ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ФУРОЗЕМИД / FUROSEMIDE

Съдържа фуроземид, лактоза монохидрат, пшенично нишесте, талк, магнезиев стеарат

Предназначение

фуроземид
Фуроземид смъква високото кръвно налягане чрез диуретичния си ефект

ФУРОЗЕМИД е диуретик – увеличава отделянето на урина и освобождава организма от излишните течности. Прилага се при отоци от различен характер, при асцит и чернодробна цироза, застойна сърдечна недостатъчност, увреждания на бъбреците. Съдейства за овладяване на състоянията с високо кръвно налягане.

Медикаментът се предлага под формата на инжекционен разтвор или таблетки. Инжекционният разтвор се избира в случаите, когато се налага да бъде потърсен бърз ефект или ако пациентът не е в състояние да погълне таблетките. Честа практика е лечението да започне с инжекционната форма и да бъде продължено поддържащо с таблетки.

Как се приема

Приемът на ФУРОЗЕМИД трябва да бъде препоръчан от лекар. Най-често се предпочита старт на терапията с венозно или по-рядко с мускулно въвеждане на инжекционен разтвор. Дневната доза и продължителността на лечението с ФУРОЗЕМИД са в зависимост от здравословния проблем и общото състояние на пациента.

Не предприемайте самолечение и не променяйте дозата самоволно! При предозиране е възможно да се проявят тежки странични ефекти като бъбречна недостатъчност, запушване на кръвоносни съдове, състояния на объркване и делириум, апатия. Прекомерната загуба на течности причинява сериозна хипотония, слабост, шок.

Ако сте пропуснали приема на определената ви от лекаря доза ФУРОЗЕМИД, не компенсирайте с двойна при следващия.

Възможни нежелани реакции

Приемът на ФУРОЗЕМИД може да причини промени в кръвта и кръвообращението – намалени тромбоцити и левкоцити, намаляване обема на кръвната плазма, потиснати функции на костния мозък с инфекции и кървене, отслабване на имунната система. Възможни са анафилактични реакции с подуване на лицето и езика, задух, ускорен сърдечен ритъм, шок.

При възможна дехидратация настъпват нарушения на водно-солевия баланс, с последващо замайване и припадъци, остро чувство на жажда, главоболие, объркване, мускулни спазми, стомашно-чревни разстройства, смущения в сърдечната дейност. Състоянието може да провокира пристъпи на подагра и/или образуване на съсиреци. Състоянието създава условия за повишаване стойностите на холестерола и триглицеридите в кръвта, както и загуба на контрол върху стойностите на кръвната захар.

Последица от приема на медикамента могат да бъдат отклонения във функциите на черния дроб, промени в нервната дейност – усещане за “мравучкане” по крайниците, влошена памет и концентрация, припадъци.

Други отклонения засягат функциите на бъбреците; смущения в слуха, възпаление на кръвоносни съдове, панкреатит, стомашно-чревни смущения, гадене и повръщане, отклонения в чернодробната дейност, различни кожни реакции – включително тежки, с образуване на болезнени мехури по устата и гениталиите, отлагане на калциеви соли и образуване на камъни в бъбреците – при недоносени деца.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ФУРОЗЕМИД не може да се употребява при алергия към някой от компонентите на лекарството.

Медикаментът да не се използва при бъбречна недостатъчност, състояния на дехидратация, при намалено съдържание на калий и натрий в кръвта, при тежки чернодробни увреждания за състояния в пре-кома и кома.

Не се прилага по време на бременност или кърмене.

Рискови групи пациенти, при които се преценява конкретно какъв е рискът от прием на този медикамент, са хора с хипотония, диабет, подагра, при хипотония, при хепаторенален синдром, при намалени белтъци в кръвта, при порфирия, при лечение на психично болни с рисперидон.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на този медикамент обикновено става едновременно и с други лекарства, затова е необходима точна преценка за безопасното им съвместяване. Повишено внимание е наложително, ако пациентът трябва да приема също сънотворни, антиневралгични, други диуретици, антиепилептични, антидепресанти, противовъзпалителни и противоревматични, за лечение на диабет, на сърдечна недостатъчност, на подагра, с антибиотици и литиеви продукти, с медикаменти срещу гъбични инфекции, слабителни, против кашлица, за контрол на холестерола в кръвта.

Усреднена цена в аптеките – 1.50 лв за една ампула от 2 мл, или 1 лв за опаковка от 20 таблетки по 40 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *