Човешкият организъм не е в състояние да синтезира сам есенциалните киселини, което налага необходимостта от допълнителното им набавяне чрез храната или под формата на хранителни добавки.

МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ + ЛУТЕИН попълва възможните дефицити на организма от витамини. Комбинацията им с важни минерални съставки позволява на организма да функционира пълноценно, набавяйки си компоненти, недостигащи при съвременния тип хранене.

Добавката СЕЛЕН + А, Е, С е разумен и безопасен вариант за защита на организма от оксидантен стрес.

Продуктът на Equilibra КАЛЦИЙ + МАГНЕЗИЙ съдържа патентования компонент TruCal, чиято основа е калций от натурално мляко. За по-пълноценното му усвояване има съществена роля минералният профил на продукта, в който освен това участват магнезий, фосфор, калий, мед и цинк.

Коензим Q10 противодейства на свободните радикали в организма. Активира жизнената енергия и функциите на всички жизнено важни органи. В комбинацията на коензим Q10, витамин Е, магнезий и селен се крие формулата на стабилното здраве в напреднала възраст. Комплексът, обогатен с витамини от В-групата подпомага дейността на сърцето, подобрява кръвоснабдяването и мозъчната активност, усилва енергията, активира тонуса на храносмилателната система. Мобилизира имунната система и стабилизира кръвното налягане.

Внимание: Използвайте тези алтернативни лекарствени продукти само като част от лечебна програма, провеждана под указанията на опитен невролог и квалифициран алтернативен терапевт. Консултирайте се с лекуващия ви лекар, преди да замените или спрете конвенционалното медикаментозно лечение, и информирайте невролога и алтернативния терапевт какви препарати приемате.

Споделете с вашия личен лекар, ако забележите един или повече от следните симптоми: скованост на мускулите, треперене на крайниците, главата, врата, лицето или челюстта, забавена двигателна реакция, затруднено равновесие или проблеми при ходене. Д-р Филип Лий Милър съветва да потърсите лекар, който разбира, че медикаментозната терапия не е единствената стратегия срещу болестта и който е готов да включи хранителни добавки в борбата с болестта на Паркинсон.

Прочетете още за Паркинсоновата болест в статиите, като последвате линковете:

Болестта на Паркинсон – какво представлява и как се лекува с естествени алтернативни способи

 

При болестта на Паркинсон използвайте мощни съпътстващи терапии

Ваните помагат

Те имат релаксиращ и затоплящ. Тези процедури са най-полезни за здравето и настроението на пациентите с Паркинсоновата болест, защото топлата вода и състоянието на потапяне облекчават мускулните спазми, намаляват тремора и просто носят удоволствие.

Във водата се препоръчва да добавите отвари от билки за подобряване на положителните ефекти от процедурата. Най-подходящи са мащерка, лайка, лавандула, липа, градински чай, жълт кантарион.

Терапевтични упражнение за хора с болестта на Паркинсон

Упражнения
Упражнения

Седнете на стол, краката събрани и ръцете върху коленете. Повдигнете долната част на крака, така че стъпалото да е успоредно на пода и да остане притиснато към другия крак. Редувайте двата крака и повторете това упражнение 10-20 пъти.

Седнете на стол в същото положение, наклонете тялото си напред 45 градуса, като извиете гърба си в арка, след което напълно се изправете, изпънете раменете си назад и се върнете обратно в изходна позиция. Повторете упражнението 10 пъти.

Хванете се за гърба на стол или легло и здраво го хванете с ръце. Бавно се повдигнете на пръсти и след това отпуснете надолу. Повторете 10-20 пъти.

Чудесно упражнение за ръцете: Започнете да докосвате с палеца останалите четири пръста. Започнете бавно и увеличавайте темпото. Това упражнение може да правите по няколко пъти на ден по по 10-20 пъти.

За да се избегне типичният за болестта на Паркинсон израз на замръзнало лице, израженията на лицето трябва да се сменят като упражнение. Правете редуване с вдигне веждите и отворена уста, изобразяващи изключителна изненада, и след това се намръщете и свийте устните си, като че ли сте много ядосани. Повтаряйте по няколко пъти на ден от 10 до 20 пъти.

Докато стои или седи, поставете ръце на раменете си обръщайте цялото си тяло първо наляво, после надясно. Повторете 10 пъти.

Народна медицина за намаляване симптомите на Паркинсоновата болест

Билките в помощ на паркинсоновата болест
Билките в помощ на паркинсоновата болест

Сложете в сокоизстисквачката по една шепа пресни листа и стебла от целина, коприва и живовляк. Пийте по 100 мл такъв сок три пъти на ден 15 минути преди хранене.

Билкови отвари – Вземете 2 части маточина и мащерка, и една част от мента, имел, дяволска уста (motherwort) и риган. Супена лъжица от сместа се изсипва в чаша вряща вода и се държи в затворен термос за 1 час. След това се прецежда и се пие в две отделни дози, сутрин и вечер, по половин чаша;

Билкови чайове правете с лайка, жълт кантарион, липа, мащерка или градински чай. Лайка и липа са подходящи за почти всички пациенти с болестта на Паркинсон, в допълнение, чаят от тях е много приятен на вкус. Вземате от билката 2 супени лъжици и слагате в половин литър вряла вода. Оставете под капак 20 минути и пиете.

Също правете чай от жълт кантарион, розмарин, лавандула, глог и мащерка. Направете смес от равни количества, например по една супена лъжица от всяка сушена билка и от тази смес една супена лъжица се попарва с 500 мл вряла вода. След 20 минути се прецежда и се пие.

За успокоение вземайте готови капки валериан или правете запарка с корени от валериан – на половин литър вряща вода сложете 4 супени лъжици, оставяте да се запарва под капак през нощта и се пие на другия ден в три дози 15 минути преди храна.

Чесън и лимоново масло – за подобряване на имунитета на страдащия от болестта на Паркинсон. Цялата глава чесън прекарайте през преса за чесън, поставете в стъклено бурканче от 200 мл и долейте със зехтин или рафинирано слънчогледово олио. Така престоява един ден като редовно се разклаща и след това изстискайте сока на един лимон, разбъркайте добре и сложете лекарството в хладилника. Взема се половин час преди ядене по една чаена лъжичка в продължение на три месеца. Прави се почивка 1 месец и след това се повтаря.

За лечение на паркинсоновата болест лечителите от традиционната индийска медицина аюрведа предписват билката кавча или кадифено зърно – Mucuna pruriens, тъй като тя съдържа леводопа в естествен вид.

Алопатично лечение

Медикаменти
Медикаменти

Фармакологичното лечение на болестта на Паркинсон е много сложно. Въпреки че много лекарствени средства могат отчасти да облекчат симптомите на болестта, техният ефект зависи от пациента и стадия на заболяването. Страничните ефекти могат да попречат на приемането на най-ефективните лекарства или да изискват друго лекарство за противодействие.

Едно изследване от 2007 г. показва, че лекарството за кръвно налягане исрапидин стимулира невроните на мишките да използват допамин за генериране на електрически импулси. Учените се надяват, че по-нататъшните изследвания ще помогнат за забавяне на прогресиращото развитие на болестта на Паркинсон.

ЛЕВОДОПА. От 1960 г. стандартното лекарство при паркинсонова болест е леводопа (L-dopa, L-3,4- dihydroxyphenylalanine), което остава едно от най-добрите за лечение на симптомите – тремор и двигателни проблеми. Лекарството има доста странични ефекти и трябва да се приема само под непрекъснато лекарско наблюдение.

Леводопа е аминокиселина, поглъщана в храносмилателната система от същите вещества, които пренасят аминокиселините от хранителните протеини. Ето защо някои лекари ограничават или преразпределят приема на протеини, за да се подобри адсорбцията на леводопа в кръвния поток.

Catechol-O-methyltransferase (СОМТ) разрушава леводопа. СОМТ инхибиторът ентакапон (Comtan) удължава ефекта на леводопа. Сталево съдържа леводопа, карбидопа и ентакапон. Въпреки че СОМТ инхибиторът толкапоне (Tasmar) намалява необходимата средна доза леводопа с 25%, от 2008 г. той не се употребява масово поради тежки странични ефекти и възможни увреждания на черния дроб.

Селегилинът (Deprenyl) потиска моноамина оксидазата В (МАО-В), която обменя допамин в мозъка. Селегилинът може да отложи лечението с леводопа с девет месеца, но се използва също в комбинация с леводопа (Eldepryl) в ранните стадии на болестта. Обичайни странични ефекти са дискинезия, съхнене на устата и промени в настроението.

ДОПАМИНОВИ АГОНИСТИ. Допаминовите агонисти са лекарства, които активират допамин рецепторите, като наподобяват ефекта на допамина. При по-млади пациенти в ранен стадий на заболяването допаминовите агонисти са по-ефективни от леводопа. Често пъти се ползват заедно със Sinemet за удължаване на действието на леводопа и намаляване на дискинезията, причинена от него. Въпреки високата си цена допаминовите агонисти могат да отложат или да предотвратят нуждата от скъпа неврохирургична операция на по-късен етап.

Допаминовите агонисти съдържат:

  • Бромокриптин (Parlodel)
  • Перголид (Регтах)
  • Мирапексин (Mirapex)
  • Ропинирол (Requip).

Страничните ефекти на допаминовите агонисти са подобни на тези на леводопа – сънливост и объркване. Допаминовите агонисти причиняват дискинезия при 50% от пациентите.

АНТИХОЛИНЕРГИЧНИ ЛЕКАРСТВА (действащи подобно на невротрансмитера ацетилхолин). Невротрансмитерите допамин и аце тилхолин балансират страничните си ефекти в мозъка. Антихолинергиците допринасят за поддържане баланса при падане на нивото на допамина. Въпреки че могат да контролират треперенето в ранните стадии на болестта, страничните им ефекти — съхнене на устата, задържане на урина, запек, влошено зрение, объркване, загуба на памет и халюцинации — са прекалено тежки за възрастни пациенти или страдащи от деменция. Редки са случаите, когато антихолинергиците действат дълго време. Трихексифенидил (Artane) и бензтропин (Cogentin) са най-разпространените антихолинергици.

Други лекарствени средства:

Diphenhydramine (Benadryl), антихистамин и антидепресанти като amitryptiline (Elavil) имат подобни на антихолинергиците странични ефекти и са по-подходящи за възрастни пациенти.

Amantadine (Simmetrel) е антивирусно лекарство за късен стадий на болестта, специално за лекуване на треперене и дискинезия, причинена от леводопа. Ефектът му включва увеличено отделяне на допамин и блокиране на глутамата. Странични ефекти са подуване на глезените и виолетови петна по кожата.

Clozapine (Clozaril) е особено ефикасен за психични симптоми в късен стадий, психоза и халюцинации.

Въпреки че терапията с медикаменти може да успокои повечето симптоми в ранен стадий на болестта на Паркинсон, с напредването й ефектът им намалява.

Прогнози за изход от Паркинсоновата болест

Паркинсоновата болест
Паркинсоновата болест

Развитието на болестта на Паркинсон не може да се предвиди. Много от болните живеят активно в продължение на 12-15 години. При други обаче болестта бързо прогресира. Независимо от лечението симптомите се влошават и все по- трудно се поддават на медикаментозно лечение. Повечето болни страдат и от други заболявания. Малък брой от пациентите стават напълно безпомощни. Въпреки че болестта не е смъртоносна, последствията от нея могат да се окажат фатални.

Превенция

Няма ясни рискови фактори и превантивни мерки срещу заболяването. Наднорменото тегло може да увеличи риска. Някои изследвания показват, че пиенето на кафе или хормоналната терапия в периода след менопаузата при жените могат да намалят риска от заболяването.

Голямото количество кафе обаче, съчетано с хормонална терапия, увеличава риска.

Основна медицинска терминология

Ацетилхолин – основен невротрансмитер, който балансира ефекта на допамина в мозъка.

Акинезия – неспособност за движение.

Алопатичен – конвенционален метод за лечение.

Аминокиселинни декарбоксилат- ни инхибитори (AADC) – лекарства като карбидопа и бенсеразид, които блокират ензима AADC, който разрушава леводопа в кръвта.

Антиоксиданти – съдържат се в хранителни добавки, поддържат здравето чрез забавяне на деструктивния процес на остаряване на клетъчните молекули и подобряват имунната реакция.

Аюрведа – традиционна система за лечение в Индия.

Биофлавоноиди – група химически съединения, които се намират в някои плодове, зеленчуци, чай, вино, ядки,семена и корени. Не се смятат за витамини. Действат като антиоксиданти за предпазване на клетките от разрушаване. Брадикинезия – бавни движения.

Катехол-О-метилтрансферазни (СОМТ) инхибитори – лекарства (ентакапоне и толкапоне), които блокират СОМТ – ензим, който разрушава леводопа в кръвта.

Корпус стриатум – основни ганглии, намиращи се във вътрешността на всяка хемисфера, които предават сигнали за движение в отговор на допамина от субстанция нигра.

Допамин – мозъчен невротрансми тер, който изпраща сигнали за кон¬трол на движението.

Допамин агонист – лекарство, което се прикрепва към допамин рецепторите на повърхността на клетките и наподобява ефекта на допамина.

Дискинезия – ненормално, неволно движение или тик.

Фелденкрайс – образователен метод, посветен на подобряване на движенията и функциите, създаден от Моше Фелденкрайс (1904-1984) – инженер, лекар и експерт по джудо.

Глобус палидус – основни ганглии, намиращи се във вътрешността на всяка хемисфера, които изпращат сигнали за контрол на движението.

Леводопа – естествена аминокиселина, която се преобразува в допамин в мозъка; основно средство за лечение на паркинсоновата болест.

Моноамин оксидазни инхибитори (МАО-В) – лекарства като селегилин, които задържат ензима МАО-В, който разрушава допамина в мозъка.

Невротрансмитер (невромедиатор) – вещество, което предава сигнали между два нерва или между нерв и мускул.

Палидотомия – операция, която разрушава малко количество мозъчна тъкан в глобус палидус и която е свръхстимулирана от корпус стриатум.

Палидотомията може да успокои треперенето, резките движения и брадикинезията.

Паркинсонизъм – синдром или съвкупност от симптоми, близки до тези на болестта на Паркинсон.

Субстанция нигра – област с мозъчни центрове за контрол на движението, които съдържат допаминпроизвеждащи клетки.

Тай чи – древно китайско бойно изкуство с бавни ритмични движения за премахване на стреса, тревожността, депресията и болката и стимулиране на сърдечно-съдовата и дихателната система.

Чи гун е форма на тай чи.

Таламотомия – операция, която разрушава малка част от тъканта в таламуса, за да се контролира треперенето при болни от Паркинсон.

Таламус – важен център за предаване на сензорни сигнали в мозъч- ната кора.

Източници: parkinsons.org; everydayhealth.com; ayzdorov.ru; lvrach.ru

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Паркинсоновата болест – лечение с добавки, билки, упражнения!

  1. Петрунка Димитрова каза:

    Аз съм болна от паркинсон и искам да си подобря
    здравословното състояние да живея като се нормален човек а не да бягат имислят че съм луда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *