ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Депресия и сезонно афективно разстройство – лечение с билки и суплементи

Повечето хора преживяват депресия на някакъв етап от животаси. Например тя може да е породена от скръбта по починал близък, открая на някаква връзка или когато животът ви рязко се промени.

Депресия
Депресия

Много хора имат периоди, когато изпитват психичен дискомфорт или са неудовлетворени от някакъв аспект на живота си. Не е задължително леката депресия да засяга нормалния всекидневен живот Но в случай натежка депресия страдащите могатда изпитват пълно отчаяние илида мислят за самоубийство.

В такива случаи трябва дасе консултирате с лекар илида се обърнете към подходящи телефони на доверието.

Симптомите на депресията могат да включватмного ранно събужданеили повече спане от обичайното, преяждане илинедояждане, увеличенаупотреба на тютюн, алкохол или медикаменти/наркотици, социалноотдръпване, “отрицателно” мислене, трудностив концентрацията иливземането на решения,раздразнителност, нетърпеливост и загубана сексуален интерес.

Лечение

Всичко, което може даподобри Аз-образа или дапомогне на страдащия даразбере и да се справи счувствата си, е приемливо.

Ароматерапия. Маслатаот жасмин и бергамот повдигат духа и освежават, а лавандулата успокоява и релаксира. Използвайте няколко капки във ваната или върху носнакърпа, с вода за изпаряване (във вапоризатор) илисмесени с бадемово масло за масаж.

Масаж. Независимо дали е извършен от приятелили от квалифициран практик, той може да випомогне да се почувствате по-добре.

Цветни лекарства на Беч. Използвайте Gorse приотчаяние и безнадеждност, Elm — за чувството,че не сте способни да се справите, Larch — залипсата на самоувереност Лекарствата трябвада се разтварят във вода.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Терапия чрез цветове. Цветът влияе върху настроението и поведението ни. Много хора вече знаят своите “предпочитания” към цветове. Цветотерапевтът може да ви помогне да идентифицирате цветовете, които ви въздействат терапевтично.

Експресивни терапии. Терапията чрез изкуство, драма или музика е в състояние да ви помогне чрез творческия си талант да изразите чувствата си, които може да са погребани.

Краниална електрическа стимулация. Тази тера­пия в много случаи изважда пациентите от деп­ресията в рамките на две седмици.

Терапии чрез говорене. Консултирането може да ви помогне да откриете решения на настоящите си проблеми, а психотерапията — да разберете миналите събития. Когнитивната терапия помага на депресираните хора да преодолеят отрицателното мислене и липсата на мотивация.

Ако вие, приятел или роднина се чувствате суицидни (имате мисли за самоубийство) в резултат на депресия, потърсете незабавно медицинска помощ. Депресията е сериозна заплаха за здравето и трябва да се третира като такава.

Предприемете стъпки, за да облекчите всякакъв стрес, който вероятно утежнява състоянието, и си осигурете адекватни физически упражения и хранене. Упражненията са особено полезни при депресия, защото стимулират циркулацията и освобождават серотонин в главния мозък – хормона, който насърчава удовлеворението и жизнерадостта.

РАДОСТНО ЯДЕНЕ

Депресията може да е резултат от неадекватно хранене. Ако мозъкът не получава достатъчно “гориво”, няма да функционира правилно. Често дефицитът на витамин В е физическата причина за депресията. За да се борите с нея: яжте повече пълноценна храна; откажете се от захарта, чая, кафето и алкохола; увеличете приема на витамин В-комплекс, витамин С, фолиева киселина, калций, магнезий и калий.

Препоръчваме следните суплементи с естествени съставки:

Жълтият кантарион е класическо средство за балансиране на нервната система при стрес и свръхнапрежения. Действа успокояващо при неврастении и състояния на тревожност.

Отлично средство за стабилизиране на нервната система е продуктът „Сила за нервната система“ Той помага при хроничен стрес, депресии, превъзбуда, безпокойство и безсъние, при умора и главоболие.

Мелатонин таблетки се препоръчват при нарушения на съня, проблеми със заспиването, недоспиване, стрес, натоварване.

За спокоен сън и бързо заспиване, ползвайте турмалинова превръзка за очи.

Препоръчваме ви билковите дражета за нервна система, които съдържат екстракти от корени на валериана и хмел.

Форца 5 е уникална комбинация от 5 активни съставки, които тонизират, енергизират, възстановяват и помагат да се преодолее умората, стреса, натоварванията, загубата на жизненост и отпадналостта.

ПОСТНАТАЛНА ДЕПРЕСИЯ

След раждането на бебето някои майки преживяват период на лека депресия, понякога наричана “бебешка тъга”. Тя може да трае от няколко часа до няколко дни. Постнаталната депресия започва по-късно и продължава по-дълго от няколко дни. Тя засяга около една на шест майки и, изглежда, се причинява от масивните промени в хормоналните нива след раждането.

Симптомите на постнаталната депресия включват плачливост и безнадеждност, неспособност за справяне, вина, тревожност, паника, невъзможност за концентрация, враждебност към партньора, проблеми със съня, загуба на сексуален интерес. Най-тежката форма на постнатална депресия – следродилната психоза, е рядка и засяга една на 500 жени.

Страдащите могат да станат маниакални или налудни и да загубят досег с реалността. Ако това стане, веднага се № свържете с лекар.

Лечение

Адекватната почивка е важна, но е трудно осъществима с малко бебе. Важно е да си “вземате почивки” дори ако това са 10 минути седене с вдигнати крака.

Подкрепата от приятелите и семейството и контактът с други майки може да ви помогнепрактически и емоционално.

Диета и хранене. Важно е да се храните редовно. Подходящо е приемането на витамин В6, поливитаминни таблетки и минерали.

Консултиране. Подкрепящото консултиране може да ви помогне да изследвате чувствата си и да потърсите стратегии за справяне.

Никога не гледайте директно в ярка светлина, особено в слънцето.

 

СЕЗОННО АфЕКТИВНО РАЗСТРОЙСТВО

Сезонното афективно разстройство (CAP) е тежка форма на “зимната тъга”. Повечето хора забавят темпото през зимата и преживяват някаква форма на “зимна тъга”, но напълно развитото сезонно афективно разстройство може да е изключително инвалидизираидо. Често страдащите от него не са в състояние да функционират през зимата без непрекъснато лечение. Разстройството се появява тогава, когато недостатъчно светлина преминава през светочувствителната епифиза – частта от мозъка, която контролира апетита, съня, настроението и сексуалния нагон, и се увеличават нивата на хормона, наречен мелатонин. Това на свой ред кара много телесни функции да се забавят или да спрат и колкото повече се повишава нивото му, толкова по-бавни ставаме – причината, поради която повечето хора искат да спят нощем.

Не се знае защо някои хора (между 18 и 30 години) са по-склонни да страдат от това разстройство, отколкото други и защо то сякаш засяга повече жените, отколкото мъжете. Единственото постоянно изцеление е човек да живее в рамките на 30 градуса от екватора!

Симптомите на сезонното афективно разстройство включват депресия, летаргия, сънливост през деня, прекалено много сън, преяждане, тревожност, раздразнителност, отдръпване от хората и загуба на сексуален интерес. Симптомите се появяват редовно всяка зима (обикновено няма ви поставят диагноза CAP, докато не са изминали три или повече зими с такива симптоми).

Лечение

Фототерапия или лечение чрез светлина. Прекарването между един и четири часа на ден през зимата, изложени на много ярка, “пълноспектърна“ светлина (10 пъти по-силна от домашното осветление), се е оказало успешно при 85% от диагностицираните като страдащи от CAP. Пьлноспектьрната светлина освен това се нарича “естествено осветление”. Лечението чрез светлина потиска свръхпроизводството на мелатонин, който ни кара да спим, когато е тъмно. Осветителните тела могат да се закупят от специални магазини или чрез национални благотворителни организации. Стойте навън на ярка дневна светлина колкото може повече и сядайте до прозорците в осветените стаи.

Терапии чрез говорене

Релаксация. Всяка терапия, която ви помага да релаксирате.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *