Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разширени вени – това са най-ефективните методи за лечение!

Разширени вени – какво помага?

Варикозните вени са разширени, болезнени, удължени, повърхностни или дълбоки вени, най-често на краката.

Как се лекуват?

Разширените вени не могат да бъдат окончателно излекувани, но могат да се третират по два начина: облекчаване на симптомите и отстраняване на засегнатите съдове. Облекчаването на симптомите включва мерки като подкрепящи или компресивни (ластични) чорапи, които притискат вените, не им позволяват да се разтягат и намаляват болката.

разширени вени
Разширени вени – има различни методи за лечение

Препоръчва се също при седене краката да се повдигат на ниско столче, да се избягва продължителното стоене прав или поне периодично да се пренася тежестта на тялото от единия крак на другия и при всяка възможност да се повдигат краката нависоко.

Всички тези мерки спомагат за намаляване на налягането във вените. Продължителното стоене прав води до събиране на голямо количество кръв в тях. Кръстосването на краката и носенето на тесни дрехи (особено в кръста, слабините и краката) също трябва да се избягват. Полезни са физически упражнения, като ходене, колоездене и плуване.

Когато краката са активни, съкращаването и отпускането на мускулите подпомага изтласкването на кръвта в посока към сърцето. Така се намалява количеството й, събрано в разширените вени, и част от симптомите намаляват, макар да не се стига до действително излекуване.

Кои билки помагат?

В случая се използва и билково лечение. В краката могат да се втриват етерични масла от кипарис и индрише, както и екстракти от семена на конски кестен (Aesculus hippocastanum), като движенията са от долу на горе (към сърцето). Маслата не бива да се прилагат върху наранена кожа и директно (неразредени) върху разширените вени.

индрише
Етеричното масло от индрише помага при разширени вени

Изследванията показват, че оралният прием на екстракт от семена на конски кестен има също толкова благотворен ефект при хроничната венозна недостатъчност (причина за появата на разширени вени), колкото и компресията. Трябва задължително да се подчертае, че цветовете, кората и листата на конския кестен са токсични и трябва да се внимава с тях!

За тонизиране и укрепване на стените на кръвоносните съдове могат да се пият пресни сокове, особено от тъмнооцветни дребни плодове (череши, къпини и боровинки). Смята се също така, че ензимът бромелаин, съдържащ се в сока от ананас, предотвратява образуването на съсиреци ( тромби), което може да последва от застоя на кръвта в краката.

Упражненията за дълбоко дишане в легнало положение с повдигнати крака подпомагат циркулацията на кръвта, а притокът на свежа кръв в краката облекчава болката.

Рецепти от народната медицина

Мехлем от кестен

Много хора, които вече са пробвали този домашен мехлем от кестен, споделят, че в действителност има голяма полза от него. Цветове от кестен – сухи или свежи, се смесват с обикновено олио или зехтин. Съотношението е 1:10.

Сместа трябва да престои на тъмно място в продължение на 10 дни. След това се оставя да поври 5-6 минути, а после се изсипва в бутилка, която се допълва със спирт. С получения мехлем болните участъци се намазват и масажират всеки ден.

Резултатите не са бързи. Процедурата трябва да се повтаря около 4 месеца.

Мазило от репей

Можете също така да си приготвите домашно мазило за лечение на разширени вени, използвайки репей и жълта ружа. Използват се само пресни листа. Накълцват се на ситно и получената маса се прецежда през цедка. После се разрежда с мазнина в равни пропорции.

Ябълков оцет

С ябълков оцет можете да постигнете бързи резултати. Сложете хавлия, напоена с оцет, във фризера за 5 минути. После увийте с нея болното място. Почти веднага ще усетите облекчение.

Компреси със зелеви листа

Зелевите листа са изключителни помощници при този здравословен проблем. Те дават незабавен ефект! Вземете външните листа на зелето и ги наложете върху проблемните зони. Добре е предварително да измиете листата. Ще усетите веднага как болката намалява.

зелеви листа
Ако страдате от разширени вени, използвайте зелеви листа

Какво включва алопатичното лечение?

В случай на болезнени или твърде неприятни на вид разширени вени, както и при кървене или повтарящи се тромбози може да се прибегне до оперативно отстраняване на засегнатите съдове. Хирургичната намеса се състои в направата на малък разрез на кожата в двата края на онази част от вената, която трябва да бъде премахната.

След това от единия до другия край се вкарва гъвкава сонда, която след това се издърпва заедно с вената. Процедурата се нарича стрипинг и представлява най-често използваният метод за отстраняване на повърхностните разширени вени. Ако дълбоките вени функционират добре, човек може да живее и без част от повърхностните. По тази причина последните не се заменят.

Времето за възстановяване след операцията е различно, но повечето пациенти се завръщат към нормалния си начин на живот след една до четири седмици.

Съществуват и други хирургични методи. При един от тях, известен като амбулаторна флебектомия, се прави малък разрез и проблемната вена се издърпва с помощта на специален инструмент. Възстановяването обикновено трае по-малко от денонощие.

Възможен подход е и инжекционната терапия (склеротерапия), при която разширената вена се запечатва. Кръвта повече не може да навлиза в запечатаните части от вената. Тя остава в тялото, но без да пренася кръв.

 операция
Понякога се прибягва и до оперативно отстраняване на засегнатите съдове

Процедурата може да се извърши амбулаторно и не изисква анестезия.

Често се прилага при пациенти, претърпели хирургични намеса за отстраняване на големи разширени вени, при които проблемът не отшумява. Използва се и за запечатването на разширени капиляри, които са особено притеснителни от козметична гледна точка за пациента. В миналото се е използвал метод на инжекционна терапия с недобро ниво на успеваемост. Вените не се запечатвали добре и са се формирали тромби. Съвременната склеротерапия е усъвършенствана и пациентите могат да очакват от 50 до 90% подобрение в третираните вени.

Понякога се налага процедурата да бъде повторена, за да се постигнат желаните резултати.

През последните години се появиха значително по-малко инвазивни методи на лечение при пациенти с разширени капиляри или по-сериозни разширени вени в сравнение със стрипинга. При един от тях лекарят с малка пункция вкарва директно в засегнатата вена малка тръбичка (катетър) и чрез нея насочва радиочестотен или лазерен лъч, чрез който вената се свива и запечатва.

Някои пациенти намират за некомфортно загряването по време на процедурата, която продължава около четвърт час. Незабавно след нея човек може да се върне към работата и ежедневието си. Обикновено се правят поне два сеанса.

ВЕНОТОН помага при разширени вени

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *