ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на яйчниците – лекува ли се?

Ракът на яйчниците е заболяване, при което част от клетките на тези органи стават анормални, започват да се делят неконтрулируемо и образуват тумори. Деветдесет процента от всички новообразувания на яйчниците се развиват в повърхността им и се наричат епителни клетъчни тумори.

рак на яйчниците
Най-важното, което трябва да знаете за рака на яйчниците

Лекува ли се?

Съществуват множество алтернативни лечения, които имат благотворен ефект при рак на яйчниците. Те могат да се прилагат както в съчетание с оперативната намеса, химиотерапията и лъчетерапията, така и отделно от тях.

Използвани заедно с конвенционалните методи, алтернативните подходи намаляват болката и страничните ефекти, подпомагат процеса на възстановяване и подобряват качеството на живот на болния.

Алтернативното лечение на пациентите с рак е сложно, а видовете терапии и практикуващи специалисти – разнообразни. Преди да направи своя избор, заболелият трябва да се консултира с колкото е възможно повече лекари. Задаването на въпроси и задълбоченото проучване на различните възможности увеличават шанса за откриване на най-добрата подкрепа в трудната борба с рака.

Алтернативната медицина възприема рака като холистичен проблем, т.е. свързан с цялостното здравословно състояние и имунитет на организма. Лечението следователно също е холистично, целящо да укрепи и изцери пациента във физическо, психично и емоционално отношение. Терапиите акцентират върху различни подходи: традиционна медицина, връзка между ума и тялото, физически подходи, хранене и хранителен режим, интегрирани подходи и експериментални програми.

Видове традиционна медицина

За лечението на рак традиционната китайска медицина използва акупунктура, акупресура, билколечение и двигателни терапии като тай чи и чи гун. Традиционните китайски билки се използват в множество лекарства срещу рака и са доказали полезните си свойства в ред изследвания.

рак на яйчниците лечение
За лечението на рак традиционната китайска медицина използва акупунктура

Акупунктурата успява да намали размерите на някои тумори, значително облекчава болката и подобрява работата на имунната система.

Аюрведическата медицина използва детоксикация, билколечение, масаж, физически упражнения, йога, дихателни техники и медитация като част от лечението на рака. Панчакарма представлява обширна програма за детоксикация и подсилване на организма, която се препоръчва при онкологично болни пациенти, включително тези, които са подложени на лъчетерапия и химиотерапия. При нея се прилагат постене, специален вегетариански режим на хранене, клизми, масажи, билколечение и други техники за пречистване на токсините (за които се смята, че причиняват хронични заболявания като рака) и за укрепване на имунитета. Някои аюрведически билки също имат изразени противоракови свойства.

Натуропатията и хомеопатията са традиционни западни системи за лечение, които с помощта на билки и други техники активизират собствените защитни сили на организма и намаляват болките и общия дискомфорт, причинени от конвенционалните методи на лечение. Западното билколечение също започва да систематизира изследванията за множество билки с потенциално благотворни ефекти в борбата с рака и подсилването на имунната система (като например имел).

Подходи, основаващи са на връзката между ума и тялото

Леченията, основаващи се на връзката между ума и тялото, се стремят да помогнат на болните в борбата е психичните и духовните предизвикателства, отправени им от рака, както и да мобилизират защитните сили на организма и имунната система. Някои от тях включват психотерапия, групи за подкрепа, кататимно-имагинативна психотерапия, техники за визуализация, медитация, биофийдбек (метод за опознаване, възприемане и контролиране на собственото тяло), хипноза, дихателни техники, йога. Всички те изхождат от презумпцията, че умът и емоциите оказват голямо влияние върху здравето и общото състояние на тялото.

Тези техники помагат на пациентите да овладеят стреса и тревожността, съпътстващи рака, стимулират имунната система и намаляват болката, както и страничните ефекти от конвенционалните методи на лечение.

Физикални подходи

Физикалните подходи при лечение на рака включват упражнения, масажи, двигателни терапии (йога, тай чи, чи гун и др.), дихателни техники и техники за релаксация. Целта им е да засилят имунния отговор, да намалят стреса и подпомогнат релаксацията, както и да сведат до минимум страничните ефекти от конвенционалните методи на лечение като болка, гадене, повръщане, слабост и обездвижване.

Хранене и хранителен режим

Раково болните пациенти имат повишена потребност от храни без токсични химикали и богати на вещества с антиракови свойства. Подходящото хранене подобрява както шансовете за възстановяване, така и качеството на живот по време на лечението. При лабораторни изследвания витамините А, С и Е, някои съставки като изотиоцианатите и дитиолтионите (намиращи се в зеленчуци като броколи, карфиол и бяло зеле) и бета-каротинът (в морковите, доматите и зелените салати) показват защитен ефект срещу рака. Важно място в хранителния режим заемат и минералите селен и цинк. Препоръчват се още есенциални мастни киселини омега-3, съдържащи се в лененото масло и маслото от едроцветна пупалка.

броколи
При рак на яйчниците хапвайте повече броколи

В диетологичните подходи към рака на яйчниците се включва вегетариански режим на хранене, суровоядство и макробиотично хранене. Диетите при онкологично болни пациенти като цяло наблягат на суровите и пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнестите храни, фасула и граха. Ограничава се или изцяло отпада приемът на животински мазнини, месо, млечни продукти, захар, хидрогенирани мазнини, обработени храни и продукти, съдържащи изкуствени добавки, оцветители и консерванти. Кофеинът и алкохолът са забранени, както и прекаляването с храна.

Редица билки показват противоракови, подсилващи имунитета и намаляващи симптомите свойства. При проблеми с яйчниците се използват репей, лопен, бял равнец, витекс, глухарче, черен кохош (цимицифуга), жълт кантарион, малина, коприва, сибирски женшен (елеутерокок) и др. В китайската медицина се прилагат клинавиче, джинджифил, китайска ангелика, канела, корен от лепкава рейхмания и корен от живениче. Пациентите трябва да се консултират с квалифициран фитотерапевт или с лекар-натуропат, който да определи подходящата индивидуални терапия.

Най-малко пет растителни екстракта и 69 съставки, изолирани от растения, са показали антитуморно въздействие в случай на рак на яйчниците. Неотдавна към списъка бяха добавени тритерпените, изолирани от маниока и от лигулариопсис. Според едно китайско проучване от 2007 г. консумацията на зелен чай също повишава шансовете за оздравяване при жени с епителен рак на яйчниците. Зеленият чай съдържа високи количества полифеноли, които притежават силни антиоксидантни и антитуморни свойства.

Интегрирани подходи

В своя център за лечение на рака, част от Чикагския медицински университет, онкологът Кийт Блок интегрира редица алтернативни практики към конвенционалните методи. Целта на неговата програма е да осигури индивидуално лечение на всеки пациент, в което да са включени както конвенционалната, така и алтернативната медицина. Блок препоръчва специална диета (основаваща се на принципите на вегетарианството и макробиотиката), физически упражнения, психологическа подкрепа и билкови и хранителни добавки. Програмата на Блок получава широко признание заради успеха на лечението и удовлетворението на пациентите.

Експериментални програми

Антинеопластичната терапия е развита от Станислав Бурзински, полски лекар, който започва практика в Хюстън, щата Тексас. Бурзински изолира вещество, дефицитно при онкоболните, което според него може да преустанови нарастването на туморите. Терапията му засега се проучва, но изглежда обещаваща.

Джоузеф Голд, директор на Института за изследване на рака в Сиракуза, открива, че веществото хидразин сулфат оказва множество положителни ефекти при онкоболни пациенти, включително преустановяване на загубата на тегло, свиване на туморите и повишаване на шансовете за оздравяване.

Терапията Ливингстън е разработена от покойната американска лекарка Вирджиния Ливингстън. Тя твърди, че ракът се причинява от определени бактерии, присъстващи във всички тумори. Препоръчва програма за детоксикация и специална диета, в която се набляга върху леко сготвените, предимно вегетариански храни, както и върху специални витаминни и други хранителни добавки.

Терапията на Герсон е най-прочутата хранителна терапия при ракови заболявания. Лечението с нея се провежда в две клиники в Калифорния и Мексико. Състои се в основна вегетарианска диета с ниско съдържание на сол и мазнини и високи дози от определени продукти. Основно място в нея заемат соковете от сурови плодове и зеленчуци. Освен това пациентите приемат сок от суров телешки черен дроб, за който се смята, че подпомага собствения им черен дроб, и също се подлагат на редовни клизми с кафе, които да пречистват организма от натрупаните токсини.

герсон
Терапията на Герсон е най-прочутата хранителна терапия при ракови заболявания

Алопатично лечение

Основното алопатично лечение при рак на яйчниците се състои в хирургични интервенция. Целта е да се отстрани колкото е възможно по-голяма част от тумора. Обикновено след операцията се прилага химиотерапия (лечение със силни лекарства), за да се унищожат всички ракови клетки, които евентуално са останали в организма. През 2008 г. се провеждаха клинични изпитания на някои нови медикаменти за борба с рака на яйчниците, сред които терапия с моноклонални антитела при напреднал стадий на рака. При този вид онкологично заболяване обикновено не се прибягва до лъчетерапия.

Видът на хирургичната интервенция зависи от степента на заболяването. Тъй като ракът на яйчниците се разпространява в органите по съседство, в много случаи напълно се отстраняват и двата яйчника, матката и фалопиевите тръби. Когато ракът не е много агресивен, а жената е млада и още няма деца, възможно е да се подходи по-консервативно – понякога се отстранява само единият яйчник, а матката и фалопиевите тръби се запазват. Възможно е да се наложи заедно с репродуктивните органи да се отстрани и апендиксът.

Преглеждат се черният дроб и червата за разсейки (метастази) на рака, като не е изключено да се направи и биопсия. При тежките случаи може да се стигне до екстензивна (обширна) операция, за да се отстрани възможно най-голяма част от раковите образувания.

Ако ракът е в напреднал стадий, прилага се лъчетерапия и химиотерапия. Химиотерапията може да бъде системна или интраперитонеална (т.е. лекарствата да се инжектират в корема). Най-често използваният медикамент е паклитаксел (Taxol), комбиниран с цисплатина или карбоплатина. Туморите, които не реагират на тези комбинации, се третират с топотекан (Hycamtin) или с комбинация от паклитаксел и епирубицин (Ellence).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *