ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Остеоартрит, ревматоиден артрит и подагра – какво представляват и как се лекуват с природни методи

Две от най-често срещаните форми на артрит са остеоартрит и ревматоиден артрит. Има много различни типове артрит, но всеки от тях включва някакво разстройство или възпаление на една или повече стави.

Остеоартрит

Остеоартрит
Остеоартрит

Остеоартритът е най-често срещаният тип артрит, засягащ хората на средна възраст. Това е дегенеративна болест на ставите и се характеризира с болки, вдървеност и подуване на гръбначните стави, бедрата и ставите на ръцете с прогресираща загуба на функции. Хрущялът, който покрива костите, дегенерира, възпалява се, става груб и втвърден и в крайна сметка се износва. Сухожилията, лигаментите и мускулите, които поддържат ставата, отслабват, причинявайки деформации, болки и намалено движение.

Остеоартритът е резултат от естественото износване, но може да има и други причини:многократно напрягане на ставите, лигаментите и мускулите; деформация на ставата още от раждането или от предишно нараняване; ревматоиден артрит; подагра; влияние на храненето и хормоните.

Лечение

Диета и хранене. Трябва да се поддържа правилното тегло, за да се предотврати пресилването, което може да причини остеоартрит. Домати, картофи, патладжани, чушки и прости въглехидрати, например бяло брашно и рафинирана захар, трябва да се ядат в умерени количества. Избягвайте кафето, червеното месо, изкуствените добавки и преработените храни. Засилете зеленчуците, плодовете, сложните въглехидрати, пшеничените зародиши и мазната риба. Диетологът може да предложи всекидневни добавки от витамини А (10000 iu), С (2 г), Е (600 iu) и В6 (50 мг).

Препоръчват се следните хранителни добавки:

Омега 3 мастни киселини от перила e с ярко изразен противовъзпалителен ефект. Съдейства за укрепването на сърцето и кръвоносните съдове, поддържа опорно-двигателния апарат.

Глюкозаминът, който се съдържа в добавката ДЖОЙНТ ПРОТЕКТ е изключително важен, защото допълнителният прием на глюкозамин облекчава симптомите на остеоартрит и дори подпомага регенерацията на хрущяла.

Масаж. Ставите могат да се масажират ефективно с тигрова мас, лавандула и лайка, както и с крем Ruta grav.

Йога. Тя ще ви помогне да насърчите подвиж­ността на ставите и да подобрите позата си.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Акупунктура. Със или без използване на моксибусция, тя ще балансира енергията и ще намали възпалението и болката.

Аюрведа. Лечението е насочено към балансиране на елементите въздух, огън, вода и връзките между психиката и тялото.

Билкова медицина. Някои хербалисти препоръчват всекидневно семе от целина, листа от юка, бодна детелина и дяволски нокти. Настойки от алфалфа и коприва се препоръчват като хранителни добавки. Корени от тропическото увивно растение Dioscorea и глюкозамин (1500 мг на ден) са също полезни.

Хомеопатия. Rhus tox. 6с е подходяща, когато оплакванията се засилват при почивка и влага, a Ruta grav. – когато симптомите се облекчават от топлина.

Остеопатия и хиропрактика. Те са полезни за поддържане на ефикасна телесна механика и за облекчаване на болката.

Ролфинг. Лечението ще бъде насочено към интеграция на позата.

Съвети:

Винаги трябва да се консултирате с лекар, ако страдате от някаква форма на артрит: ранното лечение често може да предотврати страданието в дългосро­чен план.

Леките упражнения, например плуване, могат да се препоръчат, за да се запази колкото е възможно повече обхватът на движение на ставите и силата на мускулите.

 Ревматоиден артрит (РА)

Ревматоиден артрит
Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронична болест, която започва с жестока болка в малките стави на ръцете и краката, разпростирайки се до китките, коленете, раменете, глезените и лактите. Кожата над тези места изглежда червена и лъскава. Заболяването засяга предимно жените, често започвайки между 20 и 40 години, макар че може да се появи по всяко време. Симптомите включват болки в ставите, подуване и вдървеност, придружени от умора, леко повишена температура и слаб апетит.

Ревматоидният артрит е автоимунна реакция, водеща до хронично възпалително състояние, засягащо ставите и тъканите около тях. Самите стави са болезнени, подути, нестабилни и след време силно деформирани. Тежестта му варира.

Лечение

Диета и хранене. Разумно е да повишите пълнозърнените храни, зеленчуците и влакната. Намалете месото, рафинираните въглехидрати и наситените мазнини. Квалифицираният диетолог ще ви изследва за хранителни алергии или нетърпимост, например към млечни произведения, пшеница, царевица и тн. и вероятно ще предложи всекидневни добавки от витамини С (2 г), Е (400 iu) и В-комплекс, заедно с калциев пантотенат, селен (100 мг) и цинк (30 мг).

Препоръчват се следните хранителни добавки:

Мастните киселини омега-3 и омега-6 могат да облекчат симптомите на ревматоидния артрит.

Маслото от черен дроб на треска и това от вечерна иглика ще ви осигурят съответно омега-3 и омега-6незаменими мастни киселини.

Хидротерапия. Студените компреси са полезни, когато ставите са остро възпалени, следвани от смяна на горещи и студени компреси.

Масаж. Ставите могат да се масажират с тигрова мас, лавандула и лайка, както и с крем Ruta graveolens.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Акупунктура. Тя има за цел да възстанови енергийния баланс и да облекчи болката.

Билкова медицина. Полезните билки включват черен кохош, тропическото увивно растение Discorea villosa, кора от върба и женското биле.

Хомеопатия. Специфичните лекарства включват Arnica 6с, Bryonia 30c, Rhus. tox. 6с и Ruta grav. 6с, но лечението трябва винаги да е конституционално.

Остеопатия. Лечението има за цел да поддържа телесната механика.

Изцеляване. Тази терапия може да е благотворна.

Съвети:

Тежките манипулации трябба да се избягват през острите етапи на болестта.

Могат да се предложат леки упражнения, например спокойното плуване.

Подагра

Подагра
Подагра

Подаграта се причинява от натрупването на кристализирала пикочна киселина около ставите, причинявайки жестока болка, подуване и зачервяване около тях. Засяга главно палеца на крака, кокалчетата на ръцете, колената и лактите. Пристъпът може да се придружава от висока температура, а многократните пристъпи увреждат костите. Подаграта обикновено е индикация, че тялото не преработва и не изхвърля ефективно пикочната киселина.

Лечение

Диета и хранене. Избягвайте ракообразните животни, сардината, бъбреците и боба и увеличете приема на вода. Биохимичните тъканни соли включват Nat. phos. и Nat. sulf.

Масаж. Масла от мента, лавандула, лайка и здравец могат да се втриват в засегнатата област. Крем от Ruta graveolens също може да се използва. Мобилизирайте сами големите пръсти на краката, като нежно ги дърпате и движите.

Акупресура. Полезно е да масажирате точките, свързани с краката.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Билкова медицина. Чайове от зърна от целина и вечнозеленото растение Gaultheria; клокочка може да се взема вътрешно, seaweed може да се яде или да се добавя във ваната. Репеят и копривата неутрализират и елиминират отровите от тялото. Лапа от черен оман и невен също са полезни.

Хиропрактика и остеопатия –  И двете осигуряват движения за мобилизация на краката, за да се облекчат оплакванията.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *