Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ХЛОРПРОТИКСЕН / CHLORPROTHIXEN

Съдържа хлорпротиксен хидрохлорид, лактоза монохидрат, царевично нишесте, захароза, талк, калциев стеарат, макрогол, хипролоза, оцветители

Предназначение

хлорпротексин
Хлорпротиксен се препоръчва при шизофрения и други психични заболявания с агресивни прояви

ХЛОРПРОТИКСЕН е невролептик; действа успокояващо при психични заболявания с агресивно поведение. Препоръчван при манийни състояния, при психични заболявания с прояви на дезориентираност, буйства и други нарушения на поведенческите реакции, при безсъние поради психическо напрежение.

Как се приема

Този медикамент трябва да бъде препоръчан от лекар, който ще определи дозировката и продължителността на приема. Лечението започва с дози от порядъка на 50-100 мг дневно и се увеличава плавно до достигане на оптималната доза. най-често това е 300 мг, но са възможни и по-сериозни случаи с до 1200 мг дневно. Като поддържаща доза се сочи 100-200 мг на ден.

Срещу безсъние се практикува прием на 15 до 30 мг от медикамента един час преди лягане. При пациенти в напреднала възраст тази доза може да достигне до 90 мг на ден.

Медикаментът се прилага под лекарски контрол и при деца над 6 години. Дозата се определя индивидуално в рамките на 0.5 до 2 мг на килограм от теглото.

Медикаментът се приема по време на хранене с малко вода или мляко.

Лечението с този медикамент не може да се прекъсва самоволно. Спирането на лечението става плавно, по лекарско указание. Рязкото спиране води до безпокойство, главоболие, усилено потене.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ХЛОРПРОТИКСЕН може да причини умора и виене на свят, припадъци при рязко изправяне, сънливост, главоболие, пресъхване на устата, гадене, запушен нос, зрителни проблеми, сърцебиене.

Рядко или умерено се проявяват признаци на алергии – обриви, затруднено дишане, сърбеж, затруднено уриниране, фоточувствителност, отклонения във функциите на черния дроб. Продължителният прием може да провокира треперене на крайниците, малигнен синдром с висока температура, мускулна скованост, парализа и кома.

Някои от проявите на странични ефекти алармират за живото застрашаващи ситуации и е необходима спешна медицинска намеса. Търсете незабавно лекар при мускулни спазми на крайниците с промяна в сърдечния ритъм, болка в гърдите, затруднено дишане и непреодолима слабост. В подобни случаи се обсъжда с лекуващия смяна на медикамента, но спирането на ХЛОРПРОТИКСЕН и в такива случаи става постепенно.

Кога НЕ БИВА да се приема

Този медикамент не бива да се приема при алергия, потискане на централната нервна система или чернодробните функции, при отравяния с алкохол или лекарства, при нарушено кръвообращение и кома.

Под наблюдение и след индивидуална преценка за безопасност продуктът се прилага при пациенти със заболявания на черния и белия дроб, на бъбреците, при сърдечни заболявания, диабет, при умствено изостанали, епилептици, с глаукома, с миастения гравис, при пациенти в напреднала възраст.

Не се използва при деца под 6 години, при бременност и кърмене.

По-добре е да не шофирате по време на лечението с медикамента.

Взаимодействие с други медикаменти

Спазвайте правилото да информирате лекуващия за всеки медикамент, който сте приемали наскоро или трябва да приемате заедно с ХЛОРПРОТИКСЕН заради друго заболяване. Известно е, че медикаментът усилва ефектите от аналгетици и приспивателни, както и потискащото действие на алкохола.

При лечението с медикамента избягвайте прекалено високи или ниски температури, не се излагайте на слънце.

______

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за 30 таблетки от 15 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *