ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нервната система и проблемите с нея се лекуват с тези алтернативни методи и средства

Нервната система се състои от централната нервна система (ЦНС), изградена от главния и гръбначния мозък, предпазени от черепа и гръбначния стълб, и периферната нервна система (ПНС), изградена от гръбначните и черепно-мозъчните нерви, които излизат от ЦНС към другите части на тялото. Тук ще разгледаме алтернативни методи за лечение на периферната нервна система и билки, които помагат при проблеми с нервната система.

Нервната система
Нервната система

Нервите са снопове от дълги, приличащи на тръба удължения на нервните клетки. Пътуващите по тях импулси носят информация по цялото тяло. Нервните импулси пътуват само в една посока. Например от върховете на пръстите се изпраща съобщение в главния мозък през един нерв, а това от главния мозък обратно към пръстите се изпраща по друг нерв. Нервните клетки се наричат неврони и всяка от тях има клетъчно тяло, клонове, наречени дендрити, и аксон. Тя е отделена от следващата нервна клетка от малка пролука, наречена синапс. Всеки неврон контактува със следващия по веригата чрез освобождаване от края на аксона на химикал, наречен невротрансмитер. Той преминава през синапса и пренася съобщението до следващия неврон. Невротрансмитерът, намиращ се в синапсите в най-периферните нерви, се нарича ацетилхолин, макар че в някои автономни нервни синапси той е норадреналин или допамин.

КАКВО ПРАВЯТ НЕРВИТЕ?

Опосредстваното от невротрансмитерите действие на нервите е чувствителен процес, който може да се засилва или да се намалява според нуждите. И тъй като химическата структура на много от невротрансмитерите е известна, те могат да се използват като лекарствени средства за модулиране на някои от най-важните действия на нервната система. Съществуват и много лекарства, които въздействат чрез симулиране действието на невротрансмитерите, модифицирайки тяхното действие или блокирайки местата, където те се приемат. ЦНС действа като централен компютър за останалата част от тялото. Тя получава сетивната информация от органите и цялото тяло, например очите и ушите, кожата и ставите. Анализира тази информация и след това изпраща подходящия моторен отговор към различните мускули, например тези, които контролират речта или вътрешните органи.

ДВЕТЕ СИСТЕМИ

В ПНС има два основни дяла: еоматичната нервна система, която контролира мускулите, отговорни за съзнателното, или волевото движение, например речта и ходенето, и автономната нервна система, контролираща неволевите телесни функции, например изпотяването или треперенето от студ. Органите и жлезите се влияят основно от автономната нервна система, която е разделена на две области: симпатикова и парасимпатикова. През по-голямата част от времето тези две системи са в равновесие, но симпатиковата доминира в периоди на възбуда или страх чрез стимулиране на функции като пулс и дишане, сякаш подготвяйки тялото за реакцията на борба или бягство. Обратното, парасимпатиковата система се занимава с всекидневните функции и е доминираща по време на сън.

Сетивните нерви носят информацията от сетивните органи и другите телесни рецептори за преработка от ЦНС – главния и гръбначния мозък. Тогава моторните нерви връщат преработената информация от ЦНС към жлезите и мускулите, за да инициират някаква промяна.

МОЗЪКЪТ

Мозък
Мозък

Главният мозък контролира нервната система. Горната му част е мозъчната кора. Различни части от нея са посветени на специфични процеси, функции и способности. Ако мозъкът се увреди в някоя от тях, тогава ръководените от нея умение, сетиво или способност са засегнати.

НЕРВИТЕ

Гръбначните нерви са двойки от сетивни и моторни снопове, чийто корен е в гръбначния мозък. Сетивните гръбначни нерви изпращат информацията от сетивните органи и телесните рецептори към ЦНС, а моторните гръбначни нерви предават съобщенията на мускулите. Черепномозъчните нерви са група от 12 двойки сетивни, моторни или смесени (имащи отделни сетивни и моторни влакна) нерви, които свързват мозъчния ствол и по-ниско разположените части на главния мозък. Автономните нерви са само моторни (част от авто- номната нервна система). Те регулират изключително разнообразие от телесни функции, например помпащото действие на сърдечния мускул и гладките мускули на стомашно-чревната система.

Всички реакции на ЦНС се предават по нерви, изградени от снопове нервни влакна (аксони) от много нервни клетки (неврони), които излизат от ЦНС, разпростират се и изграждат периферната нервна система. Цялата активност на нервната система се основава на предаване на импулси по мрежата от неврони. По различни причини обаче тази дейност може да се разстрои.

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НЕРВНО УВРЕЖДАНЕ

Когато част от нервната система е увредена от болест или нараняване, могат да възникнат разстройства. Това води до дребни или временни проблеми, например бодли и иглички, или причинява болка в определени места (например лицето), невралгия. Терминът означава всяка болка, възникваща в нерв. Нервите могат да се притискат, както е в случая на синдрома на капралния канал, или вероятно ишиаса, или да се дразнят в гръбначния мозък (техния корен), както е при лумбагото, болките във врата и други структурни проблеми. Възможно е обаче увреждането на нервите да е по-тежко и дълговременно и да води до по-сериозни и дегенеративни болести, засягащи движението на цялото тяло, например множествената склероза (МС), болестите на Алцхаймер и на Паркинсон, които причиняват постоянна инвалидност.

Алтернативната медицина има какво да предложи в областта на неврологичните заболявания и особено по отношение на контролиране на болката и насърчаване на нормалното функциониране на нервите, които са били прищипани или притиснати (в случая на дисковата херния например), или увредени. Акупунктурата, остеопатията, хиропрактиката, повечето от терапиите за работа върху тялото и терапията чрез хранене (наред с много други) играят полезна роля. Множество съвременни неврологични проблеми са резултат от стрес, който може да причини спазми в мускулите поради проблеми с позата, напрежение и други физически прояви. Терапиите за намаляване на (например релаксацията, медитацията и йога) често имат благотворен ефект върху нервната система като цяло.

Често срещани проблеми с нервната система

Когато нервната система е засегната от дразнене, увреждане или болест, това може да до­веде или до частична, или до пълна парализа. Възможно е тя да е вяла парализа, може би резултат от пре­къснат нерв, който оставя мускулите отпуснати и безчувствени, или спастична парализа, когато мускулите станат сковани заради нервно увреждане в главния или в гръбначния мозък, вероятно вследствие на удар. Парализата може да е временна или постоянна. При болести като МС или на Паркинсон е възможно да има слабост и без парализа.

Билки за здрава нервна система
Билки за здрава нервна система

НЕВРИТ

Вдървеността, изтръпването, болката или мускулната слабост, дължащи се на дегенериране на нервна тъкан, е неврит и той се причинява от възпаление, болест или увреждане. Симптомите варират в зависимост от това, дали са засегнати сетивни или моторни нервни влакна. Алкохолизмът утежнява състоянието.

За да се освободите от алкохолната зависимост, вземете продукта Алкогард, който е помогнал на много хора да се почувстват свободни, а не подчинени на алкохола.

Лечение

То зависи от фундаменталната причина и тежестта на увреждането. Специфичните причини включват диабет, който може да се лекува чрез ребалансиране на метаболизма на захарта в организма.

Натуропатия. Лечението ще е насочено към дефицитите на хранителни вещества, подсилвайки приема на витамини и енергийните равнища. Прекомерната употреба на алкохол също може да се лекува чрез натуропатия, като се регулира начинът на хранене.

Диета и хранене. Възстановяването на естествения хормон на тялото дехидроепиандростерон (DHEA) също може да помогне. Оптималните нива са 750-1250 ng/dL за мъжете, 550-980 ng/dL за жените. Могат да се препоръчат добавки от 50-100 mg на ден при мъжете и 20—75 mg за жените.

Билкова медицина, ароматерапия, хомеопатия и йога. За всички тях е установено, че помагат.

Препоръчваме следните хранителни добавки, които сйдйроят само от естествени съставки:

Неврохелт допринася за здрава нервна система. Състои се от: изсушени гъби: Шийтаке – (Lentinula edodes), Херициум (Hericium Erinaceus), Копринус (Coprinus Comatus), Рейши (Ganoderma Lucidum).

Отлично средство на Sanct Bernhard за стабилизиране на нервната система е продуктът Сила за нервната система – 
Всяка капсула съдържа: калций – 64,8 mg, витаминозна мая – 40 mg, никотинамид (витамин В3) – 20 mg, D-пантотенoва киселина – 10 mg, витамин B1 – 1,6 mg, витамин B2 – 2 mg, витамин B6 – 1,9 mg, витамин B12 – 1 μg.

Царските билки за нервната система съдържат: пчелен мед и екстракти от златен корен, дилянка, гинко-билоба, сладник, маточина, лавандула.

 

НЕВРАЛГИЯ

Невралгията е болка в определена област и се дължи на увреждане, дразнене или натиск върху нерв. Болката обикновено трае кратко, но може да бъде много силна и често се описва като усещане за изстрел. Тя е симптом на херпес зостер, който е инфекция на нервите, водещи до области на кожата — например надолу към едната страна на торса, врата или ръката, или – по-рядко — към лицето. Постхерпесната болка, която е болка след инфекция с херпес зостер, е породена от увреждане на нервите, водещо до създаването и изпращането към главния мозък на многократни, силни нервни импулси. Болката е силна и може да продължава седмици или месеци.

Лечение

Акупресура. Тригеминална невралгия — спазмена болка в едната страна на лицето, можете да лекувате сами чрез леко натискане с показалците точно под вътрешната страна на веждата или от същата точка надолу към устата. Придружената от мигрена невралгия също може да се лекува с лек натиск или акупунктура.

Биологична обратна връзка и хомеопатия. Хомеопатичните лекарства и биологичната обратна връзка могат да се използват за предотвратяване на стреса, който е в състояние да предизвиква пристъпи на невралгия.

Акупунктура. Особено когато се използва от самото начало, за тази терапия е доказано, че предотвратява постхерпесната невралгия от херпес зостер.

Увеличете приема на храни, богати на витамини В1, В2, В12 и Е, на биотин и хром.

Препоръчваме хранителна добавка витамин В комплекс.

Невралгията и невритът трябва да се лекуват в момента, в които се появят симптомите, защото вдървеността и слабостта, която предизвикват, могат да доведат до сериозни наранявания.

ПОДКОЖНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА НЕРВНА СТИМУЛАЦИЯ. Тази терапия използва електроди, за да блокира нервните импулси и да стимулира освобождаването на ендорфини — естествените болкоуспокояващи хормони на тялото. Освен това е особено полезна при болка след пристъп на херпес зостер и при други форми на невралгия или болки в лицето.

Ароматерапия, хиропрактика, традиционна китайска медицина, хипнотерапия, натуропатия и остеопатия също се оказват благотворни.

ТИКОВЕ, ПОТРЕПВАНИЯ, БОДЛИ И ИГЛИЧКИ

Неконтролираните многократни свивания на мускул причиняват тикове и потрепвания, например свиване на раменете, въртене на очите или “нервна” кашлица. Те често се развиват при децата и могат да са признак за психично разстройство или да са отговор на ситуации, в които детето се чувства напрегнато.

Бодлите и игличките причиняват настръхване и вдървеност и са резултат от разстройство на импулсите през нервите, които носят усещането от кожата към главния мозък. Това разстройство може да се дължи на увреждане, дразнене или натиск върху нервите и да се причинява от нещо толкова просто като спане върху ръката по неудобен начин или седене или лежане в една и съща поза твърде дълго време.

Лечение

Въпреки че често е най-добре тиковете да се игнорират, поведенческата терапия може да помогне да се открие причината. Макар и дразнещи, дребните потрепвания и игличките не се нуждаят от внимание.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за: Лечение чрез говорене.  Психотерапията може да помогне да се преодолеят причинените от тревожност тикове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Нервната система и проблемите с нея се лекуват с тези алтернативни методи и средства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *