ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Атеросклерозата е втвърдяване на артериите! Прочетете как се лекува!

Атеросклерозата е резултат от пушене, прекалено много мазнини в храната (включително холестерол) и липса на физически упражнения, съчетани с прекалено умствено и емоционално напрежение и стрес.

Ябълки за здраво сърце
Ябълки за здраво сърце

Тези фактори причиняват постепенно натрупване на мастни отлагания — или липидни плаки — върху стените на артериите, които постепенно се втвърдяват или се калцират с времето и пречат на артериите да се разширяват и да се свиват както трябва. Втвърдяването на артериите се нарича атеросклероза.

Артерии, които се втвърдят и стеснят, ограничават жизненоважния поток на кръвта към други части на тялото, така че засегнатите органи и тъкани престават да функционират правилно. В крайна сметка, ако не се вземат мерки, артериите се блокират, напълно отсичайки при­тока на кръв. Когато това стане с артериите около сърцето, резултатът е инфаркт в мозъка това се нарича удар.

Често срещаните признаци и симптоми на атеросклерозата са болки в гърдите (ангина), спазми в краката (клаудикацио интермитенс), слаба циркулация (периферна исхемия), язви по краката, замаяност, слабост, недостиг на въздух, умствена слабост (лоша памет, обърканост), слаб пулс (или “широк” пулсов удар), засилваща се тромавост, липса на координация, сръчност или подвижност.

Лечение

Д-р Дийн Орниш от САЩ е показал, че алтернативните терапии, комбиниращи цял спектър от физически и психологични подходи, спират или дори преобръщат атеросклерозата. Изглежда, особено успешни са онези, които включват здравословен начин на хранене с хранителни добавки, упражнения, йога, масаж и терапия чрез релаксация, консултиране и други “говорещи терапии”, свързани със социална подкрепа. С други думи, повечето от начините за предотвратяване на сърдечните болести са ефективни и за лечението им. Други терапии също могат да помогнат.

Диета и хранене. Всички диетични влакна са благотворни за тялото, но особено онези, които са разтворими във вода – в овеса и бобовите растения, защото намаляват излишъка на холестерол. Джинджифилът може да се добавя в много ястия и има същия ефект.

Билкова медицина. Доказано е, че чесънът, джинджифилът, лютите чушки, белият равнец и алфалфата (люцерна) намаляват “лепкавостта” на кръвта и предотвратяват запушването. Те могат да помогнат и за разтваряне на липидните плаки, които вече съществуват в артериите, както това правят и плодовете на глога.

Терапия Чилейшън. Това е противоречива терапия, популярна предимно в САЩ. Използва се синтетичната аминокиселина етиленедиамин тетраоцетна киселина (или ЕДТА) като част от коктейл от антикоагулиращи медикаменти и хранителни вещества за разтварянето на липидните плаки и промиването им през бъбреците. Лечението е с инжекции, продължава дълго време и може да се осъществява само от лекар. Съществуват както свидетелства, че терапията е ефикасна, така и съмнения за безопасността й. Терапията все още се изследва.

Бележка: Ролята на холестерола до голяма степен се разбира и интерпретира погрешно при сърдечните болести. Холестеролът е незаменим за живота. Важното разграничение е между холестерол-липопротеин с висока и ниска плътност. Липопротеинън с висока плътност е “добър”, а този с ниска плътност – “лош“. Колкото е по-висок резултатът за липопротеините с висока плътност (в идеалния случай 20% от целия холестерол) и колкото е по-нисък за липопротеините с ниска плътност (в идеалния случай 0), толкова по-добре. Затова е важно да искате да ви се направят изследвания, които дават двата резултата отделно.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Атеросклерозата е втвърдяване на артериите! Прочетете как се лекува!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *